Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Σεπ 6 2024

Το μοντέλο Κωστή με τις σιωπηρές παρατάσεις-Αμήχανο τετ α τετ για Τσίπρα-Tips για Jumbo, Σαράντη, Softweb

Το μοντέλο Κωστή με τις σιωπηρές παρατάσεις-Αμήχανο τετ α τετ για Τσίπρα-Tips για Jumbo, Σαράντη, Softweb

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ: Δόθηκε ή δεν δόθηκε τελικά παράταση για την εγκατάσταση του συστήματος IRIS από τους ελεύθερους επαγγελματίες;

Η προθεσμία έληξε, χωρίς νέα παράταση, στις 2 Σεπτεμβρίου, αλλά όπως μας ενημέρωσε χθες το υπουργείο Οικονομικών, «οι έλεγχοι των αρμόδιων αρχών θα ξεκινήσουν από τις αρχές Οκτωβρίου».

Πρακτικά παράταση δεν δόθηκε. Ουσιαστικά, όμως, μια σιωπηρή παράταση είναι σε ισχύ έως το τέλος του μήνα, προκειμένου να μην πέσουν πρόστιμα στους περίπου 150.000 υπόχρεους που δεν έχουν ακόμα συμμορφωθεί. Το ζητούμενο, λένε πηγές του ΥΠΕΘΟ, δεν είναι να πέσουν «καμπάνες» αλλά να συμμορφωθεί η αγορά.

Το ίδιο μοντέλο, αυτό της σιωπηρής παράτασης, είχε επιλέξει το ΥΠΕΘΟ και για την εγκατάσταση «έξυπνων» ταμειακών μηχανών στην εστίαση, όταν μετά την παρέλευση της προθεσμίας στις αρχές Αυγούστου έγινε γνωστό πως μέχρι το τέλος Αυγούστου δεν θα επιβάλλονται πρόστιμα σε όσους δεν είχαν συμμορφωθεί ακόμα.

Υποθέτουμε ότι τις επόμενες μέρες θα αρχίσουν οι «καμπάνες» για την εστίαση και από Οκτώβριο για το IRIS.

Ή μήπως όχι;

 

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Δύο τράπεζες, η Εθνική και η Alpha Bank, έσπευσαν χθες να ανακοινώσουν μειώσεις σε βασικές προμήθειες ή και κατάργησή τους. Είχε προηγηθεί, θυμίζουμε, η Eurobank που ανακοίνωσε νέες χρεώσεις στις 15 Ιουλίου και η Πειραιώς στα τέλη του ίδιου μήνα.

Το θέμα των χρεώσεων από τις τράπεζες επανέφερε σταθερά το τελευταίο διάστημα ο Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος είχε απειλήσει με νομοθετική παρέμβαση, αν το τραπεζικό σύστημα δεν κινούνταν αυτόνομα. «Η μη διευθέτηση του ζητήματος των προμηθειών», είχε σημειώσει στην ετήσια γενική συνέλευση της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, «δεν προσφέρει τίποτα ούτε στις τράπεζες, ούτε στην κυβέρνηση, ούτε στην κοινωνία».

Οι κινήσεις από την πλευρά των τραπεζών συνιστούν ακόμα ένα όπλο για την κυβέρνηση και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, που ποντάρει πολλά στη διήμερη άνοδο στη ΔΕΘ, ώστε να αλλάξει το κλίμα.

 

ΤΣΙΠΡΑΣ: Το γραφείο που διατηρεί ο Αλέξης Τσίπρας ως πρώην πρωθυπουργός στο ισόγειο του Κοινοβουλίου είναι δίπλα σ' ένα από τα ασανσέρ που οδηγούν στους ορόφους του κτιρίου.

Εκεί στεκόταν ο Δημήτρης Τζανακόπουλος περιμένοντας να ανοίξει η πόρτα για να πάει στον πρώτο όροφο. Μόνο που άνοιξε η διπλανή πόρτα και βγήκε ο κ. Τσίπρας. Οι δυο τους ήρθαν, φυσικά, τετ α τετ, κοιτάχτηκαν για λίγα δευτερόλεπτα χωρίς να μιλήσουν, ενώ την αμηχανία μπορούσε κάποιος να την κόψει… με το μαχαίρι.

Δύσκολη στιγμή, δεδομένης της στενής προσωπικής σχέσης από τα νιάτα τους, αλλά και της κομματικής, αφού ο κ. Τζανακόπουλος ήταν πάντα στον στενό πυρήνα των συνεργατών του πρώην προέδρου.

Τώρα ο ένας βρίσκεται σε άλλο κόμμα (στη Νέα Αριστερά) και ο άλλος μετράει την αντοχή του δικού του κόμματος, του ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς να ξέρει πότε και από ποιους θα επέλθει το «διαζύγιο» ανάμεσα στον Στέφανο Κασσελάκη και στους αμφισβητίες του.

Το βέβαιο είναι ότι ο πρώην πρόεδρος δεν ανήκει στους υποστηρικτές του διαδόχου του -κάθε άλλο πια.

 

JUMBO: Αναμφίβολα ο πρωταγωνιστής της χθεσινής συνεδρίασης, στον απόηχο της προχθεσινής ανακοίνωσης του σχεδίου για την αγορά ιδίων μετοχών έως 10% του μετοχικού κεφαλαίου.

Ανοιγμα στα 23,5 ευρώ, υψηλό ημέρας στα 24,56 ευρώ (+6,78%) και κλείσιμο στα 24,3 ευρώ ή 5,65% υψηλότερα. Οι συναλλαγές στα 13,4 εκατ. ευρώ.

Μετά απ' αυτή την κίνηση ο τίτλος απέχει 10% από τον «άτυπο πήχη» που έθεσε ο Απόστολος Βακάκης, βάζοντας το άνω όριο αγοράς ιδίων μετοχών στα 27,2 ευρώ, στο επίπεδο δηλαδή που έκανε ο ίδιος το placement.

 

ΣΑΡΑΝΤΗΣ: Τέσσερις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις συμπλήρωσε η μετοχή, που πήρε ώθηση από την ανακοίνωση οικονομικών αποτελεσμάτων εξαμήνου. Σ' αυτό το διάστημα τα κέρδη προσεγγίζουν το 10%. Το χθεσινό κλείσιμο στα 10,88 ευρώ απέχει 9,74% από το υψηλό έτους των 11,94 ευρώ στις 29 Απριλίου.

Στα αξιοσημείωτα ότι χθες στον τίτλο έγιναν τέσσερα πακέτα συνολικής αξίας 1,64 εκατ. ευρώ. Μ' αυτά άλλαξαν χέρια 16.486 τίτλοι στα 10,66 ευρώ, 30.000 στα 10,59 ευρώ, 29.719 στα 10,97 ευρώ και 75.000 τίτλοι στα 11,04 ευρώ.


SOFTWEB: Την πρώτη επιχειρηματική της κίνηση μετά την εισαγωγή στην Ε.ΝΑ. στα τέλη Ιουλίου ανακοίνωσε η εισηγμένη. Προχώρησε σε συνεργασία με τοπικό αντιπρόσωπο στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, με στόχο να δραστηριοποιηθεί στην ευρύτερη περιοχή.

Η μετοχή ανέβηκε στο 1,72 ευρώ ή 5,2% υψηλότερα, με τις συναλλαγές στις 14,4 χιλιάδες ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι μετά την εισαγωγή της είχε φτάσει έως τα 2,5 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v