Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Σεπ 5 2024

ΠΑΣΟΚ: Επιχείρηση… αναστήλωση-Bad news για τους ραντιέρηδες-Tips για Profile, Attica Bank και το σήμα Βακάκη

ΠΑΣΟΚ: Επιχείρηση… αναστήλωση-Bad news για τους ραντιέρηδες-Tips για Profile, Attica Bank και το σήμα Βακάκη

ΑΝΑΣΤΗΛΩΣΗ: Η δημοσιότητα που έλαβαν τα 50στά γενέθλια του ΠΑΣΟΚ (και η παρουσία εμβληματικών φυσιογνωμιών του «όλου ΠΑΣΟΚ» στις εκδηλώσεις) δεν οφείλεται μόνο στην ιδιαίτερη επέτειο για το κόμμα που ίδρυσε ο αείμνηστος Ανδρέας Παπανδρέου.

Οφείλεται και στην κατάσταση που αποτυπώθηκε ξανά προ ημερών με τη δημοσκόπηση της MRB: Περιορισμός αυτού που αποκαλείται στην εποχή μας «συστημικό κέντρο» (έναντι των άκρων) στο 41% με αναγωγή και στο 32,1% σε καθαρή πρόθεση ψήφου, διάλυση του ΣΥΡΙΖΑ σε... δόσεις και συνεχιζόμενη άνοδος στα άκρα του πολιτικού φάσματος.

Πρόκειται για φαινόμενο που προβληματίζει ισχυρούς κύκλους της πολιτικής, της οικονομίας, της διανόησης και των MME, καθώς και τους εταίρους μας σε ΕΕ και ΝΑΤΟ, που κοιτούν μπροστά και βλέπουν... πρόβλημα.

Με τη ΝΔ να τελεί υπό ισχυρή δημοκοπική πίεση σχεδόν τρία χρόνια πριν από την κανονική λήξη της δεύτερης θητείας της, οι κύκλοι αυτοί δεν είναι διατεθειμένοι να ποντάρουν τα πάντα στη δυνατότητα του Κυριάκου Μητσοτάκη να ανακάμψει και να κερδίσει τρίτη αυτοδύναμη θητεία. Κατά συνέπεια, απασχολεί ιδιαίτερα η ύπαρξη διάδοχης κυβερνητικής κατάστασης, στην οποία κεντρικό ρόλο καλείται να παίξει ένα «ανερχόμενο» ή, αν προτιμάτε, «αναστηλωμένο» ΠΑΣΟΚ.

 

ΑΝΑΣΤΗΛΩΣΗ ΙΙ: Πολλά βέβαια θα εξαρτηθούν από το ποιος θα είναι ο επόμενος αρχηγός, αλλά και ποιες θα είναι οι πολιτικές θέσεις, ώστε να αρέσουν επαρκώς και στους… ψηφοφόρους. Υπ' αυτή την έννοια, ο Χάρης Δούκας θεωρείται προτιμώμενος υποψήφιος από εκείνους που θέλουν… Συνασπισμό της (κεντρο)Αριστεράς.

Αντιστοίχως, η Άννα Διαμαντοπούλου φαίνεται να είναι το «πουλέν» εκείνων που ποντάρουν είτε στο σενάριο της στενής συγκυβέρνησης με τη ΝΔ είτε στην έκπληξη ενός «κεντρώου/εκσυγχρονιστικού ΠΑΣΟΚ (με τη σημιτική έννοια) της Διαμαντοπούλου», που θα μοιάζει πολύ με τη «νέα» ΝΔ του Κυριάκου (προ της δεξιάς στροφής των τελευταίων μηνών) και θα διεκδικήσει την εξουσία, λαμβάνοντας τη σκυτάλη.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης προφανώς δεν έχει την υποστήριξη των παραπάνω δυνάμεων, ενώ ο Γερουλάνος είναι κάτι σαν αουτσάιντερ, καθώς δεν είναι… «ταμένος», όπως ισχυρίζονται οι κακές γλώσσες ότι συμβαίνει με Δούκα και Διαμαντοπούλου.

Τίποτε από τα παραπάνω δεν είναι παράλογο. Τουναντίον φαίνεται να αποτελούν την ελληνική εκδοχή όσων παρατηρούμε σε αρκετές χώρες της Ευρώπης. Όταν ένα συστημικό κόμμα κινδυνεύει να χάσει την εξουσία, όλη η προσπάθεια του «κατεστημένου» είναι να υπάρχει αντίστοιχη λύση, ώστε να μην προκύψει ανάγκη ενσωμάτωσης σε κυβέρνηση των χαρακτηριζόμενων ως «ακραίων».

