Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Σεπ 9 2024

ΣΥΡΙΖΑ: Η προφητεία, το παρασκήνιο και τα λάθη-Απών το ΧΑ στη ΔΕΘ- Κρύο ντους στη βιομηχανία-Tips για Metlen, Sato

ΣΥΡΙΖΑ: Η προφητεία, το παρασκήνιο και τα λάθη-Απών το ΧΑ στη ΔΕΘ- Κρύο ντους στη βιομηχανία-Tips για Metlen, Sato

ΣΥΡΙΖΑ: «Αν δεν εκπέσει του αξιώματος, προφανώς θα πάει στη ΔΕΘ ως πρόεδρος του κόμματος», δήλωσε πριν από πέντε ημέρες για τον Στέφανο Κασσελάκη ο Νίκος Παππάς.

Προφήτης, υποψιασμένος ή μήπως κάτι... περισσότερο; Θα χρειαστεί χρόνος (και… κόπος) για να μπουν στη θέση τους όλα τα κομμάτια του παζλ. Για να απαντηθεί πρωτίστως το ερώτημα: ο ΣΥΡΙΖΑ τελείωσε οριστικά ως κόμμα εξουσίας και επιστρέφει… τρέχοντας στα ισχνά μονοψήφια ποσοστά ή θα συμβεί μία νέα ανατροπή που θα τον επαναφέρει στο παιχνίδι; Με ή χωρίς προεδρία Κασσελάκη; Τι θα γίνει αν ο Στέφανος δεν επανεκλεγεί αλλά ιδρύσει δικό του κόμμα; Θα κάνουν χωριό οι 87 με τον Πολάκη;

Το βέβαιο είναι ότι αυτή τη φορά, οι «87» ή «ομάδα Τσίπρα» δούλεψαν συντονισμένα, υπόγεια και με σχέδιο για την καθαίρεση του Στέφανου Κασσελάκη.

Καμία σχέση δηλαδή με τη βιαστική κίνηση του Φεβρουαρίου, όπου ο Αλέξης Τσίπρας άνοιξε θέμα νέων προεδρικών εκλογών και η Όλγα Γεροβασίλη δήλωσε υποψήφια, πλην όμως το σώμα του έκτακτου συνεδρίου καταψήφισε τη νέα προσφυγή σε κάλπες και διατήρησε τον πρόεδρο στη θέση του.
Αυτή τη φορά, επελέγη ως πεδίο μάχης η Κεντρική Επιτροπή, της οποίας η σύνθεση προέκυψε επί Τσίπρα το 2022 και όχι ένα συνεδριακό σώμα που, όπως φάνηκε τον Φεβρουάριο, υπερέχουν οι «οπαδοί του Στέφανου».

 

ΣΤΟΧΟΣ: Τι δεν ήθελαν με τίποτα οι «87»; Να γίνει το (κανονικό) συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ στις 3-6 Οκτωβρίου όπως είχε αποφασιστεί.

Για ένα βασικό λόγο: χρειάζονταν χρόνο ώστε να έχουν γίνει οι εκλογές στο ΠΑΣΟΚ και να ξέρουν εάν και πώς η νέα ηγεσία του θα ανοίξει δρόμο για την πολυσυζητημένη συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων, στην οποία ομνύει η «ομάδα Τσίπρα» -με ή χωρίς δημιουργία νέου φορέα.

Προσπάθησαν μάλιστα να πετύχουν την αναβολή του συνεδρίου, αλλά δεν το κατάφεραν, αφού η προεδρική ομάδα είχε πιάσει το υπονοούμενο και αρνήθηκε να τους δώσει «τον χρόνο που ήθελαν».

 

ΠΟΛΑΚΗΣ: Και αν εκεί δούλεψε ο «προεδρικός» σχεδιασμός, υποτιμήθηκε μία «λεπτομέρεια»: η οριστική απομάκρυνση του Παύλου Πολάκη από τον κύκλο των προεδρικών υποστηρικτών. Κάποιοι συνεργάτες του κ. Κασσελάκη πίστευαν ότι δεν υπήρχε περίπτωση «ο αψύς Σφακιανός» να συνεργαστεί με τους «87» αφού τους χώριζε… χάος.

