Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Αυγ 26 2024

Ο ΣΥΡΙΖΑ, τα μαθηματικά και ο… Κηλαηδόνης-Το timing για το placement ΕΤΕ και η Κύπρου-Tips για ΔΕΗ, ΑΒΑΞ, ΚΤΗΛΑ

Ο ΣΥΡΙΖΑ, τα μαθηματικά και ο… Κηλαηδόνης-Το timing για το placement ΕΤΕ και η Κύπρου-Tips για ΔΕΗ, ΑΒΑΞ, ΚΤΗΛΑ

ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Μπορεί να συμφωνεί ή να διαφωνεί κάποιος με την πρόσφατη τοποθέτηση του Στέφανου Κασσελάκη για τα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ, σίγουρα όμως… προσυπογράφει την παρατήρηση του: «Εδώ κι ένα χρόνο βρίσκω μπροστά μου ένα νούμερο: οι 53, οι 6+6, οι 87, οι 8 των 87».

Οι «53» (Τσακαλώτος κ.λπ.) και οι «6+6» (Τζανακόπουλος, Ηλιόπουλος κ.λπ.) υπήρχαν και δρούσαν επί Αλέξη Τσίπρα κι όταν έφυγαν από τον ΣΥΡΙΖΑ πέρυσι, αρνούμενοι να αποδεχθούν την εκλογή Κασσελάκη στην προεδρία του κόμματος, αντικαταστάθηκαν από τους νέους αντιπολιτευόμενους την ηγεσία, τους «87», εκ των οποίων οι «8» μετέχουν στην Πολιτική Γραμματεία (Γεροβασίλη, Φλαμπουράρης, Ραγκούσης κ.λπ.).

Όπως έλεγε εκείνο το τραγούδι του Λουκιανού Κηλαηδόνη «10 μείον 5 μείον 5, 6 δια 2 συν 8, 20 φορές το 15, 11 κι 7 18, σύνολο 16…» που όμως κατέληγε: «κάπου την έχουμε πατήσει κι οι δυο».

 

ΣΥΡΙΖΑ: Ως προς την αριθμητική των συσχετισμών: οι «87» της Κεντρικής Επιτροπής (ή αλλιώς «η φρουρά Τσίπρα») υποστηρίζουν ότι αυξήθηκαν και αριθμούν «τουλάχιστον 100» μέλη στο όργανο.

Οι υπόλοιποι 200 είναι «προεδρικοί», πλην, όμως, κάποιοι θεωρούνται αμιγώς «πολακικοί». Πόσοι; Όπως επιμένουν οι γνωρίζοντες, «δεν είναι κρίσιμος αριθμός ώστε να αλλάξουν τα δεδομένα», διότι «οι περισσότεροι φίλοι και υποστηρικτές του Παύλου δεν θα συμφωνήσουν να ‘πέσει’ ο Κασσελάκης και να πάμε σε νέες προεδρικές κάλπες».

Ή αλλιώς, όπως έγραψε στα social media μία φανατική κομματική φίλη του κ. Πολάκη, «ή Κασσελάκης-Πολάκης μαζί ή πάμε σπίτια μας».

Όσο για το πόσοι βουλευτές θα αποχωρήσουν εάν επέλθει η τυπική ρήξη, το ερώτημα παραμένει αναπάντητο. Οι «87» λένε ότι έχουν τουλάχιστον δέκα βουλευτές (μαζί με την Αθηνά Λινού), αλλά η πρόσφατη αποτυχία της «Νέας Αριστεράς» δεν λειτουργεί ενθαρρυντικά σε αποχωρήσεις και «αποχαιρετισμό» στις έδρες όταν γίνουν εθνικές εκλογές.

«Εκτός κι αν διεκδικήσει την ηγεσία πάλι ο Τσίπρας» λένε κάποιοι εξ αυτών… αλλά με τον αστερίσκο: «να δούμε και τη δυναμική που θα αναπτύξει»…

 

ΣΥΡΙΖΑ ΙΙ: Μία επισήμανση του κ. Κασσελάκη στην τοποθέτηση-φωτιά της Πέμπτης ήταν αρκετή για να αναζωπυρώσει τα σενάρια περί του ενδεχόμενου… να τα βροντήξει: «Θα προχωρήσω όσο μου το επιτρέπουν οι ανθρώπινες δυνάμεις».

Τι συμπληρώνουν οι στενοί του συνεργάτες; Οτι «οι ανθρώπινες δυνάμεις του είναι απεριόριστες». Όπερ, «μην ελπίζετε ότι θα παραιτηθεί».

