Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ζητούμενη η επιβεβαίωση των στηρίξεων

Το ΧΑ επιχειρεί να προεξοφλήσει το θετικό σενάριο για ευνοϊκή λύση στο ελληνικό πρόβλημα αλλά και να φυλάξει τα νώτα του για κάθε ενδεχόμενο. Στο επίκεντρο ο τραπεζικός κλάδος και ο ΟΠΑΠ.

Στην τελική ευθεία η προσπάθεια της Αθήνας για την εξασφάλιση των πολυπόθητων... ανταλλαγμάτων από την πλευρά των δανειστών, του Βερολίνου.

Στα τελευταία μέτρα, πριν από τις κρίσιμες συνόδους, το καθοριστικό διήμερο 18-19 Οκτωβρίου, με την Έλενα Λάσκαρη να σημειώνει πως «ακυρώνει» στην πράξη την επιμήκυνση η τρόικα. Στο ίδιο θέμα αναφέρονται οι βασικές διαπιστώσεις και εκτιμήσεις του Γιάννη Στουρνάρα -σε συνέντευξή του στην Bild- όπου ο υπουργός Οικονομικών παραδέχεται ότι «πρέπει να κάνουμε επιτέλους κάτι ενάντια στην ύφεση. Η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί έτσι επ' άπειρον». Όμως, το κυριότερο, καταλήγει (μιλώντας στη λαϊκή μεν, πρώτη μακράν σε κυκλοφορία δε, γερμανική εφημερίδα, με αναγνώστες κυρίως από τους χώρους του CDU και της ευρύτερης δεξιάς) στο ότι περιμένει «την έκθεση της τρόικας στα μέσα Οκτωβρίου». Και εμφανίζεται ΠΟΛΥ αισιόδοξος ότι «η Ελλάδα θα λάβει φρέσκα χρήματα από το πακέτο στο τέλος Οκτωβρίου».

Στο σχετικό θέμα της Έλενας αναφέρεται επίσης ότι «κορυφαίο στέλεχος του ΥΠΟΙΚ σημείωνε με νόημα πως δεν μπορεί να ΜΗ δοθεί η δόση μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου», υπό την έννοια ότι τα ταμειακά διαθέσιμα του Δημοσίου βρίσκονται σε οριακή κατάσταση.

Αυτός φαίνεται να είναι ο βασικός παράγοντας-ρυθμιστής της στάσης των περισσότερων παικτών αυτήν την περίοδο, ειδικότερα όσων κινούνται με ορίζοντα το 20ήμερο του Οκτωβρίου.

Στις τελευταίες συνεδριάσεις αποτυπώνεται ακριβώς αυτή η αναμονή, αλλά και η εύλογη νευρικότητα που επικρατεί καθώς το ρίσκο παραμένει υψηλό. Όχι τόσο όσο προ 6μήνου ή 12μήνου, όμως ποτέ δεν μπορείς να είσαι σίγουρος.

Πόσο μάλλον όταν στην ίδια περίοδο διακυβεύονται στοιχήματα του μεγέθους της Ισπανίας κι οι ΗΠΑ οδεύουν προς τις εκλογές του Νοεμβρίου. Και με την προσοχή των ξένων στραμμένη στη συνάντηση των τριών (Monti, Hollande, Rajoy) την Παρασκευή, κι ενώ ο W. Schaeuble ανοίγει παράθυρο για ισπανική διάσωση κι ο πρόεδρος της Καταλονίας θεωρεί αναπόφευκτη την πλήρη διάσωση της Ισπανίας σχεδόν δύο μήνες πριν από το κρίσιμο δημοψήφισμα στη μεγαλύτερη αυτόνομη περιφέρεια της χώρας.

Στο Χ.Α. κυριαρχούν οι κινήσεις βραχυπρόθεσμων παικτών, που ποντάρουν ανάλογα με τις εκτιμήσεις τους στο ένα ή στο άλλο ενδεχόμενο. Προσώρας, στην πλειονότητά τους κλίνουν στο ενδεχόμενο της αποδοχής του αιτήματος της Αθήνας και της εκταμίευσης της δόσης.

Οι τελευταίες κινήσεις ισχυρών πόλων, οι αγορές από μεγαλομετόχους και μεγάλες χρηματιστηριακές κι οι στηρίξεις από τραπεζικά χαρτοφυλάκια παραπέμπουν στην εκτίμηση πως εν τέλει θα δοθεί αίσια λύση στο «ελληνικό εγχείρημα».

Παράλληλα, η κινητικότητα στο τραπεζικό μέτωπο, οι φήμες για ευνοϊκότερες ανακεφαλαιοποιήσεις και ΑΜΚ, η προεξόφληση πως 2-3 μεγάλα έργα θα ξεκινήσουν πάλι και ότι θα περάσει κάποια ρευστότητα στο σύστημα σε μέρος της πραγματικής οικονομίας συντείνουν στην τακτική των παικτών. Που μπορεί να προεξοφλούν το θετικό σενάριο, αλλά ταυτόχρονα φυλάσσουν τα νώτα τους (αυτό φαίνεται κατ' αρχάς στις συναλλαγές των τελευταίων 2-4 συνεδριάσεων) και αναμένουν ισχυρότερες και σαφέστερες ενδείξεις.

Βασικοί δείκτες διαμορφώνονται εγγύτατα σημαντικές αντιστάσεις, μετοχές-σηματωροί επανέρχονται ή ξεπερνούν υψηλά 52 εβδομάδων και σχηματισμοί αναστροφής δημιουργούνται με την προσδοκία της λύσης και του διεξόδου.

Είναι προφανές πως το στοίχημα παραμένει υψηλού ρίσκου, όμως όσο πλησιάζουμε προς τις κρίσιμες συναντήσεις η αδημονία των παικτών θα ενισχύεται. Γι' αυτό ακόμη και χθες θεωρούσαμε εκ των ων ουκ άνευ προϋπόθεση την επιβεβαίωση των στηρίξεων (και όχι την άμεση συνέχιση της τελευταίας βραχυπρόθεσμης αντίδρασης), την ισχυροποίηση των βάσεων που φαίνεται να τίθενται στο Χ.Α. τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Πρώτα επιβεβαίωση των στηρίξεων, ισχυροποίηση των αμυνών και προσεκτικές κινήσεις μέχρι νεωτέρας...

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v