Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Μισογεμάτο" βλέπει το ποτήρι η Σοφοκλέους

Πολιτική συμφωνία Αθήνας, δανειστών και Βερολίνου προεξοφλεί το ΧΑ. Παράλληλα, τραπεζικές φήμες ωθούν πάνω από τις 770 μονάδες τον Γενικό Δείκτη. Κέρδη 5 - 10% για τις μισές από τις μετοχές του FTSE-20.

Σενάρια, φήμες και παιχνίδι προεξόφλησης δίνουν ώθηση στο Χ.Α. Πάνω από 4% έφτασε να κερδίζει ο Γενικός Δείκτης, σε ένα παιχνίδι που αποδίδεται κυρίως σε «ελληνικά χέρια».

Συν τω χρόνω το ενδιαφέρον και οι συναλλαγές αυξάνονται. Είναι ενδεικτικό πως ο τζίρος δεν ξεπερνούσε τα 20 εκατ. ευρώ λίγο πριν από τις 13:00, ενώ έφτασε τα 55 εκατ. ευρώ στις 16.30 

Χρηματιστηριακές πηγές απέδιδαν αυτήν την κίνηση σε φήμες που κάνουν λόγο για επίσπευση των διεργασιών στον τραπεζικό κλάδο. Διάφορα σενάρια, τα περισσότερα γνωστά, κυκλοφορούν και σήμερα, ωθώντας τη Eurobank έως 5,94% υψηλότερα, κατά 3,74% την Εθνική Τράπεζα και κατά 6,18% την Τράπεζα Πειραιώς.

Όμως, αποτελεί κοινή εκτίμηση και είχε αναφερθεί ξεκάθαρα στα προηγούμενα σχόλιά μας πως μερίδα παικτών θεωρεί ειλημμένη απόφαση μια πολιτικού χαρακτήρα συμφωνία της Αθήνας με τους δανειστές της, το Βερολίνο.

Στο σχετικό θέμα της Αγγελικής Παπαμιλτιάδου αναφέρονται κατατοπιστικές πληροφορίες και λεπτομέρειες. Η Αγγελική σημείωνε πως υψηλά ιστάμενος αξιωματούχος της ευρωζώνης εκτιμούσε ότι «μάλλον δύσκολα θα προκύψει ξεκάθαρη γραμμή για την Ελλάδα στο Eurogroup και η συζήτηση θα διεξαχθεί μάλλον σε γενικό πλαίσιο».

Στο ίδιο θέμα σημειώνεται πως το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών έχει διαμηνύσει πως δεν βιάζεται για την Ισπανία τόσο όσο στην περίπτωση της Ελλάδας, ενώ το ισπανικό πρακτορείο ειδήσεων υποστηρίζει πως ο Rajoy δήλωσε πως δεν θα προσφύγει σε βοήθεια το Σαββατοκύριακο.

Προφανώς και θα είναι δύσκολες οι προσπάθειες για λεγόμενη πολιτική διαπραγμάτευση του θέματος, ωστόσο οι περισσότεροι ηγέτες φαίνεται να συζητούν το ενδεχόμενο πολιτικής συμφωνίας, καθώς τις επόμενες εβδομάδες περιμένουν σαρωτικές εξελίξεις, κυρίως από την Ισπανία και ενδεχομένως από την Ιταλία.

Άλλωστε, σημείωναν χρηματιστηριακές πηγές, η μέχρι τώρα αντίδραση της αγοράς παραμένει μέτριου κόστους και απλώς διατηρεί τον Γενικό Δείκτη σε φορά επαναπροσέγγισης των 790-800 μονάδων και των 290-295 μονάδων για τον FTSE 20.

Κατά 6,62% υψηλότερα η μετοχή της Βιοχάλκο, κατά 5,57% του Μυτιληναίου, κατά 7,86% της Ελλάκτωρ, κατά 4,09% της Μέτκα, κατά 5,56% της Motor Oil, κατά 4,63% της MIG. Οι συγκεκριμένες μετοχές δείχνουν τη διάθεση προεξόφλησης από μεγάλη μερίδα «ισχυρών χεριών».

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v