Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εορταστικού κλίματος συνέχεια;

Με εβδομαδιαία κέρδη 3,34% και ηγήτορα τη μετοχή της Εθνικής, η Σοφοκλέους πραγματοποίησε νέα... φυγή προς τα εμπρός. Ωστόσο η περαιτέρω πρόβλεψη για την πορεία της αγοράς καθίσταται δύσκολη παρά την κινητικότητα που παρατηρείται σε διαφόρους κλάδους. Tη Δευτέρα oι επίσημες ανακοινώσεις για τις στρατηγικές εξελίξεις στον όμιλο ΔΕΛΤΑ.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Το δώρο της Εθνικής δικαιολογεί τις σημαντικές αγορές που έγιναν τις προηγούμενες τρεις συνεδριάσεις στη μετοχή του ομίλου και την έφεραν προς το κλείσιμο της χθεσινής συνεδρίασης πολύ κοντά στα 37 ευρώ.

Επιβεβαιώνει, όμως, την ανοδική φορά και τα... κρυφά όπλα όχι μόνο του ομίλου της Εθνικής, αλλά και του ίδιου του τραπεζικού κλάδου.

Εξηγεί την επιμονή των ξένων, που ακόμη και στα τρέχοντα επίπεδα, τα οποία θεωρούνται ”τσιμπημένα” από τους Έλληνες διαχειριστές, αυτοί συνεχίζουν να τοποθετούνται μαζικά και να θέτουν τιμή – στόχο υψηλότερα του ιστορικά μέγιστου για τη μετοχή της Εθνικής.

Από κει και πέρα τα όσα συμβαίνουν στην Εθνική ή ευρύτερα στον κλάδο με επίκεντρο την Εμπορική, τηρουμένων των αναλογιών, καταγράφονται και σε άλλους κλάδους.

Για τη Δευτέρα, ο πρόεδρος και βασικός μέτοχος της Δέλτα Συμμετοχών δίνει πανηγυρικό χαρακτήρα στη Συνέντευξη Τύπου, με την αγορά μεν να προεξοφλεί επιχειρηματικό ”γάμο” με την Chipita, αν και ορισμένοι δεν αποκλείουν να υπάρξουν και… κρυφοί άσοι.

Κινητικότητα, όμως, σημειώνεται στο χώρο της ακτοπλοΐας, του εμπορίου, των τροφίμων (Danon, Κατσέλης), της μεταλλουργίας και γενικά σε αν ευρύτατο μέρος της αγοράς.

Δεν είναι τυχαίο, πως στη Ν. Υόρκη ο Dow Jones διαπραγματεύεται προς τις 11.000 μονάδες, στην Ευρώπη καταγράφονται υψηλά 4-5ετίας και η Σοφοκλέους που ουσιαστικά αποτελεί μία από τις αγαπημένες περιφερειακές αγορές των ξένων, κινείται στο ρυθμό που δίνουν οι εντολές αγοράς.

Οπως επισημαίνει ο Μ. Χατζηδάκης της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ τεχνικά, το κλείσιμο της Παρασκευής πάνω την γραμμή τάσης έχει δυσκολέψει πολύ την πρόγνωση των επόμενων ημερών.

Ακόμα δεν έχουν δοθεί ξεκάθαρες εξηγήσεις αν η αγορά επιχειρεί ανοδική διαφυγή προς τις 3.750 μονάδες χωρίς διόρθωση έχοντας μάλιστα υπερβεί το κατώφλι των υπερτιμημένων περιοχών στους ταλαντωτές ή απλά η έξοδος από το κανάλι αποτελεί την ”παγίδα ρευστότητας” που ενδεχομένως ελλοχεύει από την συνεχή άνοδο από τις 3.300 μονάδες.

Αναμένοντας τα μηνύματα από την διαμόρφωση του βραχυπρόθεσμου διαγράμματος της επόμενης εβδομάδας η Πήγασος τηρεί συντηρητική στάση σε ότι αφορά την αύξηση της έκθεσης σε δεικτοβαρείς τίτλους. Παράλληλα επισημαίνεται ότι η αγορά δεν έχει δώσει σήμα πώλησης.

Τα στατιστικά της εβδομάδας

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 3.629 μονάδες με εβδομαδιαία κέρδη 3,34%, ο FT 20 ενισχύθηκε κατά 3,45%, ενώ ο Mid 40 κέρδισε 4,3%. Άνοδο 4,49% σημείωσε ο Small Cap 80, ενώ κατά 3,59% ενισχύθηκε ο FTSE 140. O δείκτης υψηλής κυκλοφοριακής ταχύτητας ενισχύθηκε κατά 3%.

Οι τράπεζες κέρδισαν 4,67%, οι τηλεπικοινωνίες 2,71%, ενώ κέρδη 10,52% σημείωσε ο κλάδος των ασφαλειών.

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα κέρδη είναι:Vivere ( 38,1%), NΕΛ (31,1%), ΒΙΣ (30,2%), Axon (22,7%), Αltec (22%), Kατσέλης (21,9%), Blue Star (21,2%), Δέλτα Παγωτού (19,4%), Κλουκίνας – Λάππας (18,2%), Logismos (17,1%).

Οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες απώλειες είναι: PC Systems (20%), Προμότα (17,7%), Βιοσώλ (προνομιούχες – 13,6%), Ευκλείδης (13%), Fitco (10,3%), BΙΣ (προνομιούχες – 9,7%), Αλυσίδα (προνομιούχες - 9,3%), Εμπορικός Δεσμός (8,7%), Αλυσίδα (8%), ΕΤΜΑ (προνομιούχες 7,4%).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v