Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Σεπ 12 2024

Ο Κοντόπουλος και οι ντρίπλες-Τραμπ vs Χάρις: Σημειώσατε Χ-ΣΥΡΙΖΑ: Λεφτά υπάρχουν-Ο Δούκας, η βροχή & το Κουλούρι

Ο Κοντόπουλος και οι ντρίπλες-Τραμπ vs Χάρις: Σημειώσατε Χ-ΣΥΡΙΖΑ: Λεφτά υπάρχουν-Ο Δούκας, η βροχή & το Κουλούρι

ΔΟΥΚΑΣ: Γράφαμε χθες ότι η νεροποντή της Τρίτης στην Αθήνα ήταν μεγάλη... γκαντεμιά για τον υποψήφιο πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και νυν δήμαρχο Αθηναίων. Χθες το μεσημέρι (από... ριφλέξ σκίζει) έβγαλε μια δήλωση, μετά το στραπάτσο που έπαθε, καθώς είχε αναδείξει αυτό ακριβώς το θέμα, για τις πλημμύρες και τα βουλωμένα φρεάτια, στην τότε προεκλογική του εκστρατεία με αντίπαλο τον Μπακογιάννη.

Τι μας είπε λοιπόν χθες με ποστ στα social; Ότι «το πρώτο οκτάμηνο του έτους καθαρίσαμε ως Δήμος Αθήνας 14.700 φρεάτια. Την αντίστοιχη χρονική περίοδο επί Μπακογιάννη είχαν καθαριστεί μόλις 7.685».

Οπότε πρέπει όλοι να είμαστε ικανοποιημένοι, κυρίως διότι οι υπηρεσίες του δημάρχου εμφανίζονται να κρατούν τέτοια εξαντλητικά στατιστικά στοιχεία. Μπορεί να μην τα πηγαίνουν καλά στα υπόλοιπα, αλλά από στατιστικά σκίζουν.

Για το θαλασσοπνίξιμο στη... στεριά των Αμπελοκήπων και άλλων περιοχών, όμως, δεν μας είπε τίποτα. Διότι, κατά την ίδια δήλωση του Χάρη Δούκα, προχθές δεν αγανάκτησαν πολίτες, αλλά μόνο κάτι φερέφωνα του Μαξίμου, στα οποία δόθηκε εντολή «γενικής επίθεσης» εναντίον του!

Ισως την καλύτερη απάντηση του την έδωσε το σατιρικό site «Το Κουλούρι», που δημοσίευσε μια fake δήλωση του κ. Δούκα, για πλάκα, την οποία και αναδημοσιεύουμε:

«Δυστυχώς, για ακόμη μια φορά, με την πρώτη βροχή στην Αθήνα, πλημμύρισε ολόκληρη η πόλη. Θλιβερές εικόνες, με ρυάκια, βουλωμένα φρεάτια και αντλήσεις υδάτων, προκαλούν οργή και απορίες. Προσωπικά, σας υπόσχομαι ένα πράγμα. Μόλις βγω πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, πριν καν γίνω πρωθυπουργός, θα επικοινωνήσω με τον δήμαρχο Αθηναίων και θα φροντίσω να κάνει σωστά τη δουλειά του».

 

ΠΑΣΟΚ: Καταστατικών περιπετειών συνέχεια στο κόμμα. Το οποίο, όπως έχει σημειωθεί πολλές φορές, ορίζει, σε απλά λόγια, ότι δεν μπορεί να είναι υποψήφιος για πρόεδρος του κόμματος κάποιος που είναι διορισμένος ή αιρετός στην τοπική αυτοδιοίκηση και διατηρεί έμμισθη σχέση με τον φορέα της.

Ο Χάρης Δούκας είναι δήμαρχος, αλλά ποιος θα τολμούσε στη Χαρ. Τρικούπη να μιλήσει για ασυμβίβαστο;

Κάποιοι το σιγοψιθύρισαν στην αρχή, κάποιοι άλλοι είπαν «ας κάνουμε ομόφωνα μια αλλαγή στο καταστατικό, έστω και με μονοήμερο συνέδριο» και τελικά όλοι μαζί συμφώνησαν να… στρίψουν διά του αρραβώνος: να αυτοσχεδιάσουν και να «ερμηνεύσουν» το έρμο το καταστατικό με τρόπο που να μην προκύπτει παραβίασή του.

Πώς θα το πετύχουν; Θα σας γελάσουμε. 

 

ΣΥΡΙΖΑ: Μάχες με το καταστατικό και στον ΣΥΡΙΖΑ. Τέσσερις μέρες μετά την καθαίρεση του Στέφανου Κασσελάκη, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ψάχνουν να βρουν τι ορίζει το καταστατικό του κόμματός τους γι' αυτή την περίπτωση.

