Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δοκιμασία δυνάμεων στη ζώνη των 785 μονάδων

Αντιστάσεις και στηρίξεις "δοκιμάζει" το χρηματιστήριο. Καταλυτική η απόφαση της ΤτΕ για χαμήλωμα των απαιτήσεων κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών. «Παλεύει» τα 2 ευρώ η Εθνική. Kέρδη για Ελλάκτωρ, Μυτιληναίο, ΜΟΗ, ΟΤΕ, ΔΕΗ.

Σε διαδικασία επιβεβαίωσης ή όχι των βραχυπρόθεσμων στηρίξεων, με παράλληλη δοκιμασία των ισχυρών αντιστάσεων συνεχίζει το Χ.Α.

Σε κομβικό σημείο ούτως ή άλλως η αγορά και σε αναμονή κυρίως οι βραχυπρόθεσμοι παίκτες, με τον Γενικό Δείκτη στην περιοχή των 780 μονάδων και τον Ftse20 στις 280-285 μονάδες. Με μικτές τάσεις για τις μετοχές του τραπεζικού κλάδου, όπου μετά και την απόφαση της ΤτΕ να χαμηλώσει τον πήχη για Core Tier I επηρεάζεται σε κάποιο βαθμό η βραχυπρόθεσμη τάση.

Στο σχετικό θέμα αναφέρεται: «Η Τράπεζα της Ελλάδος αποφάσισε να χαμηλώσει τις απαιτήσεις κεφαλαιακής επάρκειας για τις τράπεζες λόγω των καθυστερήσεων στη σχεδιαζόμενη ανακεφαλαιοποίησή τους. Ειδικότερα, σύμφωνα με στέλεχος της ΤτΕ, η κεντρική τράπεζα εγκαταλείπει την απαίτηση για κεφάλαια Core Tier I στο 9% του συνόλου των κεφαλαίων τους, υιοθετώντας δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας στο 8%, έως ότου ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίησή τους. Για τον σκοπό αυτόν δημοσιεύτηκε Πράξη του Διοικητή (2664/28.09.2012). Η χαλάρωση των ελάχιστων κεφαλαίων που υποχρεούνται να διατηρούν οι τράπεζες σημαίνει ότι θα απαιτηθούν λιγότερα κεφάλαια για να συνεχίσουν να θεωρούνται βιώσιμες, περιμένοντας να ολοκληρωθεί η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης».

Θα μπορούσε κάποιος να υποθέσει πως αυτή η εξέλιξη συνέβαλε στη χθεσινή θεαματική αντίδραση - αφύπνιση του κλάδου, αλλά θα πρέπει να περιμένουμε λίγο ακόμη. Αναμφίβολα, είναι μία ενέργεια της ΤτΕ που βοηθά σε μία δυσχερή συγκυρία τον κλάδο και δίνει ανάσες, ό,τι αυτό προοιωνίζεται για τη συνέχεια.

Σταθερή η Εθνική στα 2 ευρώ, και αφού προηγουμένως δοκίμασε λίγο υψηλότερες τιμές (έως τα 2,06 ευρώ), χαμηλότερα στη σημαντική περιοχή του 1,80 ευρώ η Alpha Βank και στο 1,10-1,12 ευρώ η Eurobank.

Ικανοποιητικός ο τζίρος (συγκρινόμενος πάντα με τον απόλυτο αριθμό τεμαχίων και με τη συνολική αποτίμηση του Χ.Α. - συμμετοχή ως προς ΑΕΠ), με πάνω από 30 εκατ. ευρώ λίγο μετά τις 13.20. Από αυτά, 4,8 εκατ. ευρώ στην Εθνική, δεύτερος ο ΟΠΑΠ με 4,7 εκατ. ευρώ, ενώ ακολουθούν ο ΟΤΕ, η Πειραιώς, η Alpha Bank, η Eurobank και η ΔΕΗ.

Η μετοχή της τελευταίας (και άλλες 19) συμπεριλαμβάνεται σε ένα ενδιαφέρον καλάθι - ικανό να προσελκύσει το ενδιαφέρον και ξένων παικτών. Κατατοπιστικό το θέμα του Γιώργου Α. Σαββάκη με αναλυτικές λεπτομέρειες για «ελκυστικές μετοχές».

Στα 6,94 ευρώ η ΜΟΗ, στο 1,68 η Ελλάκτωρ, που τουλάχιστον ενδοσυνεδριακά διασπά ανοδικά την κορυφή 52 εβδομάδων. Στα 6,61 ευρώ η μετοχή των Ελληνικών Πετρελαίων, στα 3,45 ευρώ ο Μυτιληναίος.

Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση, το ενδιαφέρον εστιάζει στους συνήθεις... υπόπτους, ΓΕΚ Τέρνα, ΕΧΑΕ, θυγατρικές ομίλου Βιοχάλκο, Fourlis κ.ά., και σε 2-4 ακόμη «συστημικά χαρτιά».

Από τις διεθνείς αγορές, θα σταθούμε λίγο περισσότερο στον ευαίσθητο γερμανικό δείκτη πωλήσεων αυτοκινήτων, που σημειώνει... βουτιά τον Σεπτέμβριο, αλλά και στην εκτίμηση του επικεφαλής ανάλυσης του ΔΝΤ πως θα χρειαστεί μία 10ετία για να ξεπεραστεί η κρίση.

Ενδιαφέρουσα η εκτίμηση του O. Blanchard πως θα πρέπει να υπάρξει μείωση των τιμών στις υπερχρεωμένες χώρες του Νότου. Επίσης τόνισε ότι θα πρέπει και η Γερμανία να επιτρέψει αύξηση του δικού της πληθωρισμού. «Ένα κάπως υψηλότερο ποσοστό πληθωρισμού στη Γερμανία θα θεωρηθεί απαραίτητο και επιθυμητό», δήλωσε και συμπλήρωσε: «Δεδομένων των ευρύτερων συνθηκών από την πλευρά της ζήτησης και της εντολής που έχει η ΕΚΤ για σταθερότητα τιμών, δεν θα πρόκειται για την απαρχή μιας περιόδου υπερπληθωρισμού».

Προσώρας, η γερμανική πλευρά επιχειρεί να ομαδοποιήσει την ελληνική και την ισπανική κρίση (και δευτερευόντως την κυπριακή) σε μία «λύση-πακέτο», γεγονός που εξηγείται και από τη σπουδή του υπουργού Οικονομικών να μετατεθεί για λίγο αργότερα το αίτημα της Μαδρίτης για πλήρη ένταξη σε ολοκληρωτικό μνημόνιο. Και αφού προηγουμένως θα έχουν διεξαχθεί οι κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις στις ευαίσθητες περιφέρειες της Γαλικίας και της Χώρας των Βάσκων, ενώ ακολουθεί η Καταλονία τον Νοέμβριο.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v