Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Αυγ 30 2024

ΜΟΗ: Οι εξελίξεις με Ελλάκτωρ και η πληγή του Sounion-Ο αποχαιρετισμός στη ΝΔ-Κύμα απειθαρχίας στην Ούρσουλα

ΜΟΗ: Οι εξελίξεις με Ελλάκτωρ και η πληγή του Sounion-Ο αποχαιρετισμός στη ΝΔ-Κύμα απειθαρχίας στην Ούρσουλα

ΚΟΜΙΣΙΟΝ: Πριν φύγει για διακοπές, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ζήτησε από τα κράτη-μέλη να προτείνουν έναν άνδρα και μια γυναίκα ως υποψηφίους για τη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το αίτημα, όμως, έπεσε στο κενό. Ελάχιστες πρωτεύουσες πειθάρχησαν, με αποτέλεσμα να κινούμαστε προς μια μάλλον ανδροκρατούμενη Κομισιόν.

Εξαιρώντας την ίδια την πρόεδρο και την Κάγια Κάλας που ανέλαβε την εξωτερική πολιτική, μόλις τρεις χώρες πρότειναν γυναίκες. Αντίθετα, 16 προτάσεις αφορούν άνδρες (στην περίπτωσή μας τον Απόστολο Τζιτζικώστα), ενώ εκκρεμούν οι αποφάσεις πέντε ακόμα χωρών.

Θεωρητικά η Ούρσουλα θα μπορούσε να «τιμωρήσει» κάποιες χώρες αναθέτοντάς τους υποδεέστερα χαρτοφυλάκια, ωστόσο μια τέτοια κίνηση θα δημιουργήσει αντιδράσεις. Από την άλλη πλευρά, οι επίτροποι θα πρέπει να πάρουν πράσινο φως από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Και εκεί πολλά μπορεί να γίνουν…

 

MOTOR OIL: Έντονο ενδιαφέρον προκάλεσε το χθεσινό conference call της Motor Oil στους αναλυτές, καθώς τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου υπερέβησαν τις αρχικές εκτιμήσεις και επίσης απαντήθηκαν από τον Πέτρο Τζαννετάκη αρκετά ζητήματα που σχετίζονται με την πορεία του ομίλου στο δεύτερο μισό της χρονιάς. Μεταξύ άλλων επισημάνθηκε ότι:

Μερισματική πολιτική: Πολιτική της εταιρείας είναι το ύψος του μερίσματος να κυμαίνεται ανάλογα με την εκάστοτε πορεία των ετήσιων κερδών της. Το μέρισμα της χρήσης 2024 δεν αναμένεται να φτάσει το αντίστοιχο περυσινό, λόγω της έκτακτης φορολόγησης που θα κυμανθεί μεταξύ 198 και 205 εκατ. ευρώ. Πάντως, υπάρχουν ακόμη αρκετοί μήνες έως το τέλος της χρονιάς προκειμένου να διαπιστωθεί το ύψος των φετινών κερδών.

Μονάδα Ροδόπης: Η μονάδα παραγωγής ρεύματος από φυσικό αέριο (από 50% με τον όμιλο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ) αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το πρώτο τρίμηνο του 2025.

Συμμετοχή σε Ελλάκτωρ: Η Motor Oil δεν εξετάζει αυτή την περίοδο το ενδεχόμενο πώλησης μετοχών της Ελλάκτωρ (υπάρχει καλή συνεργασία με τους Ολλανδούς της Reggeborgh, εισπράχθηκε επιστροφή κεφαλαίου τον Ιούλιο, η τιμή της μετοχής κινείται ικανοποιητικά κ.λπ.). Οι Ολλανδοί έχουν ακόμη το call option να αγοράσουν από τη Motor Οil ένα 4,48% της Ελλάκτωρ, ωστόσο εκτιμάται ότι αυτό θα γίνει σε χρόνο και ποσοστό που δεν θα οδηγούσε τη Reggeborgh στην υποβολή δημόσιας πρότασης.

Περιθώρια διύλισης: Το πρώτο μισό του 2024 τα περιθώρια διύλισης κινήθηκαν πτωτικά σε σύγκριση με την επίδοση της αντίστοιχης περιόδου της περασμένης χρονιάς. Για το δεύτερο μισό της τρέχουσας χρήσης, συνυπολογίζοντας την πορεία των κλαδικών περιθωρίων μέχρι τώρα στο τρίτο τρίμηνο, εκτιμάται ότι τα περιθώρια διύλισης θα διαμορφωθούν σε επίπεδα αντίστοιχα του δεύτερου τριμήνου 2024.

