Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Σεπ 11 2024

Η νέα μεταγραφή της Αφροδίτης-Μάχη Αpple-Huawei στα top smartphones-Η στροφή Μητσοτάκη-Tips για Metlen, Aegean

Η νέα μεταγραφή της Αφροδίτης-Μάχη Αpple-Huawei στα top smartphones-Η στροφή Μητσοτάκη-Tips για Metlen, Aegean

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: Γράφαμε πρόσφατα, όταν παραιτήθηκε από μέλος της ΝΔ ο πρώην γραμματέας Οργανωτικού Κωνσταντίνος Κόλλιας, για τη στενή του σχέση με την Αφροδίτη Λατινοπούλου και τη στήριξη που της παρείχε στις πρόσφατες ευρωεκλογές.

Ελάχιστες μέρες αργότερα, όπως ανακοινώθηκε επίσημα, ο στενός πολιτικός φίλος του Αντώνη Σαμαρά και πρόεδρος του εμπορικού τμήματος του ΕΒΕΑ αναλαμβάνει τη θέση του γραμματέα της «Φωνής Λογικής», της κυρίας Λατινοπούλου.

Την είδηση έκανε γνωστή η ίδια η Θεσσαλονικιά ευρωβουλευτής, που καλωσόρισε τη νέα «μεταγραφή» στο κόμμα της.

 

ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Πίσω ολοταχώς έκανε η κυβέρνηση στο θέμα της πανεπιστημιακής αστυνομίας, που από την αρχή φαινόταν ότι δεν μπορούσε να δώσει λύσεις.

Ως γνωστόν, το αναγνώρισε ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη τύπου στην 88η ΔΕΘ: «Δεν έχω διστάσει να αναγνωρίζω τις άστοχες επιλογές. Δεν δούλεψε έτσι όπως την είχαμε σχεδιάσει».

Θα θυμίσουμε, ωστόσο, ότι η «γραμμή» είναι τελείως διαφορετική απ' αυτή που είχε κατά την παρουσία του στις δύο προηγούμενες Εκθέσεις στη Θεσσαλονίκη, πέρυσι και πρόπερσι.

«Η πανεπιστημιακή αστυνομία δεν καταργείται, ενισχύεται», είχε πει, μιλώντας στην 87η ΔΕΘ, τον Σεπτέμβριο του 2023, ενώ έναν χρόνο νωρίτερα, στην 86η ΔΕΘ, είχε κάνει λόγο για ένα «στοίχημα που θα κερδίσουμε και θα επιμείνουμε στην κατεύθυνση που έχουμε αποφασίσει να έχουμε».

Η τρίτη ΔΕΘ ήταν η φαρμακερή

 

ΗΠΑ: Όσοι συμφωνείτε ότι η εκλογή προέδρου στην Αμερική είναι ίσως το πιο σημαντικό γεγονός του 2024 διαβάστε πολύ προσεκτικά σήμερα, και τις επόμενες μέρες, τις αντιδράσεις (και ακόμη περισσότερο τα γκάλοπ) μετά το debate Τραμπ-Χάρις τα ξημερώματα της σημερινής μέρας.

Οι πιο ψύχραιμοι οπαδοί της Κάμαλα συμφωνούν ότι ίσως είναι το πιο κρίσιμο σημείο πριν την τελική ευθεία των εκλογών.

Θα έχετε διαβάσει σε διάφορα ΜΜΕ ότι οι μεταξύ τους διαφορές σε αριθμό ψήφων είναι μικρές. Ωστόσο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ δεν εκλέγεται με βάση τις συνολικές ψήφους, αλλά από εκλέκτορες που προκύπτουν από τις ψήφους στις επιμέρους Πολιτείες. Και η κατανομή στο σώμα των εκλεκτόρων ευνοεί τον Τραμπ.

