Ετοιμασίες για... ΔΕΘ

Αγροτική, κυρίως ΟΤΕ, αλλά και στη συνέχεια Εμπορική δεν μπορούν να αφήσουν... ασυγκίνητους ξένους αλλά και Έλληνες ισχυρούς επενδυτές. Λόγω της συγκυρίας της ΔΕΘ το σενάριο της ανοδικής εκτόνωσης προς τις 3.390 μονάδες φαίνεται να κερδίζει περισσότερες πιθανότητες από αυτό της επιβεβαίωσης των ”στηρίξεων” πέριξ των 3.250 μονάδων.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Στη θετική ψυχολογία και στο ενδεχόμενο της συσσώρευσης αναφέρονται οι αναλυτές στην πρωινή τους προσέγγιση για την αγορά. Η ουσία είναι ότι η αγορά κινείται εκ των πραγμάτων στον ρυθμό της διάθεσης μειοψηφικών πακέτων σε Αγροτική και ΟΤΕ.

Η μέχρι στιγμής ευνοϊκή -και για το δημόσιο- συγκυρία επιτρέπει την εξέταση και διερεύνηση και άλλων ενδεχόμενων εκτός από αυτά που εξετάζονταν μέχρι πριν από περίπου ένα μήνα.

Στην περίπτωση της Αγροτικής η διάθεση του 10% θεωρείται... τελειωμένη δουλειά, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη συνέχεια.

Η διαδικασία όμως που κατά την εκτίμησή μας αποκτά επιπρόσθετο ενδιαφέρον αφορά στην έκτη μετοχοποίηση του ΟΤΕ, καθώς στην περίπτωσή του εμπλέκονται τόσο οι υποψήφιοι για την αναδοχή ξένοι οίκοι όσο και εκείνοι που δεν έχουν ικανοποιητική θέση στον Οργανισμό.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι πανίσχυρες Fidelity και Capital δεν διαθέτουν επαρκή συμμετοχή στον ΟΤΕ, με τη Capital μάλιστα να εικάζεται ότι έχει αποεπενδυθεί σε υψηλότατο βαθμό.

Πρακτικά αυτό οδηγεί στην πρόκριση μάλλον της διαδικασίας δημόσιας εγγραφής και της περαιτέρω ενίσχυσης του αγοραστικού ενδιαφέροντος.

Πόσο μάλλον που μετά την αναφορά των Bloomberg και AFX (δες σχετικό θέμα) ”ανοίγει” ο χορός των ενδεχομένων γύρω από τις επόμενες επιχειρηματικές κινήσεις στις ελληνικές τηλεπικοινωνίες.

Το ενδιαφέρον των Πορτογάλων δεν αποκλείεται να οδηγήσει σε έμπρακτη εκδήλωση ανάλογης διάθεσης από άλλους (ας μην ξεχνάμε το ενδιαφέρον των Ισπανών), σε στενότερη σχέση μεταξύ ΟΤΕ και θυγατρικής του ή ακόμη και σε θεαματική ανατροπή του έως σήμερα ισχύοντος σκηνικού.

Το τρίτο πολύ ”ζεστό” ενδεχόμενο αφορά στην Αγροτική, όπου το οικονομικό επιτελείο θα ήθελε να δει τους Γάλλους να ενισχύουν το ποσοστό τους, πλην όμως φαίνεται να έχει εξασφαλίσει το ενδιαφέρον και άλλων ξένων, ενώ την ίδια στιγμή και οι Έλληνες ”μνηστήρες” πληθαίνουν.

Μετά το ”δηλωμένο” ενδιαφέρον της Alpha Bank για την Εμπορική, φαίνεται ότι ενδιαφέρονται επίσης Eurobank και Πειραιώς.

Η περίπτωση της Εμπορικής ”κρύβει” και μία άλλη παράμετρο που αφορά στο ενδεχόμενο διάθεσης του ποσοστού που κατέχει η ΔΕΚΑ σε πιθανό στρατηγικό ενδιαφερόμενο, κάτι που θα οδηγούσε σε ανατροπή των σημερινών ισορροπιών.

Σε κάθε περίπτωση, το θετικό για την περίοδο αφορά στην ενεργότερη συμμετοχή και ορισμένων μικρότερης δυναμικότητας ιδιωτών επενδυτών, τη δεδομένη διάχυση των επιλογών προς μετοχές εταιριών μεσαίας – χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης και τη διαμόρφωση εκείνων των υποψήφιων, για την ένταξή τους στη διεθνή αγορά, μετοχών.

Με γνώμονα κυρίως το κριτήριο της αποτίμησης των 100 εκατ. ευρώ, δίνεται στο ταμπλό μια μάχη τα αποτελέσματα της οποίας έχουν πολλαπλούς κερδισμένους.

Το θετικότερο όμως όλων είναι ότι κλάδοι που βρίσκονταν μέχρι πρότινος στο... περιθώριο επανέρχονται στο προσκήνιο του ”μεσαίου χώρου”. Αναφερόμαστε βεβαίως στις εξελίξεις στον κατασκευαστικό κλάδο, που μόλις τώρα ξεκινούν και αναπόφευκτα οδηγούν στην περαιτέρω συγκέντρωση δυνάμεων.

Στην ακτοπλοΐα το ενδεχόμενο εξασφάλισης ασφαλιστικής αποζημίωσης, ύψους 89,5 εκατ. ευρώ από τη ΝΕΛ είναι πιθανό να επισπεύσει τις εξελίξεις στον κλάδο.

Από τεχνικής πλευράς και με την προϋπόθεση ότι δεν θα απειληθεί σήμερα ή αύριο η περιοχή των 3.319 μονάδων, δεν θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο καταγραφής νέας ”κορυφής” υψηλότερα των 3.330 μονάδων.

Σε αυτήν την περίπτωση εκτιμάται ότι θα υπάρξει αύξηση συναλλαγών και αμέσως επόμενη αντίδραση του Γενικού Δείκτη προς τις 3.350 μονάδες.

ΣΗΜ.: Σύμφωνα με τους αναλυτές η καταγραφή τεσσάρων ”κορυφών” στις περίπου 3.321, στις 3.319, στις 3.325 και στις 3.326 μονάδες διαμορφώνουν έναν ιδιότυπο σχηματισμό που οδηγεί είτε στην ανοδική εκτόνωση της συσσώρευσης προς τις 3.390 μονάδες, είτε σε μια τρίτη επιβεβαίωση της στήριξης πέριξ των 3.250 – 3.265 μονάδων.

Πάντως, λόγω συγκυρίας και ΔΕΘ στο πρώτο ενδεχόμενο δίνονται περισσότερες πιθανότητες και ελάχιστες στο δεύτερο, δηλαδή σε αυτό της διόρθωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v