Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Το 34% του τζίρου στην "εκλεκτή" της CA

Κέρδη στη Σοφοκλέους με την Alpha Bank (+6,63%) να πρωταγωνιστεί έχοντας το 34% του τζίρου. Ανοδος για ΟΠΑΠ, Πειραιώς, ΟΤΕ. Πτώση για Eurobank, Eλληνικά Πετρέλαια, Τράπεζα Κύπρου. Αυξημένος ο τζίρος.

Η Credit Agricole επέλεξε την Alpha Bank ως επικρατέστερο υποψήφιο για την Εμπορική Τράπεζα και θα έχει αποκλειστικές συνομιλίες για τις επόμενες δύο εβδομάδες προκειμένου να ολοκληρωθεί η συμφωνία.

Εάν η συμφωνία ολοκληρωθεί τότε Alpha Bank θα γίνει η δεύτερη μεγαλύτερη εγχώρια Τράπεζα με 40 δισ. ευρώ σε καταθέσεις, 62,8 δισ ευρώ σε δάνεια και 79,6 δισ ευρώ σε περιουσιακά στοιχεία.

Το μερίδιο Αγοράς θα φθάσει το 19% στις καταθέσεις και 21,1% στα δάνεια, ενώ θα αυξηθούν κατά 3 δισ. ευρώ ίδια κεφάλαια μειώνοντας το χάσμα χρηματοδότησης που απαιτείται από το ΤΧΣ. Εάν η συμφωνία ολοκληρωθεί η Credit Agricole θα έχει δικαίωμα προαίρεσης για να αφήσει την Alpha Bank μετά το τέλος του 2014.

Εννοείται ότι η είδηση έτυχε ιδιαίτερα θετικής υποδοχής για τον τίτλο της Alpha Bank, ενώ οι συνειρμοί για πιθανές “αναγκαστικές” ανακατατάξεις τόνωσαν το ενδιαφέρον και για άλλες Τραπεζικές μετοχές.

Η συνεδρίαση ξεκίνησε με “ΑΜΕΜ” για Alpha Bank και Πειραιώς, ενώ σχετική κινητικότητα σημειώθηκε και στον τίτλο της Εθνικής.

Όμως στις 10.47 που ο Δείκτης “είδε” το υψηλό ημέρας των 755,39 μονάδων (+2,2%) και ο Τραπεζικός το ενδοσυνεδριακό υψηλό των 295,47 (+5,25%), οι πρωινοί αγοραστές άρχισαν να “μένουν από καύσιμα”.

Έτσι άρχισε η υποχώρηση της Alpha από το υψηλό των 1,89 ευρώ (+13,86%), της Εθνικής από το υψηλό των 1,95 ευρώ (+3,72%) και της Πειραιώς από το ενδοσυνεδριακό υψηλό των 0,3770 ευρώ (+5,9%).

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι η εξέλιξη στο μέτωπο της Εμπορικής, θεωρήθηκε σαν βραχυπρόθεσμα αρνητική για την Eurobank και οι γρήγοροι αποχώρησαν, κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα ο τίτλος να κινηθεί μόνιμα με αρνητικό πρόσημο.

Αντίθετα, εκτός από την Alpha Bank, μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκαν οι Πειραιώς και Coca-Cola, με την δεύτερη να δίνει σημαντικές βοήθειες στις “δύσκολες” ώρες τις συνεδρίασης, όταν έφθασε να απειλείται ακόμα και το πρόσημο του Δείκτη.

Από εκεί και πέρα, ένα δεύτερο αγοραστικό κύμα εκδηλώθηκε μετά τις 15.42, που ανέσυρε σε σημαντικά υψηλότερα επίπεδα τον Δείκτη, έχοντας σαν δεύτερους πρωταγωνιστές τους ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και Motor Oil, ενώ σχετικό αγοραστικό ενδιαφέρον έβγαλε και ο τίτλος της Μέτκα.

