Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Άνοιγμα με κέρδη 2% για το Γενικό Δείκτη

Alpha Bank επέλεξε η Credit Agricole και το Χρηματιστήριο της Αθήνας περιμένει την εξέλιξη της βραχυπρόθεσμης τάσης. Με κέρδη 13% στο ξεκίνημα η μετοχή της Alpha Bank, ενδιαφέρον για  ΟΤΕ και Coca Cola.

Καλή εβδομάδα και καλό μήνα!

Και με τη βούλα Alpha Bank για Εμπορική, σύμφωνα με την Credit Agricole. Αναμφίβολα η είδηση των ημερών, που κατά γενική εκτίμηση μπορεί, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, να κάνει τη διαφορά.

Στη συνεδρίαση της Παρασκευής επιχειρήθηκε και απέδωσε ένα απόλυτα αναμενόμενο παιχνίδι προεξόφλησης, με την Alpha Bank να κλείνει κατά 3,11% υψηλότερα με 4,028 εκατ. μετοχές στο 1,66 ευρώ. Στο 1,88 ευρώ η Εθνική Τράπεζα κατά 0,53% χαμηλότερα με 2,246 εκατ. τεμάχια και κατά 4,50% χαμηλότερα η Eurobank με 2,316 εκατ. μετοχές, στο 1,06 ευρώ.

Οι βασικοί δείκτες ξεκινούν από τις 739,12 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, από τις 267,89 ο FTSE 20 και χαμηλότερα της πρώτης αλλά σημαντικότατης αντίστασης ο τραπεζικός δείκτης.

Βραχυπρόθεσμα, οι εξελίξεις στο μέτωπο της Εμπορικής μπορεί να δώσουν ακόμα μία κίνηση προς τις τελευταίες τοπικές κορυφές. Αντίσταση παραμένουν για τον Γενικό Δείκτη οι 790 μονάδες και για τον 20άρη οι 290-295 μονάδες.

Θα πρέπει ωστόσο να προσεχθεί πως για τον επόμενο ανοδικό κύκλο θα χρειαστούν θετικές ειδήσεις από το μέτωπο του πακέτου των νέων μέτρων και της πιθανής έγκρισης της «βοήθειας» από τους δανειστές και το Βερολίνο.

Είναι ενθαρρυντικό πως λίγο πριν από το Eurogroup και την κρίσιμη σύνοδο κορυφής γερμανικά ΜΜΕ παρουσιάζουν την πολιτική παράμετρο της «βοήθειας» προς την Ελλάδα. Παρά τις διαψεύσεις του εκπροσώπου του W. Schaeuble και την ανεξήγητη επιμονή ορισμένων (και στο εσωτερικό της χώρας) να θεωρούν το κλιμάκιο της τρόικας πάνω από τους πολιτικούς προϊσταμένους, δηλαδή τους ίδιους τους δανειστές και το Βερολίνο, η αγορά αρχίζει να εξοικειώνεται με την προοπτική μιας κυρίως πολιτικού χαρακτήρα λύσης στο ελληνικό εγχείρημα.

Διορατικοί αναλυτές θεωρούν πως το τελευταίο που θα επιθυμούσαν οι δανειστές, το Βερολίνο, σε αυτήν τη φάση, θα ήταν μια… εξώθηση της Αθήνας στα άκρα. Τη στιγμή που βράζει η Πορτογαλία και την ώρα όπου οι Καταλανοί θέτουν ανοιχτά θέμα πλήρους ανεξαρτησίας από την Ισπανία. Σε όλα αυτά τα γεωπολιτικά δεν θα πρέπει να παραβλέψουμε τις ογκώδεις διαδηλώσεις στο Παρίσι και σε δύο-τρεις πόλεις της Γαλλίας, τη στιγμή που η δημοφιλία του Fr. Hollande πέφτει ανησυχητικά.

Όσοι ποντάρουν πως η «βοήθεια» στην Ελλάδα θα δοθεί έστω με πολιτικούς όρους ακόμα και σε δόσεις, λαμβάνουν θέσεις βραχυμεσοπρόθεσμα.

Οι εξελίξεις από το μέτωπο της Εμπορικής μπορεί να συμβάλουν στην επαναφορά του Χ.Α. σε βραχυπρόθεσμο ανοδικό κανάλι, για την ουσιαστική όμως μεταβολή θα χρειαστεί χρόνος, υπομονή και σε κάθε περίπτωση «θετική» στάση των δανειστών και του Βερολίνου προς τη χώρα μας.

Βραχυπρόθεσμα, και για την καλύτερη παρακολούθηση, ειδικά σήμερα, των εμπλεκόμενων μετοχών με την υπόθεση της Εμπορικής, θυμίζουμε πως στον Εκηβόλο της 26ης Σεπτεμβρίου είχαμε ανεβάσει διαγράμματα της Εθνικής, της Alpha Bank και της Eurobank και μία μέρα πιο πριν μια βραχυπρόθεσμη μέτρηση του calculator-analysis.gr για τον FTSE 20.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v