Όσο και να ψάχνουν όμως, άδικος κόπος, διότι το εν λόγω καταστατικό έχει τόσα κενά, γενικώς και ειδικώς, που άκρη δεν θα βρουν.

Το καταστατικό, δηλαδή το «Σύνταγμα» για τη λειτουργία ενός κόμματος, αναφέρει λιτά ότι: «Σε περίπτωση άρσης της εμπιστοσύνης της Κεντρικής Επιτροπής από το 50%+1 των μελών της προς τον πρόεδρο, συγκαλείται έκτακτο συνέδριο».

Δεν αποσαφηνίζει δηλαδή εάν ο πρόεδρος… παραμένει πρόεδρος μέχρι το έκτακτο συνέδριο ή ποιο πρόσωπο-όργανο αναλαμβάνει στη θέση του μέχρι τότε.

Στη λιτή (πιο λιτή δεν γίνεται…) καταστατική ρύθμιση για την πρόταση δυσπιστίας απουσιάζει κάθε αναφορά στην ψήφισή της με μυστική ψηφοφορία. Πόσο μάλλον με μυστική ψηφοφορία για τους παρόντες (κάλπη) και… φανερή για τους απόντες (τηλέφωνο), όπως αποφασίστηκε να γίνει στην περίπτωση του κ. Κασσελάκη.

Παραβιάζοντας όχι το καταστατικό αλλά τη... λογική.

 

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ: Υπάρχει και κάτι καλύτερο: η Κεντρική Επιτροπή συνεδρίαζε επί δύο ημέρες και κανένας «κορυφαίος» δεν ήξερε πόσα είναι τα μέλη της! Ο ένας έλεγε «296», ο άλλος «298», ο τρίτος «295» και ο τέταρτος «292».

«Μα όσοι παραιτήθηκαν με τους Τσακαλώτους κ.λπ. αντικαταστάθηκαν», έλεγαν οι μεν. «Ναι, αλλά στο μεταξύ παραιτήθηκε ο Τεμπονέρας και ο Τσιόκας», συμπλήρωναν οι άλλοι. «Εχει φύγει και ο Δραγασάκης», πρόσθεταν από δίπλα.

Τώρα που θα βγάλουν νέα Κεντρική Επιτροπή από το συνέδριο, ας αποθηκεύσουν τον αριθμό των μελών της για να μην ξεχνιούνται…

 

ΚΟΜΜΑΤΙΚΑ ΜΜΕ: Ξαφνικά άρχισε να… βρέχει λεφτά στον ΣΥΡΙΖΑ. Όπως έγινε γνωστό: «Ο διευθύνων σύμβουλος της Αυγής και του ρ/δ "στο Κόκκινο" Κωνσταντίνος Νικόλτσιος ενώπιον της συνέλευσης των εργαζομένων της Αυγής μετέφερε τη δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ για: Πρώτον, την εξόφληση του υπόλοιπου του επιδόματος αδείας που μας οφείλεται την προσεχή Παρασκευή. Δεύτερον, την εξόφληση του μισθού Ιουλίου το επόμενο 10ήμερο. Τρίτον, την εξόφληση του μισθού Αυγούστου μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου».

Ακούστηκε μάλιστα ότι όλα αυτά θα γίνουν από τη δόση της κρατικής επιχορήγησης, χωρίς να έχει συναφθεί το ομολογιακό δάνειο, όπως είχε αποφασίσει η Π.Γ. του κόμματος, λόγω της καθαίρεσης Κασσελάκη και του ορισμού εκλογής νέου προέδρου.

Δηλαδή, λεφτά... υπήρχαν; 

 

ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αποφασισμένη να τηρήσει μέχρι κεραίας τον νέο κανονισμό για τα απαιτούμενα ελάχιστα ποσοστά ελεύθερης διασποράς (free float) δείχνει να είναι η διοίκηση της ΕΧΑΕ, θέλοντας να αποφύγει ντρίπλες από τις διοικήσεις των εισηγμένων. Κύκλοι μάλιστα της αγοράς, προσπαθώντας να περιγράψουν το κλίμα, μεταφέρουν τα όσα τους δήλωσε ο Γιάννος Κοντόπουλος σε σχετική συζήτηση:

«Οι εταιρείες έχουν ενημερωθεί εδώ και πολύ καιρό και είχαν -και έχουν- όλο το χρονικό διάστημα να προσαρμοστούν. Θα έλεγα μάλιστα ότι θα πρέπει να προσαρμοστούν στην ουσία του κανονισμού και όχι να αναζητήσουν παραθυράκια που κάθε νόμος έχει. Στο εξωτερικό, καμιά σοβαρή εταιρεία δεν θα επέλεγε να δυσφημιστεί, πηγαίνοντας να εκμεταλλευτεί τα όποια παραθυράκια».