Στην ίδια, επίμαχη, τοποθέτηση άλλωστε δεσμεύθηκε ρητά: «Εγώ δεν θα τα βροντήξω ποτέ». Κι όποιος αντέξει…

 

ΣΥΡΙΖΑ-ΖΟΟΜ: Στην τόσο κρίσιμη (όπως αποδείχθηκε) συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ πόσοι νομίζετε ότι συμμετείχαν δια ζώσης; Μόλις έξι (μαζί με τον πρόεδρο). Οι υπόλοιποι 15 επέλεξαν… το zoom, με το επιχείρημα ότι δεν είχαν ολοκληρωθεί οι άδειές τους και παρέμεναν στους τόπους διακοπών.

Ακόμα και εν μέσω της μεγάλης πυρκαγιάς στην Αττική, όπου ο κ. Κασσελάκης βρέθηκε επί τετραήμερο στις πυρόπληκτες περιοχές με δύο βουλευτές: τον Γιώργο Καραμέρο (βουλευτή Α. Αττικής) και τον Συμεών Κεδίκογλου (βουλευτή Εύβοιας).

Είπαμε, θερινή ραστώνη, αλλά…

 

ΠΟΛΑΚΗΣ: Κατά τον Παύλο Πολάκη, η Αθηνά Λινού τού τηλεφώνησε για να μιλήσουν «ήρεμα», δύο ημέρες αφότου τον είχε απειλήσει με μήνυση.

Το τηλεφώνημα όχι μόνο έπεσε στο κενό αλλά ο ανεξάρτητος (ακόμα) βουλευτής την αποκάλεσε με δική του ανάρτηση «άτιμη και διεφθαρμένη», εμμένοντας στις καταγγελίες του για (κρατικές) απευθείας αναθέσεις εκατομμυρίων ευρώ στο Ινστιτούτο «Πρόληψη» που διατηρούσε η ίδια και στη συνέχεια πέρασε στον σύζυγό της.

Ότι δεν χωρούν και οι δύο στην ίδια κοινοβουλευτική ομάδα είναι βέβαιο. Το θέμα είναι πώς θα (και εάν…) επιστρέψει στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Πολάκης, εάν παραμείνει σε αυτήν η κ. Λινού…

Η κ. Λινού επέστρεψε χθες από τις ΗΠΑ, όπου βρισκόταν σε διακοπές, οπότε οι απαντήσεις αναμένονται.

 

ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Σας έχουμε ενημερώσει από την πρώτη στιγμή ότι η Πόπη Τσαπανίδου θα δεχθεί να παραλάβει την κενή έδρα που άφησε ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ Όθωνας Ηλιόπουλος με την παραίτησή του από το βουλευτικό αξίωμα.

Η πρώην εκπρόσωπος του κόμματος βρισκόταν στην τέταρτη θέση και είχε εκλεγεί βουλευτής τον Μάιο του 2023 αλλά έχασε το αξίωμα στις επαναληπτικές εκλογές του Ιουνίου, αφού ο ΣΥΡΙΖΑ έπεσε στο 17,8% και εξέλεξε μόνο τρεις βουλευτές Επικρατείας.

Αυτό που θα συμβεί από αύριο, οπότε θα επαναλειτουργήσει η Βουλή μετά τη θερινή ανάπαυλα, είναι να τηλεφωνήσει ο πρόεδρος του Σώματος Κώστας Τασούλας στην κα Τσαπανίδου και να τη ρωτήσει εάν αποδέχεται την έδρα. Πλην εξαιρετικού απροόπτου, η απάντηση θα είναι «ναι», οπότε η ορκωμοσία της νέας βουλευτή θα γίνει την Τετάρτη.

Πώς το έλεγε η Πόπη προλογίζοντας τον Αλέξη Τσίπρα στις προεκλογικές συγκεντρώσεις… «πρόεδρε, έλα με φόρα»; Ε, τελικά έρχεται η ίδια με φόρα -στη Βουλή.

 

ΕΘΝΙΚΗ: Δεν έχει μεταβληθεί το χρονοδιάγραμμα για το εγχείρημα νέας διάθεσης μετοχών ΕΤΕ, κυριότητας ΤΧΣ. Βασικό σενάριο παραμένει η διάθεση να διενεργηθεί τέλος Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου, εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες που επικρατούν στις αγορές. Εξού και στο ταμπλό καθ’ όλη τη διάρκεια του Αυγούστου ο τίτλος της Εθνικής επέδειξε «αμυντικά» χαρακτηριστικά.

Όπως έχει αποκαλύψει ο Χαμαιλέων, το σχήμα, το οποίο θα «τρέξει» τη διάθεση μέσω βιβλίου προσφορών, θα είναι το ίδιο που χειρίστηκε το πρώτο placement. Ήτοι, θα συμμετέχουν Goldman Sachs, Morgan Stanley, JP Morgan, BofA. Από τις ευρωπαϊκές τράπεζες, η UBS και από την Ελλάδα, Axia, Euroxx, NBG Securities.

