Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Επιβεβαιώθηκαν στηρίξεις, κοιτά υψηλότερα(;)

Η επιβεβαίωση των βραχυπρόθεσμων στηρίξεων «ανεβάζει» τους αγοραστές προς την κρίσιμη περιοχή των 790 μονάδων. Υπεραπόδοση για επιλεγμένα «συστημικά χαρτιά», πάνω από τα 2 ευρώ η Εθνική.

Μάχη στις… αντιστάσεις δίνει το Χ.Α., με τον Γενικό Δείκτη έως τις 785,32 μονάδες, τον FTSE-20 έως τις 286,43 και τις τράπεζες σε μάλλον ήπιο ρυθμό.

Η αξία των συναλλαγών στα πρώτα 30΄ της συνεδρίασης διαμορφωνόταν περίπου στα 7 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων από 1,1 εκατ. ευρώ έχει αλλάξει χέρια στην Εθνική και στην Πειραιώς. Στην Εθνική λόγω της προσπάθειας υπέρβασης των 2 ευρώ και της προ ολίγου τοπικής κορυφής στα 2,04 ευρώ. Στην Πειραιώς λόγω των εξελίξεων και από το μέτωπο της Geniki Bank, με την τιμή έως το 0,418 ευρώ.

Σε σχετικό θέμα της Αναστασίας Παπαϊωάννου διαβάζουμε πως εντός 10ημέρου κλείνει η συμφωνία Πειραιώς - Geniki Bank. Κίνηση για την οποία το euro2day.gr είχε προϊδεάσει από τις χρηματιστηριακές στήλες του έγκαιρα.

Από τεχνική πλευρά, η προσέγγιση των πολύ σημαντικών αντιστάσεων είναι λογικό να κρατά σε εγρήγορση κυρίως τους βραχυπρόθεσμους παίκτες. Τουλάχιστον μέχρις ότου ξεκαθαρίσουν 2-3 ουσιώδεις εκκρεμότητες.

Ωστόσο, αυτή η αίσθηση αναμονής, απόλυτα δικαιολογημένη κατά την εκτίμησή μας, δεν αποτρέπει συγκεκριμένα «ισχυρά χέρια» να συνεχίζουν τις τοποθετήσεις τους σε επιλεγμένα «συστημικά χαρτιά».

Ενδεικτική θεωρούμε εδώ και μέρες την περίπτωση της Ελλάκτωρ, μετά μάλιστα την ανοδική διάσπαση του υψηλού 52 εβδομάδων με αυξημένους τζίρους.

Στα 3,35 ευρώ ο Μυτιληναίος, στα 6,82 ευρώ η Motor Oil, στα 6,60 ευρώ τα Ελληνικά Πετρέλαια.

Αλλά και στη μεσαία κεφαλαιοποίηση, η ΓΕΚ Τέρνα και αυτή με αυξημένους τζίρους διασπά ανοδικά το υψηλό 52 εβδομάδων, αντιδρώντας πριν από λίγο έως το 1,64 ευρώ.

Αγοραστές και στις μετοχές θυγατρικών του ομίλου Βιοχάλκο, ενδιαφέρον και στην ΕΧΑΕ, που νωρίτερα έπιασε τα 3,78 ευρώ.

Σχετική κινητικότητα μετά από καιρό και σε μετοχές όπως ΟΛΠ (αξία συναλλαγών περίπου 100.000 ευρώ), Intrakat, J&P ΑΒΑΞ, Νηρέας, Lamda Development.

Δεδομένων της ιδιαιτερότητας της σημερινής συνεδρίασης και του πολύ ασταθούς κλίματος κυρίως στην Ισπανία, θα αρκούμασταν κατ’ αρχάς σε μια απαραίτητη επιβεβαίωση των βραχυπρόθεσμων στηρίξεων παρά σε οτιδήποτε άλλο.

Στις 775 μονάδες για τον Γ.Δ. και στις 280 για τον FTSE-20 θα θέλαμε τη διαμόρφωση ισχυρών στηρίξεων. Και εν συνεχεία την ισχυροποίηση της ανοδικής φοράς της Εθνικής, πάνω από τα 2,04 ευρώ, η Eurobank να «δέσει» το 1,10 ευρώ και περισσότερες συναλλαγές σε ΟΤΕ, ΔΕΗ αλλά και μόχλευση σε Μυτιληναίο, Motor Oil, Βιοχάλκο και από τον 40άρη σε ΓΕΚ Τέρνα, ΕΧAE και σε ακόμη 2-4 μετοχές αυτής της κατηγορίας.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v