Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Το πολιτικό ρίσκο, το ΧΑ και οι… μπανανόφλουδες - Ποιοι πήραν τα «ασημικά» της Αρβανιτίδης - Τα ευτράπελα της ανακύκλωσης

ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΡΙΣΚΟ: Στην αχίλλειο πτέρνα κάθε χρηματιστηριακής αγοράς χτυπάει η αύξηση του πολιτικού ρίσκου που δημιούργησε η τραγωδία στα Τέμπη. Ο φόβος δεν οφείλεται στο κυρίαρχο πλέον σενάριο για καθυστέρηση των εκλογών και διενέργεια του πρώτου γύρου στις 14 ή 21 Μαΐου και των δεύτερων εκλογών στις 2 Ιουλίου. Η αγορά ανησυχεί διότι ουδείς προς το παρόν γνωρίζει ποια θα είναι η φθορά για την κυβέρνηση, ούτε όμως το πόσο -και κυρίως αν- θα ωφεληθεί η «συστημική» αντιπολίτευση, στην οποία περιλαμβάνονται ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, έχοντας κυβερνήσει το κράτος που όλοι σήμερα μεμφόμαστε.

ΜIG: Game over μετά το αίτημα Πειραιώς - Epsilon Net: Το ταμπλό και το guidance - Σφηνάκια για Καρέλια, Coca Cola, ΕΛΛΑΚΤΩΡ

MIG: Εγκαίρως, σχεδόν πριν ένα μήνα, είχαμε περιγράψει από αυτή τη στήλη πως ο Μάριος Ηλιόπουλος θα επιχειρούσε να ρίξει «άμμο στα γρανάζια» του deal για την Attica, απαριθμώντας μάλιστα και κάποια νομικά μέσα.

Την αναβολή της συνέλευσης και τα ασφαλιστικά μέτρα τα παρακολουθήσαμε ήδη, ενώ στην τελευταία συνέλευση οι νομικοί σύμβουλοι του κ. Ηλιόπουλου απείλησαν (κι αυτό μάλλον ήταν λάθος τους), με συγκεκριμένες περαιτέρω ενέργειες περί άκυρης και παράνομης συνέλευσης, ποινικών ευθυνών και άλλων διαφόρων, που θα μπορούσαν να αποτελέσουν αιτίες περαιτέρω χρονοτριβής και αβεβαιότητας.

Τέμπη: Η συγνώμη, οι εκλογές και ο… Καραμανλής-Πωλητήρια Viva Wallet σε Καρώνη-Βαρύς λογαριασμός για Lamda

ΤΕΜΠΗ: Ολοένα πληθαίνουν οι εκτιμήσεις και οι πληροφορίες ότι το -έως πρότινος βέβαιο- σενάριο των εκλογών στις 9 Απριλίου «κάηκε» στα Τέμπη. Δεν είναι μόνο η διαπίστωση του αυξημένου «θυμού» στην κοινωνία, γεγονός στο οποίο ανταποκρίθηκε ο πρωθυπουργός γράφοντας συγνώμη, έστω και πέντε μέρες μετά την τραγωδία, ούτε μόνο η χρονική εγγύτητα με τα μνημόσυνα των θυμάτων.

Μέχρι τις 9 Απριλίου, ήτοι σε περίπου ένα μήνα, είναι εξαιρετικά δύσκολο να βγουν ουσιαστικά πορίσματα, δικαστικά και μη, όχι τόσο για τα λάθη του μηχανοδηγού ίσως, αλλά για το γενικότερο πλαίσιο ευθυνών, που όλοι πλέον γνωρίζουμε ότι υπάρχει. Οποιαδήποτε δε απόπειρα για «πορίσματα στο γόνατο» θα προκαλέσει αντί να καλμάρει, κοινωνία και αντιπολίτευση.

MIG: Γιατί «τα πλοία έφυγαν και δε γυρίζουν πίσω»-Κρίσιμα ραντεβού για Πειραιώς στις ΗΠΑ- Τράπεζες: Νέος… πονοκέφαλος

MIG: Με την «υπόσχεση» περαιτέρω νομικών ενεργειών έφυγε εσπευσμένα από τη Γενική Συνέλευση της Παρασκευής ο Μάριος Ηλιόπουλος. Παριστάμενοι υποστηρίζουν ότι φαινόταν κακοδιάθετος και εκνευρισμένος, καθώς τα αιτήματα του για προσωρινές διαταγές, που θα μπλόκαραν την ειλημμένη -πλέον- απόφαση για το deal της ATTICA GROUP, απορρίφθηκαν από το αρμόδιο δικαστήριο.

Μάλλον τα δύο «χάντικαπ» Ηλιόπουλου, που υπενθυμίσαμε σε προηγούμενο σχόλιο, είχαν βαρύτητα στη διαδικασία. Κι αυτό, συνήθως, αποτελεί πρόκριμα και για το προς τα πού θα πάει η τελεσίδικη απόφαση για τα ασφαλιστικά μέτρα που θα εκδικαστούν προσεχώς. Το συμπέρασμα, συνήθως πολύ έγκυρων νομικών κύκλων, είναι ότι εκτός πολύ σημαντικών απρόοπτων, «τα… πλοία έφυγαν και δε γυρίζουν πίσω»!

Τέμπη: Βαριά ερωτήματα για ΡΑΣ και Ιωάννα Τσιαπαρίκου - Ποια σούπερ μάρκετ ψάχνονται για ντιλ - Σφηνάκια για Intralot, Dimand

ΡΑΣ: Με ανακοίνωσή της χθες η άγνωστη σε πολλούς ανεξάρτητη Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων ενημέρωσε ότι θα κάνει αυτεπάγγελτή έρευνα μετά την τραγωδία στα Τέμπη, προκειμένου να εξετάσει αν εφαρμόστηκαν σωστά τα υφιστάμενα πρωτόκολλα ασφαλείας.

Η λέξη-κλειδί εδώ είναι το «υφιστάμενα». Που σημαίνει ότι η έρευνα δεν θα ασχοληθεί με το αν υπήρχαν συστήματα σηματοδότησης και ηλεκτρονικής ασφάλειας, εφόσον δεν προβλέπονται από τα (παντελώς ελλιπή όπως αποδείχτηκε) πρωτόκολλα διαχείρισης ασφάλειας που διαθέτουν οι εμπλεκόμενες εταιρείες και φορείς.

v