Οπου υπάρχει καπνός υπάρχει (;) και φωτιά

Όπου υπάρχει καπνός υπάρχει και φωτιά έλεγαν οι παλαιότεροι. Μέχρι στιγμής τον Δείκτη ”φουσκώνει” προς τις 2.900 μονάδες ο καπνός και η άχλη. Μη μπορώντας να κάνουμε αλλιώς, ακολουθούμε τους ξένους και περιμένουμε την είδηση που δικαιολογεί τις επιθετικές αγορές τους.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Μια ανάσα από τις 2.900 μονάδες φτάνει ο Γενικός Δείκτης, με μόνη τροφή και κίνητρο τις φήμες και τα ενδεχόμενα. Δεδομένου ότι πρωταγωνιστές αυτής της ανοδικής φάσης, σταθερά από την αρχή Σεπτεμβρίου, είναι κυρίως οι ξένοι, εικάζουμε πως τοποθετούνται επειδή τους έχουν δοθεί εγγυήσεις για το προϊόν που επιλέγουν.

Με αυτή την υπόθεση, γιατί σε διαφορετική περίπτωση... γαία πυρί μειχθήτω, θεωρείται -από τεχνικής πλευράς- εφικτή η προσέγγιση και των 6.500 μονάδων (για τον τραπεζικό δείκτη βεβαίως), που ισοδυναμεί πράγματι με τιμή-στόχο τα 31,8 ευρώ που θέτουν οι ξένοι για τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας ή τα 30 ευρώ της Eurobank και της Alpha.

Ειδικά για σήμερα, όμως, η μετοχή που λόγω εξελίξεων κεντρίζει το ενδιαφέρον είναι αυτή του ΟΤΕ. Η καταγραφή νέας υψηλής τιμής και η διαφαινόμενη υιοθέτηση του προγράμματος εθελουσίας εξόδου ενισχύει τη βραχυπρόθεσμη τάση, με ό,τι αυτό μπορεί να φέρει τη μετοχή προς τα 14,2 ευρώ στις επόμενες δύο - τρεις συνεδριάσεις.

Στις μικρές τράπεζες ο τρόπος με τον οποίο ”μαζεύεται” η Εγνατία ενισχύει καθημερινά την πεποίθησή μας πως ο ξένος (ή ο ”ξένος”) που έχει απορροφήσει το περίπου 10% του κυκλοφορούντος μετοχικού κεφαλαίου της Εγνατίας (κοινή μετοχή) ενεργεί με πρόγραμμα και στόχο εισόδου του στον κλάδο, τουλάχιστον.

Από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση μετά την αντίδραση των Folli Follie και τη διαφαινόμενη ολοκλήρωση της συσσώρευσης στον Γερμανό αναμένεται ίσως και έντονη αντίδραση της μετοχής του δεύτερου.

Η νέα υψηλή τιμή για τον Σαράντη καθιστά εκ των πραγμάτων τη μετοχή ελκυστική, ενώ ενδιαφέρον συνεχίζει να παρουσιάζει η μεταβλητότητα μετοχών που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της ακτοπλοΐας.

Προφανώς, η χθεσινή σπουδή των αγοραστών στις Μινωικές Γραμμές επισπεύδει τις εξελίξεις που έχουν ήδη δρομολογηθεί, τη στιγμή που το θέμα του βασικού μετόχου δημιουργεί τάση και προσδοκίες για μετοχές εταιριών που είτε άμεσα είτε έμμεσα εμπλέκονται με αυτό το θέμα (Πήγασος, Ελληνική Τεχνοδομική, Άκτωρ).

Ενδιαφέρουσα, μετά την προχθεσινή της υπεραντίδραση, με αρκετό ”αέρα” και προσδοκίες θεωρείται η πορεία της Εθνικής Ασφαλιστικής. Με βάση τα όσα ανακοινώθηκαν από τη διοίκηση του ομίλου και σχεδιάζονται, η τρέχουσα κεφαλαιοποίηση των περίπου 405 εκατ. ευρώ θεωρείται μάλλον φτηνή, με το πιθανό ανά μετοχή κέρδος να φτάνει στο περίπου 1 ευρώ από το τρέχον επίπεδο.

Σημείωση: Από την αρχή του χρόνου ο FTSE-20 εμφανίζει την υψηλότερη απόδοση από κάθε άλλο αντίστοιχο δείκτη αναπτυγμένων χρηματιστηρίων. Η σύγκριση και μόνο του FTSE-20 με τον DJStoxx 600, τον Dax ή τον Nasdaq ενισχύει τα ερωτήματα για το τι ξέρουν οι ξένοι που επενδύουν, που δεν γνωρίζει η υπόλοιπη αγορά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v