Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο κόκκινο οι ασιατικές αγορές

Ισχυρές πιέσεις για τους ασιατικούς δείκτες. Τα βλέμματα στην οικονομία, αλλά και την αγορά μετάλλων. Ευρύτερες οι επιπτώσεις από τη βουτιά του χαλκού κατά 4%. Το μέταλλο χρησιμοποιείται ως collateral για δάνεια στην Κίνα.

Σε κλοιό πιέσεων βρίσκονται οι ασιατικές αγορές καθώς υπάρχει έντονη ανησυχία για την αναπτυξιακή πορεία Κίνας και ΗΠΑ που αποτυπώνεται και στην απότομη βουτιά της τιμής του χαλκού κατά 4% που έχει ευρύτερες επιπτώσεις.

Συγκεκριμένα, στο χρηματιστήριο του Τόκιο ο δείκτης Nikkei έκλεισε με πτώση 2,59% στις 14.830 μονάδες. Στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng υποχωρεί κατά 1,6% στις 21.914 μονάδες. Ο κορεατικός Kospi έκλεισε χαμηλότερα κατά 1,6% στις 1932 μονάδες και ο αυστραλιανός ASX με απώλειες 0,53% στις 5400 μονάδες.

Στην κινεζική αγορά, ο Shanghai Composite υποχωρεί κατά 0,17% στις 1997 μονάδες και ο CSI 300 ενισχύεται κατά 0,26% στις 2114 μονάδες

Η τιμή του χαλκού υποχωρεί κατά 4% στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2009 και βρίσκεται πλέον στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας γιατί θέτει εν αμφιβόλω πολλές δανειακές συμβάσεις στην Κίνα όπου το βιομηχανικό μέταλλο χρησιμοποιείται ως collateral. «Η τιμή του χαλκού υποχωρεί επειδή υπάρχουν ανησυχίες ότι το κυκλικό μέταλλο μπορεί να επηρεαστεί καθώς η Κίνα επιβραδύνεται και στρέφεται από ένα μοντέλο που βασιζόταν στις επενδύσεις σε ένα μοντέλο που θα στηρίζεται στην κατανάλωση» εξηγούν οι αναλυτές της Barclays.

«Οι επιχειρήσεις στην Κίνα που δεν μπορούν να πάρουν δάνειο συχνά εισάγουν χαλκό και χρησιμοποιούν το μέταλλο ως collateral για να πάρουν γραμμή πίστωσης από μία τράπεζα, η οποία χρησιμοποιείται στη συνέχεια για να χρηματοδοτηθούν οι δραστηριότητες της επιχείρησης. Όταν φτάσει ο χαλκός, πουλάνε το μέταλλο για να αποπληρώσουν το δάνειο» εξηγούν οι Financial Times και συμπληρώνουν: «Καθώς η τιμή του χαλκού κινούταν ανοδικά, οι τράπεζες ήθελαν να κάνουν αυτή τη συναλλαγή. Η τιμή του χαλκού όμως, έχει υποχωρήσει κατά σχεδόν 16% φέτος καθώς επιβραδύνεται η Κίνα με αποτέλεσμα οι τράπεζες να είναι διστακτικές να ανοίξουν νέες γραμμές πίστωσης.»

Τώρα οι επενδυτές αναμένουν τα στοιχεία για τη βιομηχανική παραγωγή, τις λιανικές πωλήσεις και τις άμεσες επενδύσεις στην Κίνα που αναμένονται αύριο Πέμπτη. Στις αρχές της εβδομάδας, υπήρξε μία αρνητική έκπληξη με τη μείωση των εξαγωγών κατά 18% που έφερε το εμπορικό ισοζύγιο της Κίνας σε έλλειμμα και μάλιστα 14 δισ. δολ.

Μία πιθανή θετική εξέλιξη είναι το δημοσίευμα του Reuters που αναφέρει ότι η κεντρική τράπεζα της Κίνας είναι έτοιμη να προχωρήσει σε χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής σε περίπτωση περαιτέρω επιβράδυνσης της οικονομίας. Επί τάπητος τίθεται πρόταση για μείωση της υποχρεωτικής ρευστότητας που πρέπει να τηρούν οι τράπεζες.  

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v