Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Νίκη των πωλητών στο... β΄ ημίχρονο

Συνεδρίαση δύο όψεων με τον δείκτη τελικά να κλείνει κοντά στο χαμηλό ημέρας. Τέταρτη διαδοχική ανοδική συνεδρίαση για Ελλάκτωρα. Πτώση για Alpha (-4,9%), Eurobank (-3,6%), ΕΤΕ (-2%). Κέρδη για MΟΗ, ΔΕΗ.

Συνεδρίαση δύο όψεων, όπου μέχρι τις 14.51 ο Γενικός Δείκτης δοκίμαζε επίπεδα τιμών υψηλότερα των 290 μονάδων, για να υποχωρήσει σε σχετικά χαμηλότερα επίπεδα, όμως μετά τις 16.10 οι κινήσεις κατοχύρωσης κερδών πήραν επιθετικότερο χαρακτήρα στον Τραπεζικό κλάδο, διαβρώθηκαν όλα τα αρχικά κέρδη και ο Γενικός Δείκτης βρέθηκε να κλείνει στις 777,48 μονάδες με απώλειες 0,44% και πολύ κοντά στο χαμηλό ημέρας, καθώς στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν και Βιοχάλκο, Εθνική και Alpha Bank.

Παίρνοντας τα πράγματα από την αρχή και στο πρώτο θετικό κομμάτι της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης αναρριχήθηκε μέχρι τις 793,44 μονάδες (14.51) με κέρδη 1,6% και ο Τραπεζικός δείκτης μέχρι τις 309,89 μονάδες με κέρδη 2,61%.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι το σημερινό ενδοσυνεδριακό υψηλό είναι το υψηλότερο των τελευταίων επτάμιση μηνών, με το αμέσως υψηλότερο να έχει σημειωθεί στην συνεδρίαση της 22/2 (794,7 μονάδες).

Τράπεζες, ΔΕΗ (κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, συμπληρώνοντας δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συενδρίαση), ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και Motor Oil, δημιούργησαν θετικό κλίμα και διαθέσεις, κάτι που προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν αρκετοί τίτλοι μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης, αν και σήμερα οι κινήσεις των αγοραστών θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν σαφώς επιλεκτικότερες.

Όλα αυτά μέχρι τις 16.10, αν και ο Δείκτης είχε πάψει πλέον να διεκδικεί νούμερα υψηλότερα από το τεχνικά ζητούμενο που είναι το κλείσιμο υψηλότερα των 790 μονάδων.

Τότε εμφανίστηκαν οι πρώτες πωλήσεις σε Alpha Bank, Eurobank και Εθνική, με την πρώτη να έχει και το “άλλοθι” του Τ+3, για όσους είχαν το “ιδιαίτερα αναπτυγμένο επενδυτικό αισθητήριο” και είχαν πάρει θέση στον τίτλο από την συνεδρίαση της περασμένης Παρασκευής.
Στην διαφαινόμενη διόρθωση ακολούθησαν και οι Βιοχάλκο, Ελ. Πετρέλαια, Jumbo και Coca-Cola.

Αντίθετα τέταρτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση συμπλήρωσε ο τίτλος του Ελλάκτωρα, που κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο και μάλιστα έκλεισε και πολύ κοντά στο υψηλό ημέρας.

Μένοντας στον Κατασκευαστικό κλάδο, από κοντά και η κίνηση της ΓΕΚ Τέρνα, κινητικότητα στην Ιντρακάτ, ενώ ένατη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση σημείωσε η μετοχή της ΕΚΤΕΡ.

Μεταφερόμενοι εκ νέου στις Τραπεζικές μετοχές, μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε η Πειραιώς, που όμως υποχώρησε σημαντικότατα από το υψηλό ημέρας των 0,4230 ευρώ.
Αιτία η σημερινή ειδησεογραφία, που απλά δείχνει να επιβεβαιώνει τις προσδοκίες και τις πληροφορίες των προηγούμενων ημερών.

Στην τελική ευθεία η πώληση της Geniki Bank

Πιο συγκεκριμένα, στην τελική ευθεία εισέρχεται η διαδικασία για την πώληση της Geniki Bank καθώς το deal με την Πειραιώς είναι έτοιμο και αναμένεται να ανακοινωθεί εντός του επόμενου δεκαημέρου, σύμφωνα με το Reuters. Απομένει η τελική έγκριση της συμφωνίας από το ΤΧΣ και την ΤτΕ. Η καθυστέρηση οφειλόταν στην παρέμβαση της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Ε.Ε., η οποία έδωσε το πράσινο φως.

