Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Σεπ 3 2024

H MRB και ο… αφανισμός των μεγάλων-ΠΑΣΟΚ: Το δίδυμο που στήνει θρίλερ-Tips για ΠΕΙΡ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, MOH

H MRB και ο… αφανισμός των μεγάλων-ΠΑΣΟΚ: Το δίδυμο που στήνει θρίλερ-Tips για ΠΕΙΡ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, MOH

ΠΑΣΟΚ: Μαζί με τα πρωτοβρόχια «έπεσαν» και οι πρώτες δημοσκοπήσεις, με το ενδιαφέρον να συγκεντρώνεται στην κούρσα διαδοχής στο ΠΑΣΟΚ.

Κατά την έρευνα της MRB, o Νίκος Ανδρουλάκης διατηρεί καλή πρωτιά σε όσους δηλώνουν «δυνητικοί» ψηφοφόροι στις προεδρικές κάλπες (25,5%) και… σχετικά καλή σε όσους λένε ότι σίγουρα θα προσέλθουν σ’ αυτές (23,5%).

Το αντίθετο συμβαίνει με τον Χάρη Δούκα: στους πρώτους παίρνει 21,9% και στους δεύτερους 22,6%.

Και στις δύο περιπτώσεις, η Άννα Διαμαντοπούλου εμφανίζεται στην τρίτη θέση (17+%) και ακολουθούν Παύλος Γερουλάνος, Μιχάλης Κατρίνης και Νάντια Γιαννακοπούλου.

Για τον έβδομο υποψήφιο, τον Γιάννη Κανελλάκη (λίγο πάνω από το 0%), θεωρείται δύσκολο να φτάσει μέχρι το τέλος, κάτι που θα το ξέρουμε στις 9 Σεπτεμβρίου, όταν θα «κλείσουν» επισήμως οι υποψηφιότητες.

Όσο για τα σενάρια που αφορούν τον β' γύρο; Είναι νωρίς ακόμα για προγνωστικά, ωστόσο οι πολύ υποψιασμένοι λένε ότι αν το δίδυμο είναι Ανδρουλάκης-Δούκας, θα στηθεί ένα θρίλερ. Διότι οι της ευρύτερης κεντροαριστεράς προτιμούν τον δήμαρχο Αθηναίων, ενώ οι υπέρμαχοι της «πολιτικής αυτονομίας και όπου πάει» θέλουν τον νυν πρόεδρο.

Τι θέλουν οι… της ευρύτερης κεντροδεξιάς; Ερώτημα…

 

ΠΑΣΟΚ-50 ΧΡΟΝΙΑ: Προς το παρόν, όλες οι… φυλές του ΠΑΣΟΚ θα γιορτάσουν σήμερα τα 50χρονα του Κινήματος, με τη λέξη «ενότητα» και το όνομα «Ανδρέας Παπανδρέου» να κυριαρχούν σε υποψήφιους, επιτελείς και υποστηρικτές.

Η μάχη θα αγριεύει από αύριο, που οι «κομψές» αντεγκλήσεις θα αρχίσουν να θυμίζουν… ΣΥΡΙΖΑ. Για όσους ξεχάστηκαν λόγω θερινής ραστώνης, ο πρώτος γύρος των εκλογών θα γίνει στις 6 Οκτωβρίου και ο δεύτερος στις 13 του μήνα.

Κι όποιος αντέξει…

 

MRB: Σε επίκαιρη μέρα, λόγω των αποτελεσμάτων στα δύο κρατίδια της Γερμανίας (Θουριγγία, Σαξονία), που αναστάτωσαν το πολιτικό σύστημα της Ευρώπης, λόγω της μεγάλης ανόδου «των άκρων», ήρθε χθες η πρώτη δημοσκόπηση για το ελληνικό πολιτικό σύστημα μετά το καλοκαίρι.

Είτε διαβάσουμε την πρόθεση ψήφου είτε την αναγωγή, στη δημοσκόπηση της MRB για το OPEN, το συμπέρασμα είναι το ίδιο.

