Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διστακτική άνοδος στις αγορές της Ασίας

Οριακές κινήσεις για τους ασιατικούς δείκτες. Η ΒοJ προειδοποιεί τις αγορές να μην περιμένουν επέκταση της ποσοτικής χαλάρωσης. Στο στόχαστρο αυτοκινητοβιομηχανίες και ενεργειακός κλάδος.

Με βήμα σημειωτόν κινήθηκαν κατά τη σημερινή συνεδρίαση οι ασιατικοί χρηματιστηριακοί δείκτες, στο ρυθμό που κινήθηκε χθες και η Wall Street.

Συγκεκριμένα, στο χρηματιστήριο του Τόκιο ο δείκτης Nikkei έκλεισε με οριακή άνοδο 0,05% στις 15.376 μονάδες. Στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng ενισχύεται κατά 0,35% στις 22.884 μονάδες. Ο κορεατικός Kospi έκλεισε με κέρδη 0,98% στις 1994 μονάδες και ο αυστραλιανός ASX με πτώση 0,32% στις 5415 μονάδες.

Στην κινεζική αγορά, ο Shanghai Composite ενισχύεται κατά 0,18% στις 2028 μονάδες και ο CSI 300 κατά 0,15% στις 2137 μονάδες.  

Σε ομιλία του μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης τη Δευτέρα, ο διοικητής της Τράπεζας της Ιαπωνίας Χαρουχίκο Κουρόντα δήλωσε πως αποστολή της κεντρικής τράπεζας είναι η «εξασφάλιση της σταθερότητας των τιμών» ανεξαρτήτως της οικονομικής επέκτασης. Οι αναλυτές εκτιμούν πως με τη δήλωση αυτή, ο κ. Κουρόντα ουσιαστικά διαμηνύει στις αγορές να μην περιμένουν επέκταση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης. «Τα χθεσινά σχόλια του Κουρόντα φαίνεται πως υποδεικνύουν ότι η ενίσχυση του ΑΕΠ δεν είναι ευθύνη της Τράπεζας της Ιαπωνίας» έγραψε ο Ακίτο Φουκουνάγκα, αναλυτής της Barclays.  

Ως αποτέλεσμα, το ιαπωνικό νόμισμα ενισχύθηκε κατά 0,08% έναντι του δολαρίου επηρεάζοντας αρνητικά τις μετοχές των εξαγωγικών εταιριών.

Εντονότερες είναι οι πιέσεις για τις αυτοκινητοβιομηχανίες καθώς αυξάνεται ο αριθμός των ανακλήσεων αυτοκινήτων λόγω του γνωστού προβλήματος με τους αερόσακους. Η μετοχή της Honda Motor αλλά και της Nissan Motor υποχωρούν κατά 2,3%.

Πτωτικά κινείται και ο ενεργειακός κλάδος ακολουθώντας κατά πόδας την τιμή του μαύρου χρυσού. Η τιμή πετρελαίου Brent υποχωρεί κατά περίπου 50 σεντ, στα 113,62 δολ. ανά βαρέλι καθώς   έγινε σαφές ότι η προέλαση των τζιχαντιστών στο Ιράκ δεν απειλεί τις εξαγωγές πετρελαίου της χώρας.  Έτσι, η μετοχή της ιαπωνικής εταιρίας εξερεύνησης πετρελαίου Inpex καταγράφει πτώση 3,1% και η SPT Energy Group βουτιά 6,9%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v