Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Σεπ 9 2024

Μητσοτάκης: Λίγα για πολλούς και το όπλο… επ' ώμου-ΧΡΩΠΕΙ: Μπετά αντί tech hub-Η υπεραισιοδοξία για τον ΒΟΑΚ

Μητσοτάκης: Λίγα για πολλούς και το όπλο… επ ώμου-ΧΡΩΠΕΙ: Μπετά αντί tech hub-Η υπεραισιοδοξία για τον ΒΟΑΚ

ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Την τακτική «λίγα σε πολλούς» ακολούθησε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, μοιράζοντας περίπου 3,5 δισ. ευρώ.

Έχει το ενδιαφέρον του ότι εννέα από τα 45 μέτρα αφορούσαν «επιδοματικές πολιτικές», ενώ συνολικά 27 (περιλαμβανομένων και των εννέα που προαναφέραμε) αφορούσαν γενικώς παροχές, (μικρές) μειώσεις φόρων και κατάργηση τελών.

Η αίσθηση που απέπνευσε ήταν ότι η κυβέρνηση επιθυμεί να αυξήσει τη δημοσκοπική της απήχηση, με αποσπασματικά μέτρα, χωρίς όμως ευρύτερη στρατηγική για τη σταδιακή επίλυση βαριών θεμάτων που ταλανίζουν την κοινωνία, κάτι που θα απαιτούσε σοβαρή προτεραιοποίηση και μικρότερο εύρος παροχών.

Με δεδομένο ότι οι εκλογές, αν γίνουν στην ώρα τους, απέχουν σχεδόν τρία χρόνια, οι πιο σκληροί μεταρρυθμιστές δεν έχουν λόγο να είναι ευχαριστημένοι. Η κυβέρνηση δείχνει να είναι με το «όπλο επ' ώμου» για την απήχησή της, κι όχι σε τροχιά σύγκρουσης για να περάσει μεγάλες αλλαγές.

Η πτώση των δημοσκοπικών ποσοστών ενισχύει τα εκλογικά αντανακλαστικά μήπως και οι μέρες είναι λιγότερες από… χίλιες.

 

ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΙΙ: Παρότι γενικώς δεν του αρέσει να ομολογεί λάθη, σε δύο θέματα, όπως ακούσαμε, έκανε εξαίρεση. Παραδέχτηκε ότι η πρόσφατη φωτιά στην Ανατολική Αττική ήταν «μεγάλη αστοχία», σημειώνοντας ότι σε γενικές γραμμές η φετινή χρονιά ήταν καλύτερη από άλλες στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών. Τα στοιχεία λένε ότι έχει δίκιο και στα δύο!

Ομοίως έστω και μετά από… χρόνια, ακούσαμε από τον πρωθυπουργό ότι η (εξαρχής ανύπαρκτη) Πανεπιστημιακή Αστυνομία «δεν δούλεψε».

Κάλλιο αργά παρά ποτέ…

 

ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Για δεύτερη συνεχή χρονιά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης (που ανέλαβε, θυμίζουμε, τον Ιούνιο του 2023) δεν έκρινε σκόπιμο να δώσει ερώτηση και στο Euro2day.gr, κατά τη συνέντευξη του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, κάτι που συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια.

Προφανώς, κατά την εκτίμησή του, διάφορα Μέσα που υπηρετούν την ακραιφνώς κομματική γραμμή έχουν προτεραιότητα, ακόμη κι αν διαθέτουν ασήμαντη αναγνωσιμότητα ή κυκλοφορία.

 

ΑΠΟΥΣΙΕΣ: «Έλαμψαν δια της απουσίας τους» στην ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Βελλίδειο οι δύο πρώην πρωθυπουργοί, Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς.

Μετά και τις τελευταίες δημόσιες παρεμβάσεις τους στην εκδήλωση στο Πολεμικό Μουσείο και την έντονη κριτική στην πολιτική της κυβέρνησης, οι σχέσεις τους με τον κ. Μητσοτάκη έφτασαν στο ναδίρ, με τις γέφυρες ανάμεσά τους να δείχνουν παντελώς κομμένες.

