Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Σεπ 10 2024

Το σχέδιο Ντράγκι και τα... παλούκια που έρχονται-Εκκίνηση για Cenergy-ΕΑΣ: Κίνηση ιδιωτικοποίησης από το παράθυρο

Το σχέδιο Ντράγκι και τα... παλούκια που έρχονται-Εκκίνηση για Cenergy-ΕΑΣ: Κίνηση ιδιωτικοποίησης από το παράθυρο

ΝΤΡΑΓΚΙ: Μπορεί η επικαιρότητα να ασχολείται κατά κόρον με τα μικροπολιτικά της ελληνικής πολιτικής σκηνής, τις εκλογές στο ΠΑΣΟΚ και τον υπό διάλυση ΣΥΡΙΖΑ, η πιο σημαντική είδηση της χθεσινής ημέρας όμως, για όσους βλέπουν τη «μεγάλη εικόνα», ήταν άλλη.

Η αποκάλυψη της πλήρους έκθεσης του Ιταλού πρώην επικεφαλής της ΕΚΤ για την ανάκαμψη της Ευρώπης, μέσα από ένα επενδυτικό πρόγραμμα πολλών αξόνων (καινοτομία, άμυνα, πράσινη οικονομία κ.λπ.), ύψους περίπου 800 δισ. ευρώ. Αντίστοιχο δηλαδή σε μέγεθος με το αμερικανικό σχέδιο Μάρσαλ την περίοδο 1948-1951. 

Ειδικοί και Τύπος υποδέχθηκαν το κείμενο των περίπου 500 σελίδων με πολύ θετικά σχόλια. Είναι γνωστό άλλωστε -κι αποτυπώθηκε και στο κείμενο- ότι ο Σούπερ Μάριο ούτε ασχολείται με φληναφήματα ούτε μασάει τα λόγια του.

Όλοι παραδέχονται ότι η ανταγωνιστικότητα και η παραγωγικότητα της Ευρώπης μειώνονται, καθώς οι άλλες μεγάλες οικονομίες (κυρίως ΗΠΑ και Κίνα) από τη μία δαπανούν μεγάλα ποσά κι από την άλλη ολοένα και περισσότερο κινούνται επιθετικά για να προστατεύσουν και να προωθήσουν τα συμφέροντά τους. Το θέμα είναι πραγματικά στρατηγικής σημασίας για την Ευρώπη, εξ αντανακλάσεως και για την Ελλάδα.

 

ΝΤΡΑΓΚΙ ΙΙ: Ωστόσο, για να εφαρμοστεί το σχέδιο, ή έστω ένα μεγάλο μέρος του, υπάρχουν σοβαρές προϋποθέσεις που περνούν μέσα από τις κατά κανόνα δαιδαλώδεις και αργόσυρτες διαδικασίες συνδιαλλαγής και συμφωνίας στην Ενωμένη Ευρώπη. Για να το πούμε πιο λαϊκά, θα πρέπει να πηδήξει πολλά… παλούκια πριν επέλθει, αν επέλθει, η υλοποίηση.

Θα πρέπει πρώτα όλοι να καταλήξουν ότι συμφωνούν ως προς το ποιες ανάγκες και ποια κενά πρέπει να καλυφθούν. Αφού συμβεί αυτό, θα πρέπει να συμφωνήσουν στα διαδικαστικά, καθώς θα προκύψουν μεγάλα θέματα συγχωνεύσεων (συχνά διασυνοριακών) και εξειδίκευσης σε τομείς, όπου διαφορετικές χώρες θα έχουν διαφορετικά συμφέροντα.

Επιπλέον, θα πρέπει να συμφωνήσουν στην ιδιωτική χρηματοδότηση αλλά και στους όρους και στο μέγεθος της «δημόσιας» χρηματοδότησης, που κατά τον Ντράγκι θα πρέπει να είναι «κεντρική», δηλαδή με δανεισμό μέσω ευρωομολόγων, όπως συνέβη μία και μόνο φορά ως τώρα, με αιτία την πανδημία. Όπως αναμενόταν, ο αρμόδιος υπουργός της Γερμανίας έσπευσε να πει «όχι» εντός της ίδιας μέρας!

