Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ταμείο για Alpha Bank

Στον απόηχο της απόφασης της C.A. υπεραποδίδει η Alpha και διορθώνει η Eurobank. Ενδιαφέρουσα η κίνηση της ΕΤΕ προς το 1,95 ευρώ. Δεν είχε "δυνάμεις" η αντίδραση προς τις 755 μονάδες για τον ΓΔ και τις 255 για τον FT 20.

Οι τελευταίες εξελίξεις από το μέτωπο της Εμπορικής αρέσουν στο Χ.Α. και δίνουν την αφορμή για ακόμη μία βραχυπρόθεσμη ανοδική προσπάθεια. Πριν από λίγο ο Γενικός Δείκτης είχε ενισχυθεί έως τις 755 μονάδες κι ο FTSE 20 προς τις 275, με μάλλον καλές συναλλαγές.

Εύλογα, το ενδιαφέρον βραχυπρόθεσμα παραμένει στραμμένο στις τρεις τραπεζικές μετοχές, με την Alpha Bank να αποκομίζει απόλυτα φυσιολογικά σημαντικά κέρδη, την Εθνική Τράπεζα στο 1,95 ευρώ και τη Eurobank χαμηλότερα, αλλά κρατώντας το 1,02 ευρώ.

Το Χ.Α. βρίσκει την αφορμή που αναζητούσαν οι παίκτες και υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε να ξαναδοκιμάσει την προσέγγιση των τελευταίων τοπικών κορυφών, ΑΛΛΑ όχι κάτι περισσότερο.

Επιμένουμε στην εκτίμησή μας πως οι κρίσιμες τεχνικές περιοχές των 790-800 μονάδων για τον Γ.Δ. και οι 290-295 μονάδες για τον 20άρη καλύπτουν και την τελευταία εξέλιξη.

Το ότι είναι η Alpha Bank και όχι η Eurobank ή η Εθνική ΔΕΝ αλλάζει τη μέτρησή μας για τον τραπεζικό δείκτη και τον FTSE 20. Γι' αυτό θεωρούμε ότι για την ενδεχόμενη ανοδική πειστική διάσπαση των 290-295 μονάδων θα χρειαστούν «θετικές» εξελίξεις και ειδήσεις από το σημαντικό μέτωπο της «βοήθειας» των εταίρων και του Βερολίνου προς την Αθήνα.

Σε εκείνη τη φάση, εάν και εφόσον τελεσφορήσουν οι προσπάθειες της κυβέρνησης, θα κριθεί ο επόμενος γύρος της αγοράς και υπό προϋποθέσεις να τεθούν οι βάσεις για το οριστικό γύρισμα του Χ.Α. σε έναν νέο μακροπρόθεσμο ανοδικό κύκλο.

Προσώρας, εμμένουμε βραχυπρόθεσμα και αυστηρά στο χρονικό όριο των τριών συνεδριάσεων, υπολογίζοντας ως αρχική αυτήν της Παρασκευής, οπότε και επιχειρήθηκε η πρώτη φάση του παιχνιδιού προεξόφλησης.

Απόλυτα φυσιολογική η κίνηση της Alpha Bank, αν και κατά την εκτίμησή μας περισσότερο ενδιαφέρον έχει -από τεχνικής πλευράς- η προσπάθεια της ΕΤΕ να ξαναπιάσει τα 2 ευρώ έχοντας αντιδράσει νωρίτερα έως το 1,95 ευρώ.

Στη Eurobank η προσφορά απορροφάται σχετικά εύκολα και σε τιμές έως 2,9% χαμηλότερα, ωστόσο ο όμιλος θα χρειαστεί σχετικά σύντομα είδηση και σενάριο.

Παράγοντες της αγοράς δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο τώρα που έκλεισε το θέμα της Εμπορικής να επισπευσθούν οι διαδικασίες στις λοιπές εκκρεμότητες του κλάδου. Σενάρια του τύπου ΕΤΕ - Eurobank - Τ.Τ. ή Eurobank με Τ.Τ. ή δεν ξέρω 'γώ τι άλλο είναι λογικό να ακουστούν και να φημολογηθούν σε αυτή ή την επόμενη φάση της αγοράς.

Σε κάθε περίπτωση, κοινή εκτίμηση των ανθρώπων της αγοράς είναι πως δεν αργεί η ώρα όπου θα ακολουθήσουν οι επόμενες συμφωνίες και στρατηγικές συνεργασίες. Θα χρειαστεί ωστόσο πολλή προσοχή, επιμονή και επιβεβαίωση -ει δυνατόν- όσων θα διαρρεύσουν και θα κάνουν τον γύρο της αγοράς.

Πάντως, είτε έτσι είτε αλλιώς, ο κλάδος είναι στην τελική φάση υλοποίησης της εκτίμησης του ισχυρού άνδρα της Alpha Bank πως η εγχώρια αγορά χωρά δύο - δυόμισι παίκτες. Από την εποχή της παρ' ολίγον συμφωνίας Θεοδ. Καρατζά - Ι. Κωστόπουλου μπορεί να έχει παρέλθει καιρός πολύς, η ελληνική οικονομία και οι τράπεζες να μη θυμίζουν σε τίποτε εκείνη την περίοδο, ο στόχος όμως παραμένει ίδιος. Και προς αυτόν θα συνεχίσουν να κινούνται ο κλάδος και το Χ.Α.

Με το ενδιαφέρον (και το μεγαλύτερο μέρος του τζίρου) να μονοπωλείται από τις τράπεζες στο υπόλοιπο ταμπλό, σημειώνονται επιμέρους κινήσεις. Στον ΟΠΑΠ, με την τιμή της μετοχής να έχει υποχωρήσει έως τα 3,97 ευρώ, στον ΟΤΕ (αγοραστής από τα 2,90 ευρώ), στη ΔΕΗ αλλά και στη CCH 3E (πέρασε κατά 0,05 ευρώ τα κρίσιμα 15 ευρώ με αυξημένο τζίρο), στα Ελληνικά Πετρέλαια και στην Τιτάν.

Όμως, από τις πιο ενδιαφέρουσες δηλώσεις βρίσκουμε αυτές των επικεφαλής της Petra Petroleum. Στο σχετικό θέμα του Μιχάλη Καϊταντζίδη σημειώνεται η θέση των Καναδών, πως δεν τους απασχολεί ο αυξημένος βαθμός επικινδυνότητας της χώρας και ότι βλέπουν προοπτικές

Για να δούμε εάν και σε ποιον βαθμό μπορεί να υπεισέλθει στο επιχειρηματικό τραπέζι και αυτή η παράμετρος (των ερευνών για πετρέλαιο - φυσικό αέριο κ.λπ.), γεγονός που έμμεσα αφορά και τις εξελίξεις από τον διαγωνισμό των ΔΕΠΑ - ΔΕΣΦΑ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v