Κοινώς, χωρίς σημαντικό προβάδισμα σε ψήφους για τη Χάρις, το πιθανότερο είναι ότι θα εκλεγεί ο αντίπαλός της. Και η μεγάλη της ευκαιρία ήταν το debate. 

 

AVRAMAR: Εννέα και σήμερα για την κατάθεση δεσμευτικών προσφορών για την Avramar. Αυτό λέει το χρονοδιάγραμμα και μέχρι τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, δεν έχει δοθεί παράταση στη διαγωνιστική διαδικασία.

Στο διά ταύτα, λοιπόν, το ποιοι από τους τρεις διεκδικητές εντέλει θα υποβάλουν δεσμευτική προσφορά και πόσα προτίθεται να προσφέρουν για τον χειμαζόμενο όμιλο ιχθυοκαλλιέργειας θα το μάθουμε την Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου.

Θα γνωρίζουμε, επίσης, τις προθέσεις τους για την επόμενη μέρα και αν αυτή θα βρει τον όμιλο όπως είναι σήμερα ή σε κομμάτια. Το δεύτερο σενάριο δεν το επιθυμούν οι τράπεζες.

Ένα κομμάτι πάντως, ήσσονος σημασίας όπως υποστηρίζουν πηγές του ομίλου, η Kego, που δραστηριοποιούνταν στις ζωοτροφές, έκλεισε. Η διαδικασία ξεκίνησε τον περασμένο Οκτώβριο και ολοκληρώθηκε πρόσφατα.

Η εταιρεία, «ασημικό» από την εποχή που η Νηρέας πέρασε στην Avramar, παρήγαγε ζωοτροφές για πουλερικά, τις οποίες διέθετε σε εγχώριες βιομηχανίες, και για ψάρια.

Ο τομέας των ψαριών πέρασε στην Περσεύς, που ανήκει επίσης στην Avramar.

 

TELECOMS: Σημαντικές ελλείψεις σε προσωπικό παρουσιάζουν οι τηλεπικοινωνίες. Επενδύσεις, Ταμείο Ανάκαμψης και ανταγωνισμός δημιουργούν μεγάλες ανάγκες, αλλά δεν υπάρχει… υλικό.

Η χώρα κάθε χρόνο «βγάζει» 8.000-8.500 νέους επιστήμονες στους κλάδους πληροφορικής-τηλεπικοινωνιών (ΤΠΕ), με τις ανάγκες να κυμαίνονται περίπου στις 16.000.

Από τα παραπάνω προκύπτει μεγάλη έλλειψη ταλέντων, ενώ οι εταιρείες δημιουργούν Tech Hub για να τα προσελκύσουν. Οι ανάγκες τεράστιες και η «παραγωγή» μικρή. Και οι… εισαγωγές απαγορευτικές, καθώς το φαινόμενο είναι παγκόσμιο!

Χρειάζονται θαύματα…

 

ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ: Είναι που είναι μικρός ο τζίρος στο Χρηματιστήριο, κατευθύνεται όλο και σε λιγότερους τίτλους.

Χθες, για παράδειγμα, άλλαξαν χέρια τίτλοι αξίας 91,6 εκατ. ευρώ. Εξ αυτών τα 38,11 εκατ. ευρώ έγιναν σε μόλις τρεις εισηγμένες: Eurobank, Πειραιώς και Εθνική κάλυψαν το 41% του συνόλου.

Προσθέστε και τα τρία πακέτα συνολικού ύψους 11,63 εκατ. ευρώ στη μετοχή της Τέρνα Ενεργειακής και το ποσοστό ανεβαίνει στο 54%...

 

METLEN: Από τις υψηλότερες τιμές-στόχους για τη μετοχή, στα 51,3 ευρώ, δίνει η NBG Securities, βλέποντας upside άνω του 50% από τα τρέχοντα επίπεδα, παραθέτοντας σειρά καταλυτών που οδηγούν σε αυξημένα κέρδη.