Η αντίδραση του δεύτερου δεν έπεισε καθώς δεν μπόρεσε να τον φέρει υψηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 3 ευρώ, ενώ η Motor Oil βρήκε “καύσιμο ανόδου” στην σημερινή έκθεση της Merrill Lynch.

Πιο συγκεκριμένα, ο οίκος θεωρεί την Ελληνική εισηγμένη κορυφαία επιλογή από τον κλάδο των Πετρελαιοειδών στην Ευρώπη, διατηρεί σύσταση "buy" και τιμή-στόχο στα 9,7 ευρώ, ενώ υπογραμμίζει ότι η Motor Oil διαθέτει ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα έναντι των ανταγωνιστών της και σημειώνει ότι η εταιρεία είναι καλά τοποθετημένη ώστε να επωφεληθεί από τα ισχυρά περιθώρια.

Με αλλαγές προσήμων η μετοχή της ΔΕΗ, καθώς δεν είναι λίγοι αυτοί που εκτιμούν ότι οι επαναλαμβανόμενες 48ωρες που έχει εξαγγείλει η ΓΕΝΟΠ θα “στοιχίσουν” στην Επιχείρηση αρκετά εκατομμύρια ευρώ.

Εξαιρετικά υψηλός ο τζίρος ο οποίος στο πρώτο ημίωρο έφθασε τα 11,5 εκατ. όμως από εκεί και πέρα κατέβασε εντυπωσιακά ρυθμούς και αυτό έδωσε “τροφή για δεύτερες” σκέψεις και επέτρεψε κινήσεις κατοχύρωσης κερδών και αναδιάρθρωσης χαρτοφυλακίων.
Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι μόνο ο τίτλος της Alpha Bank, “απασχόλησε” το 34% του συνολικού τζίρου.

Παρά την σχετικά θετική εικόνα, απόλυτα επιφυλακτικοί δηλώνουν οι περισσότεροι παράγοντες της Αγοράς, εκτιμώντας ότι η συσσώρευση – πλάγια κίνηση είναι το επικρατέστερο σενάριο, με πιο επιλεκτική εστίαση σε μετοχές που παραδοσιακά δραστηριοποιούνται σε δεύτερο χρόνο. Οι μετοχές αυτές προέρχονται από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις και τα περιθώρια ανατίμησης τους βάση των μεγεθών τους παραμένουν σημαντικά.

Προβληματίζει το θέμα της δόσης

Από εκεί και πέρα και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Έλενας Λάσκαρη, όλα τα δεδομένα δείχνουν ότι πριν από το Νοέμβριο δόση δεν πρόκειται να έρθει (για την ακρίβεια, αν έρθει το πρώτο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου θα είναι έκπληξη), ο προϋπολογισμός μέχρι να λάβει την τελική του μορφή έχει να περάσει ακόμα από πολλά κύματα και το πακέτο των μέτρων για να κλείσει το αργότερο έως το τέλος της εβδομάδας -όπως φιλοδοξεί το Υπουργείο Οικονομικών- θα απαιτήσει αρκετά γράψε-σβήσε από τα μέτρα που δεν “αρέσουν” στην τρόικα.

Από την άλλη, σε πολύ βαρύ κλίμα ολοκληρώθηκε η συνάντηση Στουρνάρα – τρόικας καθώς οι δανειστές, σύμφωνα με πληροφορίες, απορρίπτουν μέτρα 2 δισ. ευρώ από αυτά που τους παρουσίασε το οικονομικό επιτελείο. Χαρακτηριστικό ήταν ότι εξερχόμενοι οι εκπρόσωποι των δανειστών περιορίστηκαν σε ένα "ουδέν σχόλιο". Υπό αυτό το πρίσμα η συνάντηση που έχει προγραμματιστεί στις 18:00 μεταξύ της τρόικας και του Αντώνη Σαμαρά αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον δεδομένου ότι υπάρχει ανοικτό ενδεχόμενο να ανατραπούν οι σχεδιασμοί που περιγράφονται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού.

