Διόρθωση μέχρι... ”εξαερώσεως”

Μπορεί η άνοδος στη Wall Street να σταθεί αρκετή προκειμένου να ανακοπεί η βραχυπρόθεσμα πτωτική φορά της Σοφοκλέους; Με επόμενη στήριξη στις 2.820 μονάδες και τους ξένους μάλλον πωλητές, φαίνεται πως... δικαιώνεται η πρόσφατη εκτίμηση χρηματιστηριακών όπως η Π&Κ, που περίμεναν την αγορά σε καλύτερες τιμές. Μεσοπρόθεσμα, όμως, η τάση παραμένει ανοδική.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Τρεις αρνητικές και μία θετική ένδειξη φαίνεται πως καθορίζουν την τάση μέχρι και τη συνεδρίαση της Παρασκευής.

Η πρώτη αφορά στο ποσοστό των ανοιχτών αγορών (αέρα), που έχουν πραγματοποιηθεί σταδιακά από τις 13 Ιανουαρίου και θα πρέπει με κάποιο τρόπο να κλείσουν, το αργότερο μέχρι και αύριο.

Είχε μάλιστα αναφερθεί σε προηγούμενο σχόλιό μας πως σε ορισμένες περιπτώσεις οι ανοιχτές θέσεις υπολογίζονταν μέχρι και στο 20% των συνολικών συναλλαγών, για συγκεκριμένες εταιρίες.

Η δεύτερη αρνητική ένδειξη αφορά βραχυπρόθεσμα στην τεχνική εικόνα της αγοράς, καθώς μετά την υποχώρηση του Γ.Δ. χαμηλότερα των 2.850 μονάδων η επόμενη περιοχή στήριξης διαμορφώνεται στο εύρος των 2.815-2.820.

Η τρίτη και πλέον σημαντική αφορά στη θέση των ξένων, οι οποίοι μετρημένα μεν, σταθερά δε από την αρχή του χρόνου εμφανίζονται περισσότερο πωλητές παρά αγοραστές σε συγκεκριμένες μετοχές του FTSE-20.

Η περίπτωση του ΟΠΑΠ είναι ίσως η χαρακτηριστικότερη.

Δεν αποκλείεται, σύμφωνα με την εκτίμηση χρηματιστηριακών αναλυτών, η συνολικότερη θέση των ξένων στον FTSE-20 να εμφανιστεί τον Ιανουάριο μειωμένη μέχρι και κατά 1,5%.

Με βάση τις τελευταίες εντολές, λίγο πριν από την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης, δεν διαπιστώνεται, τουλάχιστον για την αρχή, αγοραστική διάθεση ικανή να διαμορφώσει αναστροφή της βραχυπρόθεσμης φοράς μετοχών όπως οι Εurobank, Alpha.

Αντιθέτως, σε Εμπορική και Πειραιώς οι αγοραστές υπερίσχυαν μέχρι στιγμής των πωλητών.

Η θετική ένδειξη είναι... τρίπτυχη, καθώς αφορά στην αντίδραση χθες το βράδυ της Ν. Υόρκης, στη διαφαινόμενη απεμπλοκή ορισμένων έργων (έπονται δύο δημοπρατήσεις, διαγωνισμός της Ψυττάλειας και ορισμένα άλλα μικρότερα έργα), ενώ οι εξελίξεις με επίκεντρο την Πήγασος βεβαιώνουν την εκτίμηση όσων φρονούν πως με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο οι βασικοί μέτοχοι της Ακτωρ επιδιώκουν και θέλουν να στραφούν προς την κατασκευαστική δραστηριότητα.

Η τελευταία εκτίμηση κρατά, παρά τις έντονες διακυμάνσεις και την ακραία κερδοσκοπία των τελευταίων συνεδριάσεων, ”ζεστό το ενδιαφέρον” για ορισμένες μετοχές κατασκευαστικών ομίλων, που εκ των πραγμάτων θα απορροφήσουν τη μερίδα του λέοντος από έναν κλάδο που βαίνει ταχύτατα σε εκ βάθρων αναδιάρθρωσή του.

Αφήνουμε τελευταίο τον ΟΤΕ, καθώς οι ξένοι μετά από καιρό διαφωνούν και πάλι για τον Οργανισμό.

Η υποβάθμιση της S&P μετά την αναβάθμιση της Citigroup (δες σχετικά θέματα) επιβεβαιώνει τη βραχυπρόθεσμη αντιπαράθεση αγοραστών – πωλητών, τη στιγμή που η τιμή της μετοχής κινείται μεταξύ 13,5- 14,06 ευρώ.

Σημείωση: Εδώ και αρκετές συνεδριάσεις η στήλη αναφέρεται με επιμονή στην ανάγκη ύπαρξης και δημοσιοποίησης ειδήσεων που θα επιβεβαιώνουν το ”γαϊτανάκι” φημών και προεξόφλησης.

Είναι λογικό πως όσο δεν προκύπτει είδηση, στην αγορά θα ανεβαίνει κατακόρυφα η αδρεναλίνη και θα επικυριαρχεί η κερδοσκοπία.

Τα όσα ζούμε αυτές τις μέρες αναδεικνύουν μία άλλη πλευρά της Σοφοκλέους που καλό θα ήταν να την προσπεράσουμε όσο πιο σύντομα γίνεται.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v