Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Σεπ 13 2024

ΧΑ: Τα αίτια της ταλαιπωρίας-Νέο χτύπημα από τον Νικήτα (Κακλαμάνη)-Το έξτρα μέρισμα ΑΝΔΡΟ και το σήμα ΕΛΧΑ

ΧΑ: Τα αίτια της ταλαιπωρίας-Νέο χτύπημα από τον Νικήτα (Κακλαμάνη)-Το έξτρα μέρισμα ΑΝΔΡΟ και το σήμα ΕΛΧΑ

ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Τον προβληματισμό του για την πορεία της κυβέρνησης επανέλαβε με δημόσια τοποθέτησή του ο πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής, βουλευτής της Ν∆ Νικήτας Κακλαμάνης. «Δεν θα υφίστατο η κυρία Λατινοπούλου ούτε ο κ. Βελόπουλος, εάν ήταν στον σωστό ιδεολογικό δρόμο η ΝΔ. Εάν με άκουγε το Μαξίμου, θα καταλάβαινε ότι είμαι το καλύτερο αμορτισέρ εκείνων που αντιδρούν σε κάποιες πτυχές της κυβερνητικής πολιτικής», σημείωσε στα Παραπολιτικά fm.

Έκανε λόγο, μάλιστα, για «πολιτική αλλεργική κνίδωση» του Μεγάρου Μαξίμου, ωστόσο εκτίμησε πως η κατάσταση είναι αναστρέψιμη, καθώς «αν γίνουν οι σωστές κινήσεις, ξανά αυτοδυναμία θα έχουμε».

Ο κ. Κακλαμάνης σχολίασε και τις φήμες περί αλλαγής του εκλογικού νόμου από τον πρωθυπουργό: «Ο Μητσοτάκης δεν αλλάζει γνώμη. Η αλλαγή δείχνει ηττοπάθεια», είπε, αν και ο ίδιος -όπως υπογράμμισε- θα συμφωνούσε το 3% να γίνει 5% για την είσοδο ενός κόμματος στη Βουλή.

Ξέρει κάτι ο Νικήτας;

  

ΝΕΡΟ: Συντονισμένα και με ταυτόχρονες δημόσιες παρεμβάσεις αποφάσισαν στην κυβέρνηση να απαλύνουν τα σενάρια αύξησης των λογαριασμών ύδρευσης. Το θέμα άρχισε να λαμβάνει διαστάσεις και το Μέγαρο Μαξίμου, προκειμένου να προλάβει ακόμα ένα ανοιχτό μέτωπο, αποφάσισε να προχωρήσει σε μαζικές… «διευκρινίσεις».

Κατ’ αρχάς από τον ίδιο τον πρωθυπουργό: «Δεν πάμε για αυξήσεις στο νερό. Είναι και θα παραμείνει φτηνό, τουλάχιστον για τις χαμηλές καταναλώσεις. Δεν θα πειράξουμε τα τιμολόγια», τόνισε κατά τη ραδιοφωνική του συνέντευξη (στο Talk Radio).

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης τόνιζε κατηγορηματικά πως «δεν υπάρχει θέμα αυξήσεων στο νερό», ενώ ο Πάνος Αμυράς, γενικός διευθυντής Τύπου και Ενημέρωσης, έλεγε (στην ΕΡΤ) ότι «το νερό παραμένει δημόσιο αγαθό και τα τιμολόγια θα παραμείνουν προσιτά (σ.σ. αυτό σημαίνει όχι απαραιτήτως ίδια) για την κάλυψη όλων των αναγκών διαβίωσης του μέσου νοικοκυριού».

Το δικό μας το συμπέρασμα, γνωρίζοντας ότι στα τιμολόγια νερού δεν υπάρχει αύξηση εδώ και πολλά χρόνια και ότι απαιτούνται σημαντικές επενδύσεις (λόγω και της λειψυδρίας), είναι ότι αργότερα ή γρηγορότερα θα προκύψουν λελογισμένες αυξήσεις, με εξαίρεση ίσως τις πολύ χαμηλές καταναλώσεις.