«Σεβαστή η άποψή τους, αλλά δεν σημαίνει ότι πρέπει πάντα να συμφωνώ με αυτήν», τόνισε ο πρωθυπουργός απαντώντας σε σχετικό ερώτημα.

Πέραν των δύο ηχηρών απουσιών πάντως, ο χώρος κατακλύστηκε από σύσσωμο το υπουργικό συμβούλιο, πολλούς βουλευτές και πλήθος γαλάζιων στελεχών που χειροκρότησαν τον πρωθυπουργό, στην έκτη του χρονιά στον χώρο με αυτήν του την ιδιότητα.

 

ΔΕΝΔΙΑΣ: Αρκετά αποστασιοποιημένος, από την άλλη, εμφανίστηκε στη ΔΕΘ ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας. Δεν υποδέχθηκε τον πρωθυπουργό κατά την άφιξή του, ενώ η όλη στάση του ήταν πολύ διακριτική, χωρίς ενεργή συμμετοχή σε άνευ ουσίας εκδηλώσεις.

Την τιμητική της είχε, βέβαια, η πολυμελής αποστολή της Γερμανίας (την αποτελούσαν 400 άτομα), που ήταν η μεγαλύτερη συμμετοχή όλων των εποχών στη ΔΕΘ από τιμώμενη χώρα. Επικεφαλής ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας και Κλιματικής Αλλαγής Ρόμπερτ Χάμπεκ, ο οποίος εξέφρασε στον κ. Μητσοτάκη «τα συγχαρητήριά του για τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας».

 

ΤΖΙΤΖΙΚΩΣΤΑΣ: Ο πρωθυπουργός, κατά την ομιλία του, εκθείασε τον νέο επίτροπο της χώρας μας στην Ε.Ε., Απόστολο Τζιτζικώστα, μπροστά στο… κοινό του, τους Θεσσαλονικείς. Όσον αφορά το χαρτοφυλάκιο που αυτός θα πάρει στις Βρυξέλλες, ερωτηθείς σχετικά από δημοσιογράφους, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι δεν έχει «κλειδώσει» ακόμα.

Επισήμανε, όμως, ότι το επικρατέστερο σενάριο θέλει τον μέχρι τώρα περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας να αναλαμβάνει τον τομέα της Συνοχής, ειδικά αν συνοδεύεται από πρόσθετους πόρους.

Δεν αποκλείεται πάντως -πρόσθεσε- και το χαρτοφυλάκιο των Μεταφορών.

 

ΕΥΔAΠ: Στήριξη στη μεταρρύθμιση που έφερε την ΕΥΔΑΠ στο δημόσιο με αναβαθμισμένο ρόλο έδωσε ο πρωθυπουργός, εκτιμώντας πως θα παίξει αφενός κεντρικό ρόλο στην αντιμετώπιση της απειλητικής λειψυδρίας για το λεκανοπέδιο, αλλά και ευρύτερο ρόλο όσον αφορά τη διαχείριση ύδρευσης σε περιοχές πέρα από τη γεωγραφία της Αττικής.

Να θυμίσουμε ότι η ΕΥΔAΠ έχει επεξεργαστεί διάφορα σενάρια, ωστόσο το πιο «βαρύ» αφορά τη σύζευξη με αγωγούς των αποταμιευτήρων Εύηνου-Μόρνου με τη Λίμνη Κρεμαστών, σχέδιο που κατά τον πρωθυπουργό είναι ανεκτού κόστους.

Δεν παρέλειψε ωστόσο να υπενθυμίσει πως η υπερφορτωμένη με επενδύσεις ΕΥΔAΠ αναμένεται να λάβει «πράσινο φως» αύξησης τιμολογίων, όταν επιτέλους λειτουργήσει ο ρυθμιστής.

