Με τάση, κίνητρο και προοπτικές η αγορά

Μετά τη χθεσινή αργία στη Ν. Υόρκη, θα πρέπει λογικά να δραστηριοποιηθούν σταδιακά και πάλι οι αγοραστές. Στην αγορά υπάρχει τάση, κίνητρο από αρκετές μετοχές και προοπτική από ορισμένες άλλες. Με βάση τις 3.025 μονάδες είναι πιθανή η επαναφορά του Γ.Δ. προς τις 3.072 μονάδες, σταδιακά από σήμερα – αύριο.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Η περιορισμένη χθες παρουσία ξένων στις διεθνείς αγορές επηρέασε ανάλογα και τη δική μας, καθώς ήταν κάτι περισσότερο από εμφανής και η υπερίσχυση των πωλητών.

Αν και σε περιορισμένη έκταση, οι πωλητές με συγκριτικά περιορισμένη προσφορά οδήγησαν χαμηλότερα κυρίως τον FTSE-20 και συνολικότερα το Γενικό προς τις 3.036,71 μονάδες.

Από τεχνικής πλευράς, Γ.Δ., FTSE-20 και τραπεζικός εμφανίζουν περιθώρια περαιτέρω μικρής υποχώρησης, χωρίς ωστόσο να μεταβάλλεται η βραχυπρόθεσμη τάση τους.

Επίσης, η διαμόρφωση της αποτίμησης ορισμένων βασικών μετοχών λίγο χαμηλότερα θα μπορούσε να εξυπηρετήσει και ορισμένους Έλληνες διαχειριστές που παραμένουν εκτός αγοράς.

Κατά συνέπεια, το πιθανότερο είναι πως αν όχι από αύριο, η αγορά μπορεί να επανέλθει σε ανοδικό κανάλι το πολύ στη συνεδρίαση της Πέμπτης.

Βεβαίως, επιμέρους κινήσεις αγοραστών δικαιολογούνται με βάση επιμέρους νέα και εξελίξεις, είτε στον ΟΤΕ, τη ΔΕΗ, τα ΕΧΑΕ και τις ακτοπλοϊκές είτε σε ΟΛΠ, Cosmote, Πειραιώς, Σαράντη και ορισμένους ακόμη τίτλους.

Για το δείκτη, πάντως, το ζητούμενο είναι η επανεμφάνιση αγοραστών σε Εθνική και Eurobank, Alpha, παρά τη νέα εμπλοκή τακτικής που παρατηρείται στο θέμα του Ασφαλιστικού των τραπεζών.

Το σημαντικότερο είναι πως αυτή την κρίσιμη περίοδο διαφαίνεται η επίλυση στο θέμα της εθελουσίας εξόδου των εργαζομένων στον ΟΤΕ, κάτι που μπορεί να επηρεάσει άμεσα και θετικά τη διάθεση των επενδυτών, αλλά και επιμέρους συμφωνίες διαφαίνονται σε προσκήνιο και παρασκήνιο.

Μετοχή που μπορεί να κάνει από σήμερα κιόλας τη διαφορά μετά τη χθεσινή ”πονηρή” υποχώρηση είναι ο ΟΤΕ, όπου ο πήχης τίθεται σαφώς υψηλότερα, με ενδεικτική την περίπτωση της Alpha Finance στα 16,80 ευρώ.

Κάτι ανάλογο μπορεί να παρατηρηθεί και στην Cosmote, ενώ η διανομή αυξημένου μερίσματος 90 λεπτών από τη ΔΕΗ θα μπορούσε να διαμορφώσει τάση.

Από τη μεσαία – χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση ξεχωρίζουν οι εξελίξεις από το μέτωπο της ακτοπλοΐας, η επιστροφή 2,25 ευρώ ανά μετοχή από τα ΕΧΑΕ, το Αλουμίνιο Ελλάδος με Μυτιληναίο - Μέτκα και μετοχές όπου τελευταία παρατηρείται αύξηση εμπορευσιμότητας.

Σε αυτήν την κατηγορία θα πρέπει να συμπεριληφθεί ο Πετζετάκις με αυξημένη χθες συναλλακτικότητα και τιμή υψηλότερη των 2,40 ευρώ.

Κάτι ανάλογο παρατηρήθηκε και στις Αστήρ Παλλάς, Μαΐλλης, Μarfin, Chipita, ΓΕΚ-Ερμής, Λύκος.

Ειδικότερα για το Λύκο, η Εθνική Χρηματιστηριακή προβλέπει μερισματική απόδοση της τάξεως του 7% και άνω και ρ/e στο 10,3 για μία εταιρία που φαίνεται ότι ξαναεπιστρέφει στην κερδοφορία.

Ειδικά για τη σημερινή συνεδρίαση θα ήταν επιθυμητή η μη υποχώρηση του δείκτη χαμηλότερα των 3.025 (άντε των 3.020 μονάδων), αύξηση των καθαρών συναλλαγών, καθότι χθες υποχώρησαν στα 175 εκατ. ευρώ, και σταδιακή επανεμφάνιση αγοραστών, κυρίως σε ΟΤΕ και εν συνεχεία σε Εθνική και Eurobank, Alpha.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v