"Κρατά" δυνάμεις η Σοφοκλέους

Συνεχίζεται το παιχνίδι για... τολμηρούς στην αγορά, με ανοιχτά τα καυτά κυβερνητικά μέτωπα. Παιχνίδι στον ΟΠΑΠ, κινητικότητα στις τράπεζες λόγω Εμπορικής. Παραμένουν ισχυρή αντίσταση για τον ΓΔ οι 790 μονάδες.

Μία από τα αυτά και για την εβδομάδα που έκλεισε εχθές με το Γενικό Δείκτη στην περιοχή των 750 μονάδων, τον 20άρη πέριξ των 270 μονάδων, επιλεκτικό ενδιαφέρον και επί μέρους κινήσεις κυρίως από την πλευρά των βραχυπρόθεσμων παικτών.

Και όμως τις προηγούμενες ημέρες εγκρίθηκε, μετά από επίπονη διαδικασία σχεδόν δύο μηνών, το πακέτο νέων μέτρων, δρομολογήθηκε η πώληση τελικά του συνολικού ποσοστού που έχει το Δημόσιο στον ΟΠΑΠ (και το 33%), το ΤΑΙΠΕΔ προχώρησε σε 2-3 σημαντικές επί μέρους ενέργειες, αλλά το ενδιαφέρον επικεντρώθηκε στη τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας στα... νεότερα από το μέτωπο της Εμπορικής που τελικά δεν ήρθαν την Παρασκευή καθώς δεν ανακοινώθηκε η απόφαση της Credit Argicole.

Μάλιστα, εάν δεν «μοχλεύονταν» οι μετοχές των τριών διεκδικητών (της Εμπορικής), η συνεδρίαση της Παρασκευής θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί παντελώς αδιάφορη. Τώρα η αγορά καλείται να αποτιμήσει το αποτέλεσμα της μάχης και τις διαπραγματεύσεις που αρχίζουν μεταξύ Credit Agricole και Alpha Bank.

Ουσιαστικά, το Χ.Α. παραμένει σε φορά προεξόφλησης, μετά μάλιστα την συμφωνία για το πακέτο των 13,5 δισ. ευρώ, αλλά με τους παίκτες να περιμένουν το τέλος στο σήριαλ των διαπραγματεύσεων με την τρόικα.

Στον «Μ» (το φύλλο 758 που κυκλοφόρησε εχθές) γίνεται λόγος για ασκήσεις... ψυχραιμίας με την αγορά «νεκρή» τη στιγμή που οι εταιρείες ετοιμάζονται για κάθε ενδεχόμενο.

Αναμφίβολα το παιχνίδι στο Χ.Α. είναι για τολμηρούς (και για γνώστες θα συμπληρώναμε) και συνεχίζεται εν μέσω πρωτοφανούς ρευστότητας στον πολιτικό (και παραπολιτικό) χώρο, στις επιχειρηματικές ισορροπίες, στα συγκρουόμενα συμφέροντα. Δεν ήταν λίγοι αυτοί που αναφέρθηκαν στις... τελευταίες μέρες της Πομπηίας, με τα δυσώδη συμπτώματα να αναδύονται από παντού.

Επιχείρηση αποπροσανατολισμού, επιχείρηση διαστρέβλωσης της εικόνας, «σπασμοί» των συμφερόντων που έφεραν τον τόπο σε αυτό το κατάντημα, λίγο απ’ όλα ή κάτι άλλο μεγαλύτερο, η ουσία είναι πως το Χ.Α. παραμένει μηχανισμός προεξόφλησης και σαν τέτοιος κινείται.

Είναι προφανές πως στην ανατολική άκρη της Ευρώπης εκτυλίσσεται ίσως η τελευταία πράξη (του δράματος) την ίδια στιγμή που στο δυτικό άκρο η Ισπανία συγκλονίζεται από τη μεγαλύτερη και σοβαρότερη μετα-φρανκική κρίση.

Στην Αθήνα η κυβέρνηση, το οικονομικό επιτελείο «τρέχουν και δεν φτάνουν» ώστε να είναι σε θέση να παρουσιάσουν ένα στοιχειωδώς αξιοπρεπές (και αποδεκτό από τους δανειστές) πρόγραμμα, εν μέσω νέας ομοβροντίας ξένων οίκων και αναλυτών πως τα μεγέθη δεν βγαίνουν και ότι ένα... Grexit είναι πάντα ανοιχτό.

Προσώρας οι τρεις δυνάμεις (ΗΠΑ, Κίνα και Γερμανία) δεν επιθυμούν -η κάθε μία για τους δικούς της λόγους- δραματικές ανατροπές και ανεξέλεγκτες εξελίξεις, παρέχοντας για αυτό «στήριξη» στην ελληνική προσπάθεια και στην κυβέρνηση υπό το Σαμαρά.