Όπως επισημαίνει η National Sec., η είδηση αυτή δεν προκαλεί έκπληξη, αφού υπήρξαν διάφορα δημοσιεύματα για το συγκεκριμένο θέμα το τελευταίο δίμηνο, ενώ η απόκτηση της Geniki Bank δεν αναμένεται να αλλάξει σημαντικά τα θεμελιώδη της Πειραιώς, ειδικά μετά την απόκτηση της ATEbank.

Από εκεί και πέρα, η γενικότερη εικόνα των Τραπεζικών μετοχών, για πολλοστή φορά, επιβεβαίωσε τα ερωτήματα που “βασανίζουν” την Αγορά, έστω και αν τα ημερήσια νέα ήταν μάλλον θετικά και εκτός Πειραιώς.

Τράπεζα της Ελλάδος και ο δείκτης Tier I

Η Τράπεζα της Ελλάδος αποφάσισε να χαμηλώσει τις απαιτήσεις κεφαλαιακής επάρκειας για τις Τράπεζες λόγω των καθυστερήσεων στη σχεδιαζόμενη ανακεφαλαιοποίησή τους, αναφέρει σε δημοσίευμα το Reuters. Ειδικότερα, σύμφωνα με στέλεχος της ΤτΕ, η Κεντρική Τράπεζα εγκαταλείπει την απαίτηση για κεφάλαια core Tier I στο 9% του συνόλου των κεφαλαίων τους, υιοθετώντας δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας στο 8% έως ότου ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίησή τους.

Από την άλλη, η Banco Comercial Portugues αναζητά αγοραστή για την Ελληνική θυγατρική της, την Millennium υποστηρίζουν στο πρακτορείο Bloomberg τρεις πηγές με γνώση της υπόθεσης. Μεταξύ των εδιαφερομένων, σύμφωνα με το ρεπορτάζ είναι και η Eurobank Ergasias. Ο Erik Burns εκπρόσωπος της Banco Comercial Portugues δήλωσε ότι στόχος του ομίλου να είναι μειωθεί η έκθεση του στην Ελλάδα ή να ενταχθεί στους μηχανισμούς στήριξης.

Δύο ακόμα τίτλοι, από το ταμπλώ του 20αρη, που αξίζουν αναφοράς είναι οι ΟΤΕ και Motor Oil, καθώς και οι δύο υποχώρησαν σημαντικά από τα υψηλά ημέρας.

Από χθες η στήλη ανέφερε ότι στην περίπτωση του ΟΤΕ, πάρα πολλά θα “παιχτούν” στην πρώτη αντίσταση των 3,24 ευρώ, στον δρόμο για την ισχυροποιημένη αντίσταση των 3,50 ευρώ.

Ο τίτλος σήμερα αναρριχήθηκε μέχρι τα 3,28 ευρώ, όμως η συνέχεια ήταν μάλλον υποδεέστερη, αφού η μετοχή έκλεισε οριακά υψηλότερα από το αμέσως προηγούμενο κλείσιμο.

Τρεις συνεχόμενες θετικές συνεδριάσεις για την Motor Oil, που “κέρδισε και την μάχη” των 6,82 ευρώ, δίνοντας την αίσθηση “υγιεινού περιπάτου” μέχρι την επόμενη αντίσταση των 7,20 ευρώ. 

O τίτλος αναρριχήθηκε μέχρι τα 7,10 ευρώ, όμως γύρισε άτσαλα και έκλεισε οριακά χαμηλότερα και από το ψυχολογικό όριο των 7,00 ευρώ.

Οριακά θετικό, το τελικό πρόσημο για τον ΟΠΑΠ, που σήμερα διακίνησε τον υψηλότερο όγκο των τελευταίων οκτώ συνεδριάσεων και φυσικά υποχώρησε σημαντικά από τα υψηλά ημέρας των 4,41 ευρώ.