Αλλού η συνταγή έχει πετύχει, αλλού, όπως στην Ολλανδία και την Ιταλία, έχει ήδη αποτύχει, κι αλλού ακόμη… δοκιμάζεται, όπως συμβαίνει τώρα στη Γαλλία.

Τελευταίο κρούσμα οι εκλογές στα γερμανικά κρατίδια της Θουριγγίας και της Σαξονίας. Όπου οι Χριστιανοδημοκράτες, προκειμένου να βάλουν στη γωνία το καραμπινάτα ακροδεξιό Αfd, που ήταν ο μεγάλος νικητής των εκλογών, βρίσκονται σε μεγάλο πρόβλημα εξαιτίας της εξαΰλωσης των Σοσιαλδημοκρατών, των Πρασίνων και των Φιλελευθέρων.

Διότι είναι αναγκασμένοι να συνομιλήσουν με το κόμμα της Σάρα Βάγκενκνεχτ, που θεωρείται από το γερμανικό σύστημα ως ένας υβριδικός συνδυασμός ακροαριστερών και... ακροδεξιών απόψεων.

 

ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ: Προσέξτε τώρα: οι μισοί του ΣΥΡΙΖΑ («87» και πέριξ) λένε ότι τελούν εν αναμονή των προεδρικών εκλογών στο ΠΑΣΟΚ, για να δουν εάν θα υπάρξουν περιθώρια για την περίφημη «συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων», μέσα από νέο φορέα-ομπρέλα κατά προτίμηση.

Οι του ΠΑΣΟΚ που θέλουν την εν λόγω συνεργασία (αλλά με πολιτική αυτονομία του κόμματός τους) λένε «να δούμε πού θα βγάλουν οι εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ, γιατί αλλιώς πώς να μιλήσουμε για συνεργασίες;».

Τις απαντήσεις τις έχει δώσει το γνωστό θεατρικό έργο του Σάμιουελ Μπέκετ «Περιμένοντας τον Γκοντό». Αυτό που οι ήρωες περιμένουν έναν σωτήρα, τον Γκοντό, αλλά αυτός δεν έρχεται ποτέ.

 

ΑΠΟΤΑΜΙΕΥΣΗ: Αρκετά κάτω από το ψυχολογικό όριο του 3% (στο 2,82%) κινήθηκε η ετήσια απόδοση των δωδεκάμηνης διάρκειας Εντόκων Γραμματίων του Ελληνικού Δημοσίου (ΕΓΕΔ) στη χθεσινή δημοπρασία, όταν η σχετική έκδοση του Ιουνίου είχε κλείσει στο 3,34% και όταν το προηγούμενο δωδεκάμηνο οι ετησιοποιημένες αποδόσεις των ΕΓΕΔ προσέγγιζαν ακόμη και το 4%.

Θα πρέπει, μάλιστα, να σημειωθεί πως τα νοικοκυριά έχουν δυνατότητα συμμετοχής στις σχετικές δημόσιες εγγραφές μόνο για ποσά έως και 15.000 ευρώ, ενώ για να αποκτήσουν τους αντίστοιχους τίτλους από τη δευτερογενή αγορά θα πρέπει να χρεωθούν με προμήθειες, οπότε η πραγματική τους απόδοση μειώνεται περαιτέρω.

Το ψαλίδισμα των αποδόσεων δεν αφορά μόνο τα ΕΓΕΔ, αλλά γενικότερα τους τίτλους σταθερού εισοδήματος.
Για παράδειγμα, στα Ομολογιακά Α/Κ συγκεκριμένης χρονικής διάρκειας (Target Maturity) οι «προσδοκώμενες» ετησιοποιημένες αποδόσεις κυμαίνονται πλέον γύρω ή και κάτω από το 2%, όταν πριν από έναν χρόνο βρίσκονταν τουλάχιστον 1 ποσοστιαία μονάδα υψηλότερα.

Όπως όλα δείχνουν -στον βαθμό που θα επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις των αναλυτών για τις μελλοντικές αποφάσεις της ΕΚΤ- τα επιτόκια των προθεσμιακών τραπεζικών καταθέσεων θα πέσουν κάτω από το 1% μέχρι τον Δεκέμβριο και ακόμη χαμηλότερα το 2025, ενώ με βάση τα τρέχοντα δεδομένα θα πρέπει κάποιος να επιλέξει τα δεκαετή κρατικά ελληνικά ομόλογα για να καρπωθεί ένα yield πάνω από 3% (κοντά στο 3,3%).

Μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον, η μέση μερισματική απόδοση των εισηγμένων εταιρειών στο Χρηματιστήριο της Αθήνας αναμένεται να υπερβεί φέτος το 4% και -γιατί όχι- να κινηθεί ακόμη υψηλότερα μέσα στο 2025.

