Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Σεπ 11 2024

Γκαντεμιά, έβρεξε στο Δουκάτο της Αθήνας-Ο Π. Τσίμας στο Δ.Σ. της Λάμψα-Το ΧΑ περιμένει τα... πετροδολάρια

Γκαντεμιά, έβρεξε στο Δουκάτο της Αθήνας-Ο Π. Τσίμας στο Δ.Σ. της Λάμψα-Το ΧΑ περιμένει τα... πετροδολάρια

ΔΟΥΚΑΣ: Είναι λίγο… γκαντεμιά να πέφτει μια γερή μπόρα και να πλημμυρίζουν (πάλι) οι δρόμοι σε συνοικίες της Αθήνας, την ώρα που ο Χάρης ο Δούκας διεκδικεί την προεδρία του ΠΑΣΟΚ. Διότι ο ίδιος πριν ένα χρόνο ασκούσε σκληρή κριτική στον Μπακογιάννη για τα ακαθάριστα φρεάτια και έδινε υποσχέσεις ότι με εκείνον θα είναι διαφορετική η εικόνα.

Τώρα προφανώς η Αθήνα έχει γίνει πάρεργο, καθότι πάει για τα πιο μεγάλα οφίτσια. Σε εκείνους που τον ψήφισαν όμως για δήμαρχο μένει η αίσθηση ότι δεν τους τίμησε. Κι αυτό ίσως του κόψει φόρα στη νέα κούρσα.

Το σίγουρο είναι ότι οι πιο σοβαροί δεν έχουν εκτιμήσει καθόλου το απότομο... ρεσάλτο για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ.

Οι χθεσινές τσαλαβούτες απλώς το έκαναν χειρότερο.

 

 

 

ΣΥΡΙΖΑ: Ότι οι «87» με τον Παύλο Πολάκη έκαναν… λυκοσυμμαχία για να εκπαραθυρώσουν τον Στέφανο Κασσελάκη το έχουν καταλάβει και οι πιο άσχετοι με τις εξελίξεις στην αξιωματική αντιπολίτευση.

Για να καταλάβετε, όταν διαγράφηκε ο Πολάκης από την κοινοβουλευτική ομάδα, στα τέλη Ιουλίου, η Όλγα Γεροβασίλη μίλησε για «μισή διαγραφή» ζητώντας να γίνει ολόκληρη. Δηλαδή να διαγραφεί και από μέλος του κόμματος.

Η ανάγκη να διώξουν τον Κασσελάκη τούς έκανε προσωρινά συμμάχους, αλλά πριν προλάβει να κλείσει τριήμερο από την εκπαραθύρωση, τα σύννεφα άρχισαν να… φαίνονται στα βάθη του ορίζοντα.

Την αφορμή έδωσε ο χρόνος εκλογής νέου προέδρου: Για «το πρώτο Σαββατοκύριακο του Νοεμβρίου» μίλησε ο Πολάκης, «τις αρχές του νέου έτους» έδειξαν κάποιοι από τους «87».

Το αστείο είναι ότι σύντομες εκλογές ήθελαν και τα στελέχη που ήταν «κασσελακικοί» και αναζητούν νέο σημείο αναφοράς -χωρίς καμία διάθεση να τα βρουν με τον κ. Πολάκη, πάντως.

Για να μη γίνει εντελώς ανέκδοτο η ιστορία, βρέθηκε η «χρυσή» τομή χθες στην Πολιτική Γραμματεία: 24 Νοεμβρίου ο πρώτος γύρος των εκλογών για νέο πρόεδρο και 1 Δεκεμβρίου ο δεύτερος.

Το ποιοι θα είναι υποψήφιοι θα το αποφασίσει το έκτακτο συνέδριο που θα γίνει το τριήμερο 1-3 Νοεμβρίου. Εκεί θα μπουν τα «φίλτρα» για το εάν κάποιος μπορεί να διεκδικήσει την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ, όπως σας ενημερώσαμε χθες.