Πάντως, όσες εισηγμένες εταιρείες υποστηρίζουν ακόμη πως «έχουμε χρόνο μπροστά μας για να αποφασίσουμε», θα πρέπει να ξαναδιαβάσουν τον κανονισμό.

Πρώτον, γιατί όσες εξ αυτών έχουν free float μικρότερο του 10% θα τεθούν εκτός διαπραγμάτευσης τον προσεχή Μάιο. Και δεύτερον, επειδή οι υπόλοιπες θα κριθούν τον Ιούλιο του 2025, με βάση το μέσο σταθμικό free float του πρώτου εξαμήνου της επόμενης χρονιάς.

Οπότε, μια εταιρεία με σημερινό free float 20%, είτε θα πρέπει να το αυξήσει κατά 5% έως και τον προσεχή Δεκέμβριο είτε κατά πολύ περισσότερο μέσα στο 2025.

 

DEBATE-ΗΠΑ: Η Κάμαλα Χάρις και οι Δημοκρατικοί έχουν κάθε λόγο να είναι ευχαριστημένοι από το χθεσινό debate με τον Ντόναλντ Τραμπ, διότι δεν… έχασαν. Ο μεγάλος φόβος ήταν ότι η άπειρη Κάμαλα (που δεν έχει επιδείξει ως τώρα ιδιαίτερα πολιτικά χαρίσματα) θα αδυνατούσε να σταθεί. Κι αυτό σίγουρα αποφεύχθηκε.

Από την άλλη, ο υπερφίαλος και νάρκισσος Τραμπ έπεσε στην παγίδα που του έστησε το αντίπαλο επιτελείο: αντί να επιτίθεται, όπως είναι η συνήθης τακτική του, αμυνόταν στις κατηγορίες της Χάρις. Όμως, και η τελευταία απέφυγε να απαντήσει σε διάφορες σοβαρές ερωτήσεις, κρυπτόμενη πίσω από (εμφανώς προετοιμασμένα) λογύδρια που έβγαιναν εκτός θέματος.

Εν ολίγοις, είδαμε ένα debate πολύ χαμηλού επιπέδου, γεμάτο αλληλοκατηγορίες, με τις πολιτικές των δύο υποψηφίων να κινούνται στο περιθώριο και τους ίδιους να καταφεύγουν συχνά σε ανακρίβειες και υπερβολές.

Λίγο «πάρε τον έναν και χτύπα τον άλλο», δηλαδή.

Στην πράξη, ο ενθουσιασμός των Δημοκρατικών (και του μεγαλύτερου μέρους των ΜΜΕ, ιδίως στην Ευρώπη) οφείλεται κυρίως στην προηγούμενη αγωνία τους για το αποτέλεσμα, ενώ οι Ρεπουμπλικάνοι μπορεί να διαμαρτύρονται για τη στάση των δημοσιογράφων του ABC, που διοργάνωσε το debate, υπέρ της υποψήφιας των Δημοκρατικών, σίγουρα όμως δεν έχουν λόγους να πανηγυρίζουν για τις επιδόσεις του Τραμπ.

Η αίσθηση έμπειρων πολιτικών αναλυτών του εξωτερικού ήταν ότι το συγκεκριμένο debate δύσκολα θα κουνήσει τη βελόνα των δημοσκοπήσεων, αλλάζοντας τους υφιστάμενους συσχετισμούς. Ατάκα υποψηφίου, απ' αυτές που βγάζουν νικητή με νοκ άουτ, δεν έπαιξε.

Που σημαίνει ότι, στην ουσία, το αποτέλεσμα μάλλον θα είναι «σημειώσατε Χ».

Εάν ισχύσει αυτό (θα το δούμε βεβαίως τις επόμενες μέρες στα γκάλοπ και στις στοιχηματικές), τότε ο αγώνας θα παραμείνει «ντέρμπι», με τον Τραμπ όμως να έχει το προβάδισμα χάρη και στο εκλεκτορικό σύστημα των ΗΠΑ.

ΥΓ: Στο προηγούμενο debate, μεταξύ Τραμπ και Μπάιντεν τότε, την ατάκα που... σκοτώνει την είπε ο πρώην πρόεδρος μετά από μια ακατανόητη απάντηση του Μπάιντεν, χωρίς αρχή, μέση και τέλος. «Δεν κατάλαβα τίποτα απ' ό,τι είπε. Νομίζω ότι ούτε ο ίδιος κατάλαβε τι είπε». Ήταν μια πλάγια αλλά αμείλικτη μπηχτή για τα εμφανέστατα προβλήματα του Τζο Μπάιντεν, τα οποία και τον υποχρέωσαν άλλωστε να αποσύρει την υποψηφιότητά του.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v