ΣΥΡΙΖΑ: Όταν επισημοποιήθηκε η (νέα) εσωκομματική αντιπολίτευση στον Στέφανο Κασσελάκη, η «ομάδα των 87», ή αλλιώς «φρουρά Τσίπρα», αριθμούσε επτά βουλευτές, αφού τόσοι είχαν υπογράψει το σχετικό κείμενο.
Στη θυελλώδη ψηφοφορία στην Κοινοβουλευτική Ομάδα τα μεσάνυχτα της Τρίτης για την αντικατάσταση του Σωκράτη Φάμελλου από τον Νίκο Παππά, τα «όχι» προήλθαν από 12 βουλευτές.
Οι «87» λοιπόν επιχαίρουν για… το αβγάτισμα της επιρροής τους, εξηγώντας ότι στην ουσία οι «αντί» είναι 14: οι 12 που καταψήφισαν συν ο Αλέξης Τσίπρας και η Πόπη Τσαπανίδου, οι οποίοι δεν ήταν στη συνεδρίαση.
Αν και δεν είναι δεδομένο ότι οι επιπλέον πέντε βουλευτές συντάσσονται πλήρως μαζί τους (πόσο μάλλον οι τέσσερις που δήλωσαν «παρών»), η «αριθμητική» στην Κ.Ο. είναι προβληματική για την ηγεσία του κόμματος.
Εάν επιστρέψει ο Παύλος Πολάκης στην κοινοβουλευτική δύναμη, δεν είναι βέβαιο ότι θα προστεθεί στους 17 που υπερψήφισαν την εισήγηση Κασσελάκη -εκτός κι αν τα βρουν στην πορεία.
Υ.Γ.: Σε επίπεδο… συνόλου, η διαγραφή της Αθηνάς Λινού αφήνει την Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ με 34 βουλευτές, δηλαδή τρεις περισσότερους απ' όσους διαθέτει το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Που σημαίνει, με τέσσερις αποχωρήσεις από τους «87» ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει τον ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Κι επειδή δύσκολα θα βρεθούν οι τέσσερις που θα το αποτολμήσουν, το πιθανότερο είναι να μείνουν συνεχίζοντας τον πόλεμο φθοράς στον κ. Κασσελάκη μέχρι… να φύγουν όλοι μαζί.
ΛΙΝΟΥ: Δεδομένου ότι η Αθηνά Λινού προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ, δεν είναι απίθανο να βολιδοσκοπηθεί από τη Χαριλάου Τρικούπη (την τωρινή ή τη νέα που θα προκύψει από τις επικείμενες προεδρικές εκλογές), ώστε να ενταχθεί στην «πράσινη» ομάδα.
Τα στοιχήματα, πάντως, για την κ. Λινού γέρνουν προς την επιλογή της «αναμονής» μέχρι να ολοκληρωθεί το σίριαλ στον ΣΥΡΙΖΑ και να φανεί εάν υπάρχει περιθώριο για συγκρότηση νέου προοδευτικού φορέα, στον οποίο θα «μετακομίσουν» όλοι μαζί οι νυν διαφωνούντες.
ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε στη συνεδρίαση της 7ης Ιουλίου να διεξαχθεί το συνέδριο του κόμματος στις 3-6 Οκτωβρίου.
Δεν υπήρξε καμία ένσταση ή αντιπρόταση από τους «87». Περίπου δέκα μέρες μετά, ο Σωκράτης Φάμελλος πρότεινε, αίφνης, την αναβολή του συνεδρίου για να μη συμπέσει με τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ (σ.σ. έχει οριστεί για τις 6 Οκτωβρίου).
Η πλειοψηφία αντέδρασε, αφενός για την καθυστερημένη ένσταση και αφετέρου επειδή δεν υπάρχουν άλλες ημερομηνίες (στις 14 Οκτωβρίου είναι ο δεύτερος γύρος των εκλογών στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και μετά υπάρχουν άλλες προγραμματισμένες δραστηριότητες συν… η 28η Οκτωβρίου).