“Πιόνια πολιτικών συμφερόντων” έχουν καταστεί οι ελεγκτές της τρόικας, σύμφωνα με σχόλιο που δημοσιεύεται στο περιοδικό “Der Spiegel”, στο οποίο μάλιστα προτείνεται η διάλυσή της. Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, καθένα από τα μέλη της τρόικας ακολουθεί τα δικά του συμφέροντα, ενώ οι αποφάσεις για την τύχη της Ελλάδας λαμβάνονται τελικά από τις Κυβερνήσεις της Ευρωζώνης και κυρίως από το Βερολίνο.

Σύμφωνα με την BofA, Merrill Lynch στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος και αυτό που θα απασχολήσει για τις επόμενες ημέρες την επικαιρότητα είναι η έλευση της τρόικας στην Αθήνα και η συμφωνία με την Ελληνική Κυβέρνηση για το νέο πακέτο των μέτρων.

Οι αναλυτές για τη δόση

Οι Αγορές επιδεικνύουν μια πρωτοφανή αδιαφορία για τους κινδύνους που μπορεί να προκύψουν από την Ελλάδα, λόγω των αρνητικών επιπτώσεων, αν κάποια από τα παρακάτω γεγονότα δεν πάει τελικά καλά, επισημαίνει σε ανάλυση της η Bank of America Merrill Lynch.
Η αποτυχία να καταλήξει η τρόικα σε συμφωνία με την Ελληνική Κυβέρνηση συνασπισμού για το νέο πακέτο λιτότητας.

Άγνωστο είναι αν τελικά όλοι οι βουλευτές της Κυβέρνησης που έχει δημιουργηθεί στην Χώρα, ψηφίσουν τελικά τα μέτρα, καθώς μερικοί εξ αυτών έχουν εκφράσει ανοικτά την διαφωνία τους.

Αν υποθέσουμε ότι τελικά τα μέτρα ψηφίζονται το ΔΝΤ και οι ηγέτες της Ευρωζώνης θα συμμετάσχουν στη συνέχεια σε μια πολύ δύσκολη συζήτηση για το “κούρεμα” του χρέους της Ελλάδας από τον επίσημο τομέα (OSI).

“Οι Έλληνες θα πάρουν μια λίστα με μεταρρυθμίσεις που πρέπει να εγκριθούν από το Κοινοβούλιό τους μέχρι μια καθορισμένη ημερομηνία. Τα χρήματα (της δόσης) θα αποδεσμευτούν αμέσως μόλις οι βουλευτές ψηφίσουν”, δήλωσε πηγή του Eurogroup στο περιοδικό “Wirtschaftswoche”. Δεν αναφέρεται ποιες νέες μεταρρυθμίσεις θα προταθούν, όμως τονίζεται ότι η Ευρωζώνη επικεντρώνεται τώρα στην αποφυγή μιας εξόδου της Ελλάδας.

Εν τω μεταξύ, το περιοδικό “Focus”, επικαλούμενο πηγές από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ανέφερε επίσης ότι η Ελλάδα θα λάβει την δόση του δανείου. “Η έκθεση που ετοιμάζει η τρόικα θα γίνει με τέτοιον τρόπο ώστε τα χρήματα να μπορούν να εκταμιευτούν”, σημειώνει.

Ερωτηθείς να σχολιάσει τα δημοσιεύματα, εκπρόσωπος του Γερμανικού Υπουργείου Οικονομικών δήλωσε πως δεν υπάρχει καμία αλλαγή στην κατάσταση και πως η Κυβέρνηση του Βερολίνου εξακολουθεί να περιμένει την έκθεση της τρόικας για την Ελλάδα.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Θετική εικόνα στις μεγάλες Ευρωπαϊκές Αγορές και στο ξεκίνημα της Wall Street, με τους αγοραστές να υποστηρίζονται από τα μηνύματα του δείκτη μεταποίησης στις ΗΠΑΠ και παρά την πικρή γεύση που άφησαν τα μάκρο εξ΄ Ανατολών.