 

ΝΤΡΑΓΚΙ ΙΙΙ: Τα πράγματα θα ήταν ίσως πιο εύκολα, αν ήταν σε καλή κατάσταση ο γαλλογερμανικός άξονας, που σε επίπεδο κρατών, μέσα από συνεχείς διαπραγματεύσεις, έχει ωθήσει σε μεγάλες κινήσεις την Ευρώπη.

Όμως, τόσο στη Γαλλία όσο και στη Γερμανία δεν υπάρχει ισχυρή διακυβέρνηση, λόγω κυρίως των εσωτερικών τους πολιτικών προβλημάτων. Ο Μακρόν είναι μπλεγμένος στον κυβερνητικό κυκεώνα που δημιούργησε ενώ η θητεία του τελειώνει, καλώς εχόντων των πραγμάτων, το 2027.

Ο κυβερνητικός συνασπισμός στη Γερμανία τρίζει μετά τις απανωτές εκλογικές ήττες στα κρατίδια, ενώ τα τρία κόμματα που τον συνθέτουν αγγίζουν μετά βίας το 30% στις δημοσκοπήσεις ενόψει ομοσπονδιακών εκλογών, σε περίπου ένα χρόνο.

Για πολλούς, λοιπόν, είναι αμφίβολο αν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή της Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν θα μπορέσει να σηκώσει το βάρος ενός τόσο μεγάλου εγχειρήματος. Ιδίως όταν το πρόγραμμα, για να είναι επιτυχημένο, θα πρέπει να θίξει και διάφορα… χαρτοβασίλεια που έχουν δημιουργηθεί γύρω από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τη γραφειοκρατία των Βρυξελλών εν γένει.

Επειδή όμως άλλος δρόμος μάλλον δεν υπάρχει, για να αποφευχθεί η περιθωριοποίηση της Ευρώπης υπάρχουν σοβαρές ελπίδες ότι, έστω με καθυστερήσεις και μεταβολές, το σχέδιο δεν θα καταλήξει στο καλάθι της ιστορίας…

Ο Ντράγκι μίλησε ξεκάθαρα για τον κίνδυνο σύνθλιψης της Ευρώπης στις συμπληγάδες που δημιουργούν οι σύγχρονες και οι ανατέλλουσες υπερδυνάμεις, αναφερόμενος και σε «υπαρξιακή πρόκληση».

Άδικο δεν είχε.

 

ΜΠΙΖΝΕΣ: Ένα από τα γνωστά, εδώ και δεκαετίες, επενδυτικά δίδυμα είναι αυτό των Μάνου Ξιώνη και Ευάγγελου Νικολακάκη, το οποίο ξεκίνησε από το success story της Everest την περίοδο 2001-2003 και επαναλαμβάνει τώρα την επιτυχία του στην Q&R, θέμα με το οποίο είχε ασχοληθεί παλαιότερα το Euro2day.gr.

Στην περίπτωση της Everest, ο Νικολακάκης βρισκόταν από την πλευρά της εισηγμένης εταιρείας και ο Ξιώνης είχε τον ρόλο του επενδυτή. Στην υπόθεση της Q&R οι όροι αντιστράφηκαν, με την ΚΟΥΑΛ να έχει σχεδόν διπλασιάσει την τιμή της στο ταμπλό του ΧΑ από την αρχή της φετινής χρονιάς έως σήμερα.

Πέραν αυτών, οι δύο άντρες έχουν προχωρήσει από κοινού και σε άλλες επιτυχημένες κινήσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό τα τελευταία είκοσι χρόνια.

Η συνεργασία τους, όμως, φαίνεται πως «αλλάζει πίστα»: Ο Ευάγγελος Νικολακάκης διαδέχεται -κοινή συναινέσει- στην εταιρεία Lovatia Holdings τον 76χρονο πολυεκατομμυριούχο Μπιλ Αντωνόπουλο ως co-director του Μάνου Ξιώνη και η αγορά αναμένει με ενδιαφέρον τις νέες τους επενδυτικές κινήσεις.

