Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κατοχυρώνονται τα κέρδη

Αποθερμαίνεται, εν μέρει, η τάση του FTSE-20, καθώς κατοχυρώνονται σημαντικότατες υπεραξίες, κυρίως από τη μετοχή του ΟΠΑΠ. Στο περίπου 1 προς 1 η αναλογία ανοδικών – πτωτικών, με την αγορά να έχει προσφέρει πολλά περισσότερα από αυτά που ο μέσος επενδυτής ήθελε για φέτος, στην αρχή της χρονιάς.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Σταθερά υψηλότερα των 3.600 μονάδων διαμορφώνεται η αγορά, με την τάση, κυρίως για τον FTSE-20, να απόθερμαίνεται (προς τις 2.005 μονάδες).

Αποθέρμανση που σε μεγάλο βαθμό διευκολύνει τη διαδικασία κλεισίματος των συμβολαίων του Δεκεμβρίου, τη στιγμή που κατοχυρώνεται μόνο μικρό μέρος σημαντικά κερδοφόρων θέσεων στον τίτλο του ΟΠΑΠ, και λιγότερο σε αυτούς των Πειριαώς και Motor Oil.

Αντιθέτως, παραμένει θετικά προς τα 27 ευρώ η μετοχή της Eurobank, στα 36 ευρώ η Εθνική και προς τα 25,34 ευρώ η Alpha Bank.

Ανοδικά, προς τα 34 ευρώ, διαμορφώνεται η τιμή της Τιτάν, ενώ για την Εμπορική το ενδιαφέρον αποτυπώνεται τόσο στις συναλλαγές όσο και στην ενίσχυση της μετοχής, κατά 1,82% προς τα 25,76 ευρώ.

Η ισοτιμία ανοδικών – πτωτικών στο περίπου 1 προς 1, με την ΕΛΤΕΧ να ξεχωρίζει από τον μεσαίο χώρο (δες σχετικό θέμα), τις συναλλαγές να έχουν αυξηθεί κατακόρυφα σε ΔΕΗ, J&B Άβαξ, Intralot, Εθνική Ασφαλιστική, Εγνατία, Εθνική, αλλά και στις ΕΧΑΕ, ΕΥΔΑΠ, Σιδενόρ και Χαλκόρ.

Προσυμφωνημένες πράξεις και αυξημένες συναλλαγές πραγματοποιούνται στη μετοχή των Altec (1,07 ευρώ), Frigoglass (8,08 ευρώ), ΑΕΓΕΚ (0,73 ευρώ), Βιοτέρ (1,04 ευρώ), Πήγασος (1,92 ευρώ), Νεοχημική (5,40 ευρώ) και ορισμένων ακόμη (Σαράντης, REDS, Lamda Development).

Για τη συνέχεια, αυτό που χρειάζεται η αγορά είναι ένα ήρεμο ”κλείσιμο” των συμβολαίων του FTSE-20, με εύρυθμη μετακύλιση θέσεων και ρευστότητας προς τα ΣΜΕ Ιανουαρίου και σταθεροποίηση της αγοράς στα τρέχοντα υψηλά επίπεδα πενταετίας.

Άλλωστε, ό,τι είχαν να ζητήσουν οι επενδυτές και οι ενεργοί ”παίκτες” από την αγορά για φέτος, τους το έδωσε και με το παραπάνω.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v