Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Σεπ 10 2024

ΣΥΡΙΖΑ: O 7ος όροφος, τα… μισθά και ο Πολάκης-Η Bright, η Διαδικασία και το «άγγιγμα του Μίδα»-Tips για ΦΡΛΚ, ΔΑΑ

ΣΥΡΙΖΑ: O 7ος όροφος, τα… μισθά και ο Πολάκης-Η Bright, η Διαδικασία και το «άγγιγμα του Μίδα»-Tips για ΦΡΛΚ, ΔΑΑ

ΣΥΡΙΖΑ: Όταν παραιτήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας από την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ πέρυσι, μέσα σε λίγες ώρες «άδειασε» ο 7ος όροφος στα γραφεία της Κουμουνδούρου: οι στενοί (θεσμικοί) συνεργάτες του, όπως ο διευθυντής του πολιτικού του γραφείου Μιχάλης Καλόγηρου και οι του γραφείου Τύπου ανακοίνωσαν επίσης τις παραιτήσεις τους. Το προεδρικό γραφείο «κλείδωσε», οι προσωπικοί λογαριασμοί στα social media απενεργοποιήθηκαν και το προεδρικό αυτοκίνητο έμεινε παρκαρισμένο.

Τα ίδια ακριβώς έγιναν και χθες, μετά την επιτυχία της πρότασης μομφής στον Στέφανο Κασσελάκη: παραιτήθηκαν ο διευθυντής του (προεδρικού) πολιτικού του γραφείου Μανώλης Καπνισάκης και οι υπεύθυνοι του (προεδρικού) γραφείου Τύπου Μπάμπης Παπαδάκης και Ευγενία Κουντούρη.

Οπότε τα βαρύγδουπα σχόλια για τις παραιτήσεις των συνεργατών και το «κλείδωμα» του γραφείου προσθέτουν έμφαση στη νέα ιδιότητα «έκπτωτος πρόεδρος».

 

ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Το βέβαιο είναι ότι ο κ. Κασσελάκης δεν μπορεί να διαθέτει θεσμικά τους συνεργάτες και την υλικοτεχνική υποδομή που απήλαυσε ο προκάτοχός του μετά την παραίτηση από την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ. Ο λόγος είναι ότι ο «έκπτωτος» δεν είναι βουλευτής, άρα δεν δικαιούται όλα τα παραπάνω -συν τη φρουρά, που επίσης έχασε.

Επίσης δεν δικαιούται ούτε γραφείο στη Βουλή, αφού δεν είναι πρώην πρωθυπουργός, όπως ο κ. Τσίπρας.
Αν αποφασίσει, λοιπόν, να διεκδικήσει εκ νέου την προεδρία του κόμματος ή να ιδρύσει δικό του, το πρώτο που θα πρέπει να κάνει είναι να βρει ορμητήριο, όπως σημειώναμε και χθες.

Αλλά μάλλον αυτό είναι το τελευταίο που τον ενδιαφέρει αυτή τη στιγμή…

 

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ: Το ακούσαμε κι αυτό: το γεγονός ότι πολλά μέλη της Κεντρικής Επιτροπής πίεζαν να γίνει μυστική ψηφοφορία με κάλπη για την πρόταση μομφής στον κ. Κασσελάκη οφείλεται στην έμμισθη σχέση τους με το κόμμα.

Το δίλημμά τους δηλαδή ήταν: αν ψηφίσουμε υπέρ αλλά κερδίσει ο Κασσελάκης, θα κινδυνεύσουμε με απομάκρυνση, ενώ αν καταψηφίσουμε αλλά κερδίσουν οι… άλλοι, θα μας τιμωρήσουν όταν αναλάβουν τα ηνία του κόμματος.

Το σίγουρο είναι ότι όσο σκαλίζει κανείς τέτοιες ιστορίες τόσο αντιλαμβάνεται γιατί το «σύντροφοι» μπερδεύεται με το «συνάδελφοι». Σε όλα τα κόμματα δε, όχι μόνο στον ΣΥΡΙΖΑ, που βγήκαν πολλά στη φόρα με την πρώτη -στα ελληνικά χρονικά- πρόταση μομφής σε πρόεδρο…

 

ΠΟΛΑΚΗΣ: Μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος και την επισημοποίηση της καθαίρεσης του Στέφανου Κασσελάκη, ο ίδιος αποχώρησε οργισμένος, όμως τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής παρέμειναν στην αίθουσα για να συζητήσουν πώς θα… πορευτούν χωρίς, πλέον, πρόεδρο.