Κάποιες πληροφορίες, κάνουν λόγο για νέες κινήσεις στον χώρο της Εναλλακτικής Αγοράς του ΧΑ, πάλι σε μικρομεσαίες εταιρείες.

 

ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Στα προβλήματα που ταλανίζουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης αποδίδει, ως έναν βαθμό, τις χαμηλές δημοσκοπικές επιδόσεις της ΝΔ η Ντόρα Μπακογιάννη.

Ερωτηθείσα (στη Βεργίνα Τηλεόραση) για την αδυναμία της κυβερνώσας παράταξης να ανακάμψει μετά τις ευρωεκλογές, η πρώην υπουργός σχολίασε ότι «οι λόγοι είναι πασιφανείς και αφορούν το ότι ο κόσμος βλέπει ένα πολιτικό σύστημα που διαλύεται. Διαλύεται ο ΣΥΡΙΖΑ, έχει προβλήματα το ΠΑΣΟΚ. Η διάλυση αυτή αγγίζει πάντα και το άλλο κόμμα. Τη λεγόμενη "σταθερά". Διότι υπάρχει μια άρνηση στην ίδια την πολιτική. Όταν αρνείσαι την πολιτική, αποστασιοποιείσαι καμιά φορά και από τη σταθερή».

Επίσης, συμπλήρωσε η κυρία Μπακογιάννη, «ο κόσμος δεν μπορεί να συγκρίνει. Λείπει ο αντίπαλος. Ο κόσμος δεν μπορεί να πει: ο Μητσοτάκης προτείνει αυτό, κάποιος άλλος προτείνει κάτι άλλο. Τι είναι το καλύτερο;».

Πάντως, σε αντίθεση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη που από τη ΔΕΘ αναφέρθηκε λιγότερο από κάθε άλλη φορά στα εθνικά θέματα, η πρώην υπουργός μίλησε εκτενώς για τις σχέσεις της χώρας μας με την Τουρκία και με τη Βόρεια Μακεδονία.

Κάλεσε μάλιστα τους Σκοπιανούς «να καταλάβουν ότι αυτή η συμφωνία είναι διεθνές δίκαιο, τους αρέσει, δεν τους αρέσει, οφείλουν να το αποδεχτούν. Και δεν το ζητάει η Ελλάδα, το ζητούν άπαντες», σημείωσε.

 

ΚΟΥΙΖ: Ποιο κυβερνητικό στέλεχος βρέθηκε το Σαββατοκύριακο στη Θεσσαλονίκη για τη ΔΕΘ με το έτερόν του ήμισυ, με το οποίο ήταν ιδιαίτερα… διαχυτικός στους κοινόχρηστους χώρους του ξενοδοχείου που διέμεναν;

Πρόκειται, για να βοηθήσουμε, για στενό συνομιλητή του πρωθυπουργού, ο οποίος τον εμπιστεύεται και τον ακούει πριν πάρει πολλές από τις αποφάσεις του επί οικονομικών, ως επί το πλείστον, θεμάτων.

 

ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΑ: Εντείνονται και… διεθνοποιούνται τα παράπονα από τουριστικούς φορείς μετά τις εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ για τον τουρισμό.

Ηδη χθες καταγράψαμε τις διαμαρτυρίες των ξενοδόχων για τις νέες φορολογικές επιβαρύνσεις και το χάδι, όπως λένε, στα Airbnb. Στις… γκρίνιες προστίθεται και ο κλάδος της κρουαζιέρας, μετά την επιβολή τέλους έως και 20 ευρώ ανά επιβάτη για όσους προσεγγίζουν δημοφιλή νησιά, όπως η Σαντορίνη και η Μύκονος.

Με δηλώσεις του στους Financial Times, ο επικεφαλής της Ενωσης Εφοπλιστών Κρουαζιερόπλοιων και Φορέων Ναυτιλίας Γιώργος Κουμπενάς (Celestyal Cruises) κάνει λόγο για μέτρα που στοχεύουν άδικα την κρουαζιέρα.