Κι εκεί έκαναν το μεγάλο λάθος: με αφορμή το κλάμα της Αθηνάς Λινού, τον απέπεμψαν από την Κοινοβουλευτική Ομάδα.

Για να καταλάβει κανείς… το «χάος» που λέγαμε παραπάνω, η «ορκισμένη εχθρός» του κ. Πολάκη, Όλγα Γεροβασίλη, μίλησε δημοσίως για «μισή διαγραφή», ζητώντας εμμέσως πλην σαφώς… να γίνει ολόκληρη, δηλαδή να κινηθούν οι διαδικασίες ώστε να διαγραφεί και από το κόμμα.

 

ΠΑΠΠΑΣ: Όταν ακούστηκαν τα πρώτα καμπανάκια για πρόταση μομφής από τους «87», ο πολύπειρος Νίκος Παππάς ανέλαβε δράση: σε συμφωνία, φυσικά, με τον κ. Κασσελάκη, ανέλαβε πρόεδρος της Κ.Ο. εκπαραθυρώνοντας τον Σωκράτη Φάμελλο και αμέσως μετά ανακοίνωσαν την επιστροφή του κ. Πολάκη στη δύναμη των βουλευτών. Και, μάλιστα, χωρίς να θέσουν ως… προαπαιτούμενο την αλλαγή της συμπεριφοράς του, εξαιτίας της οποίας αποπέμφθηκε (κατά το επίσημο επιχείρημα της διαγραφής).

 

ΛΑΘΟΣ: Κι αυτό ήταν το δεύτερο και μάλλον καταλυτικό λάθος: η αναιτιολόγητη αντικατάσταση του κ. Φάμελλου εξόργισε βουλευτές και στελέχη που όλο το προηγούμενο διάστημα είχαν αρνηθεί να συμπράξουν με τους «87». Κι έτσι οι επτά βουλευτές που ανήκαν στους «87» έγιναν… 12, όσοι δηλαδή καταψήφισαν την πρόταση για τον κ. Παππά στη θέση του «προϊσταμένου» τους στη Βουλή.

Σε συνδυασμό δε, με την άρον άρον επανένταξη του κ. Πολάκη αμέσως μετά, έγινε φανερό δια γυμνού οφθαλμού το ζητούμενο: να αποδυναμωθεί η ομάδα Πολάκη στην Κ.Ε. και να μη στηρίξει (στο σύνολό της) την πρόταση μομφής ακόμα και εάν ο ίδιος δήλωνε υπέρ.

Ο σχεδιασμός απέτυχε. Ο Σφακιανός ούτε «κατάπιε»… τη μισή διαγραφή του ούτε ηρέμησε με την επιστροφή. Κυρίως, δεν άφησε κανένα περιθώριο γεφύρωσης του χάσματος που τον χώρισε με τον κ. Κασσελάκη, όταν αρνήθηκε να υπερψηφίσει τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών στη Βουλή, για να εισπράξει από τον (μέχρι χθες) πρόεδρο την κατηγορία ότι ακολουθεί την «αντρική σχολή», εξομοιώνοντάς τον με τον Αντώνη Σαμαρά (σ.σ. που είχε μιλήσει γι' αυτή τη «σχολή») στα ζητήματα των ομόφυλων.

Κάπως έτσι, οι 20-25 κεντροεπίτροποι του «κλίματος Πολάκη» στοιχήθηκαν πίσω από τους «87» στην πρόταση μομφής, δίνοντας το αποτέλεσμα: 163 «ναι», 120 «όχι», τρία «λευκά/παρών».

Είναι προφανές ότι αν «έσπαγαν», η πρόταση μομφής είτε θα περνούσε οριακά (και όχι… πανηγυρικά) είτε θα καταψηφιζόταν.

