Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο επίκεντρο τηλεπικοινωνίες - Εμπορική

Σε φάση εξισορρόπησης-αφομοίωσης των νέων υψηλών 4 και πλέον ετών βρίσκεται η αγορά, με τον ΟΤΕ να αποτελεί την αιχμή του δόρατος για τον FTSE-20. Στο επίκεντρο λόγω εξελίξεων η Εμπορική, λόγω θέσης η Εθνική και πλήθος μετοχών εταιριών της μεσαίας – χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Η θετική συγκυρία στις ξένες αγορές μπορεί να συμβάλει στη διατήρηση της αγοράς υψηλότερα της ευρύτερης περιοχής των 3.400 μονάδων.

Καθώς πρόκειται για υψηλή περιοχή τεσσάρων και πλέον ετών, απαιτείται, σύμφωνα με τους αναλυτές, ικανή περίοδος 3-4 συνεδριάσεων προκειμένου να ”αφομοιωθούν” οι νέες ισορροπίες.

Για τον FTSE-20 και η βραχυπρόθεσμη τάση παραμένει ανοδική με αιχμή τον ΟΤΕ, αλλά και τις Εθνική, Εμπορική.

Με βάση την εμπορευσιμότητα της μετοχής του ΟΤΕ, στις τελευταίες 4-5 συνεδριάσεις υπολογίζεται πως ο χθεσινός τζίρος του 1,1 εκατ. τεμαχίων οφείλεται σε κατοχύρωση βραχυπρόθεσμων υψηλών υπεραξιών.

Το γεγονός ότι η μετοχή του Οργανισμού κράτησε χθες τα 18 ευρώ, ενώ είχαν προηγηθεί συναλλαγές 6,5 εκατ. τεμαχίων (Πέμπτη, Παρασκευή), ενισχύει ακόμη περισσότερο τη φορά του τίτλου.

Βεβαίως και συντηρεί την έντονη φημολογία που έχει αναπτυχθεί πλέον σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, με βάση την οποία ο επόμενος οργανισμός όπου θα υπάρξει επιχειρηματική κίνηση – είδηση είναι ο ελληνικός.

Στην Εμπορική επιμένουμε, καθώς είτε έτσι (με τη συμμετοχή των Γάλλων) είτε αλλιώς (και είναι πολλοί οι ενδιαφερόμενοι) οι εξελίξεις μόλις έχουν ξεκινήσει.

Ο χθεσινός τζίρος στη μετοχή της Εμπορικής επιβεβαιώνει την εκτίμηση πως και βραχυπρόθεσμα κεφάλαια ”ποντάρουν” αυτή την περίοδο στα όσα παρασκηνιακά συζητούνται.

Με την προϋπόθεση πως για τον FTSE-20 θα συνεχιστεί η διαδικασία εξισορρόπησης-αφομοίωσης νέων υψηλών, μεγάλο μέρος του ενδιαφέροντος θα παραμείνει επικεντρωμένο σε μετοχές εταιριών μεσαίας – χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης.

Για τις μετοχές των Lamda, Info-Quest, Σαράντης και δυο τριών ακόμη οι αναλυτές εκτιμούν πως δεν αποκλείεται να αναβαθμιστούν στην επόμενη αναδιάρθρωση των δεικτών FTSE. Εκτίμηση που ενισχύεται από το αυξημένο ενδιαφέρον συνήθως διορατικών ιδιωτών επενδυτών.

Στις ΕΥΔΑΠ, ΑΕΓΕΚ, όπου χθες επιβεβαιώθηκε η αποχώρηση, με μαζικές πωλήσεις ισχυρού ιδιώτη επενδυτή, ενδέχεται να ”κρύβεται” τεχνική αντίδραση. Θα πρέπει επίσης να προσεχθούν οι αυξημένες συναλλαγές σε μετοχές μικρομεσαίων τεχνικών εταιριών.

Στην ακραία και αυξημένου ρίσκου περιφέρεια, κινήσεις όπως αυτές που σημειώνονται τελευταία εκτιμάται πως θα υπάρξουν και σήμερα, αλλά και στη συνέχεια.

Μετοχές με απόλυτη χρηματιστηριακή τιμή χαμηλότερη του 1 ευρώ διαπιστώνεται πως σημειώνουν υψηλούς τζίρους, ακραίες διακυμάνσεις και προσφέρουν –με το ανάλογο ρίσκο βέβαια– υψηλές υπεραξίες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v