Ένα κρίσιμο θέμα που τέθηκε είναι εάν πρέπει να πάει το κόμμα σε διαρκές συνέδριο fast track με μοναδικό θέμα την επικύρωση των υποψηφιοτήτων ή εάν πρέπει να τηρηθεί το γράμμα του καταστατικού για έκτακτο συνέδριο.

Ο Παύλος Πολάκης πρότεινε «να κλείσουν όλα γρήγορα» μέσω διαρκούς συνεδρίου, δηλαδή χωρίς να χρειαστεί να εκλεγούν από την αρχή σύνεδροι (σ.σ. σ' αυτό μετέχουν οι σύνεδροι του προηγούμενου συνεδρίου) και χωρίς να υπάρχει άλλο θέμα συζήτησης πλην των υποψηφιοτήτων.

Οι «87» επέμειναν στο έκτακτο συνέδριο: εκλογή νέων συνέδρων, συζήτηση επί πολιτικών-καταστατικών θέσεων και επικύρωση υποψηφιοτήτων για την προεδρία. Οι προτάσεις μπήκαν σε ψηφοφορία και η πρόταση Πολάκη συγκέντρωσε… πέντε ψήφους (κατ' άλλους τρεις), με αποτέλεσμα να μη γίνει καν καταμέτρηση.

Και κάπως έτσι ο «αψύς Σφακιανός» κατάλαβε ότι η «δική του» ομάδα στην Κ.Ε. δεν είναι τόσο θεαματική και φανατική όσο νόμιζε, αλλά ότι ο «αντικασσελακισμός» λειτούργησε ως χοάνη μέσα στην οποία χάθηκαν οι πραγματικές δυνάμεις των «αντι-»…

 

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ: Πληροφορίες που κυκλοφορούν στην αγορά αλλά και δημοσιεύματα αναφέρουν ότι ολοκληρώθηκε η πώληση της πλειοψηφίας της εταιρείας συμβούλων DBC Διαδικασία (ποσοστό 51%), υπόθεση που είχε καταγράψει έγκαιρα η στήλη τον περασμένο Μάρτιο, όταν η διαδικασία ήταν ακόμη σε εξέλιξη.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, αγοραστής είναι σχήμα στο οποίο συμμετέχουν η οικογένεια Σάκκαρη (της γνωστής τενίστριας) μαζί με τους Γιώργο Πουλόπουλο και Αριστείδη Καρτσόλη, οι οποίοι είναι μέτοχοι με 50% ο καθένας στην εταιρεία Bright Business Solutions.

Oι δύο προαναφερθέντες, αν κρίνουμε από την άνοδο των οικονομικών στοιχείων της Bright, έχουν κάτι σαν το άγγιγμα του… Μίδα. Κάτι παραπάνω από εξαπλασιασμός (!) του τζίρου σε πάνω από 10 εκατ. ευρώ μέσα σε ένα έτος, ομοίως και EBITDA που έφτασαν τα 4 εκατ. ευρώ το 2023 από περίπου 560.000 ευρώ τον προηγούμενο χρόνο, με τα καθαρά κέρδη να αγγίζουν τα 3,15 εκατ. ευρώ μετά τους φόρους!

Σημειώστε ότι μιλάμε για μια ΙΚΕ που έγινε ΑΕ στο τέλος του 2023, με μετοχικό κεφάλαιο της τάξης των 25.000 ευρώ, από 10.000 που ήταν το 2022. Την απόδοση ιδίων κεφαλαίων σάς αφήνουμε να τη λογαριάσετε μόνοι σας.

Η οικογένεια Σάκκαρη δεν προέκυψε στο ντιλ από το πουθενά. Ο πατήρ Κωνσταντίνος Σάκκαρης ήταν μέχρι πρόσφατα πρόεδρος της Bright, ωστόσο στο σχήμα των αγοραστών της DBC Διαδικασία φέρεται να μετέχει ο υιός του Γιάννης, αδελφός της Μαρίας Σάκκαρη.