 

ΠΡΟΕΔΡΙΚΟΙ: Στο σημείο αυτό προκάλεσε μεγάλη έκπληξη η αδυναμία ή απροθυμία στενών συνεργατών του κ. Κασσελάκη να σώσουν την κατάσταση.

«Όταν θέλεις να κερδίσεις τους ενδιάμεσους, οργανώνεις ενωτική ομιλία και κάνεις ενωτικές κινήσεις, πέραν των τετ α τετ με τους αναποφάσιστους. Η στενή προεδρική ομάδα έκανε το αντίθετο», παρατηρούσαν ουκ ολίγοι, μετά την άκρως επιθετική ομιλία του κ. Κασσελάκη το Σάββατο.

Επίσης, «δεν συμφωνείς σε μυστική ψηφοφορία με κάλπη επιτρέποντας στους απόντες να ψηφίσουν… τηλεφωνικά», έλεγαν έκπληκτοι.

Αυτό το σημείωσε το Euro2day.gr χθες ως το… πιο σουρεάλ στοιχείο αυτού του διημέρου: μυστική ψηφοφορία με ψήφο δια τηλεφώνου.

Που θα άφηνε άφωνο τον Ιονέσκο, αν ζούσε…

 

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ-ΕΝΕΡΓΕΙΑ: Κρύο ντους επεφύλασσε ο πρωθυπουργός κατά τη συνέντευξη της ΔΕΘ στους βιομηχάνους, που μόλις την Παρασκευή, με κοινή επιστολή 12 οργανώσεων του χώρου, εξέπεμψαν SOS επισημαίνοντας ότι το ενεργειακό κόστος απειλή την ίδια την ύπαρξη του κλάδου, ενώ αποτελεί και καθοριστικό παράγοντα για τον πληθωρισμό.

«Θέλουμε να στηρίξουμε τη βιομηχανία μας, αλλά πρώτη προτεραιότητά μας είναι τα νοικοκυριά. Συζητάμε με τη βιομηχανία, η οποία όμως μπορεί να κάνει και διμερείς συμφωνίες για να περιορίσει το κόστος και εκτιμούμε ότι αυτή η έξαρση των τιμών, από τον Οκτώβριο και μετά θα αρχίσει να ισορροπεί», υποστήριξε.

Στην ουσία, με μια λακωνική δήλωση, ο πρωθυπουργός έκλεισε το θέμα παρέμβασης για μείωση του κόστους ρεύματος στις βιομηχανίες, παραπέμποντας στη δυνατότητά τους να συνάπτουν PPA με φωτοβολταϊκά, αγνοώντας ωστόσο το γεγονός ότι αυτά ουδόλως προστατεύουν τις ενεργοβόρες επιχειρήσεις από το πρόβλημα. Κι αυτό καθώς οι υψηλές τιμές εμφανίζονται με τη δύση του ηλίου, όταν δηλαδή φεύγουν από τη μέση τα φωτοβολταϊκά και απομένουν στο ενεργειακό μείγμα οι άλλες ακριβές τεχνολογίες.

Αναρωτιέται κανείς, πρώτον, από πού αντλεί την ενημέρωσή του ο πρωθυπουργός ότι τα διμερή συμβόλαια της βιομηχανίας την προστατεύουν από τις υψηλές τιμές και δεύτερον, πώς είναι τόσο βέβαιος ότι από τον Οκτώβριο και μετά, τα ενεργειακά χρηματιστήρια της περιοχής θα εξομαλυνθούν.

Και αυτό γιατί όλα δείχνουν ότι ο βασικός παράγοντας εκτίναξης των τιμών, δηλαδή η υψηλή ζήτηση από την Ουκρανία που απορροφά τεράστιους όγκους ενέργειας από το Νότο, μετά τις καταστροφές στις υποδομές της από τα ρωσικά πλήγματα, θα συνεχιστεί και ίσως ενταθεί.

Κύκλοι της βιομηχανίας πάντως δηλώνουν τον προβληματισμό τους από αυτά που άκουσαν και καθιστούν σαφές ότι θα συνεχίσουν τις καταγγελίες τους προς την Κομισιόν, με περισσότερα αυτή τη φορά στοιχεία...