Η έγκριση της Ευρωπαικής Επιτροπής για ΟΠΑΠ

Εν τω μεταξύ, την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έλαβε ο Οργανισμός για την αποκλειστική παροχή υπηρεσιών στοιχηματισμού και διαχείρισης των τερματικών VLTs έως το 2030 μετά την πληρωμή του σχετικού αντιτίμου στην Κυβέρνηση. Η Κομισιόν αναφέρει ότι η συμφωνία με τον ΟΠΑΠ ευθυγραμμίζεται με την Κοινοτική νομοθεσία περί Κρατικής βοήθειας. Βάσει της συμφωνίας, ο ΟΠΑΠ θα καταβάλλει τέλος έως και 5% των ακαθάριστων εσόδων από τα 35.000 τερματικά βιντεολόττο, με βάση την Ευρωπαϊκή αρχή ανταγωνισμού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εν λόγω είδηση έδωσε εντυπωσιακά “καύσιμα” ανόδου για την Centric, που συμπλήρωσε τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση, αλλά σήμερα αύξησε σημαντικά συναλλαγές.

Υπενθυμίζεται ότι η εν λόγω εταιρεία, στα αποτελέσματα εξαμήνου εμφάνισε κύκλο εργασιών 255 εκατ. (-11,9%) και καθαρά κέρδη 1,888 εκατ. (+974,1%). Οι μακροχρόνιες δανειακές υποχρεώσεις στα 1,559 εκατ. και οι βραχυχρόνιες στα 70.514 ευρώ. Τα ταμειακά διαθέσιμα στα 1,345 εκατ. η καθαρή θέση στα 44,198 εκατ. και η τρέχουσα κεφαλαιοποίηση στα 21,236 εκατ. ευρώ.

Αν και το κλίμα στην Αγορά φαίνεται πως έχει βελτιωθεί, οι συνθήκες για το Ελληνικό Χρηματιστήριο εξακολουθούν να είναι εύθραυστες, με αποτέλεσμα να μην αποκλείονται κινήσεις για την κατοχύρωση κερδών, που μπορεί να επαναφέρουν την μεταβλητότητα, αναφέρουν αρκετοί παράγοντες της Αγοράς.

Οι φήμες ότι θα βρεθεί πολιτική λύση για τη “διαμάχη” μεταξύ Ελληνικής Κυβέρνησης και τρόικας αναφορικά με τα μέτρα, τα οποία θα ανοίξουν τον δρόμο για την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ ευρώ, συμβάλλου θετικά στο κλίμα, όμως όλα παραμένουν ανοιχτά και έτσι απαιτείται εγρήγορση και αυξημένη προσοχή.

Τι σχολιάζει η Citigroup για Ελλάδα

Εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση χαρακτηρίζει την εκταμίευση της επόμενης δόσης, ύψους 31,5 δισ. ευρώ, για την Αθήνα η Citigroup.

Όπως σημειώνoυν οι αναλυτές του οίκου, η τρόικα συνεχίζει να έχει ενστάσεις για μέτρα ύψους 3,5 δισ. ευρώ, ενώ επιμένει ρητά και κατηγορηματικά για ταχύτερη υλοποίηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων, προτού ανάψει το πράσινο φως για την καταβολή της επόμενης δόσης. "Οι μεταρρυθμίσεις αυτές περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και την απελευθέρωση της Αγοράς Ενέργειας", διευκρινίζει η Citigroup, που σημειώνει πως οι κρίσιμες απαντήσεις στα ανωτέρω θέματα θα δοθούν στη διάρκεια της διήμερης Συνόδου Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών στις 18 και 19 Οκτωβρίου.

Κάθε βήμα που κάνει η Ελλάδα για να διορθώσει τα δημοσιονομικά της, μοιάζει να δυσκολεύει ακόμα περισσότερο την εξίσωση του χρέους μακροπρόθεσμα, αναφέρει σε δημοσίευμα του το Reuters. O προϋπολογισμός που παρουσιάστηκε τη Δευτέρα περιέχει κάποια θετικά νέα, για παράδειγμα την προσδοκία ότι η Ελλάδα θα έχει πρωτογενές πλεόνασμα για πρώτη φορά από το 2002, αλλά και κάποιες ιδιαίτερα ανησυχητικές προβλέψεις.

