Η ισχύς των φημών

Αν και η πιθανότητα διόρθωσης του Γ.Δ. προς τις 2.850 μονάδες δεν πρέπει να αποκλειστεί για την ερχόμενη εβδομάδα, δεν αναμένεται να επηρεάσει τη μεσοπρόθεσμη ανοδική φορά του FTSE 20. Οι φήμες, η λήξη των ΣΜΕ Ιανουαρίου και ο ”αέρας” που πρέπει να καλυφθεί έως την Τετάρτη, αποτελούν τα κλειδιά του επόμενου πενθημέρου.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Η λήξη την ερχόμενη Παρασκευή των συμβολαίων Ιανουαρίου στα παράγωγα, ο ”αέρας” που θα πρέπει να καλυφθεί το αργότερο μέχρι τη συνεδρίαση της Τετάρτης και οι φήμες θα είναι πρωταγωνιστές και της επόμενης εβδομάδα.

Με την προϋπόθεση βεβαίως πως το κλίμα στις διεθνείς αγορές δεν θα μεταβληθεί σημαντικά λόγω της κερδοσκοπικής ανατίμησης των τιμών.

Διαπιστώνεται, πως ο FTSE 20 έφτασε μέχρι τις 1.625 μονάδες με φήμες, προσδοκίες και κεφάλαια, κυρίως ξένων, που ενεργούν σχεδόν μόνοι τους στην αγορά μας, ως να έχουν εξασφαλίσει εγγυήσεις από την κυβέρνηση για τα θέματα που τους αφορούν.

Ο λόγος για το ασφαλιστικό των τραπεζών, όπου λόγω προτεραιότητας αυξημένο ενδιαφέρον παρουσίαζε- και δικαιολογημένα- η μετοχή της Εμπορικής και το πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου του ΟΤΕ.

Τόσο η μετοχή της Εμπορικής όσο και του ΟΤΕ επιβεβαίωσαν με την πορεία τους όσους επιμένουν πως επίκεινται και μάλιστα σχετικά σύντομα, εξελίξεις.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει, βεβαίως, λόγω των τελευταίων εξελίξεων, ο κλάδος των κατασκευών και δευτερευόντως όσων εμπλέκονται άμεσα ή έμμεσα με τη διαφαινόμενη κίνηση στον Πήγασο.

Οι προσυμφωνημένες συναλλαγές που πραγματοποιήθηκαν στις Alpha Bank, Eurobank, Πειραιώς και οι αγορές σε Τιτάνα, Hyatt, Coca Cola, ΚΑΕ ενισχύουν την εκτίμηση εκείνων που υποστηρίζουν πως και με ενδεχόμενη διόρθωση ίσως προς τις 2.850 μονάδες, η τάση για τον FTSE 20 παραμένει μεσοπρόθεσμα ανοδική.

Με κέρδη της τάξης του 1,35% ολοκλήρωσε την εβδομάδα ο Γενικός Δείκτης, ενώ ο FTSE/ASE 20 σημείωσε άνοδο 2%, ο FTSE/ASE 40 0,66%, ο FTSE/ASE 80 ενισχύθηκε κατά 1,45% και ο FTSE/ASE 140 κατά 2,26%.

Από τους επιμέρους κλάδους, αυτός των τραπεζών κατέγραψε κέρδη 2,61%, ο βιομηχανικός 2,91%, η πληροφορική κατά 0,51%.

Τη μεγαλύτερη άνοδο στη διάρκεια της εβδομάδας κατέγραψε η Πήγασος (54,84%), ακολούθησε η Ευρωπαϊκή Πίστη (32,73%), η Αττικές Εκδόσεις (20,59%), η Q&R (20,51) και η Δομική Κρήτης (20%).

Αντίθετα, απώλειες της τάξης του 42,14% κατέγραψε το προνόμιο της Βις, κατά 38,46% υποχώρησε η Intersonic, κατά 23,19% το κοινό των Κλωστηρίων Ναούσης, κατά 21,85% η Κωτσόβολος και κατά 19,32% το προνόμιο της Κλωνατέξ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v