Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ποντάρει σε πολιτική λύση

Ζητούμενη η επιβεβαίωση των βραχυπρόθεσμων στηρίξεων, εν μέσω νέας επιβάρυνσης του κλίματος σε Μαδρίτη-Λισαβόνα. Τα αποτελέσματα μιας πολιτικής διαπραγμάτευσης της Αθήνας με τους δανειστές επιχειρεί να προεξοφλήσει το Χ.Α.

Σε πολιτικό επίπεδο μεταφέρεται και επισήμως πλέον η διαπραγμάτευση της Αθήνας με τους δανειστές της. Ό,τι αυτό μπορεί να προοιωνίζεται για την εξίσου δύσκολη συνέχεια, η προσπάθεια αυτή της ελληνικής κυβέρνησης μπορεί να ενέχει κινδύνους και παγίδες, αλλά έχει και τα συγκριτικά πλεονεκτήματά της.

Σε σχετικό θέμα της Αγγελικής Παπαμιλτιάδου, υπό τον εύγλωττο τίτλο «Το γερμανικό παιχνίδι σε Ελλάδα-Ισπανία», αναλύονται οι δυσκολίες της πολιτικής διαπραγμάτευσης, οι κινήσεις των δανειστών και τα χρονοδιαγράμματα.

Στο Χ.Α. οι εξελίξεις αποτυπώνονται και προεξοφλούνται με σταθερό ρυθμό και με αιχμή τις τελευταίες ημέρες τις εξελίξεις από το μέτωπο της Εμπορικής και τη συμφωνία της Credit Agricole με την Alpha Bank.

Από το χθεσινό προσυνεδριακό σχόλιό μας ήμασταν ξεκάθαροι πως τα τελευταία γεγονότα στις τράπεζες μπορούν να διατηρήσουν ακόμα μία μόνο προσπάθεια προσέγγισης των ισχυρών αντιστάσεων. Δηλαδή των 790-800 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη και των 290-295 για τον FTSE 20.

Πολύ ρευστή όσο και πονηρή η συγκυρία, υποχρεώνει τον Αντώνη Σαμαρά να επιδιώξει μια κυρίως πολιτικού χαρακτήρα συμφωνία με τους δανειστές και το Βερολίνο.

Η κατάσταση δεν είναι μεν η καλύτερη δυνατή με όσα διαδραματίζονται στην Ισπανία και στην Πορτογαλία, ωστόσο θα επιμείνουμε πως η Αθήνα έχει διαπραγματευτικά χαρτιά στα χέρια της. Και μάλιστα πλεονεκτήματα που της δίνουν οι ίδιοι οι Γερμανοί, είτε αφορούν τα συνεχόμενα δημοσιεύματα του Der Spiegel (κατά της τρόικας, στοχοποιώντας όμως τον P. Thomsen), τους επικεφαλής του SPD, μέχρι τον ίδιο τον πρόεδρο της Γερμανικής Δημοκρατίας.

Προφανώς και το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών θα τα διαψεύδει και θα τα αμφισβητεί όλα αυτά, προσώρας όμως τον άχαρο αυτό ρόλο έχει αναλάβει ο εκπρόσωπος Τύπου και όχι ο ίδιος ο Β. Σόιμπλε.

Σε σχετικό θέμα του Stratfor αναφέρεται το… πορτογαλικό δράμα, καθώς η χώρα της Ιβηρικής οδεύει στον δρόμο που χάραξε η Ελλάδα.

Για τη δε Ισπανία, το Reuters υποστηρίζει πως είναι έτοιμη να ζητήσει βοήθεια ακόμη και την επόμενη εβδομάδα, αλλά οι Γερμανοί πιέζουν λέγοντας ότι θα πρέπει να περιμένει η Μαδρίτη.

Βραχυπρόθεσμα, το Χ.Α. μπορεί να κάνει ένα-δυο βήματα πίσω. Θα είναι όμως περισσότερο τεχνικής μορφής και όχι ουσιαστικής.

Γι’ αυτό και θα επιμείνουμε στην επιβεβαίωση των πρώτων βραχυπρόθεσμων στηρίξεων.

Ενδεχομένως μια φυσιολογική κατοχύρωση κερδοφόρων θέσεων στην Alpha Bank να πιέσει λίγο χαμηλότερα τον τραπεζικό δείκτη, όμως εκτιμούμε πως «ισχυρά χέρια» αυτήν την περίοδο κυρίως στηρίζουν τη Eurobank αλλά και την Εθνική.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v