Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Αυγ 28 2024

Κύπρος: Το «εθνικό θέμα» το τρώνε τα... ριάλια-Μέτωπο Αδωνι με Mega-H ΝΔ και το ποτήρι των δημοσκοπήσεων

Κύπρος: Το «εθνικό θέμα» το τρώνε τα... ριάλια-Μέτωπο Αδωνι με Mega-H ΝΔ και το ποτήρι των δημοσκοπήσεων

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: Η χθεσινή δημοσκόπηση της Interview είχε πολλαπλές ερμηνείες στο κυβερνητικό στρατόπεδο.

Από τη μια, αποτυπώθηκε για ακόμη μια φορά η αδιαμφισβήτητη κυριαρχία της ΝΔ στην κεντρική πολιτική σκηνή, αφού απέχει μακράν από τα υπόλοιπα κόμματα, από την άλλη, όμως, η κυβερνώσα παράταξη εμφανίζεται με ακόμα μικρότερα ποσοστά σε σχέση με τις ευρωεκλογές του Ιουνίου, κατρακυλώντας στο 22,2%.

«Καλύτερα είναι να δούμε το ποτήρι μισοάδειο και όχι μισογεμάτο», εκτιμά έμπειρος γαλάζιος κοινοβουλευτικός και προειδοποιεί πως «δεν πρέπει να ξεπεράσουμε ελαφρά τη καρδία το γεγονός ότι το 79% των ερωτηθέντων αξιολογεί αρνητικά το έργο της κυβέρνησης».

Έμφαση, σύμφωνα με τον ίδιο, «όπως μας υπαγορεύουν και τα στοιχεία της έρευνας, θα πρέπει να δοθεί στα θέματα της καθημερινότητας, που ζορίζουν τους πολίτες, και κυρίως αυτά που αφορούν την τσέπη τους. Οι πολιτικές εξελίξεις θα εξαρτηθούν σε μεγάλο βαθμό απ' αυτό», επισημαίνει.

Θέση με την οποία συμφωνούν πολλοί εντός του γαλάζιου στρατοπέδου.

 

ΒΟΡΙΔΗΣ: Πάντως, ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης επιμένει να βλέπει (ή έτσι δείχνει) το ποτήρι μισογεμάτο.

«Κανείς δεν είπε ότι δεν υπάρχουν προβλήματα ή ότι δεν υπάρχουν άνθρωποι που δυσκολεύονται. Αλλά αυτό που λέμε είναι ότι τα πράγματα πηγαίνουν καλύτερα», ανέφερε σε συνέντευξή του (στον ΣΚΑΪ). Με άλλα λόγια, συνέχισε, «πριν από επτά χρόνια οι φτωχοί ήταν πολύ φτωχότεροι και πολύ πιο δύσκολα».

Όσον αφορά την αντιπολίτευση, χαρακτήρισε «πάντα καλοδεχούμενη» μια εμπεριστατωμένη αντιπολιτευτική κριτική, όμως παρατήρησε ότι σήμερα παράγεται «ένας ισοπεδωτικός λαϊκιστικός μηδενιστικός λόγος που δεν είναι καθόλου χρήσιμος στο να βελτιωθεί η προσπάθεια της κυβέρνησης. Δεν βλέπω μια αντιπολίτευση που να συμβάλλει σ' αυτό. Βλέπω μια αντιπολίτευση που εκτοξεύει ύβρεις, η οποία θέλει να καταστραφεί το σύμπαν», τόνισε.

ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Ενας άλλος «σκληρός δεξιός» υπουργός, ο Αδωνις Γεωργιάδης, τα έβαλε χθες με το Mega Channel, το οποίο κατηγόρησε -ούτε λίγο ούτε πολύ- πως θέλει να… ρίξει την κυβέρνηση:

«Χθες στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του Mega με την κα Ράνια Τζίμα έπαιξαν αυτή την "έρευνα" για να "αποδείξουν ότι το ΕΣΥ καταρρέει"», ανέφερε ανάμεσα στα άλλα σε ανάρτησή του ο υπουργός Υγείας, παραπέμποντας σε σχετικό ρεπορτάζ του σταθμού.

«Μπορεί να θέλουν κάποιοι να ρίξουν την Κυβέρνηση, Δημοκρατία έχουμε, αλλά την Υγεία και τα πραγματικά της προβλήματα πρέπει να τα αφήσουμε απέξω, διότι εδώ κρίνονται ζωές», σημείωσε ο λαλίστατος κ. Γεωργιάδης, που τελευταία δέχεται ομαδικά πυρά για την κατάσταση στο σύστημα υγείας της χώρας.

Και όχι αδίκως, εδώ που τα λέμε…

 

ΚΥΠΡΟΣ: Όπως προκύπτει όχι μόνο από δημοσιεύματα αλλά και πληροφορίες, η Κύπρος αρνείται -και μάλιστα επισήμως, δια στόματος του υπουργού Ενέργειας σε σύσκεψη με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή- να αναλάβει το παραμικρό γεωπολιτικό ρίσκο για την ηλεκτρική διασύνδεση Great Sea Interconnector με την Ελλάδα. Η οποία, για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, απειλείται μόνο από το ενδεχόμενο να σταματήσει το έργο η Τουρκία.

Η κυπριακή πλευρά θέλει να πάρει ολόκληρο το ρίσκο η Ελλάδα και η ΕΕ. Από την πλευρά της, η Ελλάδα έχει ήδη αναλάβει το 37% που της αναλογεί με βάση τον ευρωπαϊκό κανονισμό, καθώς κατανοεί ότι υπάρχουν θεμελιώδη γεωπολιτικά θέματα στη μέση: Αν δεν καταφέρει να ρίξει ένα ηλεκτρικό καλώδιο στην υφαλοκρηπίδα της, τότε είναι σίγουρο ότι θα αντιμετωπίσει σοβαρό πρόβλημα και στις διασυνδέσεις των ελληνικών νησιών του ανατολικού Αιγαίου και των Δωδεκανήσων, αλλά και στην κατασκευή υπεράκτιων αιολικών πάρκων που σχεδιάζονται, για παράδειγμα ανατολικά της Κρήτης.