 

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: Το παλιό ρητό λέει «οι μετοχές ανεβαίνουν με λεφτά και πέφτουν με χαρτιά». Κάτι τέτοιο συμβαίνει, σε ήπια ως τώρα μορφή, το τελευταίο διάστημα. Το ΧΑ έχει να σταυρώσει ανοδική συνεδρίαση από την περασμένη Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου. Κλείσαμε δηλαδή πέντε πτωτικές συνεδριάσεις με... ταλαιπωρία, επιστρέφοντας στα επίπεδα της 13ης Αυγούστου, αλλά και του πρώτου δεκαημέρου του περασμένου Φεβρουαρίου!

Ο βασικός λόγος είναι ότι το placement της ΕΤΕ κι αυτό της Τράπεζας Κύπρου, καθώς και η ΑΜΚ της Cynergy, πρόκειται να απορροφήσουν προσεχώς πολύ σημαντική ρευστότητα.

Αν ήμασταν σε εποχή ισχυρών ανοδικών τάσεων διεθνώς αλλά και στην Ελλάδα, τα πράγματα ίσως ήταν αλλιώς, διότι θα έμπαινε φρέσκο χρήμα. Η ελληνική αγορά όμως είναι μικρή, ενώ διεθνώς υπάρχει κλίμα πολλαπλής αβεβαιότητας. Το αποτέλεσμα είναι να «τριμάρονται» θέσεις κι από ξένους επενδυτές, προκειμένου να ανακτηθεί ρευστότητα. Η οποία, καλώς εχόντων των πραγμάτων, θα επανατοποθετηθεί προσεχώς στα μεγάλα εγχειρήματα.

Το γεγονός ότι οι περισσότεροι ξένοι έχουν σοβαρά κέρδη από τις τοποθετήσεις τους διευκολύνει αυτή την τακτική. Το ότι βγαίνουν και αρκετοί αγοραστές περιορίζοντας την πτωτική τάση και ανεβάζοντας τους τζίρους σε αξιοπρεπή επίπεδα, έχει κι αυτό τη σημασία του.

ΥΓ: Σημειώστε επίσης ότι αρκετοί διαχειριστές παραμένουν ιδιαίτερα θετικοί για την ελληνική αγορά, σε ορίζοντα 12μήνου. Αυτό που κυρίως τους τρομάζει είναι η αβεβαιότητα στο εξωτερικό. Διότι, κατά κανόνα, το ελληνικό χρηματιστήριο δυσκολεύεται να «ανεξαρτητοποιηθεί», όταν στις ξένες αγορές πέφτει ξύλο...

 

ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΥΠΡΟΥ: Υψηλή μερισματική απόδοση για τα επόμενα χρόνια προβλέπει η Euroxx για την τράπεζα που εισέρχεται οσονούπω στο Χρηματιστήριο της Αθήνας.

H χρηματιστηριακή, σε έκθεσή της, περιγράφει τη μετοχή ως ελκυστική επενδυτική περίπτωση, ενώ ανεβάζει την τιμή-στόχο στα 6,8 ευρώ (βλέποντας upside σχεδόν 40% από τα τρέχοντα επίπεδα).

Παράλληλα, εκτιμά ότι η φετινή μερισματική απόδοση της εταιρείας θα διαμορφωθεί στο 10,5%, με την αντίστοιχη απόδοση του 2025 στο 9,7% και του 2026 στο 9,8%.

Σημειώνεται ότι σήμερα διεξάγεται η έκτακτη γενική συνέλευση της τράπεζας για τη διαγραφή από το LSE και την εισαγωγή στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, η εισαγωγή στο ΧΑ θα γίνει στις 23 Σεπτεμβρίου, ενώ η αναστολή διαπραγμάτευσης στο βρετανικό χρηματιστήριο θα πραγματοποιηθεί στις 18 Σεπτεμβρίου.

Η Euroxx εκτιμά θετικά το delisting από το LSE και την επάνοδο στο ΧΑ, καθώς θα βελτιώσουν την εμπορευσιμότητα του τίτλου, δεδομένου και του σχετικά χαμηλού ημερήσιου τζίρου που κάνει στο βρετανικό χρηματιστήριο.

Στην ελληνική αγορά, η τράπεζα μπορεί να στοχεύσει εν καιρώ στη συμπερίληψή της στη σύνθεση του Γενικού Δείκτη με σχετικά υψηλή στάθμιση.