Η χρηματιστηριακή σημειώνει ότι η μετοχή διαπραγματεύεται με λόγο λογιστικής αξίας προς EBITDA στο 5,8, υποδηλώνοντας discount της τάξεως του 21% έναντι των ομοειδών εταιρειών, κάτι που χαρακτηρίζεται αδικαιολόγητο, δεδομένης της ποιότητας των κερδών και των αναπτυξιακών προοπτικών της εταιρείας.

Σημειώνει δε η NBG ότι υπάρχουν υψηλές προοπτικές για μεγάλο re-rating του τίτλου, εάν προχωρήσει η εισαγωγή στο βρετανικό χρηματιστήριο εντός του πρώτου εξαμήνου του 2025, σύμφωνα και με τον προγραμματισμό της εισηγμένης.

 

AEGEAN: Ισχυρό δεύτερο τρίμηνο, λόγω της υψηλής ταξιδιωτικής κίνησης, προβλέπει για την αεροπορική η Optima. Η χρηματιστηριακή εκτιμά ότι τα καθαρά κέρδη της εταιρείας το Q2 θα αγγίξουν τα 40 εκατ. ευρώ, υπερκαλύπτοντας τις ζημιές που εμφάνισε το πρώτο τρίμηνο, με έσοδα ενισχυμένα κατά 8,1%, στα 485,4 εκατ. ευρώ.

Σε επίπεδο καθαρών κερδών, η Aegean βαρύνεται από υψηλότερα κόστη συντήρησης και απόσβεσης και ζημιές από τις ισοτιμιακές μεταβολές.

Σημειώνεται ότι η Optima διατηρεί σύσταση «αγοράς» για τη μετοχή, με τιμή-στόχο στα 14,7 ευρώ και upside σχεδόν στο 30%.

Η Αegean ανακοινώνει αποτελέσματα το απόγευμα, μετά το κλείσιμο της αγοράς, ενώ θα ακολουθήσει τηλεδιάσκεψη την Πέμπτη.

Υ.Γ. Εν τω μεταξύ, πάντως, η μετοχή τρέχει ένα σερί με τρεις πτωτικές συνεδριάσεις. Χθες έκλεισε στα 11,1 ευρώ ή με απώλειες 2,12%, με συναλλαγές στα 5,2 εκατ. ευρώ.

 

SMARTPHONES: Για την παγκόσμια πρεμιέρα του iPhone 16 της Apple με τεχνολογία ΑΙ είναι σχεδόν βέβαιο ότι έχετε ενημερωθεί. Την ίδια μέρα ωστόσο, λίγες ώρες μετά τα αποκαλυπτήρια του iPhone 16 (κάτι που μάλλον δεν ήταν καθόλου τυχαίο), επέλεξε ο κινέζικος κολοσσός Huawei για την παρουσίαση του πρώτου στον κόσμο αναδιπλούμενου στα τρία smartphone, που πρακτικά όταν ανοίγει, εντελώς γίνεται κανονική ταμπλέτα.

Πρόκειται για το μοντέλο Mate XT, το οποίο φαίνεται να έχει ξεπεράσει τα 4 εκατ. προπαραγγελίες μέσα σε ελάχιστο διάστημα, παρά τη διόλου ευκαταφρόνητη τιμή που ξεκινάει από τα... 2.800 δολάρια.

Ο πόλεμος των δύο εταιρειών στα ακριβά smartphones έχει ήδη ξεκινήσει, με επίκεντρο την Κίνα, που είναι «εσωτερική αγορά» για τη Huawei αλλά και μια από τις πιο σημαντικές αγορές για την αμερικανική εταιρεία.

Δείτε το βιντεάκι, όμως, και θα καταλάβετε πως οι Kινέζοι έχουν σοβαρή πιθανότητα να κλέψουν τις εντυπώσεις. Κι όχι μόνο εντός Κίνας...

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v