 

ΚΥΠΡΟΣ ΙΙ: Εξίσου αν όχι πολύ περισσότερο σοβαρά θέματα αντιμετωπίζει όμως και η Κύπρος. Η διασύνδεση είναι ένα ήπιο έργο μέσω του οποίου θα κάνει χρήση της ΑΟΖ της. Αν δεν είναι πρόθυμη να κάνει ούτε αυτό, πώς ακριβώς θα προχωρήσει τα μεγαλεπήβολα έργα φυσικού αερίου; Πώς, για να το πούμε λαϊκά, θα «τρυπήσει» θαλάσσιο υπέδαφος, αν φοβάται απλώς να περάσει ένα καλώδιο;

Πολύ σημαντικό όμως είναι και το γεγονός ότι αυτή την περίοδο, η Τουρκία προωθεί την ενεργειακή διασύνδεσή της με τα Κατεχόμενα!

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες μας, το τελευταίο διάστημα στο εσωτερικό του ENTSO-E, του ευρωπαϊκού οργανισμού των διαχειριστών που πρέπει να εγκρίνει κάθε διασύνδεση σε ευρωπαϊκό έδαφος, δίνεται μια μάχη του ΑΔΜΗΕ και του Διαχειριστή Μεταφοράς Κύπρου, ώστε να σταλεί επιστολή στον Διαχειριστή της Τουρκίας, με την οποία να απορρίπτεται το αίτημα του για ηλεκτρική διασύνδεση Τουρκίας - κατεχόμενων.

Μαθαίνουμε ωστόσο ότι η διοίκηση αυτού του ευρωπαϊκού οργανισμού καθυστερεί να στείλει αυτή την επιστολή, όσο βλέπει ότι το έργο διασύνδεσης της Κύπρου με την Ευρώπη δεν έχει την υποστήριξη που πρέπει από την... Κύπρο!

 

ΚΥΠΡΟΣ ΙΙΙ: Εν ολίγοις, παρά τις κορώνες για τα 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή, η κυπριακή πλευρά εμφανίζεται όχι μόνο να υποβιβάζει ένα «εθνικό» θέμα σε οικονομικό, αλλά και να απέχει στην πράξη από τη διπλωματική προσπάθεια της Ελλάδας και της ΕΕ να αντιμετωπίσουν την τουρκική πρόκληση.

Σημειώστε σχετικά ότι η ΕΕ έστειλε επίσημη επιστολή με την οποία δηλώνει ότι θα χρησιμοποιήσει όλα τα διπλωματικά μέσα που διαθέτει για να προστατέψει το συγκεκριμένο έργο.

Επιπλέον η κυπριακή κυβέρνηση εμφανίζεται να μην την ενδιαφέρει αν η ακύρωση του έργου, λόγω της άρνησής της να συμμετέχει κατά ένα μέρος στην ασφάλισή του, οδηγήσει στη διασύνδεση της κατεχόμενης Κύπρου με την Τουρκία, με ό,τι αυτό σημαίνει για το μέλλον και του «Κυπριακού».

Πώς λοιπόν να κακίσει κάποιος όσους θεωρούν ότι μάλλον το εθνικό συμφέρον της Κύπρου και του Ελληνισμού κινδυνεύει να υποταχθεί σε ντόπια επιχειρηματικά συμφέροντα που κοιτάνε μόνο τα... ριάλια τους;

Τα οποία συμφέροντα, μάλιστα, έχουν φτάσει στο σημείο να επιτίθενται ξεδιάντροπα και στην ΕΕ, η οποία δίνει… 657 εκατ. ευρώ των ευρωπαίων φορολογουμένων για να διασυνδεθεί μια οικονομία τόσο μικρή που δεν συνδράμει σχεδόν καθόλου στην ευρωπαϊκή. Προκειμένου να προστατέψει τα ευρωπαϊκά σύνορα.

Όλα όμως έχουν τα όριά τους. Όποιος τα ξεπερνάει, αργά ή γρήγορα πληρώνει και το τίμημα.

 

ΜΕΤΡΟ: Από τον σταθμό Αλιμος της γραμμής 2 του Μετρό έκανε πρεμιέρα το... σήμα κινητής τηλεφωνίας. Ετσι, οι επιβάτες έχουν πλέον σήμα τόσο στο εσωτερικό του σταθμού όσο και σε τμήμα του τούνελ από τον Άλιμο ως την Αργυρούπολη.

Σύντομα όλη η γραμμή από τον Άγιο Δημήτριο ως το Ελληνικό θα έχει σήμα, που θα επεκταθεί στο σύνολο των σταθμών και των τούνελ των γραμμών 2 και 3 του Μετρό μέσα στους επόμενους μήνες.

Στις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να ενεργοποιηθεί σταδιακά και το δίκτυο Wi-Fi εντός σταθμών του Μετρό, το οποίο υλοποιείται μέσω συνεργασίας της ΣΤΑ.ΣΥ. με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Ας ελπίσουμε ότι αυτή τη φορά η σύνδεση Wi-Fi ήρθε για να… μείνει. Γιατί και δέκα χρόνια πριν οι επιβάτες σέρφαραν σε επτά σταθμούς του Μετρό, αλλά εξαιτίας απουσίας συντήρησης έπεσε και πάλι... σιωπή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v