 

ΡΕΥΜΑ-ΥΠΕΡΚΕΡΔΗ: Σε ό,τι αφορά τον φόρο στα υπερκέρδη των ηλεκτροπαραγωγών, κρίνοντας από τη διατύπωση Μητσοτάκη στη συνέντευξη της ΔΕΘ, έγινε αντιληπτό ότι το ενδεχόμενο να επαναληφθεί το μέτρο και μάλιστα σύντομα, είναι πολύ πιθανό.

«Βραχυπρόθεσμα αυτό το οποίο κάναμε και θα εξακολουθούμε να κάνουμε, είναι να επιβάλλουμε έκτακτους φόρους και έκτακτα τέλη σε αυτούς τους παραγωγούς που πραγματικά βγάζουν ουρανοκατέβατα κέρδη. Δεν κάνουν κάτι παράνομο, αλλά αξιοποιούν μια στρέβλωση του συστήματος. Θα πάρουμε λοιπόν αυτά τα κέρδη, θα τα γυρίσουμε στους καταναλωτές, έτσι ώστε να μπορούν να έχουν τιμές οι οποίες να είναι κάτω από τα 15 λεπτά την κιλοβατώρα, όσο καιρό κρατά αυτή η στρέβλωση», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Ασαφές κατά πόσο ο φόρος στην ηλεκτροπαραγωγή που επιβλήθηκε τον Αύγουστο, θα επιβληθεί ξανά και τον Σεπτέμβριο (κάτι που μέχρι πρότινος η ηγεσία του ΥΠΕΝ είχε απορρίψει), ωστόσο η πρωθυπουργική διατύπωση έχει τον χαρακτήρα της αμεσότητας.

Προανήγγειλε επίσης ότι θα αναδείξει το θέμα των στρεβλώσεων στα ενεργειακά χρηματιστήρια, με επιστολή που θα στείλει τις επόμενες μέρες στην Πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, εξηγώντας το τι συνέβη όχι μόνο στην Ελλάδα, στη Βουλγαρία, στη Ρουμανία, στην Ουγγαρία. «Και πώς γίνεται να υπάρχουν ώρες της ημέρας όπου η οριακή τιμή του συστήματος να είναι 10 φορές ακριβότερη στα Βαλκάνια από ό,τι είναι στην Αυστρία ή στην Τσεχία», αναρωτήθηκε.

Ε, να που γίνεται…



ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: Όσοι παρακολούθησαν την πρωθυπουργική ομιλία το Σάββατο το βράδυ και τη συνέντευξη τύπου το μεσημέρι της Κυριακής, είναι πολύ πιθανό να παρατήρησαν ότι στο «καλάθι της ΔΕΘ» ο… φτωχός συγγενής ήταν η ελληνική κεφαλαιαγορά και το Χρηματιστήριο της Αθήνας.

Δεν ειπώθηκε σχεδόν τίποτε ή, καλύτερα, επαναλήφθηκαν λίγα πράγματα από το παρελθόν.

Θυμίζουμε ότι στο τέλος του 2019 (πρώτοι μήνες διακυβέρνησης της χώρας από τη Νέα Δημοκρατία), ο τότε υφυπουργός Γιώργος Ζαββός είχε θέσει μετ’ επιτάσεως τον στόχο για την ανάπτυξη της εγχώριας κεφαλαιαγοράς.

Είχε συσταθεί λοιπόν -μετά βαΐων και κλάδων, με τη συμμετοχή των φορέων της αγοράς- Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για τη Στρατηγική Ανάπτυξη της Ελληνικής Κεφαλαιαγοράς, η οποία υπέβαλε ένα ιδιαίτερα φιλόδοξο πόρισμα στο Υπουργείο Οικονομικών το Νοέμβριο του 2020.

