Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μέρες 1999!

Μπορεί το ημερολόγιο να δείχνει Αύγουστο του 2005, αλλά χρηματιστηριακά βρισκόμαστε κάπου στο 1999. Δεν γνωρίζουμε, όμως, αν είναι Μάρτιος του 1999 ή Σεπτέμβριος... Λίγοι, πολύ λίγοι είναι εκείνοι που αμφισβητούν τη ”βέβαια” άνοδο. Λίγοι ανησυχούν για τη συνέχεια.

Μέρες 1999!
Μπορεί το ημερολόγιο να δείχνει Αύγουστο του 2005, αλλά χρηματιστηριακά βρισκόμαστε κάπου στο 1999. Δεν γνωρίζουμε, όμως, αν είναι Μάρτιος του 1999 ή Σεπτέμβριος...

Λίγοι, πολύ λίγοι είναι εκείνοι που αμφισβητούν τη ”βέβαια” άνοδο. Λίγοι ανησυχούν για τη συνέχεια. Οι πολλοί είναι πεπεισμένοι ότι το μεθύσι των υπεραξιών θα συνεχιστεί. Αγνοούν επιδεικτικά κάθε αρνητική είδηση και αυξάνουν ολοένα και περισσότερο την έκθεσή τους στον κίνδυνο.

Κάπως έτσι δεν συνέβαινε και το 1999; Αναζητείστε εφημερίδες εκείνης της εποχής και κάντε μια σύγκριση με αυτά που λέγονται και γράφονται σήμερα. Οι ομοιότητες είναι καταπληκτικές.

Αναλυτές ”ψήλωναν” όλο και περισσότερο τις τιμές-στόχους και η αγορά αναζητούσε συνεχώς νέες αφορμές για να ξεδιπλώσει τις κερδοσκοπικές της αρετές. Η μία υπερβολή διαδεχόταν την άλλη. Και όποιος τολμούσε να το επισημάνει ήταν το μαύρο πρόβατο.

Η μεγάλη διαφορά σε σχέση με τότε είναι ότι σήμερα απέχουν από την αγορά οι μικροεπενδυτές. Όχι μόνο από την ελληνική, αλλά και από άλλες αγορές. Το πάρτι της τελευταίας διετίας είναι αποκλειστικά και μόνο υπόθεση των κερδοσκοπικών funds. Ποιος νοιάζεται αν αυτοί χάσουν;

Θανάσης Μαυρίδης

[email protected]

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v