Οι πιο ανησυχητικές είναι σύμφωνα με το δημοσίευμα η πρόβλεψη για ύφεση 3,8% το 2013 και για αύξηση του χρέους στο 179,3% του ΑΕΠ. Τα νούμερα αυτά δείχνουν ότι η Ελλάδα είναι σε χειρότερη κατάσταση τώρα από ότι και στο πιο απαισιόδοξο σενάριο πριν από έξι μήνες, κάτι που φαίνεται πολύ καθαρά αν εξετάσει κανείς την τελευταία έκθεση της τρόικας τον Μάρτιο. Στην έκθεση αυτή, ο στόχος για το χρέος είχε τοποθετηθεί στο 120% του ΑΕΠ το 2020, ενώ αναμενόταν ότι το χρέος θα κορυφωθεί στο 170% του ΑΕΠ το 2014.

Η διαμάχη μεταξύ των διεθνών δανειστών της Ελλάδας δυσχεραίνει τη διεξαγωγή των διαπραγματεύσεων για τη συνέχιση της βοήθειας προς την Ελλάδα, μεταδίδουν Γερμανικά ΜΜΕ επικαλούμενα, όπως μεταδίδει η Deutche Welle.

Αναπόφευκτο φαίνεται να είναι ένα νέο πακέτο για την Αθήνα ή η αναδιάρθρωση του Ελληνικού χρέους, αναφέρει σημερινό δημοσίευμα της Wall Street Journal, παραπέμποντας τόσο στην ζοφερή πραγματικότητα που απεικονίζει ο προϋπολογισμός του 2013 όσο και στις τελευταίες αναφορές του IIF.

Οι διεθνεις οικονομικές εξελίξεις

Απόλυτα επιφυλακτική η εικόνα στις μεγάλες Ευρωπαϊκές Αγορές και στο ξεκίνημα της Wall Street, παρά τα σχετικά θετικά μηνύματα από τις θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα, καθώς όλα τα άλλα διεθνή μάκρο δείχνουν να είναι με την μεριά των συγκρατημένα απαισιόδοξων.

Οι Ιδιωτικές Επιχειρήσεις έκαναν περισσότερες προσλήψεις από ότι αναμενόταν τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με στοιχεία της ιδιωτικής εταιρείας ADP. Ειδικότερα, οι θέσεις απασχόλησης στον Ιδιωτικό Τομέα των ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 162.000 τον τελευταίο μήνα, ενώ οικονομολόγοι προέβλεπαν άνοδο κατά 153.000. Η άνοδος του Αυγούστου αναθεωρήθηκε στις 189.000 από 201.000.

Στο χαμηλότερο επίπεδο από το Νοέμβριο του 2010 υποχώρησαν οι δραστηριότητες στον κλάδο υπηρεσιών της Κίνας. Συγκεκριμένα, ο σχετικός δείκτης ΡΜΙ διαμορφώθηκε το Σεπτέμβριο στο 53,7 από 56,3 τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Κίνας “Η τάση είναι πολύ ισχυρή. Οδεύουμε σε χαμηλότερα επίπεδα” δήλωσε ο Stephen Green επικεφαλής ανάλυσης της Standard Chartered και συμπλήρωσε: “ο μεταποιητικός κλάδος συρρικνώνεται εδώ και επτά μήνες”.

Στην Αυστραλία τα Κυβερνητικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα έδειξαν ότι το Εμπορικό έλλειμμα διαμορφώθηκε σε 2,03 δισ. δολ. Αυστραλίας τον Αύγουστο, σκαρφαλώνοντας σε υψηλό τρεισήμισι ετών.

Επιδεινώνεται η κατάσταση για τον ιδιωτικό κλάδο της Ευρωζώνης, καθώς σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Markit, ο συνολικός δείκτης δραστηριοτήτων ΡΜΙ διαμορφώθηκε το Σεπτέμβριο στο 46,1 από 46,3 τον Αύγουστο. Πρόκειται για τη χαμηλότερη ένδειξη από το Μάιο του 2009, αν και επισημαίνεται ότι είναι υψηλότερη από την αρχική ένδειξη του δείκτη, στο 45,9.

Ως προς τον κλάδο Υπηρεσιών, ο δείκτης δραστηριοτήτων ΡΜΙ υποχώρησε στο 46,1 από 47,2 τον Αύγουστο. Η αρχική ένδειξη ήταν σε ακόμη χαμηλότερα επίπεδα, στο 46.