Αρκετοί στην αγορά αποδίδουν την εκρηκτική άνοδο των εσόδων της Bright σε έργα του Δημοσίου, κάνοντας μάλιστα και την υποσημείωση (που δεν είμαστε σε θέση να τσεκάρουμε) ότι ήταν συχνά συνεργάτης ή και υπεργολάβος της εταιρείας Διαδικασία, την οποία τώρα εξαγοράζουν οι μέτοχοί της.

Σημειωτέον επίσης ότι η Διαδικασία του Χρήστου Καινούργιου έχει πολλαπλάσια μεγέθη από την Bright, αλλά και κέρδη μετά από φόρους για το 2023 πάνω από 11 εκατ. ευρώ, έναντι 3,4 εκατ. το 2022.

Πολύ το χρήμα του 2023 για τους συμβούλους απ' ό,τι φαίνεται. Οι μικρότεροι, λοιπόν, εμφανίζονται να αγοράζουν τον μεγαλύτερο. Λίγο περίεργο θα πείτε, αλλά κάποιοι στην πιάτσα των συμβούλων υποστηρίζουν ότι πρακτικά πρόκειται για «την ίδια παρέα», με στενές σχέσεις.

 

ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ: Εντονη στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης είναι η παρουσία της εισηγμένης εταιρείας, για την οποία έχει έρθει πλέον η ώρα να αρχίσει να εκμεταλλεύεται τις επενδύσεις που έχει υλοποιήσει μέσω του επιδοτούμενου προγράμματος Ecoshift.

Στο πλαίσιο λοιπόν της ΔΕΘ, στο περίπτερο της Π. Πετρόπουλος παρουσιάζονται από το προϊοντικό της χαρτοφυλάκιο ελληνικής κατασκευής τόσο το πρώτο ελληνικό ηλεκτρικό scooter NOOS όσο και η φορητή μονάδα αποθήκευσης ενέργειας BES 0.1.



FOURLIS: Μετά το κλείσιμο της αγοράς η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του ομίλου. Η Eurobank Equities περιμένει ένα «υγιές» 2ο τρίμηνο με υψηλότερο EBITDAaL για τον όμιλο, στα 19 εκατ. ευρώ, έναντι 14,5 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2023.

 

ΔΑΑ: Αποτελέσματα δημοσιεύει και το «Ελευθέριος Βενιζέλος». Οπλο η σημαντική αύξηση της κίνησης, η οποία, σύμφωνα με τα στοιχεία εξαμήνου, έφτασε το 12,9%, καθώς διακινήθηκαν πάνω από 14 εκατομμύρια ταξιδιώτες.

Η μετοχή χθες έκλεισε στα 7,8 ευρώ, με πτώση 0,76%, κινούμενη σε στενό εύρος στις τελευταίες συνεδριάσεις. Απέχει περίπου 5% από την τιμή με την οποία έκανε ντεμπούτο στο χρηματιστήριο (8,2 ευρώ) και 15% από το υψηλό των 9,2 ευρώ στις πρώτες ημέρες διαπραγμάτευσης.

 

UNIBIOS: Ισχυρά κέρδη για τον τίτλο σε μια κακή για την αγορά συνεδρίαση. Κλείσιμο στο 1,835 ευρώ ή 7,31% υψηλότερα, με τις συναλλαγές στις 234 χιλιάδες ευρώ.

Πρόκειται για νέο πολυετές υψηλό για τον τίτλο (προηγούμενο το 1,76 ευρώ στις 14 Αυγούστου). Υπενθυμίζεται ότι μέσα στην εβδομάδα κόβει το δικαίωμα για την επιστροφή κεφαλαίου 0,02 ευρώ ανά μετοχή.

 

OPTIMA BANK: Ισχυρό profit taking αντιμετώπισε η μετοχή της τράπεζας στη χθεσινή συνεδρίαση. Βρέθηκε να υποχωρεί έως τα 12,6 ευρώ (-4,55%), αλλά στη συνέχεια μάζεψε τις απώλειες και έκλεισε στα 12,96 ευρώ (-1,82%), με συναλλαγές που ξεπέρασαν το 1,1 εκατ. ευρώ.

Παραμένει πάντα σε επαφή με το υψηλό των 13,2 ευρώ στις αρχές Σεπτεμβρίου, ενώ η απόδοση εξαμήνου φτάνει το 67%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v