ΠΟΛΑΚΗΣ: Το προεδρείο της Βουλής καθυστέρησε περίπου μία ώρα να αναγνώσει (όπως επιβάλλει ο Κανονισμός) στην Ολομέλεια την επιστολή επανένταξης του Παύλου Πολάκη στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο λόγος ήταν ότι έπρεπε, για το τυπικό του πράγματος, να συνοδευτεί και από έγγραφη διαβεβαίωση του κ. Πολάκη ότι αποδέχεται την επιστροφή του. Εντέλει, και με δεδομένη την πίεση χρόνου αφού η συνεδρίαση της Ολομέλειας είχε φτάσει στο τέλος και δεν μπορούσε το προεδρείο να την ξεχειλώσει, διαβάστηκε η επιστολή του προέδρου της Κ.Ο. Νίκου Παππά για την επανένταξη του Κρητικού βουλευτή.
Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος του Σώματος Κώστας Τασούλας επιχείρησε να σπάσει τον πάγο με τον κ. Πολάκη και τον πλησίασε όσο εκείνος πλήρωνε τον καφέ του στο καφενείο της Βουλής. «Τι θέλεις;» τον ρώτησε ο βουλευτής. «Πέντε ευρώ», του είπε γελώντας ο κ. Τασούλας. «Εδώ μου πήρες 2.000 ευρώ, στα πέντε θα κολλήσουμε;» του απάντησε.
Εννοώντας τη μείωση του «μηνιάτικου» Ιουλίου κατά 2.000 ευρώ, που επιβλήθηκε στον κ. Πολάκη ως ποινή για τον διαπληκτισμό που είχε με τη συνεργάτιδα του Άδωνι Γεωργιάδη. Ο οποίος (διαπληκτισμός) προκάλεσε το κλάμα της Αθηνάς Λινού και τη διαγραφή του κ. Πολάκη από την Κ.Ο.
Με εκείνη την αφορμή ο κ. Τασούλας είχε μιλήσει εξαιρετικά άσχημα για τον βουλευτή, τον οποίο χαρακτήρισε «χυδαίο ζήτουλα της προσοχής». Κατά τους αυτόπτες μάρτυρες, πάντως, ο κ. Τασούλας ζήτησε χθες μόνο πέντε ευρώ από τον κ. Πολάκη, όχι και «συγγνώμη», οπότε η σχέση τους κάθε άλλο παρά ανέφελη αναμένεται…
ΠΟΛΑΚΗΣ-ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ: Κατά τα λοιπά, ο Στέφανος Κασσελάκης έχει πει πολλές φορές ότι η διαγραφή του κ. Πολάκη από την Κ.Ο. του κόμματος έγινε λόγω της συμπεριφοράς του και όχι για την όποια κριτική ασκεί στην ηγεσία ή για πολιτικές θέσεις που καταθέτει.
Το ίδιο επιχείρημα επανέλαβε και λίγες ώρες πριν από την απόφαση για επανένταξη του Κρητικού στη δύναμη των βουλευτών, αλλά χωρίς να προηγηθεί δήλωση από τον ίδιο για αλλαγή συμπεριφοράς.
Το ενδεχόμενο να δόθηκε η σχετική διαβεβαίωση… ιδιωτικώς μοιάζει απίθανο. Οπότε η εξήγηση για το άρον άρον κλείσιμο της εκκρεμότητας ενόψει της (καυτής) συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής το Σάββατο, ώστε να μη διαταραχθούν οι ισορροπίες με ή χωρίς πρόταση μομφής στον πρόεδρο, κερδίζει όλα τα στοιχήματα.
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ: Τα προβλήματα που έχει προκαλέσει σε περιοχές της χώρας η ραγδαία αύξηση των βραχυχρόνιων ενοικιάσεων ανέδειξε χθες το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΞΕΕ), παρουσιάζοντας μάλιστα και ειδική έρευνα της Grant Thornton.