 

ΕΘΝΙΚΗ-ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: Η διατήρηση του χρονοδιαγράμματος έχει τη σημασία της για την αγορά. Πρώτον, επειδή αποτελεί μια έμμεση καθοδήγηση για το πώς αναμένουν το κλίμα στις αγορές οι κορυφαίες αμερικανικές επενδυτικές τράπεζες, που συμμετέχουν στο σχήμα. Δεύτερον, επειδή συντηρείται περιβάλλον προσδοκιών.

Δεν είναι τυχαίο ότι οι σύμβουλοι της Τράπεζας Κύπρου επιδιώκουν να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση των μετοχών της σε Χ.Α στις 23 Σεπτεμβρίου. Λίγο πριν το placement μετοχών Εθνικής, κυριότητας ΤΧΣ.

Προφανώς, για να αξιοποιήσουν το κλίμα, ώστε σε συνδυασμό με τις παρουσιάσεις που θα διενεργηθούν να υποβοηθηθεί η εκτόνωση της εν δυνάμει προσφοράς.

 

ΔΕH: Ελαφρώς αυξημένες τιμές φυσικού αερίου και δικαιωμάτων εκπομπών CO2 αναμένει στο δεύτερο εξάμηνο η ΔΕH, έναντι του πρώτου. Εξέλιξη που θα ανεβάσει το κόστος αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Πάρα ταύτα, η διοίκηση εκτιμά πως δεν θα επέλθουν σημαντικές διακυμάνσεις στη λειτουργική κερδοφορία και θα επιτευχθούν οι στόχοι. Η ΔΕΗ έχει ξεκινήσει την επικαιροποίηση του επιχειρησιακού της σχεδίου, με στόχο την ολοκλήρωσή του και την παρουσίασή του στο investor day, που θα διενεργηθεί Νοέμβριο ή Δεκέμβριο.

 

ΚΤΗΜΑ ΛΑΖΑΡΙΔΗ: Τη θετική έκπληξη μέσα στο καλοκαίρι έκανε η εισηγμένη, καθώς η ετήσια τακτική γενική συνέλευση των μετόχων της που διεξήχθη μέσα στον Αύγουστο αποφάσισε τελικά τη διανομή μερίσματος (συγκεκριμένα, 0,03 ευρώ ανά μετοχή), αν και η διοίκηση της εισηγμένης είχε προϊδεάσει αρχικά για το αντίθετο.

Παρά το γεγονός ότι η Κτήμα Λαζαρίδη κινείται στο περιθώριο των χρηματιστηριακών εξελίξεων με χαμηλό όγκο συναλλαγών και λίγους «οπαδούς», πρόκειται για μια σαφώς υγιή και νοικοκυρεμένη εταιρεία.

Με βάση άλλωστε το κλείσιμο της Παρασκευής, ο τίτλος διαπραγματεύεται με μονοψήφιο δείκτη P/E, χαμηλότερα σε σχέση με τη λογιστική του αξία και με μερισματική απόδοση 1,7%, αν και θα μοιραστεί φέτος στους μετόχους της μόλις το 15% των περυσινών καθαρών κερδών της εισηγμένης.

Στα αξιοπρόσεκτα συγκαταλέγεται ότι με βάση τα στοιχεία του ΧΑ, τέσσερα μέλη της οικογένειας Λαζαρίδη ελέγχουν αθροιστικά το 79,586% της εταιρείας, ποσοστό που θα πρέπει να υποχωρήσει χαμηλότερα από το 75%, προκειμένου η εισηγμένη να προσαρμοστεί στις διατάξεις του νέου εσωτερικού κανονισμού του ΧΑ.

 

ΑΒΑΞ: Ξεχωρίζουν αλλά δεν «χωρίζουν» τα μετοχικά μερίδια της οικογένειας Ιωάννου, βασικών μετόχων του ομίλου Αβαξ. Αρμόδιες πηγές διαμηνύουν πως η ξεκάθαρη αποτύπωση της συμμετοχής του ξαδέλφου Στέλιου Χριστοδούλου, μετά τις μεταβιβάσεις που ανακοινώθηκαν, αφορά ζήτημα ηλικιακής ωριμότητας (του τύπου ποιος ελέγχει τι στην κοινή περιουσία).

Όλες οι σχετικές «of the record» δηλώσεις έκαναν λόγο για μια από «καιρού συμφωνημένη διαδικασία», η οποία ωστόσο υλοποιήθηκε μέσα στον Αύγουστο, περίοδο διακοπών.

Προηγουμένως, ωστόσο, η πολυμετοχική εισηγμένη χρειάστηκε να διαψεύσει το ενδεχόμενο εξαγοράς/συγχώνευσής της, γεγονός που επί διετία θεωρείται ως υπαρκτό σενάριο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v