Οι ξένοι... κοιτούν ψηλά!

Θέτουν υψηλά, πολύ υψηλότερα οι ξένοι τον πήχη για Πειραιώς, ΟΤΕ, αλλά και γενικότερα για το τμήμα της αγοράς που τους ενδιαφέρει. Επιμέρους ανιχνευτικές κινήσεις τους διακρίνονται πλέον και στη μεσαία κεφαλαιοποίηση, όπου το ενδεχόμενο υπεραντίδρασης συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Για τη βραχυπρόθεσμη τάση θα εμμείνουμε στην εκτίμησή μας (του σχολίου στις 15/1) σύμφωνα με την οποία το ενδεχόμενο διόρθωσης προς τις 2.850 μονάδες θεωρούνταν πιθανό.

Περιθώριο μικρής υποχώρησης σε συνδυασμό με τη λήξη της πρώτης σειράς συμβολαίων μηνός Ιανουαρίου με επιθυμητή διακύμανση για τον FTSE-20 πέριξ των 1.600 μονάδων.

Όμως, με βάση την εκτίμηση των ξένων, στην αγορά υπάρχουν σημαντικά περιθώρια νέας ανόδου (δες σχετικό θέμα HSBC).

Είτε σε επιμέρους προσέγγισή τους οι ξένοι στοχοθετούν υψηλότερα τον πήχη στα 19 ευρώ για την Πειραιώς (δες σχετικό θέμα για UBS) και τα 17,5 για τον ΟΤΕ είτε συνολικότερα προσεγγίζουν θετικά την αγορά.

Το πιθανότερο είναι πως στον επόμενο ανοδικό κύκλο, που μεθοδικά προετοιμάζουν οι επενδυτικές επιλογές τους, δεν μπορεί να περιορίζονται –όπως πέρυσι– σε 5-6 τίτλους.

Γι’ αυτό το λόγο θα πρέπει να αναζητηθούν μετοχές εταιριών όπου είτε είναι ήδη εμφανής η θέση ξένων χαρτοφυλακίων είτε προετοιμάζεται η είσοδός τους.

Μετοχές αιχμής από το μέσον της σημερινής συνεδρίασης θα πρέπει να θεωρηθούν εύλογα η Πειραιώς, με ελκυστική τιμή μετά τη χθεσινή διόρθωση, του ΟΤΕ, λόγω του σχεδίου εθελουσίας εξόδου (δες σχετικό θέμα), αλλά και της Εμπορικής λόγω Ασφαλιστικού.

Λογικό είναι βραχυπρόθεσμα το επενδυτικό ενδιαφέρον να στραφεί προς μετοχές κλάδων που έχουν πιεστεί (κατασκευές) ή ομίλων που δεν έχουν ακολουθήσει την αντίδραση του κλάδου τους (με χαρακτηριστικότερη την περίπτωση της Τράπεζας Κύπρου) και μετοχές εταιριών όπου με βάση την τεχνική προσέγγιση επιχειρείται μεθοδική προσέγγισή τους (ΑΕΓΕΚ, Εθνική Ασφαλιστική, Αλουμύλ, Hyatt).

Με βάση τη χθεσινή προσφορά, ειδικότερα σε τραπεζικούς τίτλους, θεωρούμε πως σε ενδεχόμενη συντήρηση της διόρθωσης το περιθώριο στη χειρότερη περίπτωση εξαντλείται στις 2.850 μονάδες, με πιθανή την άμεση αντίδραση της αγοράς προς τις 2.895 μονάδες.

Θα πρέπει σε αυτή τη διαδικασία αναπροσαρμογής να αυξηθεί η εμπορευσιμότητα και οι συναλλαγές, με προσδοκώμενο τζίρο υψηλότερα των 200 εκατ. ευρώ, προκειμένου να καταστεί εφικτή, μετά τη συνεδρίαση της 23/1, η υπέρβαση των 2.905 μονάδων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v