«Οι επιβάτες κρουαζιέρας δεν χρησιμοποιούν τοπικές υποδομές, όπως νερό και ηλεκτρικό ρεύμα, στον ίδιο βαθμό που το κάνουν άλλοι τουρίστες», τονίζει, υποστηρίζοντας ότι θα ήταν δικαιότερο ένα τέλος για όλους τους τουρίστες, όπως στη Βενετία.

Ο κ. Κουμπενάς επισημαίνει ότι οι τοπικές κοινότητες θα πρέπει να θέσουν ξεκάθαρα όρια στις αφίξεις, με σύστημα κατανομής για τα κρουαζιερόπλοια, για τη διαχείριση των τουριστικών ροών σε μικρά νησιά της χώρας.

 

CENERGY: Ξεκινούν σήμερα οι παρουσιάσεις της εισηγμένης σε εγχώριους και ξένους επενδυτές ενόψει της δρομολογούμενης αύξησης μετοχικού κεφαλαίου. Οπως ακούει η στήλη, θα διενεργηθούν ψηφιακά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν προγραμματισθεί calls για σήμερα, την Τετάρτη και την Παρασκευή. Διοργανωτής η Alpha Finance.

 

ΣΑΡΑΝΤΗΣ: Σύμβαση με την Εθνική Τράπεζα για προεξόφληση απαιτήσεων προμηθευτών (Reverse Factoring), με ανώτατο όριο κάλυψης τα 30 εκατ. ευρώ, υπέγραψε τον Αύγουστο η εισηγμένη.

Επίσης, προχώρησε σε μικρή αναχρηματοδότηση δανεισμού, λαμβάνοντας νέο δάνειο 35 εκατ. ευρώ από την Alpha Bank. Εκταμίευσε μέρος του για να αποπληρώσει δάνεια 9 εκατ. ευρώ σε ΕΤΕ (5 εκατ. ευρώ) και Eurobank (4 εκατ. ευρώ).

 

MOTOR OIL: Όπως σχεδόν κάθε χρόνο, η Motor Oil ανάρτησε στο ΓΕΜΗ ελεγμένες οικονομικές καταστάσεις πρώτου εξαμήνου με σκοπό να μπορέσει, βάσει αυτών, να προχωρήσει στη διανομή προμερίσματος.

Οι αναλυτές περιμένουν περίπου 0,30 με 0,40 ευρώ ανά μετοχή.

 

ΕΑΣ: Εξ αναβολής για σήμερα έχει μεταφερθεί, μαθαίνουμε, η λήψη απόφασης από το ΔΣ της κρατικής εταιρείας Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα για την ίδρυση κοινής εταιρείας με τους Σλοβάκους της MSM.

Τα στοιχεία, όμως, της συμφωνίας που έχουν δημοσιοποιηθεί, θυμίζουν έντονα «ιδιωτικοποίηση από το παράθυρο», χωρίς να έχει προηγηθεί διαγωνισμός, κι όχι ένα απλό και ωφέλιμο joint venture για την εκτέλεση συγκεκριμένων προγραμμάτων.

Διότι όταν κάποιος παίρνει τις γραμμές παραγωγής για 25 χρόνια, πρακτικά έχει «αγκαζάρει» ολόκληρη την εταιρεία. Απλά πράγματα.

Το τρικ με τα ποσοστά, να έχει δηλαδή η ΕΑΣ το 51% και οι Σλοβάκοι το 49%, αλλά οι τελευταίοι να έχουν στα χέρια τους ολοκληρωτικά τη διοίκηση της κοινής εταιρείας/κοινοπραξίας, πρόεδρο, διευθύνοντα σύμβουλο και CFO, δεν πείθει παρά μόνο τους ανυποψίαστους!

Μάλλον θα πρέπει να το προσέξουν το θέμα οι αρμόδιοι υπουργοί, δηλαδή ο Κωστής Χατζηδάκης ως εκπρόσωπος του μετόχου κι ακόμη περισσότερο ο Νίκος Δένδιας, ως υπουργός Άμυνας.

Διότι, όπως ακούμε, ο ένας φαίνεται να πετάει το… μπαλάκι στον άλλο, όμως η υπόθεση έχει πάρει πολλή δημοσιότητα για να λένε μετά ότι δεν ήξεραν ή ότι… δεν ρώτησαν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v