Για το θέμα αυτό ο Πολάκης είναι… αλλού: «Βεβαίως μπορεί να είναι υποψήφιος αν το θέλει», είπε για τον Κασσελάκη.

Κι όπως φαίνεται, ακόμα δεν έχουμε δει τίποτα...

 

ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: «Να ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ συγγνώμη από το ΠΑΣΟΚ και να εκδώσει μία θετική ανακοίνωση για τα 50χρονά του».

Μην το ψάχνετε, δεν πρόκειται για δήλωση στελέχους της Χ. Τρικούπη, αλλά για τοποθέτηση του Γιάννη Ραγκούση.

Όπως είπε στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας (του ΣΥΡΙΖΑ), «νιώθω την ανάγκη να ζητήσω συγγνώμη από τα μέλη και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ για τη σκαιότατη δήλωση του Στέφανου Κασσελάκη στην Κεντρική Επιτροπή» (σ.σ. περί παρέλασης της σημητικής διαπλοκής από την εκδήλωση για την 3η του Σεπτέμβρη).

Ο «πασοκογενής» κ. Ραγκούσης πρότεινε μάλιστα «να δώσουμε στη δημοσιότητα μια θετική αναφορά για τα 50 χρόνια από την 3η του Σεπτέμβρη, όπως αρμόζει στο πολιτικό ήθος και στον πολιτικό πολιτισμό κάθε αριστερού και προοδευτικού κόμματος».

Μετάφραση: Αφού τελειώσαμε με τον Κασσελάκη, ας αρχίσουμε να χτίζουμε τη συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ γιατί πολύ το αργήσαμε…

 

ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΔΗΣ: Σοβαρές καταγγελίες για τη διαδικασία επιλογής της διοίκησης του Οργανισμού Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας (ΟΔΥΘ) κάνει ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ μέσω X.

Ο νόμος, εξηγεί, προβλέπει αξιοκρατικές διαδικασίες και συνέντευξη των υποψηφίων από τριμελή επιτροπή.

Ως εδώ όλα δείχνουν καλά. Η επιτροπή όμως, εξηγεί, «αποτελείται από τον γενικό γραμματέα του Υπουργείου (πολιτικά επιλεγμένο πρόσωπο), τον γραμματέα της αποκεντρωμένης διοίκησης (ακόμα ένα πολιτικά επιλεγμένο πρόσωπο) κι έναν καθηγητή πανεπιστημίου σχετικό με το αντικείμενο». Αρα ξεκινάμε με σίγουρη νίκη της… πολιτικής, θα συμπληρώναμε…

Έχει όμως και συνέχεια: «Όλοι αυτοί έχουν αναπληρωτές και ο αναπληρωτής του πανεπιστημιακού είναι ένας καθηγητής του ΠΑΔΑ, ο οποίος "τυγχάνει" να έχει το ίδιο επώνυμο και πατρώνυμο με τον πρόεδρο της επιτροπής, δηλαδή τον γενικό γραμματέα του Υπουργείου Περιβάλλοντος. Λέτε να είναι αδέρφια; Αυτή η σφιχτά ελεγχόμενη κομματικά τριμελής επιτροπή παρουσιάζεται ως ανεξάρτητη και θα επιλέξει μέσω της συνέντευξης τους επικρατέστερους υποψηφίους για τη θέση του διοικητή, του αντιπροέδρου, του διευθύνοντος συμβούλου και του αναπληρωτή του στον ΟΔΥΘ», καταγγέλλει ο κ. Παραστατίδης.

Σύμφωνα δε με τον ίδιο, ο ΟΔΥΘ θα χειρίζεται ένα χαρτοφυλάκιο στο οποίο ανοίγουν πολλά παράθυρα για περαιτέρω πελατειακές διευθετήσεις. Μπορεί, με απλά λόγια, να γίνει ένα κομματικό παραμάγαζο…

 

ΔΑΑ: Για ακόμη μια φορά η ιρλανδική χαμηλού κόστους Ryanair έφαγε… άκυρο.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Τον περασμένο Ιούλιο, η εταιρεία του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος» γνωστοποίησε την πρόθεσή της να αυξήσει το Τέλος Εξυπηρέτησης Επιβατών, αντισταθμίζοντας την επερχόμενη από 1η Νοεμβρίου μείωση του γνωστού «σπατόσημου».