Συγκεκριμένα, ο επίσημος δείκτης δραστηριοτήτων ΡΜΙ της Κινεζικής οικονομίας έδειξε συρρίκνωση του μεταποιητικού κλάδου για 7ο συνεχή μήνα. Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε η Κινεζική Στατιστική Υπηρεσία, ο ΡΜΙ διαμορφώθηκε στο 49,8 το Σεπτέμβριο από 49,2 τον προηγούμενο μήνα. Ένδειξη κάτω από το όριο του 50 αντιστοιχεί σε συρρίκνωση δραστηριοτήτων.

Στην Ιαπωνία, καταγράφηκε επιδείνωση του επιχειρηματικού κλίματος στο χειρότερο επίπεδο των τελευταίων 10 μηνών. Συγκεκριμένα, η έκθεση Tankan της Κεντρικής Τράπεζας της Ιαπωνίας έδειξε σημαντική πτώση του δείκτη επιχειρηματικού κλίματος για τις πολύ μεγάλες Μεταποιητικές Επιχειρήσεις στο -3 από -1 τον προηγούμενο μήνα.

Επίσης, οι εξαγωγές της Νοτίου Κορέας μειώθηκαν κατά 1,8% το Σεπτέμβριο σε ετήσια βάση, ενώ τον Αύγουστο είχαν συρρικνωθεί κατά 6,2%, εξέλιξη που αντικατοπτρίζει την αποδυνάμωση της διεθνούς ζήτησης.

Κλειστά, σήμερα, τα Χρηματιστήρια σε Αυστραλία, Κίνα και Νότια Κορέα λόγω αργίας.

Οι οικονομικές εξελίξεις στις ΗΠΑ

Από την άλλη, ο δείκτης μεταποίησης ISM βελτιώθηκε αισθητά τον Σεπτέμβριο στην Αμερικανική οικονομία και διαμορφώθηκε στο 51,5, ξεπερνώντας το πεδίο του 50, που σηματοδοτεί το όριο ανάμεσα στην ανάπτυξη και την ύφεση. Οι αναλυτές περίμεναν ότι ο δείκτης θα κλείσει στο 49,8. Τον Αύγουστο ο δείκτης μεταποίησης είχε διαμορφωθεί στο 49,6.

Το ενδιαφέρον των επενδυτών στρέφεται ταυτόχρονα στη σημερινή ομιλία του προέδρου της Fed, Ben Bernanke με θέμα τη νομισματική πολιτική. Οι επενδυτές θα περιμένουν να ακούσουν από τον επικεφαλής της Fed περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, καθώς και για το outlook της Αμερικανικής οικονομίας, σύμφωνα με αναλυτές.

Οι ΗΠΑ "πνίγονται" από την υψηλή ανεργία και η ανάπτυξη έχει επιβραδυνθεί, αλλά οι αιτίες αυτών των προβλημάτων δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με επιπλέον νομισματική χαλάρωση, δήλωσε ο Richard Fisher της Fed. Τόνισε, ωστόσο, ότι χωρίς μεγαλύτερη σιγουριά για την δημοσιονομική πολιτική, η επεκτατική νομισματική πολιτική δεν θα πείσει τις Επιχειρήσεις να κάνουν προσλήψεις και να προβούν σε σχέδια για το μέλλον, όταν ξέρουν ότι στο τέλος του χρόνου βρίσκεται το λεγόμενο "fiscal cliff".

Η έκθεση της Nomura

Νέο σήμα κινδύνου για την πορεία της Ευρωπαϊκής οικονομίας, υπό το βάρος της συνεχιζόμενης κρίσης χρέους που μαστίζει την Ευρωζώνη, εκπέμπει σε νέα έκθεσή της η Nomura, προειδοποιώντας ότι η συζήτηση για τον κίνδυνο διάσπασης της Ευρωζώνης δεν έχει... πεθάνει.

