Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Μάχη στις... αντιστάσεις

Ξανά στα όρια των αντιστάσεων το ΧΑ ποντάροντας και στα "ισχυρά χέρια" που κινούνται συντονισμένα σε "συστημικά χαρτιά". Κλειδί η επιβεβαίωση ή όχι φημών για διαπραγματεύσεις με τρόικα και όρους ΑΜΚ των τραπεζών.

Για διαπραγμάτευση με το πιστόλι στον κρόταφο κάνει λόγο η Έλενα Λάσκαρη, τη στιγμή που στη Μαδρίτη μετρούν ώρες ή μέρες για την ένταξη της Ισπανίας σε καθεστώς πλήρους μνημονίου. Οι διαψεύσεις Rajoy -προσώρας- και η αναμονή για τα αποτελέσματα τρίτου τριμήνου διχάζουν τη Wall Street, κρατούν ωστόσο τους βασικούς δείκτες εγγύτατα των περιοχών ιστορικών υψηλών. Και αυτό φαίνεται να μετρά για την αμερικανική αγορά και τις ΗΠΑ στην τελική φάση για την εκλογική αναμέτρηση (σε κάτι παραπάνω από έναν μήνα).

Στο Χ.Α., τα λεγόμενα ισχυρά χέρια, κυρίως ελληνικά, με ελάχιστη έξωθεν συνδρομή, έστησαν το... ξαφνικό πάρτι για το οποίο έκανε λόγο χθες ο Θανάσης Σταυρόπουλος.

Το euro2day από το προσυνεδριακό σχόλιό του είχε εστιάσει στον ένα... joker που θα μπορούσε να οδηγήσει σε συντονισμένη ενεργοποίηση ισχυρών χεριών, σημειώνοντας πως «η αγορά ποντάρει σε πολιτική συμφωνία».

Μία προσπάθεια που ξεκίνησε ο ίδιος ο πρωθυπουργός και κινείται σχεδόν παράλληλα με τις διαπραγματεύσεις Γ. Στουρνάρα - τρόικας, όπως χαρακτηριστικά σημείωνε χθες ο υπουργός Οικονομικών.

Συνέπεια αυτών η επαναφορά του Χ.Α. στο γνωστό κανάλι προς τις 790-800 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη, προς τις 290-295 του FTSE 20 και για τις τράπεζες προς τις 340 μονάδες. Ο χθεσινός τζίρος, περί τα 67 εκατ. ευρώ εάν συνεκτιμηθεί με τον απόλυτο αριθμό τεμαχίων, είναι αρκετός για το βάθος αυτής της αγοράς και τη συνολική χρηματιστηριακή αξία των εισηγμένων.

Η θεαματική αντίδραση κατ' αρχάς των τραπεζικών μετοχών-σηματωρών παραπέμπει στην εκτίμηση και προεξόφληση (ή μήπως καλό inside...) μεγάλων παικτών πως η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και οι ΑΜΚ θα γίνουν τελικά με όρους καλύτερους από αυτούς που περίμεναν ή υπολόγιζαν πριν από λίγους μήνες.

Εάν αυτό συνδυαστεί με τη συμφωνία των Alpha Bank - Credit Agricole, την είδηση (του Reuters) για πράσινο φως στη συμφωνία Societe Generale - Πειραιώς και με τα νεότερα από το μέτωπο της Eurobank, τότε το χθεσινό ξέσπασμα δικαιολογείται σε μεγάλο βαθμό.

Η Eurobank συζητά με την HSBC, υποστηρίζουν καλά ενημερωμένες πηγές, η Εθνική δηλώνει πως δεν θα κάτσει με σταυρωμένα χέρια και μετοχές εταιρειών-σηματωρών αίφνης «σηκώνουν τζίρους και κομμάτια».

Ενδεικτική η περίπτωση της Ελλάκτωρ, που δικαιολογημένα θεωρείται «συστημικό χαρτί».

Όπως εύστοχα παρατηρούσε χθες ο φίλος Νίκος Π., ίσως να μην είναι τυχαίο πως ειδικά τα θεωρούμενα «συστημικά χαρτιά» είχαν την τιμητική τους, «έτρεξαν» με εσπευσμένες τοποθετήσεις. Ενδεικτική από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση θεωρούμε την περίπτωση λ.χ. της ΓΕΚ Τέρνα.

Το Χ.Α. πλησιάζει και πάλι τα όρια των ισχυρών αντιστάσεων, αυτήν τη φορά σε ρευστότερο περιβάλλον στην ευρωζώνη, αλλά καλύτερες προϋποθέσεις στο εσωτερικό μέτωπο.

Από τεχνικής πλευράς, εμμένουμε στην από τις 13/9 καταγραφείσα εκτίμηση-ερώτημα (Εκηβόλος) για το αν οι 290 μονάδες (του 20άρη) είναι τοπική κορυφή ή σημείο εκκίνησης. Μετρώντας δε τον 20άρη (με βάση στοιχεία του calculator-analysis.gr) στις 25 Σεπτεμβρίου.

Στη διάρκεια της συνεδρίασης θα ανεβάσουμε ένα πακέτο 2-3 διαγραμμάτων μετοχών-σηματωρών (του Δημ. Γονιδάκη - roote.gr), μία διαγραμματική απεικόνιση του DAX (από το calculator-analysis.gr) και μία προσέγγιση για τα ελληνικά ομόλογα του Χρήστου Μουδάκη.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v