Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

O Tύπος της Δευτέρας

Οι ”εξετάσεις” που θα περάσει η ελληνική οικονομία από την Κομισιόν τον Οκτώβριο, η τιτλοποίηση ληξιπρόθεσμων απαιτήσεων για τη μείωση των ελλειμμάτων, η νέα άνοδος των τιμών του πετρελαίου, αλλά και οι αλλαγές που αναμένεται να επέλθουν στις αερομεταφορές είναι μερικά από τα θέματα που σχολιάζει ο Τύπος της Δευτέρας.

O Tύπος της Δευτέρας
Οι ”εξετάσεις” που θα περάσει η ελληνική οικονομία από την Κομισιόν τον Οκτώβριο, η τιτλοποίηση ληξιπρόθεσμων απαιτήσεων για τη μείωση των ελλειμμάτων, η νέα άνοδος των τιμών του πετρελαίου, αλλά και οι αλλαγές που αναμένεται να επέλθουν στις αερομεταφορές είναι μερικά από τα θέματα που σχολιάζει ο Τύπος της Δευτέρας.

Πτώση Boeing: Η Ομάδα Κρούσης του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας Μεταφορών των ΗΠΑ, που βρίσκεται στην Ελλάδα από την επομένη της αεροπορικής τραγωδίας στο Γραμματικό, εστιάζει τις έρευνές της στα συστήματα συμπίεσης και παροχής οξυγόνου, αναφέρουν ”Τα Νέα”, συμπληρώνοντας ότι οι Αμερικανοί εμπειρογνώμονες μετέχουν στην Επιτροπή Διερεύνησης υπό την κ. Ακρ. Τσολάκη.

Ελληνική Οικονομία: Αγώνα δρόμου για τη βελτίωση των βασικών στοιχείων του προϋπολογισμού δίνει το οικονομικό επιτελείο ενόψει του ελέγχου από την Ε.Ε. τον Οκτώβριο, σημειώνει η ”Ημερησία”.

Στο τέλος της επόμενης εβδομάδας, η ελληνική κυβέρνηση υποχρεούται να υποβάλει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τα οριστικά στοιχεία για το έλλειμμα και το χρέος του 2004, καθώς και προσωρινές εκτιμήσεις για την πορεία των δύο αυτών μεγεθών, αναφέρει η ”Ναυτεμπορική”.

Τιτλοποιήσεις: Η υστέρηση των εσόδων δημιουργεί νέα δεδομένα στην οικονομική πολιτική και η ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας έχει καταλήξει στη μέθοδο της τιτλοποίησης των ληξιπρόθεσμων απαιτήσεων για τη μείωση των ελλειμμάτων, χωρίς να προκύψουν προβλήματα με την Eurostat, επισημαίνει η ”Ναυτεμπορική”.

Έργα: Λιγότερα και δυσκολότερα θα είναι τα ”λεφτά” που θα δίνει ο προϋπολογισμός για ”μικρά” και ”μεσαία” δημόσια έργα, όπως και για τις εκατοντάδες άλλες επιδοτήσεις και επιχορηγήσεις που τα τελευταία... 50 χρόνια εντάσσονταν στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), αναφέρει η ”Οικονομική Ελευθεροτυπία”.

Στο πρώτο εξάμηνο του 2006 εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει η κατασκευή δύο μεγάλων έργων, και συγκεκριμένα της Ιόνιας Οδού και του άξονα Τρίπολης – Καλαμάτας, σύμφωνα με την ”Ημερησία”.

Πετρέλαιο: Άνοδο κατά 3% σημείωσε η τιμή του πετρελαίου την Παρασκευή, καθώς η εκτόξευση ρουκετών κατά αμερικανικών στόχων στην Ιορδανία και οι ταραχές στον Ισημερινό υπενθύμισαν πόσο ευάλωτη είναι η αγορά σε προβλήματα που θέτουν σε κίνδυνο την προσφορά του ”μαύρου” χρυσού, τονίζει η ”Ημερησία”.

Αερομεταφορές: Σαρωτικές αλλαγές στον χάρτη των αεροπορικών εταιριών αναμένεται να φέρει το τραγικό δυστύχημα στο Γραμματικό με την πτώση του αεροπλάνου της εταιρίας Ήλιος, αναφέρει η ”Ναυτεμπορική”.

Εμπόριο: Αν κάτι χαρακτήρισε πέρυσι την οργανωμένη λιανική πώληση ήταν οι αυξημένες επενδύσεις που οδήγησαν σε μεγάλες αποσβέσεις, μειώνοντας τα καθαρά κέρδη, σημειώνει η ”Ναυτεμπορική”, η οποία επικαλούμενη μελέτη της ICAP συμπληρώνει ότι η περυσινή χρήση έκλεισε για 280 επιχειρήσεις με αύξηση του κύκλου εργασιών αλλά με μείωση των κερδών.

Εμπορική: ”Νύφη” με πολλούς μνηστήρες αποτελεί η Εμπορική Τράπεζα, επισημαίνει η ”Ημερησία”, η οποία συμπληρώνει ότι οι εγχώριοι τραπεζίτες βρίσκονται σε θέση μάχης ενόψει των εξελίξεων.

Αγροτική: Το ενδεχόμενο να επισπεύσει την πώληση του 10% της ΑΤΕ μέσα στον Σεπτέμβριο εξετάζει το υπουργείο Οικονομίας με στόχο να αποκομίσει σε τρέχουσες τιμές περί τα 440 εκατ. ευρώ, σημειώνει η εφημερίδα ”Χρηματιστήριο”.

Motor Oil: Η οικογένεια Βαρδινογιάννη φέρεται διατεθειμένη να κάνει χρήση του δικαιώματος πρώτης άρνησης και να αυξήσει τη συμμετοχή της στη Motor Oil, τονίζει η ”Ημερησία”.

ΑΛΤΕ: Πολύ κοντά σε συμφωνία με την ΑΤΕ για την ΑΛΤΕ βρίσκεται σύμφωνα με την εφημερίδα ”Χρηματιστήριο” Έλληνας επενδυτής, ενώ ταυτόχρονα επισημαίνεται ότι οι υποψήφιοι μνηστήρες για την κατασκευαστική εταιρία είναι δύο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v