Στη συνέχεια εξηγεί πως, παρά το γεγονός ότι ο κόσμος έχει βιώσει κι άλλες διασπάσεις νομισματικών ενώσεων, αν αυτό συμβεί στην Ευρωζώνη, δεν θα υπάρχει... προηγούμενο, ακόμη κι αν περιοριστεί στην αποχώρηση από αυτή των αδύναμων Χωρών του Νότου, ήτοι της Ελλάδας, της Ιρλανδίας, της Ιταλίας, της Πορτογαλίας και της Ισπανίας.

Η ανεργία στην Ευρωζώνη

Αμετάβλητη στο 11,4% παρέμεινε η ανεργία στην Ευρωζώνη τον Αύγουστο σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Eurostat. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση η ανεργία διαμορφώθηκε στο 10,5%, επίσης αμετάβλητη σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Τα υψηλότερα επίπεδα ανεργίας στην Ε.Ε. καταγράφονται τον Αύγουστο στην Ισπανία (25,1%) και στην Ελλάδα (24,4%).
 
Ρεκόρ ανεργίας για Ελλάδα και Ισπανία και για την ανεργία των νέων, η οποία στην Ελλάδα ανέρχεται στο 55,4% ενώ στην Ισπανία στο 52,9%. Το σχέδιο ανακεφαλαιοποίησης των Ισπανικών Τραπεζών ενδέχεται να μην επαρκεί, υπογραμμίζει ο οίκος Moody's μετά την ανακοίνωση την Παρασκευή των stress tests που έδειξαν κεφαλαιακές ανάγκες 59,4 δισ. ευρώ. Ωστόσο, ο οίκος υπογράμμισε ότι η ανακεφαλαιοποίηση είναι θετική ως προς την πιστοληπτική εικόνα της Χώρας.

Τι εκτιμά η Fitch για την Ισπανία

Απίθανη θεωρεί τη λήψη οποιασδήποτε απόφασης για την αξιολόγηση της Ισπανίας πριν από το επόμενο έτος, ο διευθυντής του οίκου Fitch, David Riley. Ο Riley σε δηλώσεις του στην τηλεόραση του Bloomberg τόνισε πως η Fitch θα δώσει την ευκαιρία στην Ισπανία να σημειώσει πρόοδο σε ορισμένα σημεία που θεωρεί σημαντικά για την αξιολόγησή της, ενώ προειδοποίησε τη Μαδρίτη πως οι προβλέψεις για το ρυθμό ανάπτυξης που περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό του 2013 ίσως είναι αρκετά αισιόδοξες.

Οι αναλυτές έχουν υποβαθμίσει τις προβλέψεις για την ανάπτυξη των κερδών Ευρωπαϊκών Επιχειρήσεων κατά 52%, σε ευθεία “αντιπαράθεση” με τους επενδυτές οι οποίοι με την εμπιστοσύνη τους για την βοήθεια της ΕΚΤ έστειλαν τις χρηματιστηριακές αποτιμήσεις σε υψηλό 2,5 ετών.

Οι “αρκούδες”, εκτιμούν ότι η υποβάθμιση των προβλέψεων για πολλές μεγάλες Eπιχειρήσεις από την Daimler AG μέχρι την UniCredit SpA, δείχνουν ότι οι αναλυτές αμφιβάλλουν ότι η Eυρωπαϊκή οικονομία θα ανακάμψει και φοβούνται ότι οι μετοχές έχουν ανατιμηθεί υπερβολικά πολύ σε υπερβολικά μικρό διάστημα.