Σ' αυτή διαπιστώνεται ο διπλασιασμός, σε μια πενταετία, των κλινών που διατίθενται μέσω Airbnb, η δυσκολία εύρεσης στέγης, αλλά και σειρά άλλων παρενεργειών σε ό,τι αφορά περιβαλλοντικά θέματα.
Το ζήτημα, ως γνωστόν, δεν αφορά μόνο την Ελλάδα. Σε όλη την Ευρώπη αναζητούνται λύσεις, και μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις λαμβάνονται δραστικά μέτρα. Για παράδειγμα, η Βαρκελώνη σχεδιάζει να βάλει οριστικό τέλος στο Airbnb έως το 2028.
Η χρονική στιγμή δεν είναι τυχαία. Η κυβέρνηση έχει κάνει γνωστό εδώ και καιρό ότι θα αξιοποιούσε το καλοκαίρι για να αξιολογήσει το πώς λειτούργησε το περσινό πακέτο μέτρων που ανακοίνωσε για τη βραχυχρόνια μίσθωση, προκειμένου να κάνει, αν κρίνει, διορθωτικές κινήσεις.
Και σίγουρα πρέπει να γίνει μια σοβαρή συζήτηση για το θέμα. Ωστόσο, στη στήλη έκανε εντύπωση η επιλογή του ΞΕΕ να δώσει τον τίτλο «Μιλάμε για τη ζωή μας» (#Milame_gia_ti_zoi_ mas) στην πρωτοβουλία που αναλαμβάνει. Ισως να ταίριαζε περισσότερο σε καμπάνια συλλόγου καταναλωτών, παρά σε μια από τις ισχυρότερες επιχειρηματικές ενώσεις της χώρας.
Ισως μια άλλη εκδοχή του… Λαός και Κολωνάκι.
ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ: Τις ενστάσεις του σχετικά με την προτεινόμενη αύξηση του τέλους παρεπιδημούντων εξέφρασε χθες, στο πλαίσιο της παρουσίασης της έρευνας της Grant Thornton για τα Airbnb, o πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος Αλέξανδρος Βασιλικός, επαναφέροντας το ζήτημα της διατήρησης της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού τουριστικού προϊόντος.
Όπως υποστήριξε, παρά το γεγονός ότι το εν λόγω τέλος ορίζεται ως ανταποδοτικό, η ανταποδοτικότητα τελικά δεν… προκύπτει. Επισήμανε, δε, πως η λειτουργία των ξενοδοχείων πραγματοποιείται σε ένα υπερ-ρυθμισμένο τοπίο και πως «αν δεν πάει καλά το ξενοδοχείο, θα ακολουθήσουν και άλλοι κλάδοι λόγω των πολλαπλασιαστών».
«Είναι σημαντικό να μην κατευθύνουμε τις φορολογικές παρεμβάσεις αυθαίρετα, να λάβουμε υπόψη ότι βγαίνουμε από μία 3ετή περίοδο με πανδημία και κανείς δεν εγγυάται ότι θα συνεχιστεί η δυναμική των κρατήσεων και της ζήτησης», είπε, μεταξύ άλλων.
Επανέφερε μάλιστα το ζήτημα της ανταγωνιστικότητας της Ελλάδας ως προορισμού, επισημαίνοντας πως η οποιαδήποτε επιπλέον επιβάρυνση θα έχει επιπτώσεις στην ανταγωνιστικότητα του τουριστικού προϊόντος.
«Όλα ξεκινούν από το ξενοδοχείο. Τη δημιουργία ζήτησης την κάνει ο ξενοδόχος. Δεν είμαστε σε καλό επίπεδο ως προς τη φορολογική ανταγωνιστικότητά μας», κατέληξε, αφήνοντας σαφείς αιχμές προς πάσα κατεύθυνση…
ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΑΙΟΛΙΚΑ: Σήμερα κρίνεται στο ΚΑΣ η αίτηση θεραπείας του ΥΠΕΝ για το μπλόκο των θαλάσσιων αιολικών σε Ελούντα, Σητεία και Γυάρο. Αφορά την αίτηση που είχε κάνει το αρμόδιο υπουργείο τον Αύγουστο, μετά το μπλόκο από το υπουργείο Πολιτισμού σε τρεις περιοχές του εθνικού προγράμματος, προκειμένου να αποφευχθεί το αδιέξοδο και να μην ανατραπεί ο όλος σχεδιασμός.