Στη συνέχεια, αφού το πόρισμα έπιασε αράχνες σε κάποιο συρτάρι του Υπουργείου, αφέθηκε να διαρρεύσει ότι οι προτάσεις ήταν μαξιμαλιστικές και πως θα ήταν προτιμότερο να εγκριθεί «στα γρήγορα» ένα μικρότερο πακέτο μέτρων. Έτσι λοιπόν ψηφίστηκε η μείωση του τέλους πώλησης μετοχών κατά 50% και μέσα από πολιτικές παρεμβάσεις είχαμε και την εισαγωγή του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών στο ΧΑ.

Από εκεί και πέρα όμως… σιωπή.

Η υπόσχεση για κατάργηση της φορολογίας των τόκων στα εταιρικά ομόλογα ξεχάστηκε. Οι προτάσεις για φορολογικά κίνητρα σε μακροχρόνιους επενδυτικούς λογαριασμούς φαίνεται πως δεν βρίσκονται καν στο τραπέζι των θεμάτων που εξετάζονται.

Τέλος, τα περί φορολογικών κινήτρων για την είσοδο εταιρειών στο ΧΑ (υπεραποσβέσεις των σχετικών εξόδων) θα πρέπει να δούμε αν τελικά θα αφορούν το σύνολο των επιχειρήσεων ή απλά εκείνων που επιλέγουν την ΕΝΑ.

Σε κάθε περίπτωση -και ελπίζοντας ότι θα διαψευσθούμε- οψόμεθα.

 

MΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ: Συνεχίζει τις αγορές μετοχών της Metlen ο Ευάγγελος Mυτιληναίος. Η τελευταία κίνηση έγινε την Πέμπτη, οπότε μέσω της Melvet Investments που ελέγχει απέκτησε 25.000 τεμάχια, αξίας 858 χιλιάδων ευρώ.

Μέσω της ίδιας εταιρείας είχε προχωρήσει σε αγορές άλλες δύο φορές τον Αύγουστο, αποκτώντας 7.757 και 25.000 τεμάχια.

Η μετοχή τις τελευταίες εβδομάδες κινείται στη ζώνη των 34-35 ευρώ. Βρίσκεται δηλαδή πολύ πιο κάτω από τις τιμές-στόχους που έχουν δώσει οι αναλυτές. Η Edison έχει βάλει τον πήχη στα 49 ευρώ, η Euroxx στα 48,2 ευρώ, ενώ Morgan Stanley και Citi την τοποθέτησαν στα 46 ευρώ.


SATO: Η δραστηριότητα της ιστορικής εταιρείας επίπλων διασώζεται (θετική εξέλιξη για τους εργαζόμενους και την οικονομία γενικότερα), πλην όμως η περιουσία των μετόχων της εισηγμένης εταιρείας ουσιαστικά μηδενίζεται.

Μετά και την απόφαση του Εφετείου, η δραστηριότητα μεταφέρεται σε άλλη εταιρεία -έναντι τιμήματος που θα εισπράξουν ουσιαστικά οι τράπεζες- και στη συνέχεια η εισηγμένη ως «κουφάρι» θα οδηγηθεί σε λύση και εκκαθάριση.

Κάποιοι, όλα αυτά τα χρόνια που διήρκησε η σχετική δικαστική απόφαση, έβγαζαν φήμες περί «οχήματος» και άλλων σχετικών. Διαψεύστηκαν. Και προφανώς, όσοι όλο αυτό το χρονικό διάστημα πόνταραν κάποια «ψιλά» στο σενάριο αυτό, έχασαν τα λεφτά τους.

ΥΓ1: Η Sato, δυστυχώς, δεν είναι η μόνη εταιρεία της οποίας η δραστηριότητα διασώζεται, πλην όμως οι μέτοχοι χάνουν το σύνολο της επένδυσής τους. Ενδεικτικές άλλες περιπτώσεις είναι αυτές του Βαράγκη, της Creta Farm, της Μπουτάρης, της Folli Follie

ΥΓ2: Η Satο «πλήρωσε» την κατακόρυφη πτώση της ζήτησης που παρατηρήθηκε κατά την προηγούμενη δεκαετία τόσο στην αγορά των επίπλων (και κυρίως σε αυτή που προερχόταν από τις επιχειρήσεις) λόγω της οικονομικής κρίσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v