Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με μέτρο και... ψυχραιμία

Αργά και σταθερά, με προσοχή και μέτρο ”βλέπει” τις 3.340 μονάδες ο Γενικός Δείκτης. ΟΤΕ, Αγροτική και μικρότερες κατασκευαστικές εταιρίες παραμένουν στο προσκήνιο, ενώ συνεχίζουν να ξεχωρίζουν οι παραδοσιακές δυνάμεις των Coca Cola 3Ε, και Τιτάν. Στο περίπου 2 προς 1 η αναλογία ανοδικών/πτωτικών.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Προσεκτικά και ψύχραιμα ξεκίνησε η συνεδρίαση. Από την αρχή φάνηκε ότι οι μετοχές των δύο εισηγμένων, που λόγω μετοχοποίησης βρίσκονται στο επίκεντρο, θα προσφέρουν συγκινήσεις.

Η μετοχή του ΟΤΕ ”ξεκίνησε” από τα 17,94 ευρώ, διαμορφώθηκε έως τα 18,14 ευρώ για να ισορροπήσει στη συνέχεια (στις περίπου 11.40) στα 18,06 ευρώ.

Οι συναλλαγές εκείνη την ώρα έφταναν με περίπου 350 πράξεις στα 120.000 τεμάχια.

Επιθετικότερα ξεκίνησαν στην Αγροτική Τράπεζα, από τα 4,9 ευρώ, καθώς ως τα υψηλά των 5,02 ευρώ πραγματοποιήθηκαν συναλλαγές περισσότερες του μισού εκατομμυρίου τεμαχίων.

Ο FTSE-20 με χαμηλή τιμή στις 1.851,05 μονάδες, με μικρή διακύμανση περίπου 5 μονάδων, ισορροπεί λίγο υψηλότερα.

Οι συναλλαγές είναι -μέχρι στιγμής- συγκριτικά λιγότερες από αυτές της προηγούμενης εβδομάδας, αλλά αυτό που κατά την εκτίμησή μας έχει σημασία είναι η διαμόρφωση θετικής σχέσης μεταξύ ανοδικών/πτωτικών.

Στις 11.45 διαμορφώνονταν στο περίπου 2 προς 1, τη στιγμή που για ορισμένες μετοχές του μεσαίου χώρου εμφανίζονταν σημαντικές εντολές αγορών.

Στη μετοχή της Chipita, όπου πολύ γρήγορα πραγματοποιήθηκαν συναλλαγές 60.000 τεμαχίων και πλέον, η μετοχή ενισχύθηκε έως και 3,15% στα 2,63 ευρώ.

Να προσεχθεί ότι στη μετοχή της Chipita πραγματοποιήθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα συναλλαγές 548.000 τεμαχίων.

Μια άλλη μετοχή που εκ των πραγμάτων έρχεται στο προσκήνιο είναι αυτή της Αστήρ Παλάς. Σύμφωνα με τη διοίκηση του ομίλου, μέσα στις επόμενες μια–δυο εβδομάδες θα υπάρχουν ανακοινώσεις αναφορικά με τη διεθνή διαδικασία.

Η μετοχή υπεραντιδρά κατά 3,54% στα 6,44 ευρώ, ενώ χάριν συγκρίσεων θα πρέπει να αναφερθεί ότι η κεφαλαιοποίηση του Αστέρα δεν ξεπερνά τα 265 εκατ. ευρώ.

Να σημειωθεί επίσης ότι θετικά αντιδρούν και οι άλλες μετοχές θυγατρικών του ομίλου, Ασφαλιστική, Ακινήτων, αλλά και ο Ηρακλής.

Από την ίδια κατηγορία ξεχωρίζουν οι Μυτιληναίος, Μαΐλλης –σε υψηλότερες τιμές- ο ΔΟΛ στα 3,30 ευρώ, η Ολυμπιακή Τεχνική στα 6,04 ευρώ, αλλά και οι Εγνατία και Αττικής.

Με θετική απόδοση 2,81%, στα 1,83 ευρώ αντιδρά και η άλλη μετοχή από τον κλάδο εκδόσεων–εκτυπώσεων Χ. Κ. Τεγόπουλος, με την κεφαλαιοποίηση της εισηγμένης να διαμορφώνεται οριακά πάνω από τα 97 εκατ. ευρώ.

Από τον μεσαίο κατασκευαστικό κλάδο σημαντικά είναι μέχρι στιγμής τα κέρδη για Intrakat (3,88%), ΑΕΓΕΚ (6,41%), Αθηνά (3,60%) και Μηχανική στα 2,02 ευρώ.

Ενδιαφέρον από πλευράς αντίδρασης εμφανίζει η Lavipharm στα 0,88 ευρώ (12,50%) και η Info-quest στα 3,28 ευρώ (5,13%), ενώ στη μετοχή του ΟΛΘ εκδηλώνεται ενδιαφέρον στο εύρος των 10,4-10,54 ευρώ.

Όσον αφορά στα του ΟΤΕ, η ανεπίσημη διάψευση του... πορτογαλικού ενδιαφέροντος φαίνεται ότι... διεγείρει ακόμη περισσότερο την εικοτολογία και τη διάθεση ορισμένων επενδυτών για τα όσα κυοφορούνται στον Οργανισμό.

Το σίγουρο είναι ότι από τεχνικής πλευράς για τη μετοχή του ΟΤΕ σταθεροποιείται στα 18 ευρώ η νέα υψηλότερη ”στήριξη”, με ό,τι αυτό μπορεί να αποδόσει στη συνέχεια.

Σε γενικές γραμμές, το με μέτρο και ψυχραιμία άνοιγμα της αγοράς και η προσπάθεια να συντηρηθεί η διεύρυνση ενδιαφέροντος ρευστότητας προς τη μεσαία-χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση αποτελούν θετική ένδειξη για τη συνέχεια.

Στα ιδιαιτέρως αξιοπρόσεκτα και ενθαρρυντικά των ημερών θεωρείται η υπεραπόδοση μετοχών όπως Coca Cola και Τιτάν, δύο παραδοσιακών ονομάτων–μονάδων της βιομηχανίας μας.

Δεν είναι επίσης τυχαίο ότι η τρέχουσα τιμή αυτών των δύο κυμαίνεται περίπου στον μέσο όρο τιμής του 1999.

Ακριβώς επειδή πρόκειται για βιομηχανίες του ιδιωτικού τομέα, το στοιχείο αυτό αποκτά επιπρόσθετη σημασία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v