Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Άνοδος χωρίς τζίρο-Κέρδη για τράπεζες, ΟΤΕ

Κρατά και τις 270 μονάδες ο Ftse 20 με στήριξη από Alpha Bank, Εθνική Τράπεζα. Ενισχύονται ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΔΕΗ αλλά και MIG, 3Ε, Πειραιώς. Πτώση για Motor Oil, ΕΛΠΕ. Περιορισμένος ο τζίρος.

Σταθερό στο ρυθμό της προεξόφλησης το ΧΑ με τον Γενικό Δείκτη στην περιοχή των 746,2 – 755,3, τον Ftse 20 μεταξύ 270,1-274,4 μονάδων με μετριότατο όμως τζίρο.

Ενδεικτικά σημειώνουμε πως λίγο μετά τις 11.00 η συνολική αξία των συναλλαγών μόλις που περνούσε τα 3,5 εκατ. ευρώ από τα οποία περί τις 830.000 είχαν πραγματοποιηθεί στην Εθνική Τράπεζα και άλλες 813.000 στην Alpha Bank.

Είναι σημαντικό όμως, κυρίως από τεχνικής πλευράς, πως η συνεδρίαση ξεκίνησε με ανοδικό χάσμα και τον Ftse 20 να επιβεβαιώνει τις 270 μονάδες. Θυμίζουμε πως σημαντικότατο σημείο αναφοράς για πολλούς παίκτες και αναλυτές παραμένουν οι 260 μονάδες.

Μεταξύ αναμονής και ελαφριάς προδιάθεσης προεξόφλησης των… μεθεπόμενων βημάτων βρίσκονται ορισμένοι παίκτες. Αυτό γιατί όπως σημειώνουν μία βασική εκκρεμότητα, αυτή της συμφωνίας των τριών κυβερνητικών εταίρων άρθηκε.

Μένουν βέβαια πολλά εμπόδια, αλλά αυτό ήταν κάτι που εξ’ αρχής γνωρίζαμε. Άλλωστε για ασκήσεις… ψυχραιμίας κάνει λόγο σήμερα ο Μέτοχος. Στο σημερινό φύλλο σημειώνεται η «νεκρή» αγορά, που περιμένει το τέλος στο σίριαλ των διαπραγματεύσεων με την Τρόικα.

Και με τις εταιρείες να ετοιμάζονται για κάθε ενδεχόμενο σε ένα παιχνίδι για τολμηρούς, όπως έχει εξελιχθεί η κατάσταση στο ΧΑ. Από τους διεκδικητές της Εμπορικής Τράπεζας, στην Εθνική επιχειρείται η βελτίωση της βραχυπρόθεσμης εικόνας της με την τιμή να ενισχύεται έως τα 1,94 ευρώ. Για την Εθνική κρισιμότατη τεχνική περιοχή θεωρούνται τα 1,60 ευρώ.

Κατά 2,48% ενισχύεται η Alpha Bank, κατά 0,90% η Eurobank. Στα 0,368 ευρώ η Πειραιώς, στα 0,291 η MIG ενώ υψηλότερες τιμές σημειώνονται για ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και ΔΕΗ. Πολύτιμες βοήθειες από Coca Cola 3Ε και δευτερευόντως από ΜυτιληναίοΜέτκα.

Μέσα στο γενικότερο χαμό και με την Ελλάδα να «πυροβολείται» εκ νέου από δανειστές και μη βρίσκουμε εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και ειλικρινή την διαπίστωση του Χέλμουτ Σμιτ. Ο πρώην Καγκελάριος, επιτιθέμενος κατά της πολιτικής της Μέρκελ και των μεθοδεύσεων του Βερολίνου παραδέχεται πως μέχρι σήμερα «Δεν έχει δοθεί στην Ελλάδα ούτε σεντ από τον Γερμανικό προϋπολογισμό».

Άλλωστε μια πρόχειρη ματιά στις εισροές κεφαλαίων που αφαιμάσσονται από τις τράπεζες και τις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου είναι αδιάψευστα στοιχεία του τι παίζεται τα τελευταία 2-3 χρόνια.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v