Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο ”φόντο” οι εξελίξεις του Ασφαλιστικού

Θετικό εκτιμούν το κλίμα οι χρηματιστές, ορισμένοι από τους οποίους θεωρούν πιθανότερη την εκδήλωση διαμόρφωσης σταθεροποιητικών τάσεων. Άλλοι παράγοντες της αγοράς συσχετίζουν τη βραχυπρόθεσμη τάση με την έκταση και ένταση της απεργιακής αντιπαράθεσης, που για τις τράπεζες συνεχίζεται μέχρι και την Παρασκευή.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Το διευρυνόμενο απεργιακό μέτωπο μπορεί υπό προϋποθέσεις να λειτουργήσει ανασταλτικά στην αντίδραση της αγοράς.

Η εκτίμηση οικονομικών παραγόντων πως η ένταση και η έκταση της αντιπαράθεσης μπορεί βραχυπρόθεσμα να επηρεάσει ορισμένους φαίνεται να έχει βάση.

Βέβαια, οι ειδικοί της αγοράς εκτιμούν πως η ψυχολογία στην αγορά είναι θετική, με την Εθνική ΑΧΕ να περιμένει απορρόφηση τυχόν πιέσεων, ”καθώς οι αγοραστές φαίνεται πως συνεχίζουν να συμμετέχουν σε χαμηλότερα επίπεδα”.

Σύμφωνα με την εκτίμηση της Marfin Analysis για σήμερα, αναμένονται σταθεροποιητικές τάσεις, ενώ η Σίγμα Securities εκτιμά πως η αγορά βρίσκεται σε αναζήτηση κατεύθυνσης μέχρις ότου εξευρεθεί οριστική λύση στο θέμα του Ασφαλιστικού των τραπεζών.

Ανάλογη θέση λαμβάνουν και οι Proton Securities και Εγνατία Finance.

Κατά συνέπεια το ενδιαφέρον για σήμερα φαίνεται να επικεντρώνεται σε τραπεζικές μετοχές που άμεσα επηρεάζονται από τις εξελίξεις, στον ΟΤΕ, τη Motor Oil μετά την αναβάθμιση της τιμής-στόχου από την Π&Κ, την Τεχνική Ολυμπιακή, τη Μυτιληναίος – ΜΕΤΚΑ λόγω καταβολής μερίσματος από 16 Ιουνίου.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η ανάλυση της Alpha Finance (βλ. σχετικό θέμα), όπου μεταξύ άλλων ενισχύεται η στάθμιση της μετοχής του ΟΤΕ.

Δεδομένης της κατάστασης που επικρατεί αυτές τις ημέρες στο τραπεζικό μέτωπο, παράγοντες της αγοράς εκτιμούν πως είναι ευκαιρία να τεθούν επί της ουσίας ορισμένα ζητήματα που αναφύονται αυτή την περίοδο στην αγορά.

Και αυτά είναι ο ρόλος της ειδικής διαπραγμάτευσης (βλ. σχετικό θέμα για Μπαλλή) και το περιθώριο άσκησης προληπτικού (και όχι εκ των υστέρων κατασταλτικού) ελέγχου σε εταιρίες - όπως συνέβη σε Δυναμική Ζωή, Ipirotiki και φαίνεται να συμβαίνει τελευταία στη Hitech και στο θέμα της ευθύνης των κυρίων αναδόχων.

Ειδικότερα για το τελευταίο, θεωρείται τουλάχιστον αδικαιολόγητη η εμμονή των αρχών να απαλείψουν από το πολυνομοσχέδιο προηγούμενη

–έστω και ασαφή- μέριμνα για ένα τόσο σοβαρό θέμα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v