Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ανεβάζει ταχύτητες...

Κέρδη καταγράφει η Σοφοκλέους μετά την αρχική "αμηχανία". Aντιδρούν Εθνική, Ελλάκτωρ, Eurobank, Μυτιληναίος. Σε θετικό έδαφος γύρισε η Alpha. Στο πράσινο όλος ο 20άρης. Ανοδικά κινούνται 60 τίτλοι. Περιορισμένος ο τζίρος.

Αλλαγή σκηνικού στο ΧΑ που κινείται ανοδικά, ενώ οι κινήσεις των παικτών στα πρώτα 40΄-45΄της συνεδρίασης ήταν συγκρατημένες κάτι που αποτυπώθηκε τόσο στον μέτριο τζίρο όσο στις ήπιες διακυμάνσεις βασικών δεικτών, μετοχών.

Λίγο μετά τις 12.18  οι συναλλαγές δεν είχαν ξεπεράσει τα πέντε (15) εκατ. ευρώ, από τα οποία μάλιστα το 1,4 εκατ. είχε αλλάξει χέρια στον ΟΤΕ.

Αυτό από την αρχή της συνεδρίασης προκάλεσε έκπληξη σε αρκετούς, καθώς ο τζίρος παρέμενε μέτριος στις τρεις τραπεζικές μετοχές (Εθνική, Alpha Βank και Eurobank), ενώ κυμαινόταν στις 450 χιλιάδες ευρώ περίπου για τον τίτλο του ΟΠΑΠ.

Ο Γενικός Δείκτης παρέμενε σε σχετικά στενό εύρος διακύμανσης, με οροφή τις 748,5 μονάδες, ο Ftse20 πέριξ των 270 και ο τραπεζικός σταθερά χαμηλότερα των 300 μονάδων (συγκεκριμένα, κοντά στις 280 μονάδες). 

Αυτή την ώρα κινείται στα επίπεδα των 760 μονάδων με κέρδη της τάξεως του 2%, ενώ ο FTSE 20 καταγράφει άνοδο 2,26%, στις 275 μονάδες.

Στη μετοχή της Alpha Bank στην αρχή βγήκαν ρευστοποιήσεις θέσεων (η μετοχή έχει ενισχυθεί σχεδόν 30% σε διάστημα μηνός), πιέζοντας την τιμή έως το 1,73 ευρώ, ενώ τώρα ενισχύεται 1,13%, στα 1,79 ευρώ.

Η Alpha είχε φανεί από χθες, ακόμη και στην εξέλιξη της αντίδρασής της έως και 13,8% υψηλότερα, πως πολύ δύσκολα θα κινηθεί σε αυτήν τη φάση προς το 1,95 ευρώ που είναι τοπική κορυφή 52 εβδομάδων και εξ ορισμού θεωρείται ισχυρή αντίσταση.

Στη Eurobank ενεργοποιήθηκαν επίσης εύλογα εντολές πώλησης (έως το 0,97 ευρώ), με την προσφορά να απορροφάται όπως και χθες ψύχραιμα και χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα. Κατά το τελευταίο ημίωρο η μετοχή κερδίζει 4,95%.

 Η μετοχή της Εθνικής, στο 1,92 ευρώ, κερδίζει 2,67%.

Το βάρος του ενδιαφέροντος πέφτει επίσης σε ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και ΔΕΗ και στη "δεύτερη" ταχύτητα του 20άρη, την  Ελλάκτωρ, που επιχειρεί ακόμα μία προσπάθεια κίνησης προς το 1,50 ευρώ.

Πιθανότατα η κινητικότητα στη μετοχή σχετίζεται με την κινητικότητα σε επιχειρηματικό και μετοχικό επίπεδο (οριστικοποίηση της συμφωνίας Μπόμπολα - Καλλιτσάντση).

Ενδιαφέρον για τον Μυτιληναίο, που αρχικά δοκίμασε και την περιοχή των 3 ευρώ, υποχωρώντας έως τα 3,02 ευρώ, επίπεδα όπου βγήκαν κάποιοι αγοραστές.

Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση, επίσης μέτριοι τζίροι και ενδιαφέρον, με τις αγορές μετόχων να συνεχίζονται στην Τέρνα Ενεργειακή (και τελευταία στη ΓΕΚ/Τέρνα) αλλά και στη Eurobank Properties.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η τελευταία ανάλυση του IIF, που βλέπει την οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα να έχει επιδεινωθεί πολύ περισσότερο από τις εκτιμήσεις της Ε.Ε. και του ΔΝΤ.

Στην ανάλυση σημειώνεται ότι η κυβέρνηση αναζητά μια παράταση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής και πως ένας συμβιβασμός ΘΑ μπορούσε ΝΑ υπάρξει γι' αυτό το θέμα.

Ωστόσο, το προσχέδιο του προϋπολογισμού δείχνει ότι η ελληνική οικονομία θα συνεχίσει να βρίσκεται σε μέγκενη και το 2013, τονίζει το IIF.

Υπενθυμίζεται πως το IIF σε παλαιότερη ανάλυσή του θεωρούσε κεφαλαιώδους σημασίας την ανακοπή της ύφεσης της ελληνικής οικονομίας. Προέβλεπε ότι η ύφεση θα διαμορφωθεί στο 7% φέτος και στο 4% το 2013, ενώ τόνιζε ότι όσο δεν υπάρχει ανάπτυξη τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες να υπάρξει ΝΕΟ κούρεμα του χρέους.

Στη σκιά όλων αυτών το Χ.Α. παραμένει ψύχραιμο, έχοντας πετύχει μέχρι τώρα το ζητούμενο της επιβεβαίωσης των πρώτων βραχυπρόθεσμων στηρίξεων. Και αυτό, με βάση όσα συμβαίνουν από τη Μαδρίτη, τη Λισαβόνα και μέσω του Βερολίνου και των Βρυξελλών μέχρι την Αθήνα, είναι κέρδος για την αγορά.

Ειδικά σε αυτήν τη δύσκολη φάση...

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v