Σύμφωνα με τους αναλυτές της Markit, τα στοιχεία αυτά οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η Ευρωζώνη δεν θα επιστρέψει στην ανάπτυξη εντός του 2012, καθώς διαπιστώνεται συρρίκνωση των νέων παραγγελιών και μείωση των θέσεων απασχόλησης. Η Markit αναφέρει διαπιστώνει επίσης ότι οι δραστηριότητες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζες κατά τους τελευταίους δύο μήνες δεν έχουν αγγίξει - προς το παρόν τουλάχιστον - την πραγματική οικονομία. "Αντί να υπάρξει ξεκαθάρισμα, το σύννεφο της αβεβαιότητας ως προς τις επενδυτικές δαπάνες έγινε μεγαλύτερο τον Σεπτέμβριο" δήλωσε ο Chris Williamson, επικεφαλής ανάλυσης της Markit.

Από την άλλη, καλύτερα των προσδοκιών αποδείχθηκαν τα στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις στην Ευρωζώνη. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, σε μηνιαία βάση αυξήθηκαν τον Αύγουστο κατά 0,1% ενώ οι αναλυτές - σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters - προέβλεπαν ότι θα μειωθούν κατά 0,1%. Σε ετήσια βάση, οι λιανικές πωλήσεις μειώθηκαν κατά 1,3%, ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα μειωθούν κατά 2%.

Η παγκόσμια οικονομία χρειάζεται μία δεκαετία για να ξεπεράσει την χρηματοοικονομική κρίση που ξεκίνησε το 2008, προειδοποιεί ο επικεφαλής ανάλυσης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Olivier Blanchard. Ως προς την κρίση στην Ευρωζώνη, υποστήριξε ότι θα πρέπει να υπάρξει μείωση των τιμών στις υπερχρεωμένες Χώρες του Νότου, ενώ τόνισε ότι θα πρέπει και η Γερμανία να επιτρέψει αύξηση του δικού της πληθωρισμού.

Ο κ. Blanchard αναφέρθηκε επίσης στο δημοσιονομικό πρόβλημα των ΗΠΑ “που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί”. “Η Ιαπωνία αντιμετωπίζει επίσης πολύ δύσκολη δημοσιονομική προσαρμογή που θα χρειαστεί δεκαετίες για να ξεπεραστεί. Η Κίνα έχει πιθανότητα ξεπεράσει τη «φούσκα», αλλά έχει βραδύτερη ανάπτυξη από ότι στο παρελθόν. Δεν προβλέπουμε όμως, ανώμαλη προσγείωση” δήλωσε.

Επιστροφή στο ΧΑ

Απόλυτα μοιρασμένη η εικόνα στο ταμπλώ του FTSE, όπου αμετάβλητοι έκλεισαν οι Coca-Cola, CPB.

Τα μεγαλύτερα κέρδη για τον Ελλάκτωρα (+6,88%). Κέρδη μεγαλύτερα των τριών ποσοστιαίων μονάδων για Motor Oil, MIG, ενώ με μικρότερα κέρδη έκλεισαν οι ΔΕΗ, Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Πειραιώς και Folli Follie Group.

Αντίθετα οι μεγαλύτερες απώλειες για την Alpha Bank (-4,92%), ενώ με απώλειες μεγαλύτερες του 3% ακολούθησαν οι Eurobank, Κύπρου, Βιοχάλκο και με μικρότερες οι υπόλοιπες μετοχές του 20αρη.

Ο τζίρος στα 65,9 εκατ. από τα οποία τα 1,9 αφορούσαν “πακέτα” (ΟΠΑΠ), η τελική εικόνα με 84 ανοδικές μετοχές έναντι 65 πτωτικών και για 21 τίτλους τα κέρδη ξεπέρασαν το 6%.

Στα επιμέρους, επιμένουν ανοδικά Fourlis, Creta Farm, συνεχίζεται η κινητικότητα και οι αγορές από τους βασικούς μετόχους στην AS Company, ενώ “ανοιχτές” εντολές αγορών διαμόρφωσαν τα σημερινά κέρδη στον ΟΛΠ.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Η Αγορά διέσπασε το 273-275, στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, που μας έδωσε και στο “intraday” εκ νέου “Long”, παρέα με τον Τραπεζικό κλάδο που χρειαζόταν για να δώσει ανάσες στην Σοφοκλέους, επισημαίνει το τμήμα ανάλυσης της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Ο στόχος των 2,28 ευρώ για την Εθνική είναι ακόμα ενεργός με τα 2,10 ευρώ να είναι ενδιάμεσο επίπεδο αντίστασης σαν παλιό υψηλό και στήριξη πλέον τα 1,94-1,96 ευρώ.
Η Alpha Bank ωφελείται αν το deal για την Εμπορική ευοδωθεί και πλέον κατοχύρωση του παλιού ψηλού στα 1,90 ευρώ, επιπέδου που είναι αντίσταση, μπορεί να δώσει περαιτέρω τάση.
 