Οι “ταύροι” θεωρούν ότι οι αποτιμήσεις έχουν ανοδικά περιθώρια, χάρη στην υπόσχεση της ΕΚΤ τον περασμένο μήνα για απεριόριστες αγορές ομολόγων, που θα μειώσουν το κόστος δανεισμού των Κυβερνήσεων και θα δώσουν τα περιθώρια ενίσχυσης των οικονομιών.

Η Γερμανία, η Γαλλία και η Πολωνία θα κινηθούν γρήγορα για τη δημιουργία μιας αποτελεσματικής Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Ένωσης, ανέφεραν οι Υπουργοί Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των τριών Κρατών σε κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν, δηλώνοντας αποφασισμένοι να επιτύχουν μια συμφωνία για τον επόμενο προϋπολογισμό της ΕΕ στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που θα διεξαχθεί το Νοέμβριο.

Επιστροφή στο ΧΑ

Οριακά λιγότερες οι μετοχές με θετικό πρόσημο στο ταμπλώ του 20αρη, όπου αμετάβλητοι έκλεισαν οι τίτλοι των Τιτάνα και CPB και πιο συγκεκριμένα οι Coca-Cola (+2,13%), Motor Oil (+4,3%),, Alpha Bank (+6,63%), Ελλάκτωρας (+0,72%), Μέτκα (+2,8%), ΟΠΑΠ (+3,25%), ΟΤΕ (+1,37%) και Πειραιώς (+4,49%).

Αντίθετα οι μεγαλύτερες απώλειες για Κύπρου (-5,19%) και Eurobank (-4,72%). Απώλειες μεγαλύτερες του 3% για Βιοχάλκο και MIG, ενώ με μικρότερες απώλειες έκλεισαν οι υπόλοιπες μετοχές του FTSE.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 744,42 μονάδες με κέρδη 0,72%, ενώ ο τζίρος έφθασε στα 43,9 εκατ.

Ισορροπημένη η τελική εικόνα με 67 ανοδικές μετοχές έναντι 65 πτωτικών, 21 τίτλοι με ημερήσια κέρδη μεγαλύτερα του 4% και άλλοι τόσοι με απώλειες μεγαλύτερες των τεσσάρων ποσοστιαίων μονάδων.

Στα επιμέρους, “ακούραστη” η Τέρνα Ενεργειακή, “δύο ταχύτητες” για τις θυγατρικές Βιοχάλκο, με την καλύτερη εικόνα για ΕΛΒΑΛ και Ελ. Καλώδια, με αγοραστές από την αρχή της συνεδρίασης η ΓΕΚ Τέρνα, υποχώρησε σημαντικά από τα υψηλά ημέρας η Lamda Development, ενώ συνεχίζονται οι συναλλαγές υψηλού “ειδικού βάρους” στην AS Company.

Την Παρασκευή, η στήλη είχε αναφερθεί σε μη προσυμφωνημένη συναλλαγή 1,1 εκατ. τεμαχίων στα 0,2790 ευρώ.

Σήμερα η εισηγμένη ανακοίνωσε ότι στις 28/9/2012 ο κ. Ευστράτιος Ανδρεάδης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Δ.Σ., προέβη σε αγορά 400.000 μετοχών της εταιρείας συνολικής αξίας 111.600 ευρώ. Την ίδια ημερομηνία η κ. Αναστασία Ανδρεάδου, αντιπρόεδρος του Δ.Σ., προέβη σε αγορά 700.000 μετοχών της εταιρείας, συνολικής αξίας 195.300 ευρώ.

Όμως σήμερα οι συναλλαγές είχαν συνέχεια, καθώς στα 0,2940 ευρώ άλλαξαν χέρια (με τον ίδιο τρόπο) άλλα 502.040 τεμ.

Με μικρές απώλειες έκλεισε η μετοχή της Ιντρακόμ, που άλλαξε αρκετές φορές πρόσημο, καθώς το “σήριαλ” φαίνεται να παρατείνεται.