Ακολούθησε συστηματικό «μασάζ» από την ηγεσία του υπουργείου και την ΕΔΕΥΕΠ προς την πλευρά του υπ. Πολιτισμού και η εκτίμηση είναι ότι σήμερα η αίτηση θεραπείας θα εγκριθεί.
Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο είχε βάλει «στοπ» σε τρία θαλάσσια οικόπεδα, το «Κρήτη 1», απέναντι από την Κάτω Ζάκρο στη Σητεία, το «Κρήτη 2α και 2β», κοντά στο νησί Σπιναλόγκα αλλά σε απόσταση από την Ελούντα, και την περιοχή ανοιχτά της Γυάρου, επειδή το επίμαχο σημείο βρίσκεται σε άμεση οπτική επαφή με τον κηρυγμένο ιστορικό τόπο.
Είχε δηλαδή εγκρίνει συνολικά 16 από τις 19 θαλάσσιες ζώνες που περιλαμβάνονται στη στρατηγική μελέτη του εθνικού προγράμματος. Σημειωτέον ότι, όπως λένε άνθρωποι με γνώση της υπόθεσης, στον αρχαιολογικό χώρο της Ζάκρου, για να έχει κανείς οπτική επαφή με το σημείο όπου έχει χωροθετηθεί το θαλάσσιο αιολικό, χρειάζεται κιάλια.
Αρμόδιοι παράγοντες δηλώνουν συγκρατημένα αισιόδοξοι ότι η υπόθεση θα έχει αίσια έκβαση...
ΧΑΚ: Σε χαμηλά επίπεδα διατηρείται και φέτος η αξία των συναλλαγών στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, καθώς το πρώτο οκτάμηνο διαμορφώθηκε στα 246,4 εκατ. ευρώ σε ό,τι αφορά τις μετοχές και στα 2,6 εκατ. ευρώ σε ό,τι αφορά τα ομόλογα.
Από πλευράς μεριδίων αγοράς, στο οκτάμηνο κυριάρχησαν οι χρηματιστηριακές εταιρείες CISCO (θυγατρική της Τράπεζας Κύπρου) με 25,43%, Eurobank Equities με 12,73%, Prochoice με 12,69%, Mega με 11,76% και Atlantic με 11,22%.
AEGEAN: Η στρατηγική συμφωνία της αεροπορικής με τη χαμηλού κόστους Volotea, εκτός από τα… προφανή σε ό,τι αφορά τα δρομολόγια και την ενίσχυση της δυναμικής κάθε εταιρείας ξεχωριστά, περιλαμβάνει και άλλα στα… ψιλά γράμματα.
Μεταξύ αυτών ξεχωρίζει και η δυνατότητα εξυπηρέτησης μέρους των αναγκών της Volotea σε ό,τι αφορά τη συντήρηση του στόλου της στο Κέντρο Υπηρεσιών Συντήρησης Πτητικών Μέσων της Aegean, καθώς και την εκπαίδευση πιλότων και πληρωμάτων της στο Κέντρο Προσομοιωτών Πτήσεων που έχει δημιουργήσει η ελληνική αεροπορική σε συνεργασία με την CAE.
Οπως επεσήμανε ο πρόεδρος της Αegean Ευτύχιος Βασιλάκης, κατά την ανακοίνωση της συμφωνίας των δύο εταιρειών, το Κέντρο είναι έτοιμο, οι προσομοιωτές βρίσκονται ήδη σε λειτουργία και πλέον η δυσκολία έγκειται στην ανάπτυξη της ομάδας των τεχνικών που θα παρέχουν τις υπηρεσίες.