Παραδοσιακά πάντως, η όποια πτώση των περιθωρίων διύλισης πλήττει πρώτα -και πολύ εντονότερα- τα λιγότερο σύνθετα και λιγότερο εκσυγχρονισμένα διυλιστήρια και όχι αυτό της Motor Οil. Αυτά σταματούν την παραγωγή κι έτσι τα περιθώρια διύλισης σταθεροποιούνται ή και ανακάμπτουν.

Πλοίο Sounion: Το πλοίο που χτυπήθηκε στην Ερυθρά θάλασσα από τους αντάρτες Χούθι της Υεμένης μετέφερε 150.000 τόνους αργό πετρέλαιο με προορισμό το διυλιστήριο της Motor Oil στην Κόρινθο. Η οικολογική καταστροφή φαίνεται πως αποτράπηκε, ενώ η χρονική καθυστέρηση που θα προκύψει για την παράδοση του πετρελαίου δεν θα δημιουργήσει πρόβλημα στον εισηγμένο όμιλο, ο οποίος διαθέτει και εναλλακτικές λύσεις.

 

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: Με τη φράση «ένας κύκλος έκλεισε σήμερα» και μια επιστολή προς τη γραμματέα της ΝΔ Μαρία Συρεγγέλα, από την οποία ζητά να διαγραφεί από μέλος του κόμματος, ο πρώην γραμματέας Οργανωτικού Κωνσταντίνος Κόλλιας αποτελεί από χθες και τυπικά παρελθόν για τη γαλάζια παράταξη.

Πρόεδρος του Εμπορικού Τμήματος του ΕΒΕΑ και πρώην μέλος της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ, ο κ. Κόλλιας ανήκε στη λεγόμενη πτέρυγα της «λαϊκής δεξιάς» και τα τελευταία χρόνια εμφανιζόταν δυσαρεστημένος με την πολιτική της σημερινής ηγεσίας.

Μάλιστα, στις πρόσφατες ευρωεκλογές στήριξε την Αφροδίτη Λατινοπούλου, όπως δημοσιοποίησε και στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook. Ενδεχομένως να είναι η επόμενη πολιτική του στέγη.

Όπως και να ’χει, πάντως, η αποχώρηση από το κόμμα στο οποίο ανδρώθηκε και υπηρέτησε επί δεκαετίες συζητήθηκε έντονα στην Πειραιώς. Κατά ορισμένους, ίσως θα πρέπει να αποτελέσει ερέθισμα προβληματισμού και σκέψεων εντός της κυβερνώσας παράταξης…

 

ΕΝΕΡΓΕΙΑ: Τρίτο συνεχόμενο μήνα αυξήθηκε τον Ιούλιο το μερίδιο της ΔΕΗ στη λιανική αγορά ρεύματος.
Η επιχείρηση ελέγχει το 54,18%, ακολουθούμενη από τη Metlen με 14,54%, την Ηρων με 10,22% και την Elpedison με 5,53%.

Η ζήτηση αυξήθηκε κατά 4,58% σε σχέση με τον Ιούλιο του 2023, φτάνοντας τα 5.783 GWh.

 

GOV.GR: Βουτιές και ψηφιακές συναλλαγές συνδύασαν το φετινό καλοκαίρι οι Έλληνες. Οι 26 νέες υπηρεσίες που εισήλθαν στο gov.gr τον Ιούλιο αύξησαν σημαντικά τη χρήση της πλατφόρμας.

Τα νούμερα είναι εντυπωσιακά: οι νέοι χρήστες έφτασαν τους 28.630 και ήταν τόσο πολίτες όσο και επιχειρήσεις, ενώ εκδόθηκαν 5,7 εκατ. online δηλώσεις και έγγραφα, αυξημένα κατά 5.740%!

Η πλατφόρμα φαίνεται να κερδίζει όλο και περισσότερους χρήστες. Από τον Μάρτιο του 2020 που δόθηκε προς χρήση μέχρι και τα τέλη Ιουλίου εξυπηρετήθηκαν 8,5 εκατ. πολίτες και επιχειρήσεις, με πάνω από 296 εκατ. δηλώσεις και έγγραφα.

Τέλη Ιουλίου, η πλατφόρμα διέθετε 1.836 online υπηρεσίες του Δημοσίου, από 500 το 2020, ενώ σχεδιάζεται η προσθήκη και νέων μέσα στον Σεπτέμβριο.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v