Πιο συγκεκριμένα, παράταση ενός ακόμη μήνα, δηλαδή έως τις 31/10/2012, για την άσκηση του δικαιώματος προαίρεσης για την πώληση του 49% των μετοχών της Intracom Telecom προς τη JSC Sitronics ανακοίνωσε η εισηγμένη.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Ανεξάρτητα από τις όποιες διακυμάνσεις παρατηρούνται στο Χρηματιστήριο Αθηνών, η Χώρα μας (και επομένως και η Κεφαλαιαγορά) δεν μπορούν να ελπίζουν σε καλύτερες μέρες, εάν δεν εστιάσουμε στη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής, τονίζει ο Παναγιώτης Χριστόπουλος.

Θα πρέπει άμεσα η Κυβέρνηση να ζητήσει από τους Ευρωπαίους κοινοτικά κονδύλια για την στήριξη των Επιχειρήσεων, να μπει δηλαδή “φρέσκο χρήμα” στην Αγορά, γιατί σε διαφορετική περίπτωση τα νέα μέτρα λιτότητας θα φέρουν βαθύτερη ύφεση, ακόμη περισσότερους ανέργους και το κυριότερο, έντονες κοινωνικές αναταραχές.

Τα απανωτά μέτρα λιτότητας οδηγούν ολοένα και περισσότερο κόσμο στα όρια της φτώχειας.

Για να υπάρξει φως στο τούνελ της εγχώριας οικονομίας, πρέπει να εκταμιευτεί το ταχύτερο δυνατόν η επόμενη δόση των 31,5 δισ, το Δημόσιο να πληρώσει άμεσα τις υποχρεώσεις του, να προχωρήσει η ανακεφαλαιοποίηση του εγχώριου Τραπεζικού Συστήματος και να προβλεφθεί “επίδομα φτώχιας” από το Κοινοτικά πλαίσια στήριξης.

Σε ό,τι αφορά στο Χρηματιστήριο Αθηνών εκτιμάται ότι η πορεία του θα εξαρτηθεί από τις εξελίξεις σχετικά με την Ελληνική οικονομία, με την προσοχή των επενδυτών να είναι στραμμένη στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής, σύμφωνα με την άποψη του διευθύνοντος συμβούλου της Δραξ ΑΧΕΠΕΥ.

----ΧΠΑ

Ανοδικά ξεκίνησε η εβδομάδα, με τις συναλλαγές στα συμβόλαια του FTSE να παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα, ενώ σχετικά υψηλότερα κινήθηκαν τα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, που έφθασαν τα 36.549 συμβόλαια.

Τα συμβόλαια του 20αρη ακολούθησαν τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη, διατηρώντας την υπερτίμηση στο 0,88%. Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 2.505, τιμή εκκαθάρισης 272,25), κινήθηκαν μεταξύ 270 και 281 μονάδων.
Σε ακινησία τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Ελάχιστος ο δανεισμός τίτλων (100.000 Eurobank), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (8.050), Alpha Bank (18.070), Κύπρου (726), ΔΕΗ (1.522), ΟΤΕ (1.425), ΟΠΑΠ (727), Πειραιώς (2.550), Μυτιληναίο (199), Eurobank (2.250), MIG (288), ΓΕΚ (173), Τιτάνα (129), Ελλάκτωρα (123).

Σύμφωνα με την Alpha Finance, στην αγορά δικαιωμάτων ο ημερήσιος όγκος σημείωσε δραματική πτώση αφού τα τερματικά έδειξαν μόλις 130 options του FTSE-20 να έχουν αλλάξει χέρια (80 δικαιώματα αγοράς και 50 δικαιώματα πώλησης) ενώ η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα ανήλθε στο 56%. Σύμφωνα με το Χ.Α. δεν σημειώθηκαν ανοιχτές πωλήσεις.

Αντίθετα το σημαντικότερο κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων σε: Alpha Bank (10.000 τεμ.).
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Eurobank (5.000.349 τεμ.).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v