Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αναζητώντας ευκαιρίες στον 40αρη

Στον Mid 40 (3,60%) και στο δείκτη των κατασκευών (4,74%) θα πρέπει να αναζητηθούν οι... υπαίτιοι για τη συντήρηση του θετικού κλίματος στη Σοφοκλέους, καθώς η επιτυχής υπερκάλυψη του placement στον ΟΠΑΠ διακράτησε τη ρευστότητα των θεσμικών. Η διατήρηση της τάσης και η αναζήτηση νέων ευκαιριών - ενόψει και του διαχωρισμού της αγοράς παραμένουν στην ημερήσια διάταξη. Τα στατιστικά της εβδομάδας.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Η απόλυτα επιτυχής διάθεση του 16,44% του ΟΠΑΠ, κυρίως όμως η υπερκάλυψη κατά τρεις τουλάχιστον φορές της έκδοσης, εύλογα γεννούν προσδοκίες, αλλά και απαιτήσεις για τη συνέχεια.

Προσδοκίες για κάτι καλύτερο, που μπορεί να αφορά στην ενεργότερη συμμετοχή και άλλων ξένων στα της Σοφοκλέους.

Δημιουργούνται όμως ακόμη περισσότερες απαιτήσεις για σοβαρότερη και μεθοδικότερη δουλειά από όλους όσοι εμπλέκονται με τα της αγοράς.

Είναι χρυσή ευκαιρία για τη Σοφοκλέους η υπό διαμόρφωση ”διεθνής αγορά” σε συνδυασμό με τη διαδικασία ειδικής διαπραγμάτευσης που ανέλαβε η Eurobank να οδηγήσουν σε ουσιαστική αναβάθμιση ενός μεγαλύτερου τμήματος της αγοράς.

Δεν αναφερόμαστε μόνο στις μετοχές του FTSE 20, ούτε σε όσες από τον Mid 40 έχουν ήδη ξεχωρίσει.

Αλλά στις υπόλοιπες μετοχές που έχουν τα οικονομικά κριτήρια και χρηματιστηριακές προϋποθέσεις για να υπερ-αποδώσουν.

Προσδοκίες όμως γεννά και η επαναδραστηριοποίηση ορισμένων δυνάμεων γνωστών από παλαιότερα, η αφύπνιση κάποιων επιχειρηματιών, το ενδιαφέρον ορισμένων βασικών μετοχών, αλλά και η συνολικότερη αίσθηση πως για την επόμενη ανοδική φάση απαιτείται και η συνδρομή του ”μεσαίου χώρου” και τμήματος της καλούμενης ”περιφέρειας”.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως η απόλυτα επιτυχής έκβαση του εγχειρήματος του ΟΠΑΠ δεν αναβαθμίζει μόνο τον Οργανισμό στον ευρωπαϊκό χρηματιστηριακό χώρο, αλλά δίνει... πόντους στο ”προϊόν” Σοφοκλέους.

Πόσο μάλλον, που μετά την έκδοση, ύψους 1,2 δισ. ευρώ, του Οργανισμού ακολουθεί ίσως το μεγαλύτερο έργο πληροφορικής – τεχνολογικής αναβάθμισης σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Περί τα 250 εκατ. ευρώ θα αποτιμηθεί αρχικά η διαδικασία αναβάθμισης με όλους ανεξαιρέτως τους ξένους κολοσσούς από την Gtech μέχρι την Scientific Games και από την EshNet μέχρι την Finmechanica να βρίσκονται στην Αθήνα.

Ένας διαγωνισμός που σε κάθε περίπτωση θα αφορά σε ικανό βαθμό και τις ελληνικές επιχειρήσεις του κλάδου.

---- Τα στατιστικά της εβδομάδας

Ο Γενικός Δείκτης αποκόμισε εβδομαδιαία κέρδη 0,65% και οι Τράπεζες ενισχύθηκαν κατά 0,17%, ενώ αντίθετα οι Τηλεπικοινωνίες σημείωσαν πτώση 2,40%. Ο FTSE 20 ενισχύθηκε οριακά κατά 0,06%, ο Mid 40 σημείωσε άνοδο κατά 3,60%.

Τα μεγαλύτερα κέρδη αποκόμισε ο δείκτης Κατασκευών που ενισχύθηκε 4,74%, ενώ στον αντίποδα βρέθηκε ο δείκτης των Ασφαλειών που υποχώρησε 3,90%.

Οι δέκα μετοχές με τη μεγαλύτερη άνοδο ήταν: Επίλεκτος (33,33%), Revoil (20,40%), Μοχλός (20%), Rainbow (19,13%), Χατζηιωάννου (κ) (19,12%), AS Company (18,52%), Αγροτική Τράπεζα (18,44%), Σάνυο Ελλάς (17,74%), Cyclon (17,65) και Ιντρακάτ (17,07%).

Οι δέκα μετοχές με τη μεγαλύτερη πτώση ήταν: Interfish (25,86%), Vivere (15%), Επιχειρήσεις Ήχου και Εικόνας (Audiovisual) (13,75%), Τεξαπρέτ (12,20%), ΝΕΛ (11,43%), Μοτοδυναμική (9,77%), Μεσοχωρίτη (9,38%), Dionic (8,24%), Centric Multimedia (8,16%) και Κλωνατέξ προνόμιο (8,16%).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v