Αυτό δεν άρεσε καθόλου στους Ιρλανδούς, οι οποίοι ουκ ολίγες φορές έχουν κάνει αντάρτικο. Έτσι, άσκησαν προσφυγή (ήταν η μόνη αεροπορική που αντέδρασε) ενώπιον της Ανεξάρτητης Εποπτικής Αρχής (AΠΑ) στις 19 Ιουλίου 2024. Αυτή, όμως, απορρίφθηκε καθ’ ολοκληρίαν.

ΔΑΑ-Ryanair σημειώσατε 1.

 

AUTOHELLAS: Αν μη τι άλλο, η κόπωση φαίνεται να χαρακτηρίζει τους τελευταίους αρκετούς μήνες τις βραχυχρόνιες μισθώσεις αυτοκινήτων, οι οποίες εξαρτώνται άμεσα από τις επιδόσεις του τουρισμού.

Μετά από δύο χρονιές με υψηλές επιδόσεις τόσο στις μακροχρόνιες όσο και στις βραχυχρόνιες ενοικιάσεις αυτοκινήτων, η Autohellas βλέπει πτώση (έστω και μικρή) στις τιμές ανά ημέρα, η οποία επί του παρόντος αντισταθμίζεται από την αυξημένη μέση χρήση του στόλου και οδηγεί σε ελαφρά αυξημένα έσοδα ανά αυτοκίνητο.

Μέχρι πότε όμως; Όσο η προσφορά αυξάνεται, οι τιμές πέφτουν. Ή, αλλιώς, εκεί που η θεωρία της προσφοράς και της ζήτησης βρίσκει εφαρμογή…

 

ΤΣΙΜΑΣ: Μια νέα άφιξη βρίσκεται προ των πυλών της Λάμψα που μεταξύ άλλων ελέγχει τη Μεγάλη Βρετανία. Ο λόγος για τον Παύλο Τσίμα, ο οποίος σήμερα αναμένεται να αποκτήσει θέση στο διοικητικό συμβούλιο της εισηγμένης ξενοδοχειακής εταιρείας. Τουλάχιστον αυτό καλείται να εγκρίνει η Έκτακτη Γενική Συνέλευση των Μετόχων της εταιρείας.

Ο γνωστός δημοσιογράφος προτείνεται να οριστεί ως ανεξάρτητο μέλος του ΔΣ. Εκεί βρίσκεται ήδη, ως γνωστόν, η Μαρία Δαμανάκη.

 

DANONE: Ηταν από τις πρώτες εταιρείες τροφίμων, πίσω στο 2017, που υιοθέτησε το Nutri-Score. Όμως εσχάτως αποφάσισε να το αφαιρέσει απ’ όλα τα πόσιμα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα φυτικά εναλλακτικά προϊόντα της.

Το πρόβλημα, σύμφωνα με τον πολυεθνικό κολοσσό, είναι ότι το αναθεωρημένο Nutri-Score τοποθετεί τα γαλακτοκομικά και τα ροφήματα φυτικής προέλευσης στην κατηγορία των αναψυκτικών.

Ο δημιουργός του Nutri-Score (σ.σ. διατροφική ετικέτα στο μπροστινό μέρος της συσκευασίας ενός τροφίμου που, ανάλογα με το χρώμα, επισημαίνει πόσο υγιεινό είναι), καθηγητής Serge Hercberg από το Πανεπιστήμιο της Σορβόνης στο Παρίσι, αντέδρασε έντονα: «Είναι λυπηρό και εξαιρετικά σοκαριστικό να βλέπουμε την Danone να εγκαταλείπει το Nutri-Score επειδή δεν της αρέσουν πλέον οι κανόνες του παιχνιδιού που έχουν θεσπιστεί από τους επιστήμονες», δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων AFP.

