Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μικτές τάσεις στις ασιατικές αγορές

Περιορισμένες κινήσεις για τους ασιατικούς δείκτες. Με αμηχανία παρακολουθούν οι επενδυτές τις εξελίξεις στην Ουκρανία. Απόπειρα ανάκαμψης για το ρωσικό Micex και το ρούβλι μετά την χθεσινή αιμορραγία. Διορθωτικές κινήσεις για χρυσό, πετρέλαιο και γεν.

Σταθεροποιητικά κινούνται οι ασιατικές αγορές μετά την χθεσινή αναστάτωση ενώ βήματα ανάκαμψης πραγματοποιεί το ρωσικό χρηματιστήριο καθώς φαίνεται πως υπάρχει η πρώτη θετική είδηση στη διαμάχη της Δύσης με τη Ρωσία που θυμίζει επικίνδυνα ψυχροπολεμικό τοπίο.

Στη Ρωσία, ο χρηματιστηριακός δείκτης Micex καταγράφει άνοδο 2,4%, ενώ μόλις χθες η ρωσική αγορά έχασε περισσότερο από το ένα δέκατο της κεφαλαιοποίησής της με βουτιά 10,8% και εκροές σχεδόν 60 δισ. δολ. Το ρούβλι, που κατρακύλησε σε ιστορικό χαμηλό, ενισχύεται κατά 0,4% έναντι του δολαρίου και ο χρυσός - η κατ' εξοχήν επενδυτική όαση ασφαλείας σε επικίνδυνους καιρούς που βρέθηκε χθες σε υψηλό 4 μηνών - υποχωρεί κατά 0,6%. 

Στο χρηματιστήριο του Τόκιο ο δείκτης Nikkei έκλεισε με κέρδη 0,47% στις 14721 μονάδες. Στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng ενισχύεται κατά 0,7% στις 22,657 μονάδες. Ο κορεατικός Kospi έκλεισε με απώλειες 0,54% στις 1954 μονάδες και ο αυστραλιανός ASX με άνοδο 0,26% στις 5411 μονάδες.

Στην κινεζική αγορά, ο Shanghai Composite υποχωρεί κατά 0,24% στις 2070 μονάδες και ο CSI 300 κατά 0,28% τις 2184 μονάδες.

Το ιαπωνικό γεν στο οποίο οι επενδυτές στρέφονται όταν αναζητούν ασφάλεια, υποχωρεί κατά 0,2% από τα υψηλά ενός μήνα που άγγιξε χθες, στα 101,7 γεν ανά δολάριο. Η τιμή του χρυσού – που εκτινάχθηκε στα 1,350 δολ. ανά ουγκιά, σήμερα υποχωρεί κατά 1% στα 1.336,45 δολ. ανά ουγκιά. Η τιμή πετρελαίου Brent που χθες αναρριχήθηκε στο υψηλότερο επίπεδο του 2014, σήμερα κινείται σταθεροποιητικά στα 111,21 δολ. ανά βαρέλι.

Κατά την προηγούμενη συνεδρίαση η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας, έκανε την έκπληξη αυξάνοντας τα επιτόκιά της στο 7% από 5,5%, με άμεση ισχύ, προκειμένου να δώσει ώθηση στο ρούβλι που κατρακυλούσε σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα. Σύμφωνα, μάλιστα, με ρώσους traders, η Κεντρική Τράπεζα πούλησε έως και 10 δισ. δολάρια, ή 2% των αποθεμάτων της σε χρυσό και ξένο συνάλλαγμα- χαλιναγωγήσει την πτώση του νομίσματος. Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία, τα αποθέματα της Κεντρικής Τράπεζας ανέρχονταν σε 493,4 δισ. δολάρια.

«Προς το παρόν, η ζημιά από την κλιμάκωση της κρίσης στην Ουκρανία και την ένταση στις σχέσης Δύσης Ρωσίας επηρέασε κυρίως τις ρωσικές αγορές, αλλά και οι διεθνείς αγορές αξιών νιώθουν όλο και περισσότερο τον αντίκτυπο» αναφέρει ο Mitul Kotecha της Credit Agricole

Πέρα από τις εξελίξεις στην Ουκρανία ωστόσο, υπήρξαν και άλλες εξελίξεις, αμιγώς οικονομικές, που επηρέασαν τις ασιατικές αγορές. Οι μισθοί στην Ιαπωνία αυξήθηκαν για πρώτη φορά μετά από 22 μήνες τον Ιανουάριο, εξέλιξη που αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στη μάχη κατά του αποπληθωρισμού. Συγκεκριμένα, οι τακτικές αποδοχές σε μετρητά των εργαζομένων αυξήθηκαν κατά 0,1% τον Ιανουάριο, ενώ τον προηγούμενο μήνα είχαν μειωθεί κατά 0,6%.

Στην Κίνα παράλληλα, η πτωτική πορεία του γουάν συνεχίζεται για 11η ημέρα και είναι πλέον η μεγαλύτερη από τότε που το Πεκίνο αναμόρφωσε το συναλλαγματικό του σύστημα, το 2005.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v