 

ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ: Μέσα στον Σεπτέμβρη θα κάνει ντεμπούτο το νέο voucher για την επιδότηση των συνδέσεων οπτικών ινών.

Ο πρωθυπουργός θα κάνει τις σχετικές ανακοινώσεις από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, δίνοντας ανάσα στην αγορά, τους παρόχους και τους συνδρομητές, που περιμένουν εδώ και μήνες τη σχετική πρωτοβουλία.

Τα συνολικά κονδύλια για το νέο voucher αγγίζουν τα 80 εκατ. ευρώ. Όπως είπε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου, τα 27 εκατ. ευρώ είναι ευρωπαϊκά κονδύλια και τα υπόλοιπα εγχώρια χρηματοδότηση.

Τα ευρωπαϊκά κονδύλια θα συνδυαστούν και με το smart readiness, την επιδότηση για εγκαταστάσεις οπτικής ίνας σε πολυκατοικίες και μονοκατοικίες. Μάλιστα προέβλεψε ότι και οι πάροχοι επιθυμούν να προχωρήσουν σε συνδυαστικά πακέτα.

Μέχρι στιγμής έχει διατεθεί ελάχιστο ποσό από το πρόγραμμα επιδότησης smart readiness. Ωστόσο η νέα ΚΥΑ δίνει λύση στο πρόβλημα με τον μοναδικό ΑΦΜ και πλέον οι πάροχοι είναι βέβαιοι ότι θα υπάρξει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον.

Περιμένουμε να δούμε…



PROFILE: Από τις μετοχές που κινήθηκαν κόντρα στο ρεύμα, κλείνοντας στα 4,87 ευρώ ή 3,11% υψηλότερα, με συναλλαγές 613 χιλιάδες ευρώ.

Η μετοχή συμπλήρωσε χθες τέσσερις ανοδικές συνεδριάσεις, στο διάστημα των οποίων το αθροιστικό κέρδος είναι 8,2%.

 

ATTICA BANK: Συνέχισε ανοδικά στη χθεσινή συνεδρίαση μετά το 18% της Τρίτης, αν και στο τέλος η άνοδος μετριάστηκε. Ο τίτλος έφτασε μέχρι τα 10,95 ευρώ (11,5%), για να κλείσει εντέλει στα 10,3 ευρώ ή 4,89% υψηλότερα.

Απουσία free float, οι συναλλαγές ήταν για άλλη μια ημέρα χαμηλές, στις 155 χιλιάδες ευρώ.

 

JUMBO: Την τιμή στην οποία πούλησε τις μετοχές στο πλαίσιο του πρόσφατου placement (27,2 ευρώ) εισηγείται ο Απόστολος Βακάκης ως ανώτατο όριο για τις αγορές ιδίων μετοχών.

Ως γνωστόν, χθες η εισηγμένη ανακοίνωσε Εκτακτη Γενική Συνέλευση για την επαναγορά εντός διετίας έως του 10% των μετοχών, με στόχο την ακύρωση και έτσι την έμμεση αύξηση του ποσοστού των μετόχων.

Προ του placement από τον βασικό μέτοχο, ο τίτλος είχε φτάσει έως τα 30 ευρώ. Ακολούθησε πλαγιοκαθοδική πορεία και αναθεώρηση προς τα κάτω του στόχου για τις φετινές πωλήσεις και την κερδοφορία.

Το χθεσινό κλείσιμο στα 23 ευρώ αντιστοιχεί σε πτώση 23,3% από την ανώτατη τιμή και σε 15,4% από την τιμή στην οποία έγινε το placement.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «η διοίκηση θεωρεί ότι -στα σημερινά επίπεδα τιμών του Χρηματιστηρίου- το πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών επιβραβεύει τους υφιστάμενους μετόχους για την εμπιστοσύνη που δείχνουν στην εταιρεία, δίνοντάς τους τη δυνατότητα, αντί πρόσθετου μερίσματος, να επενδύσουν έμμεσα στην εταιρεία, αυξάνοντας το ποσοστό τους χωρίς την καταβολή μετρητών».

Ολα αυτά καλά κι ωραία, αλλά η τοποθέτηση του άνω ορίου επαναγοράς στην τιμή στην οποία πούλησε ο βασικός μέτοχος (και όχι παραπάνω, ενώ η μετοχή είχε φτάσει τα 30 ευρώ) μάλλον δεν δημιουργεί και τις καλύτερες εντυπώσεις. 

Υ.Γ. Σημειώστε ότι οι αναλυτές έχουν τον πήχη πολύ υψηλότερα. Η Euroxx στα 30,6 ευρώ, ενώ η Citi στα 32,5 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v