Τα τρία μεγάλα κόμματα είναι… σκιά του εαυτού τους. Η ΝΔ κινείται μεταξύ 21,6% και 27,7% (με αναγωγή), δηλαδή κάτω από τo 28,31% που πήρε στις πολύ «χαλαρές» ευρωεκλογές. Πρόθεση να την ψηφίσει δήλωσε περίπου 1 στους πέντε πολίτες!

Το ΠΑΣΟΚ από το 12,8% των ευρωεκλογών εμφανίζεται (με αναγωγή) ελαφρώς ενισχυμένο στο 13,4%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να ζει μια… τραγωδία, καθώς από το 14,92% κατρακυλάει στο… 10,9% με αναγωγή και στο 8,5% σε πρόθεση ψήφου.

Αυτό που έχει ίσως τη μεγαλύτερη σημασία είναι ότι χωρίς αναγωγή, σε επίπεδο πρόθεσης ψήφου, τα τρία μεγαλύτερα κόμματα αθροίζουν ποσοστό… 40,6%, ενώ με αναγωγή φτάνουν το 52%.

Και οι τρεις μαζί.

 

MRB II: ΠΑΣΟΚ και ΝΔ (δύσκολο να σκεφτούμε συνεργασία ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ) αν γίνονταν τώρα εκλογές, κι επαληθεύονταν τα ποσοστά με αναγωγή της δημοσκόπησης, θα λάμβαναν 41,1%. Περίπου όσο έπιασε η ΝΔ μόνη της, μόλις πριν από 14 μήνες!

Ποιοι ενισχύονται; Η Ελληνική Λύση που από το 9,3% των ευρωεκλογών πάει στο 10,2%, (με αναγωγή). Η Πλεύση Ελευθερίας που από το 3,4% των ευρωεκλογών… διπλασιάζει το ποσοστό της και πάει στο 6,8% πάντα με αναγωγή, δείχνοντας ότι είναι η μεγάλη ωφελημένη από τα βάσανα του ΣΥΡΙΖΑ.

Από κοντά είναι και η Φωνή της Λογικής της Αφροδίτης Λατινοπούλου που από το 3,04% των ευρωεκλογών, ανεβαίνει στο 4,4%, μια αύξηση σχεδόν… 50%. Οπότε περνάει με βραχεία κεφαλή και το 4,1% της Νίκης.

Βεβαίως οι δημοσκοπήσεις αποτυπώνουν μια εικόνα. Πολλά έχουν να συμβούν ακόμη στα πολιτικά κόμματα. Η τάση όμως αυτή την περίοδο είναι σαφής. Και ενισχύει τη διαλυτική εικόνα που προέκυψε για το πολιτικό σύστημα από τις ευρωεκλογές.

Όλα αυτά βεβαίως έχουν την εξήγησή τους, λαμβανομένου υπόψη ότι το 63,3% των πολιτών εμφανίζεται να θεωρεί ότι η κατάσταση στη χώρα είναι «αρκετά/πολύ άσχημη».

 

ΡΕΥΜΑ: Σήμερα θα μάθουμε τελικά ποια θα είναι η επιδότηση στα τιμολόγια ρεύματος για τον Σεπτέμβριο. Αν και ο αρχικός προγραμματισμός ήταν οι ανακοινώσεις από το ΥΠΕΝ να γίνουν χθες, τελικά αναβλήθηκαν.

Μια εξήγηση θα μπορούσε να είναι ότι ο αρμόδιος υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης συνόδευσε τον πρωθυπουργό στην περιοδεία του στη Θεσσαλία. Κάποιοι πάντως δεν αποκλείουν ο «καύσωνας» τιμών ρεύματος στις αγορές χονδρικής των Βαλκανίων να έχει κάνει το ΥΠΕΝ να ξανασκέφτεται το ύψος των επιδοτήσεων.

Ίσως να μην είναι τυχαίες κάποιες χθεσινές πληροφορίες που ανέβαζαν το ύψος της ενίσχυσης στα 1,2-1,4 λεπτά η κιλοβατώρα, έναντι αρχικών σκέψεων για 1,1-1,2 λεπτά…

 

ΠΕΙΡΑΙΩΣ: Πάνω από την τιμή του πρόσφατου placement, στα 4,02 ευρώ, έκλεισε χθες η μετοχή. Πρόκειται για επίδοση που είχε επαναλάβει στις αρχές Αυγούστου, αλλά η πορεία εκτροχιάστηκε στο sell off που ακολούθησε.