 

ΧΡΩΠΕΙ: Την πρώτη αντίδραση στο αίτημα για κοινωνική κατοικία, είδος απολύτως ξεχασμένο και εν πολλοίς υποβαθμισμένο, εξαιρώντας ίσως τις κατοικίες του Ολυμπιακού Χωριού, έδωσε ο πρωθυπουργός κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο της ΔΕΘ.

Η αναφορά του ήταν μάλλον μελετημένη και αφορά στην αξιοποίηση του ακινήτου της ΧΡΩΠΕΙ στην οδό Πειραιώς ως μοντέλο αξιοποίησης δημόσιας γης για διαμερίσματα κοινωνικής κατοικίας.

Πρόκειται για μεγάλο οικόπεδο, το οποίο αρχικώς προοριζόταν να φιλοξενήσει ένα tech-hub καινοτομίας με αναθέτουσα αρχή του υπουργείο Ανάπτυξης. Παρά τις αρχικές εκδηλώσεις ενδιαφέροντος από «βαριά» ονόματα της εγχώριας επιχειρηματικότητας και διεθνών τεχνολογικών συνεταίρων, το project δεν είχε καμιά τύχη, παρά τις αναθεωρήσεις προϋπολογισμών.

Οι λεπτομέρειες μένει να εξειδικευτούν, αλλά ο πρωθυπουργός μίλησε για άμεση προκήρυξη (ρισκάρουμε να υποθέσουμε ότι ο διαγωνισμός θα ανατεθεί στο PPF του ΤΑΙΠΕΔ), με όρους «κλασικής αντιπαροχής», άρα δεν έχει ΣΔΙΤ και συμβάσεις Παραχώρησης το έργο.

Ο ίδιος σημείωσε πως θα ακολουθήσουν αντίστοιχες κινήσεις για άλλα ακίνητα του δημοσίου, ανοίγοντας την ατζέντα.

 

ΒΟΑΚ: Ως το πιο δύσκολο έργο της κυβερνητικής θητείας του χαρακτήρισε τον ΒΟΑΚ ο πρωθυπουργός, ο οποίος προφανώς αναφέρθηκε στο μεσαίο μεγάλο τμήμα Παραχώρησης. Και δεν έχει άδικο, καθώς εκτός από τις προσφυγές δήμων στο ΣτΕ για τη χάραξη του έργου, η βιωσιμότητά του εξαρτάται από ένα σύνθετο σύστημα που εμπεριέχει «σκιώδες διόδιο» (ήτοι κρατική επιδότηση).

Το μεσαίο τμήμα προφανώς θα έχει κόστος διέλευσης και όσες παροχές και να προκύψουν, θα επιβαρύνουν τους Κρητικούς (πολίτες με υψηλό εισόδημα συγκριτικά στη χώρα), οι οποίοι και αντιδρούν…

Για την ασφάλεια οδικών μεταφορών είναι σαφές ότι η καρμανιόλα της Κρήτης (ακόμη και για πολύ συντηρητικούς οδηγούς) θα εξαλειφθεί, εφόσον ολοκληρωθεί ο άξονας.

Πάντως ο Κ. Μητσοτάκης εμφανίστηκε «σούπερ αισιόδοξος» όσον αφορά την ολοκλήρωση της σύμβασης με τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (προσωρινός ανάδοχος του έργου) το Νοέμβριο του 2024. Δεδομένου ωστόσο του ότι εκκρεμεί ο διαγωνισμός ορισμού Ανεξάρτητου Μηχανικού (προβλέπεται σχεδόν σε όλες τις συμβάσεις νέων έργων), η παραχωρησιούχος αιτήθηκε παράταση της καταληκτικής ημερομηνίας οριστικοποίησης έως το Νοέμβριο του 2024, προκειμένου να επεκτείνει δε και την ισχύ των τραπεζικών εγγυητικών επιστολών που έχει εκδώσει και καταθέσει για το έργο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v