Ο FTSE έχει μπροστά του το 288-289 που είναι αντίσταση και που χρειάζεται κατοχύρωση για να ανεβάσει στροφές η ανοδική τάση. Κοντινή στήριξη το 280-278 και κύρια το 275 ενώ το “Stop loss” του “Intraday” είναι στο 271. Την ίδια ώρα μετοχές χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων συνεχίζουν το ανοδικό τους “ντελίριο”.

Είναι φανερό πως η Αγορά έχει νέα στην “φαρέτρα” της που θα βγαίνουν πιθανότατα κομμάτι - κομμάτι.

Η Coca-Cola δοκιμάζει το μεγάλο εβδομαδιαίο επίπεδό της, καθώς κατοχύρωση των 15,50-15,70 ευρώ μπορεί να της δώσει 2,5 ευρώ “δώρο”...

Ο ΟΠΑΠ χρειάζεται κατοχύρωση του 4,31 για να δώσει ένα καινούργιο ημερήσιο σήμα ενώ και ο Μυτιληναίος χρειάζεται μια κατοχύρωση του 3,44 για να δώσει καινούργια μεγάλη κίνηση. Φήμες θέλουν ο ΟΔΔΗΧ να μαζεύει από την δευτερογενή Αγορά Ελληνικό χρέος σε συνεργασία με τις Τράπεζες, τονίζει το τμήμα ανάλυσης της ΑΕΠΕΥ.

Από την άλλη, ο φίλος Μάνος Χατζηδάκης (Beta Sec.), ερωτηθείς να σχολιάσει την εικόνα της Αγοράς κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις απάντησε με την παρακάτω ατάκα: “Η ανοδική Αγορά ανεβαίνει σκαρφαλώνοντας στον τοίχο της αμφιβολίας και η πτωτική Αγορά βυθίζεται στην χαράδρα της ελπίδας” (!!!)

----ΧΠΑ

Συνεδρίαση δύο όψεων που ξεκίνησε ανοδικά και έκλεισε με μικρές απώλειες, ενώ υποχώρηση σημείωσαν οι συναλλαγές τόσο στα Σ.Μ.Ε. του FTSE, όσο και σε αυτά επί μετοχών, που έφθασαν τα 43.296 συμβόλαια.

Τα συμβόλαια του 20αρη ακολούθησαν τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη, από σχετική απόσταση, μειώνοντας την υπερτίμηση στο 0,62%. Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 6.059, τιμή εκκαθάρισης 283,75), κινήθηκαν μεταξύ 282 και 293 μονάδων.
Τίποτα το ιδιαίτερο από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Μικρός ο δανεισμός τίτλων (5.000 Coca-Cola, 10.000 Μυτιληναίος), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (12.959), Alpha Bank (9.294), Κύπρου (1.333), ΔΕΗ (1.737), ΟΤΕ (4.692), ΟΠΑΠ (4.420), Πειραιώς (4.023), Μυτιληναίο (676), Eurobank (705), MIG (624), ΓΕΚ (251), Ελλάκτωρα (529), Σιδενόρ (245), Coca-Cola (106), Intralot (1.121), Motor Oil (107), Μέτκα (317).

Σύμφωνα με την Alpha Finance, αισθητή ήταν η μείωση στην τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του FTSE/ASE-20 που κατέληξε στο 49%, ενώ αυξημένο ενδιαφέρον έδειξαν οι επενδυτές και στην παρούσα αγορά πραγματοποιώντας 971 δικαιώματα υψηλής κεφαλαιοποίησης (679 δικαιώματα αγοράς και 292 δικαιώματα πώλησης).

Σύμφωνα με το Χ.Α. δεν σημειώθηκαν ανοιχτές πωλήσεις.

Επίσης δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Eurobank (5.100.349 τεμ.).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v