Αλλά και στο εσωτερικό σχολιάστηκε ανάλογα η προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να κρατηθούν πολύ χαμηλοί τόνοι (κυρίως τη μέρα της Γενικής Απεργίας), με τον αρχηγό του να συναντάται με ξένους μεγαλοπαράγοντες. Σε σχετικό θέμα της η Αγγελική Παπαμιλτιάδου αναλύει την στάση των δανειστών (πρώτα τα μέτρα μετά η... βοήθεια), με την Αθήνα να προσπαθεί να διαχειριστεί την όλη υπόθεση.

Δεδομένες οι οριακές αντοχές της κυβέρνησης (πόσω δε μάλλον του κόσμου και της πραγματικής οικονομίας) σε περιβάλλον πλήρους αποσύνθεσης και πρωτοφανούς ρευστότητας.

Ο Mohamed El Erian (ο ισχυρός άνδρας της Pimco) προτρέπει την Ευρώπη να μοιραστεί τον πόνο της Ελλάδας, καταθέτοντας -επί της ουσίας- τη δική του θέση (προφανώς και του πανίσχυρου χαρτοφυλακίου) για το θέμα της συμμετοχής του επίσημου τομέα σε ένα «κούρεμα».

Άλλωστε, η αντιπαράθεση ΔΝΤ - ΕΚΤ/Bundesbank για ένα official sector involvement είχε τις συνέπειες της στο «ελληνικό εγχείρημα» την προηγούμενη εβδομάδα.

Εκτός από το... παιχνίδι στον ΟΠΑΠ (μεσοβδόμαδα) και την κινητικότητα ελέω Εμπορικής/C.A., με κερδισμένη στο... ταμπλό την Alpha Bank, το Χ.Α. προσώρας κρατά δυνάμεις μέχρις ότου αποσαφηνισθεί η συνέχεια.

Από τεχνική πλευρά τόσο ο Γενικός Δείκτης όσο και ο 20άρης δεν επιχειρήθηκε να κινηθούν προς τις 790 και 290-295 μονάδες, με τις εν λόγω περιοχές να παραμένουν ισχυρές αντιστάσεις, μέχρι νεοτέρας.

Η χρηματιστηριακή της Εμπορικής «βλέπει» παλινδρόμηση του Χ.Α. χωρίς ξεκάθαρη τάση, θεωρώντας πλησιέστερη στήριξη για το Γ.Δ. τις 740 μονάδες.

Παρ’ όλα αυτά όπως καταγράφει ο Γιώργος Α. Σαββάκης ενδιαφέρον υπήρξε -έστω και περιορισμένο- από ξένους και λόγω της αναδιάρθρωσης των δεικτών και δευτερευόντως της παραμονής του Χ.Α. στην κατηγορία των αναπτυγμένων αγορών, ενώ ο ίδιος μετρά τις μετοχές της μεσαίας κεφαλαιοποίησης που ξεπέρασαν τη απόδοση της αγοράς.

Τα στατιστικά της εβδομάδας

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 739,12 μονάδες με εβδομαδιαία πτώση 4,73%. Συγκεκριμένα, ο FT 20 υποχώρησε 5,64%, ο Mid 30 με απώλειες 2,28% και ο Small Cap 80 με άνοδο 1,25%.

Αναλυτικά, στο ΧΑ, εβδομαδιαία κέρδη σημείωσαν οι κλάδοι: της Ακίνητης Περιουσίας 10,54% και του Εμπορίου 5,19%.

Στον αντίποδα εβδομαδιαίες απώλειες κατέγραψαν μεταξύ άλλων οι κλάδοι των: Τηλεπικοινωνιών 14,41%, Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας 10,15%, Πετρέλαιο-Αέριο 7,91% και Τράπεζες 5,77%.

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα εβδομαδιαία κέρδη είναι: Logismos (99,15%), Τηλέτυπος (43,81%), Εκτέρ (30,87%), Χαϊδεμένος (28,04%), Εριουργία Τρία Άλφα (18,87%), Σιδενόρ (18%), ΕΛΓΕΚΑ (16,32%), Eurobank Properties (11,16%), Newsphone (11,16%), Πλαστικά Θράκης (11,05%).

Οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες εβδομαδιαίες απώλειες είναι: Φιερατέξ (- 34,04%), Compucon (- 25,58%), Ιντεάλ (- 25,45%), Γενική Τράπεζα (- 23,38%), Σαραντόπουλος (-22,41%), Nutriart (-22,22%), Ακρίτας (-22%), Σφακιανάκης (-20%) Ελιχθ (-20%) και Βαρβαρέσος (-18,37%).

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v