Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: "Κλειδί" οι 260 μονάδες για τον 20αρη

Ανάσες και θετικά μηνύματα αναζητά το ΧΑ εν μέσω "δυσώδους" (και όχι μόνο) πολιτικού περιβάλλοντος. Προβληματίζει εκ νέου η τεχνική εικόνα της Εθνικής Τράπεζας. Παραμένει βραχυπρόθεσμα στο επίκεντρο ο ΟΠΑΠ.

Ηλθαν τα πάνω... κάτω στη Σοφοκλέους, όπως εύγλωττα σημείωνε ο Θαν. Σταυρόπουλος στο χθεσινό σχόλιο του.

Με τον Γενικό Δείκτη και τον Ftse20 να οπισθοχωρούν προς τις σημαντικές περιοχές στήριξης, αισθητή πίεση σε τραπεζικούς τίτλους (προβλημάτισε πολλούς η Εθνική...), αρχικά κέρδη να μαζεύονται, τίτλοι-σηματωροί να αδειάζονται προς το κλείσιμο (ενδεικτική η περίπτωση του Μυτιληναίου) και με το μεγαλύτερο μέρος του παιχνιδιού να επικεντρώνεται στον ΟΠΑΠ.

Οπου η κυβέρνηση αποφάσισε να διαθέσει τελικά το 33% αντί για το 29% του μ.κ, που πρόσφατα η ίδια είχε ανακοινώσει.

Στα κάτω τους και πάλι οι βασικοί δείκτες αλλά με τον 20άρη υψηλότερα των 260 μονάδων, που για πολλούς θεωρείται σημείο αναφοράς και υποχρεωτικής αλλαγής θέσης- αποκόμισης ύποαξιών/stop loss.

Εν μέσω αναζωπύρωσης ανησυχιών κυρίως λόγω της Ισπανίας και της κόντρας ΔΝΤ-ΕΚΤ/Bundesbank στο εξωτερικό αλλά και των όσων διαδραματίζονται στο εσωτερικό της χώρας.

Σε σχετικό θέμα της Αγγελικής Παπαμιλτιάδου σημειώνεται η προειδοποίηση των δανειστών πως πρώτα θα πρέπει να ψηφιστούν και αυτά τα μέτρα και μετά συζητούν για την ΄΄βοήθεια΄΄ που περιμένει αγωνιωδώς η ελληνική πλευρά.

Σε εξέλιξη λοιπόν η διελκυστίνδα στην κυριολεξία στην... κόψη του ξυραφιού τη στιγμή που στο εσωτερικό μέτωπο αναδύεται πρωτοφανής δυσωδία (από τις πομπές του παλαιού πολιτικού προσωπικού), τον ΄΄πόλεμο΄΄ στο παρασκήνιο του επιχειρηματικού- πολιτικού κόσμου που σε εμφανή φάση κατάρρευσης αναζητεί νέες ισορροπίες και συσχετισμούς.

Λίστες, αποκαλύψεις, ΄΄γαλλικά΄΄μεταξύ πολιτικών, ομοβροντία μέτρων κατά των συνήθων υπόπτων διαμορφώνουν σκηνικό...κινούμενης άμμου με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τη συνέχεια.

Το ΧΑ παραμένει σταθερό στη λογική της προεξόφλησης, αρκετοί είναι αυτοί που θέλουν να δουν 2-3 βήματα πιο μπροστά και επιμένουν να παραμένουν εντός ΄΄παιδιάς΄΄ .

Οι εκ νέου αρνητικές αξιολογήσεις ξένων οίκων, η εικοτολογία για νέο κούρεμα (και πως θα γίνει κάτι τέτοιο) ακόμη και η αναβλητικότητα της Credit Agricole αφήνουν την σκιά τους στο ΧΑ, δικαιολογούν μικρής έκτασης ρευστοποιήσεις αλλά και αναμονή.

Από τεχνικής πλευράς η συντήρηση του 20άρη άνω των 260 μονάδων παραμένει ένα ισχυρό σημείο αναφοράς, η εικόνα της Εθνικής (στο δεύτερο μισό της συνεδρίασης ) ήταν επιεικώς απαράδεκτη, ενώ αμφίσημη χαρακτηρίστηκε η συμπεριφορά λ.χ. της ΔΕΗ και του ΟΤΕ.

Στη ΔΕΗ θεωρείται πως τοποθετούνται λίγα κεφάλαια χαρτοφυλακίων, διαχειριστών και παικτών που προεξοφλούν επίσπευση διαδικασίας ανάλογης με του ΟΠΑΠ.

Παρ΄ όλα αυτά στο παρασκήνιο συνεχίζονται οι διεργασίες όσων ποντάρουν στην ΄΄επόμενη ημέρα΄΄ . Οι τελευταίες εξελίξεις στην Eurobank Properties, τα νεότερα από το μέτωπο του Ελλάκτορα αλλά και λεπτομέρειες φαίνεται να κάνουν την διαφορά.

Ενδεικτικά στο σχόλιο μας (της 22/9) κλείναμε σημειώνοντας, πως ΄΄... κατ΄ αρχήν οι αλλαγές στο Δ.Σ της Eurobank αφορούν στην παρουσία ηχηρότατων ονομάτων που δύσκολα θα πρέπει να ειδωθούν χωρίς πιο ενδελεχή ματιά. Ονόματα, που η παρουσία τους και μόνο στο ΔΣ του Ομίλου κάτι σημαίνει όχι μόνο για τις εξελίξεις στο μέτωπο της Εμπορικής αλλά και της «ελληνικής υπόθεσης» για τη συνέχεια".

Κατά δεύτερον η αλλαγή θέσης αρκετών ξένων ειδικότερα στην αγορά ελληνικών ομολόγων παραπέμπει στην εκτίμηση τους- πρόβλεψη πως το εγχείρημα θα ευοδωθεί. Για να δούμε.

Προιδεάζαμε δε για ΄΄... αλλαγή στάσης της τελευταίας στιγμής με την ΤτΕ να γίνεται αποδέκτης αιτήματος ξένου τραπεζικού ομίλου με την προοπτική της ΜΗ αποχώρησης της από την ελληνική αγορά. Εξέλιξη ενδιαφέρουσα, καθώς δείχνει πως στο... και πέντε ο ξένος όμιλος (ξανά) βλέπει φως στη... σήραγγα και ρισκάρει να μην μείνει εκτός παιδιάς κάνοντας επί της ουσίας στροφή 180 μοιρών. ΄΄ .

Σε σχετικό θέμα της Αν. Παπαιωάννου γίνεται λόγος για στήριξη της BCP στη Millenium ενέργεια που έχει τη σημασία της, καθώς επιχειρείται από έναν πορτογαλικό όμιλο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v