Το κλείσιμο χθες ήταν στο υψηλό ημέρας, με τις συναλλαγές στα 15,3 εκατ. ευρώ, και μένει να φανεί η σημερινή κίνηση, με τη Wall Street ανοιχτή.

Για τον τίτλο, θυμίζουμε, οι προσδοκίες της JP Morgan είναι μεγάλες. Προ ημερών ανέβασε την τιμή-στόχο από τα 5,35 ευρώ στα 5,9 ευρώ, επισημαίνοντας ότι αποτελεί την «προτιμώμενη επιλογή» (μαζί με τη Eurobank) για έκθεση στον ελληνικό τραπεζικό κλάδο.

Ο αμερικανικός οίκος εκτιμά ότι το ιστορικό της διοίκησης του Χρήστου Μεγάλου προσφέρει εγγυήσεις πως θα επιτευχθούν οι φιλόδοξοι στόχοι που έχουν τεθεί.


MOTOR OIL: «Μάχη» στον τίτλο, που χθες είδε και τα δύο πρόσημα και έκλεισε στην πρώτη θέση σε ό,τι αφορά τις συναλλαγές (16,5 εκατ. ευρώ). Κινήθηκε μέχρι τα 21,98 ευρώ (+1,29%), για να κλείσει εντέλει στα 21,66 ευρώ (-0,18%).

Υπενθυμίζεται ότι στο rebalancing της Παρασκευής, κατά την έξοδό της από τον MSCI Standard, οι συναλλαγές εκτοξεύτηκαν στα 187,6 εκατ. ευρώ, ενώ έκλεισε στα 21,7 ευρώ (+1,4%).


ΟΠAΠ-ΟΤΕ: Αμφότερα τα δεικτοβαρή blue chips δέχτηκαν ισχυρές πιέσεις στο rebalancing της Παρασκευής. Κατάφεραν, όμως, χθες Δευτέρα να υπερκαλύψουν τις απώλειες.

Η μετοχή του ΟΤΕ είχε κλείσει την Παρασκευή με απώλειες 1,41% στα 14,66 ευρώ. Χθες ανέβηκε στα 15,08 ευρώ (+2,86%), με τις συναλλαγές στα 3,2 εκατ. ευρώ.

Από την άλλη πλευρά, ο τίτλος του ΟΠΑΠ την Παρασκευή έπεσε 2%, ολοκληρώνοντας τη συνεδρίαση στα 15,64 ευρώ. Χθες πέτυχε άνοδο 3,26%, κλείνοντας στα 16,15 ευρώ.

 

ΟΠAΠ: Αποτελέσματα 2ου τριμήνου ανακοινώνει σήμερα ο Οργανισμός, μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης.
Η Eurobank Equities εκτιμά ότι μετά από ένα «αργό» ξεκίνημα της χρονιάς, με πτώση των προσαρμοσμένων EBITDA κατά 2,5% σε ετήσια βάση, το 2ο τρίμηνο θα επιστρέψει στο «πράσινο», αν και με οριακή άνοδο. Περιμένει παράλληλα ενδιάμεσο μέρισμα στη ζώνη του 0,55 ευρώ, που θα «γλυκάνει» τους μετόχους.

Από την πλευρά της, η Optima σημειώνει ότι περιμένει τη σταδιακή εξομάλυνση του κόστους διαφήμισης. Λαμβάνοντας υπόψη την εποχικότητα, θεωρεί ότι ο ΟΠΑΠ θα μπορέσει να ανταποκριθεί στην καθοδήγηση της διοίκησης για EBITDA 750-770 εκατ. ευρώ. Όσον αφορά την ανταμοιβή των μετόχων, εκτιμά ότι το ενδιάμεσο μέρισμα θα είναι τουλάχιστον 0,52 ευρώ/μετοχή.

Η χρηματιστηριακή διατηρεί την αξιολόγησή της για «αγορά» και βλέπει ανοδικό περιθώριο 21% για τη μετοχή από τα τρέχοντα επίπεδα τιμών, συμπεριλαμβανομένων των διανομών μερισμάτων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v