OΤΕ και Εμπορική δίνουν τον τόνο

Με τον ΟΤΕ προς νέο υψηλό και την Εμπορική να ξεχωρίζει λόγω συναλλαγών παραμένει υψηλότερα των 2.880 μονάδων και σε θετικό έδαφος ο Γ.Δ. Ενθαρρυντικές οι επιμέρους ενδείξεις από τίτλους μετοχών της μεσαίας - χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Η γενικότερη ευφορία που επικρατεί δεν θα πρέπει να παρασύρει σε αλόγιστες ενέργειες.

Μπορεί η φορά της αγοράς να παραμένει ανοδική, πλην, όμως, οι όποιες αγοραπωλησίες θα πρέπει να κινούνται με ορίζοντα αυστηρά 3 συνεδριάσεων.

Η αναφορά είναι συγκεκριμένη, καθώς διαπιστώνεται πως τις τελευταίες μέρες, αρχικά με την περίπτωση των 3 μικρότερων τραπεζικών μετοχών και στη συνέχεια με τίτλους άλλων εταιριών, επιχειρήθηκε ακόμη και ενδοσυνεδριακή προεξόφληση υπεραξιών.

Είναι ενδεικτική η περίπτωση της Γενικής, όπου στην προχθεσινή συνεδρίαση ”παγιδεύτηκαν” ορισμένοι (προεξοφλώντας τη σταθερά ανοδική φορά της μετοχής), στις δύο προηγούμενες συνεδριάσεις μαζεύτηκε η προσφορά και η μετοχή υπεραντιδρά και πάλι.

Σε μεγαλύτερο βαθμό αυτό παρατηρείται στη μετοχή του ΟΤΕ, όπου λόγω της υψηλής μεταβλητότητας και εμπορευσιμότητας το μη θεσμικό αγοραστικό ενδιαφέρον έχει διαμορφωθεί τελευταία στο περίπου 20% των συναλλαγών.

Στην περίπτωση του ΟΤΕ, η τιμή από τα υψηλά των 13,7 ευρώ ”διόρθωσε” προς τα 13,06 ”εγκλωβίζοντας” και πάλι ορισμένους βραχυπρόθεσμους, για να αντιδράσει στη συνέχεια προς τα 13,8 ευρώ.

Η τρέχουσα τιμή είναι νέα υψηλή για τη μετοχή του οργανισμού, που τεχνικά δείχνει έτοιμη να διασπάσει και τα 14 ευρώ, ενδιάμεσα, όμως, ”παγίδευσε” ορισμένους.

Από τον τραπεζικό κλάδο θα πρέπει να προσεχθεί η με καθυστέρηση μίας συνεδρίασης αντίδραση της Εμπορικής, με αυξημένες συναλλαγές, καθώς είναι η τράπεζα όπου πρώτα θα φανεί η επίλυση του Ασφαλιστικού.

Στη λογική των όσων αναφέρθηκαν θα πρέπει επίσης να προσεχθεί η διαδικασία προσέγγισης του... 30αριού από τις Εθνική, Eurobank, Alpha.

Όσον αφορά στη θυγατρική της Εθνικής, Εθνική Ασφαλιστική (βλ. σχετικό θέμα), σύμφωνα με τις δηλώσεις του διοικητή του ομίλου, καθίσταται προφανής η βαρύτητα που δίνεται στην ανάπτυξη και οικονομική ενίσχυση του ασφαλιστικού βραχίονα.

Στα τρέχοντα επίπεδα των 4,64-4,70 ευρώ απορροφάται η προσφορά όσων δεν μπορούν να διακρίνουν το επιχειρηματικό μέλλον και την προοπτική της Εθνικής Ασφαλιστικής.

Σε πρώτη φάση, θα πρέπει να αναμένεται η προσέγγιση και υπέρβαση των 4,80 ευρώ με συναλλαγές περισσότερες των 140.000 τεμαχίων.

Μετοχές που διακρίνονται σήμερα λόγω συναλλαγών είναι οι Hyatt, Γερμανός, Coca-Cola και Σαράντης.

Ειδικότερα για τη μετοχή του τελευταίου, η καταγραφή νέας υψηλής τιμής, πλέον στα 5,66 ευρώ, επιβεβαιώνει το περιθώριο ανάπτυξης του ομίλου στις αγορές Ρωσίας-Ουκρανίας.

Το ενθαρρυντικό από τη μέχρι στιγμής εικόνα της αγοράς είναι η υπεραντίδραση ορισμένων μετοχών εταιριών όπου, αν μη τι άλλο, δίνεται απεγνωσμένα μάχη συντήρησης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v