Αυτό που καταλόγισε η Κουμουνδούρου στον κ. Φάμελλο ήταν ότι ανέλαβε να ανοίξει το παιχνίδι των καθυστερήσεων, καθώς οι «87» δεν θέλουν ξεκαθαρίσματα στο κόμμα πριν από την εκλογή νέας ηγεσίας στη Χαρ. Τρικούπη, από την οποία θα κριθεί το χτίσιμο της περίφημης «συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων».
Λίγες μέρες μετά τη «σφήνα» του κ. Φάμελλου, ο κ. Κασσελάκης συζήτησε μαζί του και, μεταξύ άλλων, τον ρώτησε «τι θα ήθελε να κάνει στο πλαίσιο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, εάν προταθεί άλλος για την προεδρία της».
Απάντηση δεν δόθηκε, ωστόσο από τη «λεπτομέρεια» αυτή προκύπτει ότι ο κ. Φάμελλος δεν αιφνιδιάστηκε προχθές από την αντικατάστασή του.
Κι όπως αποδείχθηκε, δεν είχε φροντίσει να την αντικρούσει αποτελεσματικά…
CENERGY: Εντονο ενδιαφέρον προκάλεσε το χθεσινό conference call (κράτησε πάνω από μία ώρα) της Cenergy, με παρουσία και ερωτήσεις πολλών αναλυτών από Ελλάδα και εξωτερικό.
Αυτό αποδίδεται στα μεγάλα χρηματιστηριακά κέρδη που έχει «δώσει» ο τίτλος κατά την τελευταία τριετία, στη νέα παραγωγική μονάδα που σχεδιάζει η εισηγμένη στην Αμερική, αλλά και στη δρομολογούμενη αύξηση κεφαλαίου (χωρίς τη συμμετοχή της μητρικής Viohalco), που -εκτός των άλλων- θα διευρύνει το free float της μετοχής.
Τα στοιχεία που αναφέρθηκαν στο χθεσινό conference call και ξεχώρισαν, ήταν τα παρακάτω:
- Ο μεσοπρόθεσμος στόχος της διοίκησης για εκτίναξη του «προσαρμοσμένου EBITDA» στα 380-420 εκατ. ευρώ μεσοπρόθεσμα εδράζεται στις ήδη υπάρχουσες δραστηριότητες και δεν περιλαμβάνει οφέλη από τη δρομολογούμενη επένδυση στις ΗΠΑ. Άλλωστε, μετά και τις επενδύσεις που υλοποιούνται στην Ελλάδα, η παραγωγική δυναμικότητα του ομίλου θα διπλασιαστεί.
- Μπορεί οι επενδύσεις στο πρώτο μισό του 2024 να έφτασαν στα 122 εκατ. ευρώ (όταν ολόκληρο το 2022 είχαν διαμορφωθεί στα 79 εκατ. και το περυσινό δωδεκάμηνο στα 138 εκατ. ευρώ), ωστόσο -πέραν της μονάδας στις ΗΠΑ που θα χρηματοδοτηθεί από την ΑΜΚ- ο ρυθμός τους θα είναι χαμηλότερος τόσο κατά το δεύτερο φετινό εξάμηνο όσο και το 2025. Κι αυτό γιατί τα υπό υλοποίηση projects σταδιακά ολοκληρώνονται.
- Το ιδιαίτερα αυξημένο capacity που θα προκύψει από τις επενδύσεις μπορεί να καλυφθεί από ήδη υπάρχουσες υπογεγραμμένες συμβάσεις (3,38 δισ. τον φετινό Ιούνιο, έναντι 3,15 δισ. στο τέλος του 2023, δύο δισ. στο τέλος του 2022 και ένα δισ. στο τέλος του 2021).