 

ALPHA TRUST ΑΝΔΡΟΜΕΔΑ: Για το πρόσθετο μέρισμα που ανακοίνωσε πως θα διανείμει φέτος η Alpha Trust Ανδρομέδα, το Euro2day.gr είχε προϊδεάσει έγκαιρα. Άλλωστε δεν είναι η πρώτη χρονιά που η εισηγμένη εταιρεία πράττει αναλόγως.

Συνολικά φέτος, η εισηγμένη θα μοιράσει στους μετόχους της 0,486 ευρώ ανά τίτλο, οδηγώντας σε πολύ ελκυστική μερισματική απόδοση.

Στην ουσία, η Alpha Trust Ανδρομέδα επιδιώκει ταυτόχρονα δύο στόχους: Πρώτον, μέσα από την τοποθέτησή της σ' ένα επιλεγμένο εγχώριο μετοχικό χαρτοφυλάκιο, να επιτυγχάνει -σε βάθος χρόνου- μέσες ετήσιες αποδόσεις υψηλότερες απ' αυτές που θα μπορούσε κανείς να καρπωθεί από την αγορά ομολόγων ή άλλων προϊόντων σταθερού εισοδήματος (ο μακροχρόνιος ορίζοντας της επένδυσης ψαλιδίζει το επενδυτικό ρίσκο).

Και δεύτερον, μέσω των χρηματικών διανομών της, να ανταμείβει κάθε χρόνο τους μακροπρόθεσμους μετόχους της, προσφέροντάς τους ρευστότητα. Δεν είναι τυχαίο ότι η ίδια η διοίκηση της εισηγμένης προσδιορίζει τη μετοχή της ως «πολύ καλό αποταμιευτικό προϊόν».

Τώρα, αν κάποια στιγμή «κλείσει» στο ταμπλό του ΧΑ το μεγάλο discount που υπάρχει μεταξύ της εσωτερικής αξίας και της τρέχουσας τιμής του τίτλου, τότε αυτό θα αποτελέσει ακόμη ένα «συν» για τους μετόχους της ΑΝΔΡΟ.

 

ΕΛΧΑ: Ο όμιλος ElvalΗalcor καταφέρνει σε περίοδο διεθνούς ύφεσης να επιτυγχάνει ισχυρή κερδοφορία, είναι το σήμα που έστειλε η διοίκηση, ενημερώνοντας τους αναλυτές για τα αποτελέσματα εξαμήνου. Εξέλιξη που οδηγεί σε μονοψήφιο P/E, ενώ η μετοχή τελεί υπό διαπραγμάτευση πολύ πιο κάτω από τη λογιστική της αξία.

Στις 30/6/2024 ο καθαρός δανεισμός μειώθηκε στα 741 εκατ. ευρώ, όταν έναν χρόνο πριν βρισκόταν στα 885 εκατ. και προ διετίας στο 1,04 δισ. ευρώ (-29% σε δύο χρόνια). Όσο για τον δείκτη «καθαρός δανεισμός προς προσαρμοσμένο EBITDA», διαμορφώθηκε φέτος στο 3,3 σε σχέση με το περσινό 3,7 και το προπέρσινο 4,3.

Όπως εξηγήθηκε, ο όμιλος δεν προγραμματίζει κάποιο σημαντικό επενδυτικό πρόγραμμα. Ως αποτέλεσμα, οι επενδύσεις από τα 116 εκατ. του 2020, τα 145 εκατ. του 2021, τα 172 εκατ. του 2022 και τα περσινά 95 εκατ. ευρώ, στο πρώτο φετινό εξάμηνο περιορίστηκαν στα 33 εκατ. ευρώ και με τον ίδιο περίπου ρυθμό θα κινηθούν στο δεύτερο μισό της χρονιάς.

Πώς μπορεί να εκληφθεί αυτό από τους αναλυτές; Ότι με προσαρμοσμένο EBITDA εξαμήνου στα 115 εκατ. ευρώ, υπάρχουν οι προϋποθέσεις για περαιτέρω μείωση του καθαρού δανεισμού στο μέλλον, από τη στιγμή που δεν θα προκύψουν μεγάλες διαφοροποιήσεις στις τιμές των μετάλλων.

Να σημειωθεί ότι το 79% του δανεισμού του ομίλου είναι μακροπρόθεσμο και το 61% σταθερού επιτοκίου, είτε μέσω ομολογιακού δανείου είτε μέσα από εργαλεία της αγοράς παραγώγων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v