Σύμφωνα με τον ίδιο, έχει σημασία να βαθμολογούνται διαφορετικά το στερεό γιαούρτι και το πόσιμο γιαούρτι, ακόμη κι αν περιέχουν την ίδια ποσότητα ζάχαρης: το πόσιμο γιαούρτι καταναλώνεται κυρίως εκτός γευμάτων, ως «υγρό σνακ», με κίνδυνο «υψηλής κατανάλωσης μεταξύ παιδιών και εφήβων».

Το Nutri-Score, η χρήση του οποίου δεν είναι υποχρεωτική, επινοήθηκε με τον εύληπτο χρωματικό του κώδικα για να κατευθύνει τους καταναλωτές προς πιο υγιεινές επιλογές τροφίμων.

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ: Σε έκδοση senior preferred ομολόγου προχωρά η Ελληνική Τράπεζα Κύπρου, θυγατρική της Eurobank. Το ύψος της έκδοσης θα κινηθεί σε επίπεδα τουλάχιστον 100 εκατ. ευρώ και στοχεύει σε κάλυψη απαιτήσεων του δείκτη MREL.

 

OΛΘ: Μικτές μηνιαίες αποδοχές 16 χιλ. ευρώ προβλέπει η σύμβαση εργασίας, αόριστης διάρκειας, μεταξύ του ΟΛΘ και του νέου διευθύνοντος συμβούλου Ιωάννη Τσάρα. Προβλέπει, επίσης, ετήσιο bonus αποδοτικότητας, (μικτού) ύψους 65 χιλ. ευρώ, υπό τον όρο επίτευξης προκαθορισμένου EBITDA και θετικής αξιολόγησής του από το ΔΣ.

Οι όροι της σύμβασης εργασίας είναι παρόμοιοι της σύμβασης του προκατόχου του Arie Koppelaar.

 

IDEAL-ATTICA STORES: Στα 38,7 εκατ. ευρώ εκτιμήθηκε η εύλογη αξία του εμπορικού σήματος «ΑΤΤΙCΑ» της Αττικά Πολυκαταστήματα (Attica Stores) από την Ideal, που απέκτησε το 100% της εταιρείας προ έτους. Ετσι, αναπροσαρμόστηκε κατά το ποσό των 8,5 εκατ. ευρώ.

 

ΠΕΤΡΟΔΟΛΑΡΙΑ: Σε νέο κύκλο προσδοκιών για μεγάλες επενδύσεις σε εταιρείες εισηγμένες και μη, από επιχειρήσεις και funds του Κόλπου, έχει εισέλθει η εγχώρια αγορά.

Μετά τη συμφωνία εξαγοράς της ΤΕΝΕΡΓ από τη Masdar και τη συμμετοχή των Saudi Telecom και Etisalat στη διαγωνιστική διαδικασία πώλησης της Nova, έχει αναπτυχθεί φημολογία για νέες επενδύσεις σε Ενέργεια, Υγεία, Τρόφιμα και άλλους τομείς.

Αφορμή η διάθεση private equity funds ή επιχειρηματικών ομίλων να αποεπενδυθούν, λόγω ολοκλήρωσης του επενδυτικού τους ορίζοντα ή διαφορετικών προτεραιοτήτων.

Η ιστορία διδάσκει ότι πρέπει να κρατήσουμε… μικρό καλάθι, καθώς τα «πετροδολάρια» έχουν μέχρι τώρα κάνει αυστηρά επιλεκτικές κινήσεις στην Ελλάδα, ακόμα και κατά τη διάρκεια της κρίσης, που οι τιμές ήταν στα τάρταρα.

Κάποιες δε εξ αυτών αποδείχθηκαν εξαιρετικά επιτυχείς (π.χ. Αστέρας Βουλιαγμένης).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v