- Το ρίσκο της επένδυσης στις ΗΠΑ είναι χαμηλό, λόγω της μεγάλης και αναπτυσσόμενης αγοράς, της αδυναμίας της εγχώριας παραγωγής να καλύψει τη ζήτηση, αλλά και εξαιτίας του φορολογικού οφέλους ύψους 58 εκατ. δολαρίων που ήδη έχει «κλειδώσει» υπέρ της εισηγμένης.
- Τέλος, σε ερώτημα αναλυτή για το κατά πόσο η επένδυση στις ΗΠΑ θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί χωρίς αύξηση κεφαλαίου (με δεδομένα τον ικανοποιητικό δείκτη χρέους και το υψηλό EBITDA που επιτυγχάνει η εταιρεία), η διοίκηση απάντησε έμμεσα: «Προτιμήθηκε να μην επιδεινωθεί η δομή του ισολογισμού του ομίλου και επιδιώκουμε μια μεγαλύτερη μετοχική βάση να γευθεί τους καρπούς της προσδοκώμενης ανάπτυξης της Cenergy».
HELLENIQ ENERGY: Σήμερα, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης, ανακοινώνει ο όμιλος αποτελέσματα 2ου τριμήνου. Η Eurobank Equities εκτιμά ότι το περιθώριο διύλισης διαμορφώθηκε στα 11,5 δολάρια το βαρέλι (0,6 δολάρια υψηλότερα σε ετήσια βάση).
Τα προσαρμοσμένα κέρδη αναμένεται να φτάσουν τα 189 εκατ. ευρώ (+15%) και η καθαρή κερδοφορία τα 71 εκατ. ευρώ.
ΤΙΤΑΝ: Συνολικά 632.120 ίδιες μετοχές έναντι 16,7 εκατ. ευρώ απέκτησε ο όμιλος στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς που έτρεξε από τον Νοέμβριο του 2023 έως την περασμένη Τρίτη.
Από χθες βρίσκεται σε εξέλιξη το νέο πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών, ύψους έως και 20 εκατ. ευρώ. Εχει οριστεί να διαρκέσει μέχρι την 30ή Ιουνίου 2025.
AUSTRIACARD: Εξαμηνιαία έσοδα 187 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 3,7% σε ετήσια βάση, αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα η εισηγμένη, σύμφωνα με την Eurobank Equities.
Η χρηματιστηριακή προβλέπει προσαρμοσμένα EBITDA 27,6 εκατ. ευρώ (+6%).
MOTOR OIL: Σημαντική αύξηση πιστωτικών τόκων και εσόδων από επενδύσεις κατά 57,5% εμφάνισε, σε ετήσια βάση, το α' εξάμηνο ο όμιλος, ως αποτέλεσμα της ανόδου των επιτοκίων καταθέσεων, ιδιαίτερα στις δολαριακές καταθέσεις.
Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει η διοίκηση στις οικονομικές καταστάσεις, «σημαντικό μέρος των διαθεσίμων του ομίλου αφορά τη (μητρική) εταιρεία, η οποία διαθέτει υψηλά ταμειακά διαθέσιμα σε δολάρια ΗΠΑ, για τα οποία τα επιτόκια καταθέσεων είναι ιδιαίτερα ελκυστικά».
Καρφί ήταν αυτό ή μας φάνηκε;
MOTOR OIL ΙΙ: Η διοίκηση της Motor Oil εκτιμά ότι το ύψος της καθαρής φορολογικής επιβάρυνσης από την έκτακτη προσωρινή συνεισφορά αλληλεγγύης, την οποία επέβαλε η κυβέρνηση επί των (υπερ)κερδών χρήσης 2023, θα ανέλθει σε περίπου 205 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για ποσό υψηλότερο απ' αυτό που εκτιμούσε η αγορά (σ.σ. οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών προέβλεπαν 180 εκατ. ευρώ).
Η επίπτωση θα εγγραφεί στα αποτελέσματα τρέχουσας χρήσης, μετά την οριστικοποίηση του έκτακτου φόρου.