Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στον ”αφρό” μεσαίες τράπεζες και πετρέλαια

Αναμφίβολα η κίνηση της Marfin FG να αποκτήσει το 10% της Εγνατίας Τράπεζας ”τάραξε τα νερά” στη Σοφοκλέους δίνοντας ώθηση στον μεσαίο τραπεζικό χώρο (και όχι μόνο), τη στιγμή που το ενδιαφέρον παραμένει ζωηρό και σε άλλους κλάδους, όπως στα πετρέλαια και στα ”ψάρια”.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Tροφή σε φήμες και ενδεχόμενα έδωσε η εξαγορά του 10% της Εγνατίας από τον όμιλο Marfin Financial Group.

Πέραν του 14,5% που κερδίζει η μετοχή της Εγνατίας (με τις μέχρι στιγμής συναλλαγές να υπερβαίνουν τα 1,6 εκατ. τεμάχια), είναι προφανές πως ο Ανδρέας Βγενόπουλος πηγαίνει στη γενική συνέλευση της ερχόμενης Τετάρτης με ένα ισχυρό ”χαρτί” στα χέρια του, αλλά και αυξημένη ρευστότητα στο ταμείο του.

Το πιθανότερο είναι πως ο όμιλος θα ενισχύσει κι άλλο τη θέση του στο μετοχικό κεφάλαιο της Εγνατίας Τράπεζας.

Η κίνηση αυτή της Marfin είχε, όπως αναμενόταν, παράπλευρες επιδράσεις στον θεωρούμενο μεσαίο τραπεζικό χώρο.

Έτσι, η μετοχή της Αττικής κερδίζει 3,4%, στα 5,48 ευρώ, της δε Ασπίς ενισχύεται κατά 5,10%, στα 3,30 ευρώ.

Το ενδιαφέρον είναι πως εάν με την επισημοποίηση της απόκτησης του 10% της Εγνατίας ο μεσαίος χώρος κινείται στο ρυθμό της προεξόφλησης υπεραποδίδοντας, τότε ποιες μπορεί να είναι οι συνέπειες μιας επόμενης κίνησης.

Από το μέτωπο των ημερών, που βεβαίως αφορά στην Intralot - FORTHnet, η μετοχή της πρώτης με 120.000 τεμάχια διαμορφώνεται στα 13,24 ευρώ, της δε δεύτερης με 60.000 τεμάχια στα 6,94 ευρώ.

Η μετοχή της Intracom διαμορφώνεται περίπου 2% υψηλότερα, στα 6,14 ευρώ, με περισσότερα των 800.000 τεμαχίων, ενώ από τον ευρύτερα εννοούμενο χώρο η Info-Quest κερδίζει περίπου 5%, στα 3,08 ευρώ.

Και ενώ συμβαίνουν αυτά, αλλά και αρκετά ακόμη, για παράδειγμα στις κατασκευές ή την ακτοπλοΐα, ο Γ.Δ. ”συντηρείται” κατά 0,14% υψηλότερα προς τις 3.285 μονάδες (με υψηλότερη μέχρι στιγμής τιμή τις 3.293,5 μονάδες).

Από το χώρο της ακτοπλοΐας, η πλευρά του Βαρδινογιάννη (του βασικού μετόχου της ΑΝΕΚ) συνεχίζει την ενίσχυση της θέσης της στο μετοχικό κεφάλαιο της κρητικής εταιρίας, ενώ στις κατασκευές καταγράφονται υψηλές συναλλαγές σε Αθηνά και ΑΕΓΕΚ.

Με κέρδη περίπου 1,8% αντιδρούν ανοδικά οι μετοχές των ΟΛΠ, ΟΛΘ, υποχωρεί, με λίγες όμως συναλλαγές, η ΕΥΔΑΠ στα 7,14 ευρώ, ενώ η ΕΥΑΘ σταθεροποιείται στα 5,40.

Από τον FTSE-20 ξεχωρίζει τo +5,9% της Μotor Oil, με συναλλαγές που πλησιάζουν το μισό εκατ. τεμάχια, καθώς ενισχύεται η συμμετοχή ξένων θεσμικών χαρτοφυλακίων.

Σημαντική επίσης είναι η κινητικότητα στα ”ψάρια”, όπου περνούν πακέτα της Σελόντα και του Νηρέα, στο πλαίσιο των εξυγιαντικών κινήσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη στον κλάδο.

Πέρασαν σήμερα δύο πακέτα των 918.439 και 1.950.000 τεμαχίων της εταιρίας Σελόντα, στην τιμή των 0,71 ευρώ και 0,82 ευρώ ανά μετοχή, αντίστοιχα, τα οποία ισοδυναμούν με το 9,8% του μετοχικού της κεφαλαίου.

Παράλληλα, ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η πώληση ποσοστού 10,34% της εταιρίας Νηρεύς, ήτοι 3.000.000 τεμάχια, με πωλητή την εταιρία Σελόντα, στα 1,62 ευρώ ανά μετοχή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v